Οικοδεσπότες, ήλιοι, απολύσεις και επιστροφές!

group a ρωσία

Όχι δεν αποφασίσαμε να γράψουμε λογοτεχνία ως Rabona, αν και έχω την εντύπωση πως θα μπορούσαμε. Ο τίτλος περιγράφει πράγματα, τα οποία θα δούμε στον πρώτο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου φέτος που ξεκινά σε λίγες μέρες από τώρα. Για τους πιο ανυπόμονους μπορούν να μετρούν σε ώρες ήδη! Ο πρώτος όμιλος δεν εμπνέει πολλούς αλλά εμείς βρίσκουμε ωραία πραγματάκια.

Prima facie βλέποντας κανείς την κατάταξη των ομάδων στην Παγκόσμια κατάταξη της FIFA θα έλεγε πως είναι όμιλος ανοικτός στα πάντα. Νούμερο 66 η οικοδέσποινα Ρωσία, νούμερο 67 η Σαουδική Αραβία, νούμερο 46 η Αίγυπτος και νούμερο 17 η Ουρουγουάη. Πιθανότατα, αν η Ρωσία δεν ήταν η διοργανώτρια χώρα, τότε η Ουρουγουάη να ήταν όντως το θεωρητικό φαβορί του ομίλου.

Βέβαια πως θα δούμε τους Ρώσους χωρίς την τετράδα τον Akinfeev– Ignashevich και τους αδερφούς Berezutskiy ; Ο πρώτος θα είναι εκεί αρχηγός αλλά οι άλλοι τρεις έχουν σταματήσει από την εθνική. Και μην πει κανείς σας πως δεν διερωτήθηκε, αν θα βλέπαμε ξανά την ίδια τετράδα της εθνικής και της CSKA γιατί δεν σας πιστεύουμε. Κατά τα άλλα, οι κακές γλώσσες λένε πως πριν τη διοργάνωση οι παίκτες της «Αρκούδας» έχουν διάφορες εντάσεις και εσωτερικές μανούρες τόσο μεταξύ τους όσο και με τον coach  Cherchesov, o οποίος θα είναι ο αρχιτέκτονας της προσπάθειας αφού είχαν προηγηθεί high profile ονόματα στον πάγκο. Αξίζει σίγουρα να προσέξετε τον 18χρονο Golovin, που μπορεί να είναι ένα από τα ονόματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη στη θέση 10 τα επόμενα χρόνια αλλά και τον wing back Samedov! Σίγουρα άσχημο που δεν θα δούμε στη διοργάνωση τον Aleksandr Kokorin, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο.

Για την Ουρουγουάη είναι το τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο που συμμετέχει και τέταρτο συνολικά με τον Oscar Tabarez στον πάγκο. Ο συμπαθέστατος τεχνικός για όσους δεν τον έχετε δει πρόσφατα σε αγώνα θα βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο όπως συμβαίνει από το 2016 όταν και διαγνώστηκε με το σύνδρομο Guillain-Barre. Κατά τα άλλα, μιλάμε για το πιο ανανεωμένο ρόστερ της Celeste τα τελευταία χρόνια με πολύ φρέσκο αίμα στα χαφ και παίκτες με διαφορετικές αρετές και ικανότητες αλλά και με έναν ήλιο στις εμφανίσεις τους σε μία στυλιστική επιλογή που ξεχωρίζει όσο λίγες. Σίγουρα ξεχωρίζουν αγωνιστικά και  παλιοσειρές όπως οι Godin, Suarez, Cavani αλλά και αυτοί έχουν μεγαλώσει. Καλό ερώτημα αν ο Suarez δεν θα αποβληθεί είτε για… «χέρι Θεού» στη γραμμή του Muslera είτε για δάγκωμα σε κάποιον άλλο όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα.  Take notice : 1)  Giorgian De Arrascaeta , το όνομα του παίκτη που θα παράσχει τις περισσότερες βοήθειες σε Cavani, Suarez μιας και ο Tabarez έχει εγκαταλείψει πλέον το στόχο να βασιστεί στον Gaston Ramirez και για αυτό δεν βρίσκεται και στην αποστολή ο τελευταίος 2)Lucas Torreira, ένας χαφ που πιθανότατα μετά τη σεζόν που έκανε με τη Sampdoria στην Ιταλία δύσκολα δεν θα αφήσει τη Γένοβα και με ένα καλό Παγκόσμιο Κύπελλο στις αποσκευές του.

Οικοδεσπότες, ήλιοι, απολύσεις και επιστροφές!

Μετά , έρχεται η Αίγυπτος. Άφησε τους καναπέδες μετά από 28 χρόνια και με πέναλτι του Salah στις καθυστερήσεις πήρε το εισιτήριο για πρώτη φορά μετά το 1990. Εθνική επέτειος για την πιο επιτυχημένη αφρικανική ποδοσφαιρική ομάδα σε συλλογικό επίπεδο. Προπονητής της ο γνωστός στο ελληνικό κοινό και από το πέρασμά του στον Άρη, Hector Raul Cuper. Τα φώτα ασφαλώς και θα πέσουν πάνω στον Mo Salah, ο οποίος αναμένεται να αγωνιστεί και αν όχι στο πρώτο παιχνίδι σίγουρα στο δεύτερο. Ανυπομονούμε βέβαια για ενδεχόμενο ζευγάρωμα των «Φαραώ» με την Ισπανία στη φάση των 16 αν και οι δύο πάρουν το εισιτήριο σε θέσεις 1-2. Για τον Sergio Ramos βρε αδερφέ! Πρέπει να σημειώσουμε και τον cult hero της ομάδας του Cuper , τον 45χρονο Essam El Hadary, τερματοφύλακα των Αφρικανών, ο οποίος μπορεί να γίνει ο γηραιότερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ σε παγκόσμιο Κύπελλο και είχε δηλώσει πως δεν θα σταματήσει αν δεν αγωνιστεί στη διοργάνωση με την Αίγυπτο. Και θέλετε να μας πείτε πως δεν θα παίξει; Ε κανείς θεός των Αιγύπτιων δεν το θέλει!! Άμυνα και πάλι άμυνα θα δούμε από τους Αιγύπτιους αλλά εντάξει για ομάδα Cuper μιλάμε. Θα τους  προτείναμε ως outsider να περάσουν τη Ρωσία και να πάνε στους 16 πακετάκι με τους Λατινοαμερικάνους.

Οικοδεσπότες, ήλιοι, απολύσεις και επιστροφές!

Ε πέρα από όλα αυτά ελάχιστοι συγκινούνται με την παρουσία της Σαουδικής Αραβίας στη διοργάνωση. Έχουν όμως κι αυτοί δικαίωμα στο όνειρο. Θα δούμε σίγουρα κελεμπίες στις εξέδρες. Επίσης, θα δούμε στον πάγκο έναν προπονητή που ανέλαβε τελευταία στιγμή. Μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης απελύθησαν δύο προπονητές και ο τωρινός (μέχρι να δούμε καμία τρέλα και να φύγει μέχρι τις 14) είναι ο Juan Antonio Pizzi. Σταρ της ομάδας ο 30χρονος Mohammad Al-Sahlawi, ο οποίος προπονήθηκε δύο μήνες στη Manchester United του Mourinho κατά την άνοιξη ώστε να είναι σε peak condition τώρα. Μεγάλο στοίχημα για όλους σας, να βλέπετε τα παιχνίδια των Αράβων και να προφέρετε τα  ονόματα με τη μία και χωρίς δεύτερες ευκαιρίες. Δύσκολο; Μάλλον ναι. Όσο και το να δούμε ωραίο ποδόσφαιρο ή και πρόκριση από την ομάδα του Pizzi. Δεν πειράζει και έως εδώ καλά είναι.

Αυτά τα ωραία ρεπορταζιακά από τη μάχη των 4 ηπείρων του πρώτου ομίλου. Εμείς θα πούμε γνώμη : Ουρουγουάη και Αίγυπτος στην επόμενη φάση. Ρισκάρουμε να αφήσουμε εκτός της Ρωσία γνωρίζοντας πως και σφυριγματάκια μπορεί να πάρει πολλά. Επίσης, οπλιστείτε καφείνη για τα παιχνίδια του ομίλου αυτού. Γκολ πολλά δύσκολα θα έχουν.