«Δικαιοσύνη για το Grenfell»

grenfell

Το προηγούμενο Σάββατο (30/9) οι οπαδοί της Liverpool στο ματς με την Chelsea στο Stamford Bridge, ύψωσαν ένα πανό που έγραφε «Δικαιοσύνη για το Grenfell», καθώς οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης για τα θύματα και τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς στον πύργο Grenfell, όπου έχασαν την ζωή τους 72 άνθρωποι, πολλοί τραυματίστηκαν και εκατοντάδες έμειναν άστεγοι, έχουν «παγώσει». Πριν την τραγωδία της 14ης Ιουνίου 2017, εκεί διέμεναν μόνιμα κυρίως εργάτες, άνεργοι, φοιτητές αλλά και μετανάστες, δηλαδή επρόκειτο για μια μεγάλη εργατική πολυκατοικία. Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία η πυρκαγιά ξεκίνησε από βλάβη σε ηλεκτρικό ψυγείο.

Η κοινοτική οργάνωση «Justice4Grenfell» χαιρέτησε την κίνηση των Reds μ’ ένα tweet: «Ευχαριστούμε τους υπέροχους φιλάθλους της Liverpool που ταξίδεψαν ως εδώ για να παρακολουθήσουν τον αγώνα με την Chelsea. Είμαστε χαρούμενοι που είχατε αυτό το πανό και ευχαριστούμε για την στήριξη στους κατοίκους του Grenfell, τις οικογένειες  τους και την κοινότητα. Η δικαιοσύνη θα επικρατήσει». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην μέσος της Chelsea, Jody Morris: «Οπαδοί της Liverpool είστε παράδειγμα προς μίμηση».

Η «Justice4Grenfell», είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε λίγες μέρες μετά την τραγωδία από τους κατοίκους της περιοχής. Αγωνίζεται για την δικαίωση των θυμάτων και των πληγέντων, επιζητώντας επίσημη εκπροσώπηση από δικηγόρους, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καλύψει τις άμεσες και βασικές ανάγκες όσων επιβίωσαν. Η συνέλευση της οργάνωσης πραγματοποιείται κάθε 14 του μήνα στο Notting Hill, όπου παρεμβαίνουν και συζητούν τα προβλήματα τους οι ίδιοι των οποίων οι ζωές επηρεάστηκαν άμεσα από το οδυνηρό γεγονός.

«Δικαιοσύνη για το Grenfell»

Δυστυχώς όμως, τα ΜΜΕ της Βρετανίας δεν προβάλλουν τις θέσεις της οργάνωσης, όπως η ίδια καταγγέλλει, γι’ αυτό και ενημερώνει τους πολίτες για τις δράσεις της και όχι μόνο, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, για να ευαισθητοποιηθεί περαιτέρω η βρετανική κοινωνία, τον περασμένο Φεβρουάριο οι ακτιβιστές της επισκέφθηκαν πολλές περιοχές του Λονδίνου με φορτηγά στα οποία αναγράφονταν τα εξής μηνύματα: «71 νεκροί και ακόμα δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Πως είναι δυνατόν;» (σ.σ. τότε ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανερχόταν στους 71, αφού λίγες μέρες μετά μια γυναίκα «άφησε την τελευταία της πνοή» στο νοσοκομείο λόγω σοβαρότατων εγκαυμάτων, οπότε και τα θύματα αυξήθηκαν σε 72).

«Δικαιοσύνη για το Grenfell»

Πάντως, αν και έχει περάσει 1,5 χρόνος από την φονικότερη πυρκαγιά που βίωσε ποτέ η Βρετανία, από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε καμία δίωξη, παρά μόνο απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε όσους ψευδώς είχαν δηλώσει ότι διέμεναν στον πύργο προκειμένου να λαμβάνουν κρατικά επιδόματα, ενώ η αστυνομία έχει ανακρίνει εκείνους που θεωρεί ως υπόπτους.

Ας ελπίσουμε πως οι αδικοχαμένες ψυχές του Grenfell καθώς επίσης και οι πυρόπληκτοι θα δικαιωθούν σύντομα , με τους υπαίτιους να τιμωρούνται.  Όχι άλλές τραγωδίες σαν το Grenfell, όχι άλλες τραγωδίες σαν το Μάτι.