Ρεάλ Μαδρίτης – Αχέντ Ταμίμι : Το εφαλτήριο της αλλαγής

αχέντ ταμίμι

Εκεί που η πολιτική συναντά τον αθλητισμό, υπό ευρεία έννοια τη φορά αυτή, ένα ακόμα κοινωνιολογικό φαινόμενο έρχεται να δώσει σάρκα κ οστά στην αντίληψή της σύγχρονης εποχής που δεν αφήνει ουδέν περιθώριο για ξύλινους πολιτικούς όρους άλλων εποχών, τότε που χρειαζόταν, γι ‘αυτό και ορίστηκαν.

Η Αχέντ Ταμίμι , πριν λίγες ημέρες βραβεύτηκε από τους διοικητικούς παράγοντες της Ρεάλ Μαδρίτης. Ναι, της -άλλοτε- ομάδας του Φράνκο! Ο ίδιος ο Μπουτραγκένιο, ο άλλοτε θρύλος της επιθετική γραμμής της Βασίλισσας απένειμε μια φανέλα της ομάδας με το όνομα Αχέντ στην πλάτη και συμβολικά το Νο9 των επιθετικών. Η μικρή , την παρέλαβε με χαμόγελο στις φωτογραφήσεις και το πανηγύρι ξεκίνησε.

https://twitter.com/YouthFromGaza1/status/1046457522226376705

Από τη μία οι Χιλιάδες Άραβες της Ισπανίας επικρότησαν την ενέργεια  που σκόρπισε  ελπίδα στους τόσους Παλαιστίνιους που ζουν στη Χώρα. Απ’την άλλη, η Ισραηλινή Πρεσβεία, δια στόματος  Ντανιέλ Κουτνέρ, μας υπενθύμισε ότι έτσι στηρίζουμε την τρομοκρατία , μια και η μικρή δεν είναι φιλειρηνική αγωνίστρια, οπότε η ενέργεια του σωματείου επικροτεί τις βίαιες ενέργειες. Σε γνήσια, πολιτικό πάντως, επίπεδο, υπενθυμίζω ότι ο Υπ. Εξ. Της Ισπανίας Ζοζέφ Μπορέλ τόνιζε προ ημερών ότι  η Χώρα του θα πιέσει για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους  πανευρωπαϊκά, ειδάλλως θα πράξει έτσι μεμονωμένα το Ισπανικό Κράτος.

Ναι, μιλάμε για το ίδιο Κράτος που η αυτοδιάθεση των λαών το αγγίζει σε τέτοιο βαθμό που προ μηνών στη Βαρκελώνη θυμάται και ο τελευταίος φωτογραφικός φακός τι τύχη είχαν οι διαδηλώσεις.

Η Ταμίμι βέβαια, για τους γηγενείς, δεν είναι μια ηρωίδα! Είναι μια ακόμα  αγωνίστρια των τόσων δεκαετιών που μια λωρίδα γης παλεύει για την ανεξαρτησία της κόντρα στον επίσημο στρατό  μιας άλλης χώρας  που καταπατά ανθρωπινά δικαιώματα καθημερινά.

Η Αχέντ , είναι η μετουσίωση του Dummi Falasteeni (το αίμα μου είναι παλαιστινιακό), του άσματος που έγινε ύμνος  στα χείλη των Παλαιστινίων μετά τους βομβαρδισμούς, τους ακρωτηριασμούς και την πείνα που βίωναν ήδη απ’ τον προηγούμενο αιώνα. Ο λόγος είναι τόσο απλός! Πυροβολήθηκε μέλος της οικογένειάς της.  Ο ίδιος στρατιώτης που πάτησε τη σκανδάλη, λούστηκε με  τα πτύελα της Αχέντ και ύστερα δέχτηκε τις κλωτσιές της, χωρίς να τη συλλάβει. Τι κι αν δέχτηκε τις κλωτσιές της, χωρίς να τη συλλάβει. Τι κι αν ήταν έφηβη, το φόβο μέσα της  τον είχε κερδίσει μπροστά στην προστασία της υπόστασής της ήδη σε ηλικία 11 ετών, που πρωταγωνιστούσε στις διαδηλώσεις και τα διεθνή media έγραφαν για την πυγμή της.

Η εξέλιξη της ιστορίας περί φυλάκισης , τόσο της ίδιας, όσο και των μελών της οικογένειάς της Ταμιμι, γνωστή λίγο πολύ ως το στάδιο που αφέθηκαν ελεύθεροι  κι άρχισε αυτή η ‘’περιοδεία’’ στην Ευρώπη, με πέρασμα και από τη Χώρα μας. Αλλά δεν αφορά. Και στην εν λόγω θεματολογία ούτε θα έπρεπε. Για τον ίδιο λόγο που δεν θα έπρεπε μπρος σε ένα τέτοιο γεγονός να αναλώνεται ο ισπανικός τύπος και κατ επέκταση η κοινή γνώμη στην Ευρώπη σε πολιτικά παίγνια διαφήμισης ή άλλων ειδών σκοπιμότητας από πλευράς Ρεαλ.

Και κάπως έτσι, η ανθρώπινη λογική σκύβει ξανά να προσκυνήσει στο βωμό λανθασμένων προκαταλήψεων. Το γεγονός ότι ένα κοριτσάκι 17 ετών, μια νέα κοπέλα με πιγμή, νίκησε τον εαυτό της και δεν φοβήθηκε να αγωνιστεί για την ανθρώπινή της υπόσταση, δεν έχει ΚΑΙ άλλη οπτική! Έχει μία μόνο και είναι θετική!

Για τους μεν, βαφτίστηκε σύμβολο της αντισραηλινής προπαγάνδας, για τους δε, η Αγωνίστρια της Ελευθερίας.

Δηλαδή μας περισσεύουν τέτοια παραδείγματα διεθνώς, αποτυπωμένα στο φακό, που ξεχωρίσαμε κι όλας βυθισμένοι στην ηθική κρίση του σήμερα και την προπαγάνδα της, αντί να μας διδάσκει ;

Η κίνηση της Ρεάλ, για όποιο σκοπό κι αν έγινε, στη φάση αυτή επίσης δεν έχει άλλη οπτική. Έχει μία μόνο και είναι θετική! Για τους μεν , ο βαθύς αντισημιτισμός των Ισπανών τους φτάνει σε σημείο να στηρίζουν Μουσουλμάνους και να εκτιμούν ακτιβιστές μόνο και μόνο για σπάσιμο, για τους δε ο σιωνισμός που χτίζεται κάνει πολιτική και promotion μαζί! Δηλαδή, μας περίσσεψε η δημοσιότητα, τέτοιου είδους ζητημάτων και φτάσαμε να κρίνουμε εκ των έσω με το βούρδουλα μιας προπαγανδιστικής αντιιμπεριαλιστικά εξωπραγματικής τάσης, τι τιμάει και τι όχι την Ταμίμι και κάθε παιδί που ξημερώνοντας στη Γάζα, δε ξέρει αν θα έχει γάλα να πιει, όχι αν θα έχει πόδια να πάει στο σχολείο!!!

Το μόνο πρόβλημα που δεν αφήνει να δουν πιο κάτω και οι από δω και οι από ΄κει είναι πως συνήθισαν απλά στην ετοιμότητα να κρίνουν. Μια δική τους αίσθηση καθολικής ικανότητας για κριτική, ανεξαρτήτου κουλτούρας και γνώσεων. Μια ευκολία να βεβηλωθούν γεγονότα μπροστά στο πολιτικό μένος που καθορίζει την εξέλιξη της ζωής σε παγκόσμια πια κλίμακα, απ΄την Ανατολή ως τη Δύση.

Κι άκου τώρα να δεις τι γίνεται κ πόσο πιο εύκολα εξηγούνται όλα. Υπάρχουν χώρες και στην Ασία και στην Αφρική, που δεν εισάγουν μεγάλο αριθμό εμφανίσεων και εξοπλισμού των διεθνώς αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών ομάδων. Γιατί; Διότι σαφώς δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό αναλόγου μπάτζετ. Κάπως έτσι, τυχαίνει τα πιτσιρίκια που κλωτσάνε τη μπάλα ή και όχι, να έχουν βρεθεί με μία συνθετική εμφάνιση του Ραούλ, του ροναλντινιο, του Ρονάλντο στην Ίντερ, του Κακά στη Μίλαν, του Μπέκαμ στην Εθνικη Αγγλίας κ.ο.κ. Και έγινε το πρότυπό τους ο αναγραφόμενος, ακόμα κι αν δεν είχαν το μέσο να τον βλέπουν συχνα. ‘Ασε που η εμφάνιση αυτή ίσως έφτασε στα χέρια τους, επειδή κάποιος είχε στείλει ρουχισμό που πια δε χρειαζόταν, ή επειδή έτυχε περιοδεία των παικτών εκεί για λόγους οικονομικής στήριξης.

Ρεάλ Μαδρίτης - Αχέντ Ταμίμι : Το εφαλτήριο της αλλαγής

Και έτσι, το πιτσιρίκι που -έκρυβες κι εσύ όταν ακόμα ήσουν σε θέση να διαχωρίσεις πολιτική κι οπαδισμό- κλώτσαγε, είτε δεν ήξερε καν, είτε δεν σκέφτηκε ποτέ, αν η Ρεάλ είναι η ομάδα του Δικτάτορα, αν η Αγγλία συμμετείχε σον πόλεμο του Ιρακ ενεργά, αν ο Μπεκαμ και ο Φαν Νίστελροϊ έχουν πλουτίσει χάρη σε χίλιους δύο άλλους λόγους εκτός της ενεργής τους δράσης επάνω στο χορτάρι,αν η τρύπια φανέλα του Τσαβι και του Πουγιόλ παραπέμπει στην σημερινή Ισπανική κυβέρνηση που υποχώρησε εντός ολίγων ωρών στο θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβίας μετά τις απειλές των Εμίρηδων να μην εκτελέσουν αμυντικά συμβόλαια δισεκατομμυρίων. Τόσο όμορφα…