Frenkie De Jong: Ο διάδοχος του Beckenbauer είναι Ολλανδός!

frenkie De jong

Εκεί που το παλιό και το νέο δείχνουν να μην συνδυάζονται στις ταχύτητες του σύγχρονου αθλητισμού, και μάλιστα κάθε φορά που τα στοιχεία του παρελθόντος φαντάζουν απαρχαιομένα μπροστά στη λογική του πλέον τάχιστου ποδοσφαίρου των ημερών μας, υπάρχει ένα”συνονθύλευμα” ποδοσφαιριστή που ανακαλύφθηκε για να ξυπνήσει μνήμες… λίμπερο.

Ο λόγος για τον 20χρονο Ολλανδό Frenkie De Jong. Ταλεντάκι των ακαδημιών της Willem II, που πριν καλά καλά 15αρήσει, οι μνηστήρες καρτερούσαν, συμπεριλαμβάνοντας διόλου ευκαταφρόνητα ταλέντα εντός του πακέτου προσφοράς ώστε να τον αποκτήσουν. Τη μάχη κέρδισαν οι – παραδοσιακές δυνάμεις σε αυτό το επίπεδο – ακαδημίες του ιστορικού Ajax. O Αίαντας δεν τον ενέταξε απλώς στο δυναμικό του, αλλά πειραματίστηκε μαζί του ακόμα και στην ομάδα ανδρών, με το που υπέγραψε, το 2015.

Frenkie De Jong: Ο διάδοχος του Beckenbauer είναι Ολλανδός!

O Frenkie με τη φανέλα της Willem II

Το “παιδί” συνδυάζει κάθε στοιχείο της σημερινής σχολής προπονητών και μαζί του πολλές… ομορφιές από την εποχή που οι μεγάλες ομάδες δεν αρκούνταν στα στόπερ απλώς, αλλά έκριναν ως επιτακτική ανάγκη ανάμεσα στα CB και τον τερματοφύλακά τους να υπάρχει και ο “λίμπερο”. Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για την ανακάλυψη ενός παίκτη που γνωρίζει εκ φύσεως να καλύπτει όλες τις θέσεις της ευθείας του άξονα, μιας και αγωνίζεται από το “10” ως το “6”, δείχνοντας εξίσου αποδοτικά τις ποικίλες αρετές που διαθέτει. Το ζήτημα είναι ότι πλεον αγωνίζεται στην ομάδα ανδρών του Αίαντα από το ξεκίνημα της σεζόν σε ένα νέο για τον ίδιο “πόστο”. Ο προπονητής του, του ανέθεσε τη θέση “4” και προφανώς κάτι έβλεπε σε αυτό.

Είναι σίγουρο ότι οι Ολλανδικές ακαδημίες από τέτοια “ταλεντάκια” σφύζουν. Αυτό που θα αρχίσει να ψάχνει ο προπονητικός και κατ’ επέκταση ο δημοσιογραφικός κόσμος μελλοντικά θαρρώ πως είναι το τι ξεχωριστό μπορεί να έχει στη φαρέτρα του αυτός ο αριστεροπόδαρος νέος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ίδια η Willem για να τον πουλήσει δεν ζήτησε να εισπράξει χρήματα, αλλά αντ’αυτού 2 παίκτες. Όπως και να έχει πάντως, στον συγκεκριμένο δόθηκαν ευκαιρίες, προτού οδηγηθεί στον Ajax, για να ωριμάσει, αλλά σε καμία θέση του κέντρου, όπου και συστήθηκε στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, δεν έβγαζε μάτια. Οι κριτικές τον έδιναν, ως τότε, πάντα σοβαρό και σταθερό αλλά όχι ως κάποιον που θα ξεχωριζε κατά πολύ από τόσους και τόσους ώστε, ακόμα κι αν αγωνιζόταν στην ομάδα νέων των “Οράνιε”, να αποκτούσε φανέλα βασικού στον Αίαντα.

Όλα έμελλε να αποκτήσουν ξεχωριστή τροπή περι τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, λίγο πριν απολυθεί τελικά ο εφευρέτης της νέας θέσης του Frenkie, που ακούει στο όνομα Marcel Keizer. Υπερανάλυση τακτικής δεν χωρά σε τέτοιες περιπτώσεις, στο ποδοσφαιρικό εγχειρίδιο των εκεί επιστημόνων όμως, η θέση “4” έμοιαζε να αποκτά άλλο νόημα, έστω και δοκιμαστικά πια. Του ζήτησε να αγωνιστεί πειραματικά και του βγήκε, ή μάλλον… τους βγήκε. Και στους 2! Και κακά τα ψέματα, μιλάμε για πόστο που εδώ και δεκαετίες στα σύγχρονα γήπεδα δεν υφίσταται… Ο νέος αρτίστας όμως, παρά την εξαιρετική τεχνική, την 30άρα μπαλιά διαβήτη και τις γνώσεις δημιουργίας παιχνίδιου που διέθετε, θα έχανε σταδιακά τα παρατσούκλια τύπου “νέος Xavi” ή “νέος Pirlo” και θα χάραζε τη νέα εποχή παιχνιδιού του Ajax. Ντεμπούτο από το νέο του πόστο το ντέρμπι με την PSV και σε λιγότερο από 10 παιχνίδια, οι 6 σερί νίκες του Αίαντα οδήγησαν στην εμφάνιση του νέου… Beckenbauer των Ολλανδών!