Η τρελή υπέρβαση ενός ”άσημου” Σκωτσέζου!

Η τρελή υπέρβαση ενός ''άσημου'' Σκωτσέζου!

Είναι 13/9/1994 και η Borussia Dortmund του Ottmar Hitzfeld υποδέχεται τη Motherwell στα πλαίσια του Κυπέλλου Uefa. Οι Βεστφαλοί κερδίζουν 1-0 στη Γερμανία και 0-2 στη Σκωτία καθαρίζοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Περνούν σχεδόν δύο χρόνια, φτάνουμε στο καλοκαίρι του 1996 και το συμβόλαιο ενός παίκτη της Motherwell λήγει. Το όνομα αυτού Paul Lambert!

Ναι αυτός που προπονεί τα τελευταία χρόνια Αγγλικές ομάδες. Norwich, Aston Villa, Blackburn, Wolves, Stoke…

Πάμε πίσω στην ιστορία μας όμως.

Ο άσημος Lambert ψάχνει νέα πρόκληση έχοντας τη Motherwell ως Plan B σε περίπτωση που δεν έβρισκε κάτι καλύτερο! Στρέφεται λοιπόν σε έναν Ολλανδό ατζέντη και του αναθέτει να του βρει ομάδα. Ο ατζέντης του ζητά 10 μέρες προθεσμία… Και τη 10η μέρα του τηλεφωνεί λέγοντάς του ότι υπάρχουν δύο ομάδες που δέχτηκαν να τον δοκιμάσουν. Ο Lambert νόμιζε ότι θα ήταν ομάδες από το Azerbaijan ή το Liechtenstein αφού κανείς δεν τον ήθελε από τη Σκωτία ή την Αγγλία!!! Ο ατζέντης του όμως του λέει ”PSV και Dortmund”!

Ο Dick Advocaat, που ήταν τότε προπονητής της Eindhoven, τον χρησιμοποιεί ως δεξί εξτρέμ – κάτι που μάλλον δεν λειτουργεί. Είχε έρθει η ώρα να δοκιμαστεί και στη Borussia…

Μπαίνει λοιπόν ο Lambert στα αποδυτήρια και βλέπει έναν-έναν τους πρωταθλητές Ευρώπης του Euro ’96 – Jürgen Kohler, Steffen Freund, Andreas Möller, Stefan Reuter, Matthias Sammer! Κάποια στιγμή είχε δηλώσει για εκείνη την ημέρα τα εξής:’

Θυμάμαι που σκεφτόμουν ‘Όχι, δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρεις’! Είχα απίστευτα χαμηλή αυτοεκτίμηση γιατί όταν είδα τους παίκτες – ο ένας είχε κερδίσει τη Serie A, κάποιος άλλος το Παγκόσμιο Κύπελλο, κάποιοι το Euro, πρωταθλήματα στη Γερμανία… Κι εγώ ερχόμουν ως ελεύθερη μεταγραφή από τη Motherwell”!

Ο Hitzfeld όμως, που τον είχε δει δυο χρόνια πριν σε εκείνους τους αγώνες για το Uefa, τον χρησιμοποιεί ως κεντρικό χαφ και ο Σκωτσέζος τα πάει καλά στις δοκιμές. Κάπως έτσι κερδίζει συμβόλαιο με τη Borussia Dortmund μία μόλις ημέρα πριν την έναρξη της Bundesliga! Στο μεταξύ η μεγάλη μεταγραφή των Βεστφαλών για το κέντρο, ο Πορτογάλος πρώην άσσος της Juventus, Paulo Sousa, είναι τραυματίας και δίνεται η δυνατότητα στον Σκωτσέζο να πάρει θέση στην 11άδα.

Ο Paul Lambert αρπάζει από τα μαλλιά την ευκαιρία και ξαφνικά γίνεται βασικός κερδίζοντας εντέλει περισσότερες συμμετοχές από τον Πορτογάλο superstar!

Οι μήνες περνούν, η Dortmund διαπρέπει στο Champions League και αποκλείει στα ημιτελικά τη σπουδαία Manchester United της εποχής! Ο τεράστιος Roy Keane μάλιστα, στην αυτοβιογραφία του αποθεώνει τον Paul Lambert για τις εμφανίσεις του κόντρα στη United.

Φτάνουμε στον τελικό του Μονάχου και ως απόλυτο outsider, η Borussia αντιμετωπίζει το απόλυτο φαβορί, την κάτοχο του τροπαίου Juventus του Marcello Lippi, με παίκτες όπως οι Zidane, Vieri, Deschamps, Montero, Boksic, Jugovic, Ferrara… Και με Del Piero στον πάγκο παρακαλώ!

Ο Lambert σχεδόν εξαφανίζει τον Zidane, βγάζει τη σέντρα για το πρώτο γκολ του Riedle και ανοίγει τον δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου! Οι Γερμανοί επιβάλλονται με 3-1 και ο πρώην άσημος Σκωτσέζος, που δεν ήθελε κανείς το προηγούμενο καλοκαίρι, κερδίζει το βραβείο του MVP στον τελικό του Champions League!

Ο Paul Lambert ετσι γίνεται ο πρώτος Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής που έχει κερδίσει αγωνιζόμενος τελικό Champions League (με τη σύγχρονη μορφή του) και μέχρι το 2019 και τον Andy Robertson, ο μοναδικός! Υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση του Darren Fletcher, που ναι μεν πήρε το μετάλλιο το 2008 για την κατάκτηση του Κυπέλλου με τη Manchester United αλλά στον τελικό κόντρα στην Chelsea βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας του.

Ο Lambert μπορεί να έμεινε μόλις λίγους μήνες στη Borussia, αφού τον επόμενο Νοέμβριο πήρε μεταγραφή για τη Celtic, αλλά ούτε ο ίδιος – ούτε κανένας στη Βεστφαλία δεν πρόκειται να ξεχάσει το σύντομο αλλά ιστορικό πέρασμά του από τη Dortmund!