Group B: Ιβηρικό προβάδισμα στο γκρουπ του θανάτου!

Group B: Ιβηρικό προβάδισμα στο γκρουπ του θανάτου!

Οι δύο Ίβηρες γίγαντες, Ισπανία και Πορτογαλία, και τα εξαιρετικά σύνολα των Μαρόκο και Ιράν συνθέτουν τον δεύτερο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί και όμιλος του θανάτου!

Σίγουρα, τα φώτα μονοπωλεί το Ιβηρικό δίπολο, της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Πορτογαλίας και φυσικά της γειτόνισσας και καλύτερης ΕΘνικής ομάδας του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής, Ισπανίας. Οι δύο ομάδες πάνε με μόνο στόχο το 1-2, αλλά ας τους δούμε έναν-έναν. Οι Πορτογάλοι, με τον Fernando Santos πάντα στο τιμόνι, πάνε να χτίσουν στο μομέντουμ που τους έχει δώσει η προπέρσινη κατάκτηση του Euro στα γήπεδα της Γαλλίας. O αποκλεισμός τους στο Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι ένα κατόρθωμα που… απλά απαγορεύεται να επαναλάβουν. Άλλωστε για τον εγωισμό του καλύτερου – σε ατομικές διακρίσεις – παίκτη στον κόσμο εδώ εδώ και λίγα χρόνια, του Cristiano Ronaldo, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα. Ο Ronaldo γίνεται άλλος άνθρωπος όταν φοράει την φανέλα με το εθνόσημο και είναι κοινό μυστικό ότι οι διακρίσεις με την ΕΘνική του ομάδα θεωρούνται από τον ίδιο υψηλότερο κατόρθωμα από κάθε συλλογικό τίτλο. Έτσι, εκείνος, μαζί με την “παλιά φρουρά” των Quaresma, Rui Patricio, Bruno Alves και ΣΙΑ θα κουβαλήσουν όπως αυτοί ξέρουν την χώρα τους. Το πρόβλημα για τον Σάντος είναι ότι η νέα γενιά αγνοείται. Η αποκάλυψη του Euro – Renato Sanchez – είναι εκτός, και σε ένα γηρασμένο ρόστερ, οι Bernardo Silva, Gelson Martins, Joao Mario και William Carvalho, θα προσπαθήσουν να δώσουν λίγη από την απαραίτητη φρεσκάδα. Όμως όλα θα κριθούν – φυσικά – από τον τύπο με το 7 στην πλάτη.

world cup

Από την άλλη, τα πράγματα δείχνουν πιο… στρωτά για τους γείτονες Ισπανούς. Η ομάδα του Julen Lopetegui έχει την πιο δυνατή αποστολή που θα μπορούσε να συμπεριλάβει και στόχος της είναι μόνο η πρώτη θέση. Η πρώτη αγωνιστική μάλιστα που θα τους βρει αντιμέτωπους με τους Πορτογάλους θα κρίνει πολλά. Στόχος της Ισπανίας, μετά από την στραπατσάδα του 2014 είναι να πάει όσο πιο κοντά στο τέλος του δρόμου, κάτι που δεν δείχνει καθόλου ως… όνειρο θερινής νυκτός. Με τον David De Gea να είναι ο “κέρβερος” στα γκολποστ και τις άλλες 10 θέσεις να διαθέτουν τουλάχιστον 2 ενδεκαδάτες λύσεις η κάθε μία, βλέπουμε μία Ισπανία με όλα της τα νύχια ακονισμένα. Η παλιά φρουρά θα είναι πάλι εκεί, με κάποιους (πχ Iniesta) για τελευταία φορά, ενώ οι νεότεροι έχουν ωριμάσει αρκετά για να πάρουν στις πλάτες τους ευθύνες. Η μεσαία γραμμή των Busquets, Iniesta, Isco, Silva, Saul, Koke, Thiago και Asensio προμηνύει ρυθμό, φαντασία και κίνδυνο για τον αντίπαλο, κάτι που έχει φανεί και στα προκριματικά. Η Ισπανία παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, οι μεσοεπιθετικοί της πετάνε φωτιές και οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές.

Και πάμε τώρα στα δύο ξεκάθαρα αουτσάιντερ, που όμως διαθέτουν τέτοια ποιότητα ώστε να διαμορφώνουν αυτόν τον όμιλο σε όμιλο του Θανάτου! Το Μαρόκο, καθοδηγούμενο από τον Herve Renard, θα βασιστεί στην στιβαρή του άμυνα, με ηγέτη τον Medhi Benatia και δίπλα του τους Da Costa και Saiss, ενώ παίκτες όπως ο Karim El Ahmadi της Feyenoord, o Younes Belhanda της Γαλατά, ο (έτερος γνώριμός μας) Mehdi Carcela και φυσικά ο Nordin Amrabat, θα προσπαθήσουν να προσφέρουν την απαραίτητη “σπίθα” στους Αφρικανούς για να διεκδικήσουν όσα μπορούν (κυρίως) από Πορτογαλία και Ιραν, στη μάχη για τη δεύτερη θέση.

Τέλος, ο φτωχός συγγενής, αλλά μία ομάδα που θα μπορούσε, αν ήταν σε άλλο όμιλο να αποτελέσει και αυτή πιθανή έκπληξη του τουρνουά, είναι ο Ιράν. Ο Carlos Queiroz έχει εξελιχθεί σε αναμορφωτή του Ιρανικού ποδοσφαίρου και δημιούργησε μία ομάδα “μπετόν αρμέ” η οποία οδήγησε το Ιράν στην 4η συμμετοχή του στα τελικά της διοργάνωσης. Με το Ελληνικό στοιχείο να είναι έντονο (Ansarifard και Hadjsafi από Ολυμπιακό και Masoud από ΑΕΚ – να ναι καλά το… μάτι του Πανιωνίου) και μάλιστα να έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο, το Ιράν δημιουργεί μια μεσοεπιθετική γραμμή αξιολογότατη, με καλά “βιογραφίκα” και ποιότητα. Σε αυτήν ξεχωρίζουν, πλην των “Ελλήνων”, ο σκόρερ Sardar Azmoun (23 ετών, 23 γκολ με την Εθνική), ο Ολλανδοαναθρεμένος Reza Ghoochannejhad και φυσικά ο αρχηγός και μπαρουτοκαπνισμένος στα Αγγλικά γήπεδα, Ashkan Dejagah.

H Ισπανία δύσκολα χτυπιέται. Η Πορτογαλία μπορεί να μην περνάει και την καλύτερη φάση της, όμως με τον Cristiano Ronaldo δεν τα βγάζεις καθόλου εύκολα πέρα. Και αυτό μας δίνει κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα τους δύο πρώτους του ομίλου. Toυς Ίβηρες. Το μόνο θετικό για τους δύο πιθανούς… κομπάρσους του ομίλου είναι ότι το ντέρμπι της Ιβηρικής είναι πρώτη αγωνιστική και ίσως να αποσυντονίσει τον χαμένο. Ο νικητής του Ιράν – Μαρόκο ίσως να ελπίζει σε κάτι και αν κρίνουμε από την τρέχουσα κατάσταση και σύνθεση των ρόστερ, το Ιράν ίσως να είναι ελάχιστα καλύτερα από τους Μαροκινούς. Όλα θα κριθούν από την ασθενική επίθεση των Αφρικανών.