Γνωστές και μη εκφάνσεις στέρησης της προσωπικής ελευθερίας : Κομάρ και Αντετοκούμπο

Κομάρ

Η τρέχουσα επικαιρότητα συνεχίζει να τρέχει αδιάκοπα, μα με κάτι διαβολικές συμπτώσεις ξέρει να παραλληλίζει από μόνη της τα γεγονότα σε κοντινές ρωγμές του χρόνου. Ο σάλος που προέκυψε γύρω από το όνομα των δύο αδερφών Αντετοκούνμπο, ξεπέρασε τα εγχώρια όρια,με αφορμή βέβαια τις εκφράσεις του Τσουκαλά, τον οποίο μη γνωρίζοντας την εν ελλάδι ιδιότητά του, οι ξένοι ειδησεογράφοι τον παρουσίασαν ως δημοσιογράφο. Ασχολίαστο σαφώς αλλά πάμε παρά κάτω.

Πάλι λίγες μέρες πιο πριν, έτσι κοντά στις στιγμές, το καραβάνι των εξελίξεων μας περνά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κάπου στην Αργεντινή, μας συστήνεται ενα παλικάρι 22 χρονών, ονομάτι Χουάν Κρους Κομάρ. Πρόκειται για τον νεαρό ποδοσφαιριστή της Club Atlético Talleres de Córdoba, η οποία αγωνίζεται στην 1η κατηγορία του αργεντίνικου πρωταθλήματος. Συλλογίζεσαι τώρα πού τον ξετρυπώσαμε, πώς σχετίζεται με το περιστατικό του Θανάση και τι μας ενδιαφέρει στην άλλη άκρη της γης. Όμορφα…πάμε να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά.

Για καλή μας τύχη, το περιοδικό HUMBA, έχει περίσσιο μεράκι στο να ξεψαχνίζει κάτι τέτοια περιστατικά και να μας το γνωστοποιεί και μέσα από το παρόν κείμενο το ευχαριστούμε γι΄αυτό! Επίσης, μια και συζητάμε για αντιρατσιστικές κινήσεις από ανθρώπους τέτοιας φήμης, η παγκόσμια επικαιρότητα και οι ανισότητες ανά την Υφήλειο δεν μας επιτρέπουν στον 21ο πρώτο αιώνα να ασχολούμαστε μονάχα με τα του χωριού μας. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να δράσουμε διαφορετικά, να συγκρίνουμε, να πάρουμε ιδέες, να εμπνευστούμε. Με προϋπόθεση σαφώς, ότι στόχος είναι η πάταξη φαινομένων, όπως η στέρηση της ελευθερίας της προσωπικότητας, φίλε Γιάνναρε, και όχι η προβολή του ονόματος μας ή προφύλαξη μόνον των οικείων μας. Θα επανέλθω…

Ο λατίνος που αναφέρθηκε στα ως άνω μου λεγόμενα, τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε τα καυστικά σχόλια ενός οπαδού στα μέσα δυκτίωσης. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι παρεβρέθη στο live του Roger Waters στην La Plata. Αιτία αποτέλεσε η ανοιχτή υποστήριξη του καλλιτέχνη στον Παλαιστινιακό αγώνα, ακριβώς επειδή δεν τον αφορούν μόνο τα του χωριού του, ακριβώς επειδή ξέρει ότι είναι πρόσωπο που έχει το βήμα να μιλήσει για κοινωνικά γεγονότα που μας αφορούν και να επηρεάσει. Ο φίλος μπαλαδόρος  Κομάρ, παρά το νεαρό της ηλικίας του, εξυπνότατα, κατα τη γνώμη μου, απάντησε με μεγάλη ψυχραιμία : “Να είσαι σίγουρος πως το γεγονός ότι σκέφτομαι, δεν με κάνει να προπονούμαι λιγότερο“. Kάπως έτσι δεν φτάνουμε να σχολιάζουμε έναν αθλητή που, λόγω της ηλικίας του παραφέρθηκε, απαντώντας με βωμολοχίες, με ανορθογραφίες ή αλλα τέτοια που έχουμε συνηθίσει να δικαιολογούμε. Σήμερα, δεν επευφημείται για την παιδεία του μονάχα όμως, τον θαυμάζουμε γιατί στα 22 του μόλις χρόνια, παράλληλα με το ποδόσφαιρο, εκεί δηλαδή που έχει αφοσιωθεί, καλλιεργεί και το πνεύμα του. Έχει και κοινωνικές ανησυχίες ο ανθρωπος, πώς το λένε;

https://www.instagram.com/p/BqBtPmIBsLv/

Πριν από όλα,για να καταλάβεις, ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη το εκτός συνόρων του ενδιαφέρον, για τον αγώνα του Παλεστινιακού λαού, δημόσια βγήκε και μίλησε για την ισότητα των φύλων. Επέκρινε ανοιχτά, χωρίς να φοβηθεί αν θα χαλάσουν οι γνωριμίες του, σε μια χώρα που και ο πιο άσχετος με το χώρο γνωρίζει ότι παράγονται εκατομμύρια ποδοσφαιριστές που στόχο έχουν να πατήσουν τα γήπεδα της Ευρώπης μια μέρα, την δικτατορία του για χρόνια κυβερνήτη Βιδέλα. Κι αν ο Βιδέλα οργίαζε την δεκαετία του ΄70, και το 1981 έπεσε, πράγμα που σημαίνει ότι τότε ο Κομάρ ήταν αγέννητος, ο σημερινός Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι δε γλύτωσε από την κριτική του μικρού για τα δήθεν φιλελεύθερα μέτρα που προωθεί από τον Δεκέμβρη του ’15 που βρίσκεται στο τιμόνι των Ρεπουμπλικανών και της ίδιας της χώρας. Υπενθυμίζω ότι ο ιταλικής ρίζας νυν Πρόεδρος  της Αργεντινής και φαν της γνωστής Μπόκα Τζούνιορ, προωθεί με κάθε τρόπο τις ανισότητες, παραγκωνίζοντας εμφανώς τα δικαιώματα των Μαπούτσε, των ιθαγενών της Χιλής και της Αργεντινής δηλαδή που απέμειναν μετά τον ατέρμονο αγώνα τους κατά των Ισπανών εποίκων και του τότε στρατηγού Πέδρο ντε Βαλδίβια, τον οποίον παρ’όλαυτά κατάφεραν να θανατώσουν. Εμειναν συνολικά 1 εκατομμύριο όλοι κι όλοι λοιπόν κι ως μειονότητα του Κράτους, απασχολούν τους γηγενείς που δεν συμφωνούν με τις διακρίσεις.

Όπως συνειδητοποιείτε λοιπόν πρόκειται για ένα αγόρι με σαφή κοινωνικοπολιτικά ερεθίσματα και μια στοιχειώδη παιδεία που παράλληλα με τον πρωταθλητισμό επιχειρεί να την εξελίξει. Ναι, ούτε του μεγέθους του Γιάννη είναι, αλλά έκαστος στο είδος, ούτε επειδή ο ένας έχει κοινωνικοπολιτικά ερεθίσματα έπρεπε να είχε κι ο άλλος. Ελλοχεύει ένα τεράστιο αλλά στο κεφάλι μου όμως…

Πιο αναλυτικά, ο Θανάσης, αποδεχομένων φυσικά των αθλητικών του προσόντων και της μπασκετικής -μόνο- παιδείας του από τη μεγάλη -όπως αποδεικνύεται με τα χρόνια από μπασκετμπολίστες σε συλλόγους της χώρας – του Φιλαθλητικού «σχολή» , δεν με εξέπληξε. Η φράση «πουλάει οπαδιλήκι» δεν μου αρέσει, αλλά η έλλειψη αθλητικής παιδείας που εμφανίζει με τόσο άσχημα προβληθέντα τρόπο, όχι απλά δεν μου αρέσει, αλλά μου προβάλλει με ακρίβεια το τι ακριβώς θέλει να αποκομίσει από το φίλαθλο κοινό που μπορεί να πείσει (γιατί με τέτοιες γελειότητες, δήθεν πάθος στους πανηγυρισμούς – δε μιλάω για το πάθος του στον αγώνα – και βωμολοχίες, κανείς Φορτούνης και κανείς Θανάσης και κανείς Κατίδης δεν έπεισε τον κόσμο που σέβεται, ή την απέναντι κερκίδα. Που εκτιμάει τον Διαμαντίδη, που κατανοεί τον Μάνταλο και τους τραυματισμούς του, που απολαμβάνει τον φετινό ΠΑΟ και τα νιάτα του, που αναγνωρίζει τον μεγάλο Φράγκι, που σπεύδει να χειροκροτήσει τον Διούδη).

https://www.instagram.com/p/BqMMU7cBtzg/

Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη τώρα, ο οποίος ορθότατα, ως άνθρωπος που έχει το βήμα και εδώ και στο εξωτερικό, έσπευσε να καταδικάσει τον ρατσισμό ,καθώς τον έχει βιώσει όπως και ο Θανάσης. Αλλά το περιστατικό του Θανάση, στο οποίο δε νομίζω ουδείς να συμφωνεί, ανεξάρτητα με το εθνικιστικό ή μη “οπαδιλήκι” που και σε αυτή την περίπτωση βγάζει λάθη, προήλθε από έναν άνθρωπο που μόνο αξία και ψήγματα εγκυρότητας του προσέφερε το να ασχοληθούν μαζί του. Αρχικά οι «πληγέντες»  Θανάσης και Γιάννης (αν και άμεσα δεν αναφέρθηκε) και κατ’επέκταση ο υπόλοιπος σοβαρός κόσμος. Πόσω μάλλον τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Να προερχόταν από κάποιον δημοσιογράφο, από κάποιον αντικειμενικό σχολιαστή και όχι β(λ)αμμένο οπαδό, από 1 σύνολο ανθρώπων εντός γηπέδου, τότε ναι να δοθεί τόση έκταση. Αλλά τώρα γιατί; Γιατί να δώσουμε τόση αξία και τόση τροφή αναδημοσίευσης σε τέτοια σόου λες και αποτελεί έκπληξη να ξεστομίζονται από ανθρώπους που δε μπορούν καν να διαχωρίσουν τα πολιτικά φρονήματά τους από το πνεύμα του αθλητισμού; Να ρωτάμε δηλαδή γιατί δεν μας είπε ότι δεν είναι Έλληνας ο Χολέμπας, ο Κούτρης, ούτε καν ο Όγκαστ που ανήκει σε ομάδα που δεν στηρίζει ανοιχτά; Ε,μάλλον ανούσιο… ειδικά μπροστά σε τόσες ανισότητες και έμπρακτες περιπτώσεις βίας που αποδεδειγμένα πια βιώνει το σύμπαν!