Οι καλύτερες ευρωπαϊκές -εκτός έδρας- στιγμές του ΠΑΟΚ : Από το διπλό στο Τottenham μέχρι το έπος του Μονάχου

παοκ

Ο ΠΑΟΚ  μετά την απίστευτη ανατροπή (3-2) στην Τούμπα επί της Spartak Μόσχας, έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα, για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Σήμερα αναμετριέται στην Μόσχα για μια θέση στ’ «αστέρια» και εμείς θυμόμαστε τις μεγαλύτερες εκτός έδρας εμφανίσεις του, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

1) Arsenal-ΠΑΟΚ 1-1

Η σεζόν (1997-1998) έμελλε να φέρει ως αντίπαλους στο κύπελλο UEFA τον «Δικέφαλο του Βορρά» με την Arsenal. Η πρόκριση του στον δεύτερο γύρο θεωρούνταν από πολλούς ακατόρθωτη, ο ΠΑΟΚ όμως ήρθε να τους διαψεύσει περίτρανα. Μετά την εντός έδρας νίκη του έναντι των Λονδρέζων, τίποτα δεν ήταν σίγουρο, αφού έπρεπε να πάρει θετικό αποτέλεσμα και στο «καυτό» Highbury (το παλιό γήπεδο της Arsenal). Και ενώ οι «Κανονιέρηδες» προηγούνταν με 1-0, η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν «παρέδωσε τα όπλα». Στο 87’ ο Ζήσης Βρύζας με τρομερή ατομική ενέργεια, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 1-1.

 

2) Mechelen- ΠΑΟΚ 0-1

Η πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της βελγικής Mechelen στο κύπελλο UEFA το 1991, έκανε τους φιλάθλους του να καρδιοχτυπήσουν… από την αγωνία τους.  Στον πρώτο αγώνα στην Τούμπα, κι ενώ βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 1-0, ήρθε η ισοφάριση (1-1). Ένα αποτέλεσμα που βόλευε ιδιαίτερα τους Βέλγους, καθώς και με 0-0 στην έδρα τους, περνούσαν στην επόμενη φάση. Και πράγματι, μέχρι 4 λεπτά από την λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα, όλα ήταν στο 0. Όμως, λογάριαζαν χωρίς το γκολ του Μπορμπόκη στο 86’.

 

3) Tottenham-ΠΑΟΚ 1-2

Το 2011 στο UEFA Europa League, στο δρόμο του ΠΑΟΚ βρέθηκε η αγγλική Tottenham,  πού τότε διέθετε ρόστερ Euro και Μουντιάλ μαζί ( Kane, Modric, Bale, Walker). Όπως καταλαβαίνετε, ο ελληνικός σύλλογος είχε να παλέψει με μεγαθήρια, αλλά τα κατάφερε μια χαρά μέσα στο White Hart Lane.  Μάλιστα, μόλις στο 6’ ο Σαλπιγγίδης με κεφάλια άνοιξε το σκορ και ακολούθησε ο Αθανασιάδης στο 14’ με σουτ. Στο 39’ το πέναλτι του Modric ευστόχησε, μειώνοντας, όμως καμία άλλη προσπάθεια των συμπαικτών του δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει το 1-2 υπέρ της ελληνικής ομάδας.

4) Lyon-ΠΑΟΚ 3-3

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές -εκτός έδρας- στιγμές του ΠΑΟΚ : Από το διπλό στο Τottenham μέχρι το έπος του Μονάχου

Πίσω στο μακρινό 1973-1974, όπου ο ΠΑΟΚ αφού απέκλεισε τη Legia Βαρσοβίας από το Κύπελλο Κυπελλούχων, θα αντιμετώπιζε τη μεγάλη Lyon στην  Γαλλία, για την πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση. Εκεί κατάφερε να αποσπάσει μια ιστορική ισοπαλία, 3-3, χάρη στα γκολ των Ασλανίδη (44’), Τερζανίδη (50’), Σαράφη (81’).

5) Fenerbache- ΠΑΟΚ 1-1

https://www.youtube.com/watch?v=KQ6s0Ia3VZ4

Μπορεί το 2010 οι «ασπρόμαυροι» να είχαν αποκλειστεί από τον Ajax στα προκριματικά του Champions League, αλλά τίποτα δεν επηρέασε λίγο μετά, την ψυχολογία τους στα play-offs του Europa, με την εξαιρετικά δυνατή Fener. Στον πρώτο αγώνα μάλιστα, στην Τούμπα επικράτησε της τουρκικής ομάδας με 1-0 ( Vieirinha). Η πρόκριση βέβαια θα κρινόταν στην Κωνσταντινούπολη.  Εκεί,  το  «χρυσό» γκολ του Muslimovic, στην παράταση (102’) έστελνε την ομάδα του στους ομίλους και τους  Παοκτζήδες στα ουράνια!!!

6) Ajax-ΠΑΟΚ 1-1

Σχεδόν 8 χρόνια πριν, ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στο Άμστερνταμ. Στάθηκε στο ύψος του απέναντι στον Ajax του Suarez,  ο οποίος «οργίαζε» εντός του αγωνιστικού χώρου. Στο 72’ ο τραυματίας Ivic, που είχε ζητήσει αλλαγή, έκανε το 1-1, και επικράτησε πανζουρλισμός στις εξέδρες.

7) Borussia Dortmund-ΠΑΟΚ 0-1

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο ΠΑΟΚ θα έπαιρνε ένα τεράστιο διπλό μέσα στη Γερμανία. Το στάδιο Westfalen σείστηκε από τους έξαλλους πανηγυρισμούς ποδοσφαιριστών και φιλάθλων μετά το γκολ του Campos στο 33’, το οποίο τελικά ήταν και το νικηφόρο για τους «ασπρόμαυρους».

8) Bayern-ΠΑΟΚ

https://www.youtube.com/watch?v=cWhMbd970yk

Οι 45αρηδες+ φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ακόμα θυμούνται το έπος του Μονάχου, με προπονητή, τoν επί σειρά ετών στον πάγκο της Bayern, Csernai. Η ομάδα τους, το χειμώνα του 1983, «άγγιξε» το όνειρο, δίχως όμως στο τέλος να πάρει την πολυπόθητη πρόκριση. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» κοίταζε στα μάτια τον «Γολιάθ», που ονομάζεται Bayern. Για  120’ λεπτά παρέμενε όρθιος, χωρίς να δεχτεί γκολ, και έχοντας δημιουργήσει μερικές ευκαιρίες. Το αποτέλεσμα του ματς κρίθηκε στα πέναλτι. Μοιραία στάθηκε η αστοχία του 19χρονου τότε, Κώστα Μαλιούφα και εν συνεχεία η εύστοχη εκτέλεση του τερματοφύλακα των «Βαυαρών», Pfaff. Αξίζει να σημειωθεί, πως ήταν ο τελευταίος ευρωπαϊκός αγώνας για τους θρύλους , Κούδα, Furtula και Guerino..