Μπορεί ο νέος Hamilton να είναι γυναίκα;

f1

Σ’ έναν κόσμο που ακόμα υπάρχει η πεποίθηση ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να παρκάρουν, πόσο δε μάλλον να «τρέξουν» με αγωνιστικά αυτοκίνητα, το πρώτο τουρνουά μηχανοκίνητου αθλητισμού, αποκλειστικά για γυναίκες, που έχει ως στόχο του να αναδείξει τον νέο Hamilton ή Vettel γένους θηλυκού, είναι εδώ!

Η συζήτηση για την ανάγκη και το δικαίωμα των γυναικών να αγωνιστούν σε επίπεδο F1, άρχισε με αφορμή την πρόσφατη νίκη της Jamie Chadwick στην F3 της Βρετανίας. Η νέα αυτή διοργάνωση, θα ξεκινήσει μάλλον την άνοιξη του 2019 και θα ονομάζεται «W Series», ενώ οι διοργανωτές θα είναι ιδιαίτερα , εξέχουσες μορφές του αθλήματος, όπως ο σχεδιαστής της Red Bull,  Andrian Newey, ο πρώην αθλητικός διευθυντής της McLaren, Dave Ryan, ο media expert της F1, Matt Bishop, με ιθύνων νου τον 13 φορές νικητή σε Grand Prix της F1, David Coulthard.

Ο Coulthard θεωρεί πως οι γυναίκες μπορούν να ανταγωνιστούν τους άνδρες επί ίσοις όροις και ότι στην F1 δεν παίζει κανένα ρόλο η μυϊκή δύναμη. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η απουσία γυναικών από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό σχετίζεται με την έλλειψη ευκαιριών παρά με την έλλειψη ικανοτήτων.

Όσον αφορά τα διαδικαστικά του τουρνουά, τα κορίτσια ηλικίας 18-20 θα συμμετέχουν δωρεάν, ενώ οι μεγαλύτερες θα πρέπει να καταβάλλουν ένα ποσό της τάξης του 1.500.000 δολαρίων. Και σ’ αυτό το σημείο εγείρεται το ερώτημα, το οποίο φυσικά ισχύει και για τους άντρες συναδέλφους τους, που προσπαθούν να μπουν στον μηχανοκίνητο χώρο: «Οι κοπέλες που έχουν πάθος, ταλέντο και θέληση, όμως η ηλικία τους ξεπερνά τα 20 χρόνια και δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα πως θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν;»

Παρ’όλα αυτά, οι υποψήφιες θα περνούν από δοκιμαστικά τεστ, στα οποία θα εξετάζεται η καταλληλότητα τους από προπονητές της F1. Ο αγώνας τους –εάν επιλεχθούν- θα χωρίζεται σε 6 γύρους των 30 λεπτών και η νικήτρια θα γίνεται πλουσιότερη κατά 500.000 δολλάρια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρχικά οι αγώνες θα πραγματοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους αλλά υπάρχει η σκέψη να επεκταθούν προς Ασία, Αυστραλία και Αμερική.

Οι διοργανωτές πάντως έχουν να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη πρόκληση, καθώς η τελευταία φορά που συμμετείχε γυναίκα σε Grand Prix και βαθμολογήθηκε ήταν το 1976. Φυσικά μιλάμε για την σπουδαία Ιταλίδα οδηγό της F1 Lella Lombardi. Θα μπόρεσε άραγε κάποια αθλήτρια να «αγγίξει» τα επιτεύγματα της και γιατί όχι, να τα ξεπεράσει κιόλας;

Μπορεί ο νέος Hamilton να είναι γυναίκα;

Τέλος, η εν λόγω πρωτοβουλία δεν έλαβε μόνο θετικές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και πολλές αρνητικές, οι οποίες προβληματίζουν. Μερικές εξ’ αυτών χαρακτηρίζουν την χορηγία των αντρών στις οδηγούς, ως ντροπιαστική. Την ίδια στιγμή τα σεξιστικά σχόλια δεν έλειπαν, το ίδιο όμως και ο ενθουσιασμός για την μοναδική ευκαιρία που δίνεται στις γυναίκες να αποδείξουν τι αξίζουν στην F1.

Μπορεί το γυναικείο φύλο με τις διεκδικήσεις του, τις προηγούμενες δεκαετίες, να έχει κατακτήσει πολλά και βασικά δικαιώματα, όμως μέχρι και σήμερα γίνονται διακρίσεις σε βάρος του, αφού δεν έχει την δυνατότητα να «μπει» σε ανδροκρατούμενους χώρους, όπως η F1. Ας ελπίσουμε ότι θα «σπάσει» το αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Μόνο, έτσι θα μάθουμε εάν το νέο «αστέρι» του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γυναίκα!