Πως έφτασε αυτός ο Άρης Αβάτου να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο;

Άρης Αβάτου

Στο Rabona δεν αρέσει καθόλου η χρήση κλισέ και χιλιογραμμένων εκφράσεων. Πως όμως να αποφύγεις την  κλισέ φράση «το Κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων», όταν κάνεις αφιέρωμα στο φετινό κατόρθωμα του Άρη Αβάτου; Άλλη μια ομάδα που κατάφερε να κερδίσει τα 15’ λεπτά δημοσιότητας της ( μιας και ξεκινήσαμε με κλισέ) χάρη στο θεσμό που οι μικροί λατρεύουν να τυραννούν τους μεγάλους.

Το Κύπελλο στις πρώιμες φάσεις του στις περισσότερες χώρες έχει την εξής ιδιαιτερότητα: μονοί αγώνες στην έδρα της ασθενέστερης ομάδας ή αν προτιμάτε στην έδρα της ομάδας που προέρχεται από την μικρότερη κατηγορία. Λίγο η υποτίμηση του αντιπάλου, λίγο η έδρα και οι οπαδοί που ζωηρεύουν περισσότερο σε αυτά τα παιχνίδια, λίγο το κίνητρο των ποδοσφαιριστών που θα παίξουν σαν λυσσασμένοι για την έκπληξη ( αλλά και για τη μεταγραφή) και φυσικά λίγο η τύχη μπορούν να οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα χαρακτηριστεί ιστορικό για τον μικρό και ταπεινωτικό για το μεγάλο.

Φέτος η ΕΠΟ αποφάσισε στο Κύπελλο Ελλάδας να συμμετέχουν οι Κυπελλούχοι των ερασιτεχνικών ενώσεων ανά τη χώρα κι έτσι ο Άρης Αβάτου απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής σαν Κυπελλούχος ΕΠΣ Ξάνθης.  Αντίπαλος στον πρώτο γύρο ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου, ο εκπρόσωπος της ΕΠΣ Πιερίας μετά την άρνηση της Κυπελλούχου, ΑΕ Καρίτσας να συμμετάσχει στο θεσμό. Ο Άρης πέτυχε την πρώτη του πρόκριση με ένα γκολ στο 70’ από τον καλύτερο του παίκτη, Δόντσο. Στον δεύτερο γύρο η ομάδα του Νομού Ξάνθης ήταν μία από τις τυχερές που προκρίθηκε άνευ αγώνος.

Αυτό σήμαινε πως στον Άρη απέμενε μόνο ένα παιχνίδι για να πετύχει το θαύμα της εισόδου στους ομίλους του Κυπέλλου. Η κλήρωση ήταν κάτι παραπάνω από ευνοϊκή καθώς έφερε αντιμέτωπο τον Πλατανιά, μια ομάδα που ταλαιπωρείται από διοικητικά κι οικονομικά προβλήματα. Η ομάδα των Χανίων είχε δημιουργήσει το ρόστερ της μόλις λίγες εβδομάδες πριν τον αγώνα και το πιο «δεμένο» Άβατο είχε καλές πιθανότητες πρόκρισης. Δίνοντας τους αγώνες του στο παλιό γήπεδο του ΑΟΞ κι όχι στο μικρό κι ακατάλληλο για τέτοιο επίπεδο γήπεδο του Αβάτου (στο οποίο όμως γίνονται βελτιωτικά έργα ώστε η ομάδα να παίξει στη φυσική της έδρα) , ο Άρης απέκτησε και την στήριξη των Ξανθιωτών της πρωτεούσας του Νομού συγκεντρώνοντας πάνω από 2000 κόσμο. Ο Δόντσος με πέναλτι σκόραρε ξανά στο 19’ με τον Πλατανιά να απαντάει στο 58’. Το σκορ δεν άλλαξε στην κανονική διάρκεια και την παραταση κι έτσι οδηγήθηκε στα πέναλτι όπου ο …στρατιώτης και σερβιτόρος στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης, Θωμάς Βαφειάδης, με δικό του εύστοχο πέναλτι «σέρβιρε» την ιστορική πρόκριση στον Άρη Αβάτου.

Η επιτυχία χαιρετίστηκε άμεσα από την μεγάλη ομάδα του νομού, τον ΑΟΞ καθώς και τις περισσότερες ομάδες της περιοχής. Εντύπωση προκάλεσε πως άλλες πέντε ομάδες από άλλες ενώσεις, 4 από την ΕΠΣ Ροδόπης και ο Νέστος Χρυσούπολης από την ΕΠΣ Καβάλας εξέδωσαν συγχαρητήριες ανακοινώσεις.

Η κλήρωση

Μια μεγάλη επιτυχία αξίζει να έχει και μια μεγάλη επιβράβευση κι αυτή ήρθε με την κλήρωση του Άρη Αβάτου στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό με τον Λεβαδειακό, μια ακόμα ομάδα από την Superleague και την Παναχαϊκή από την Β’ Εθνική να συμπληρώνουν τον όμιλο.

H προσπάθεια του Άρη στους ομίλους

Η ομάδα του Αβάτου έκανε πρεμιέρα απέναντι στην Παναχαϊκή, η οποία πέρυσι τερμάτισε στη 3η θέση του πρωταθλήματος της Football League και είναι σαφώς πολύ πιο έμπειρη ομάδα. Ο Άρης έκανε μια αξιοπρεπή εμφάνιση ανασταλτικά και μια στιγμή αδράνειας του κόστισε την ήττα. Ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς δυσκολευόταν στην δημιουργία φάσεων από το 80’ έκανε τρεις απανωτές μεγάλες ευκαιρίες αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει και να κατακτήσει ένα ιστορικό βαθμό.

Στη Λιβαδειά η διαφορά κατηγορίας των δύο ομάδων φάνηκε ξεκάθαρα και σε ένα παιχνίδι που δεν αντέχει κριτικής καθ’ ότι μονόπλευρο, ο Λεβαδειακός επικράτησε εύκολα με 4-0.

Απομένει η μεγάλη πρόκληση απέναντι στον Ολυμπιακό. Στόχος του Άρη θα είναι ασφαλώς να διασκεδάσει σαν οργανισμός τον αγώνα κι οτιδήποτε θετικό προκύψει, μόνο ως κέρδος θα μπορεί να θεωρηθεί.