Τένις: «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»

τένις

Tο τένις είναι ένα από τα πιο ευγενή αθλήματα. Ένα άθλημα γεμάτο αίγλη και λάμψη, από το οποίο όμως δεν λείπουν τα φαινόμενα διακρίσεων.

Αρχικά, αθλητές από κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να συμμετάσχουν στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του τένις, καθώς δεν μπορούν διαθέσουν πόσα που αγγίζουν τις  δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Πόσα ταλέντα να χάνονται εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων;

Εκτός των οικονομικών διακρίσεων στο άθλημα, υπάρχουν και οι σεξιστικές, ακόμα και τώρα που θεσπίστηκε –τουλάχιστον θεωρητικά-, η ισότητα στις αμοιβές και για τα δύο φύλα. Τρανταχτά παραδείγματα, αποτελούν τα παρακάτω περιστατικά.

Η απαγόρευση στην Serena Williams να φοράει την ολόσωμη φόρμα της

Τένις: «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»

Η σπουδαία τενίστρια, Serena Williams, στο French Open φόρεσε μια μαύρη ολόσωμη φόρμα, αλλά αυτό δεν άρεσε και τόσο στους διοργανωτές, που έσπευσαν να καταδικάσουν την εμφάνιση της και να της απαγορεύσουν να την φορέσει ξανά. Η Serena όμως, θέλοντας όχι μόνο να τους τρολλάρει αλλά και να διαμαρτυρηθεί, εμφανίστηκε σε αγώνα του US Open με μια μαύρη φούστα, τουτού, ως άλλη μπαλαρίνα.

Η τιμωρία της Alize Cornet επειδή άλλαξε μπλουζάκι

Η Γαλλίδα τενίστρια, Alize cornet, τιμωρήθηκε από το αμερικανικό open επειδή έβγαλε το μπλουζάκι της για μια στιγμή, προκειμένου να αλλάξει. Όμως, η Ομοσπονδία Αντισφαίρισης των Η.Π.Α, μετάνιωσε για την ετυμηγορία της. Την ίδια ώρα, άνδρες τενίστες μένουν topless για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Το «κατηγορώ» επιφανών ανδρών του αθλήματος ενάντια στις ίσες αποδοχές

Η εξίσωση των αποδοχών στο τένις για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, δεν «αγκαλιάστηκε» εξίσου από κάποιους γνωστούς άνδρες του αθλήματος. Με τις αρνητικές τους δηλώσεις, μάλιστα, προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση ώστε να αναιρεθεί το μέτρο αυτό.

Ο Raymond Moore, ( διευθύνων σύμβουλος της ινδικής ομοσπονδίας) ήταν ο πρώτος που εξέφρασε την αντίθεση του, αναφέροντας μάλιστα ότι οι τενίστριες χρωστούν τα πάντα στους άνδρες συναθλητές τους και ότι σφετερίζονται τις προσπάθειες τους. Μετά βέβαια, ανακάλεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κορυφαίος Novak Djokovic, τον Μάρτιο του 2016, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον για το γυναικείο τένις είναι μειωμένο και πως λίγα άτομα αγοράζουν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα από κοντά. Συν τοις άλλοις, οι γυναίκες «έχουν και τα ορμονικά τους» κατά τον Novak. Το συμπέρασμα του- λογικό άλμα-; Οι άνδρες τενίστες πρέπει να παίρνουν περισσότερα.  Και εκείνος με τη σειρά του, απολογήθηκε. Αλλά ήταν πια αργά.

Oι επιθέσεις στον Andy Murray γιατί τόλμησε να έχει προπονήτρια αντί για προπονητή

Τένις: «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»

Ο  Βρετανός Andy Murray, δέχθηκε λεκτικές επιθέσεις και έντονη κριτική, από την κοινή γνώμη αλλά και από τενίστες, γιατί πριν λίγα χρόνια, απέκτησε προπονήτρια αντί για προπονητή, όπως είθισται. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που μια γυναίκα θα προπονούσε έναν άνδρα τενίστα. Πολλοί δεν το αποδέχτηκαν, ακόμα κι αν αυτή ήταν η βετεράνος του τερέν, Amelie Mauresmo, νούμερο 1 κάποτε στον κόσμο και με δυο Grand Slam στην τροπαιοθήκη της.  Ο Murray αφού δημοσιοποίησε την απόφαση του, έλαβε ένα απίστευτα σεξιστικό μήνυμα, από συναθλητή: «Μ’ αρέσει αυτό το παιχνιδάκι που παίζεις με τον Τύπο, αλλά καλύτερα να τους πεις αύριο, ότι σκέφτεσαι να δουλέψεις με έναν σκύλο…». Ενώ, υποστήριξε ότι η κριτική που δέχτηκε για την εν λόγω συνεργασία ήταν εντονότερη από κάθε άλλη φορά.

Το σεξιστικό σχόλιο του προέδρου της ρωσικής ομοσπονδίας 

Το 2014, ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας τένις, Shamil Tarpischev, καλεσμένος σε talk-show αποκάλεσε τις Serena και Venus Williams, «αδελφούς Williams». Η Serena δεν το άφησε ασχολίαστο και χαρακτήρισε τα λεγόμενα του ως ακραία σεξιστικά και ρατσιστικά. Τελικά,  ο Tarpischev τιμωρήθηκε με 12μηνο αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση και 25.000 δολάρια πρόστιμό.

Ούτε η δημοσιογραφία γλίτωσε από τα στερεότυπα…

Δυστυχώς, μια μερίδα αθλητικών δημοσιογράφων, έπεσε στην παγίδα του σεξισμού, αναπαράγοντας στερεότυπα για το γυναίκειο φύλο γενικότερα, και τις τενίστριες, ειδικότερα. O John Inverdale, σχολιαστής του BBC, μετά την νίκη της Marion Bartoli στο Wimbledon το 2013, σ’ ένα κρεσέντο χυδαιότητας, υπαινίχθηκε πως είναι άσχημη: «Πιστεύετε ότι ο πατέρας της Bartoli της είπε όταν ήταν μικρή ότι δεν θα γίνει ποτέ γοητευτική;».  Παρόλο που ζήτησε συγγνώμη, αυτή δεν ήταν αρκετή για να τον κρατήσει στην θέση του κεντρικού παρουσιαστή του τουρνουά.

Επίσης, το 2015 ο ρεπόρτερ, Ian Cohen, στο αυστραλιανό open, δεν ρώτησε τίποτα την Eugenie Bouchard για τον αγώνα, παρά μόνο της ζήτησε να κάνει μια στροφή. Κάτι, που όπως υποστήριξαν πολλοί, δεν θα συνέβαινε σε κανέναν άνδρα τενίστα. Πάντως, η Bouchard, δεν φάνηκε να ενοχλείται.