Γιάννης Μπόσβελης: Η “σταχτοπούτα” της Θράκης, το θαύμα και τα όνειρα!

Άρης Αβάτου

Ο Γιάννης Μπόσβελης είναι ο γενικός αρχηγός του Άρη Αβάτου. «Έχοντας φάει με το κουτάλι» τις μικρές κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κ. Μπόσβελης είναι ο «άνθρωπος – ορχήστρα» του συλλόγου, περνούν τα πάντα από το χέρι του κι οποιαδήποτε απόφαση της ομάδας του Αβάτου φέρει τη σφραγίδα του. Σε αυτή τη συνέντευξη μας μίλησε φυσικά για την ομάδα-έκπληξη του φετινού Κυπέλλου Ελλάδας καθώς και για τα κακώς κείμενα των ερασιτεχνικών κατηγοριών.

-Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία της ομάδας.

Η ομάδα ιδρύθηκε στις 26 Αυγούστου του 1958 χάρη στην πρωτοβουλία ενός Θεσσαλονικιού, που ήταν οπαδός του Άρη Θεσσαλονίκης. Ο άνθρωπος αυτός δούλευε σαν δημόσιος υπάλληλος στο χωριό του Αβάτου και πρότεινε τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, ο οποίος θα έπαιρνε την ονομασία, το σήμα και τα χρώματα της ομάδας του Χαριλάου. Ο εμπνευστής της ιδέας σύντομα έφυγε από το χωριό όμως οι συγχωριανοί του αγκάλιασαν την ομάδα και ξεκίνησαν να την τρέχουν. Ο Άρης Αβάτου έπαιρνε μέρος σταθερά στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Ξάνθης με την εξαίρεση 2-3 χρόνων που απουσίασε λόγω διοικητικών προβλημάτων. Φτάνουμε έτσι στο 2011, όταν και εισέρχεται στο διοικητικό συμβούλιο ο σημερινός πρόεδρος του συλλόγου, κ. Ηλίας Κοτόπουλος, ο οποίος επιδίωξε να αλλάξει βήμα – βήμα επίπεδο στον Άρη Αβάτου. Προερχόμενος από το χωριό, όντας παλιός τερματοφύλακας στον Άρη, ο νέος πρόεδρος ξεκίνησε με πολύ όρεξη για να επενδύσει στην ομάδα. Ο σύλλογος κατέκτησε δύο συνεχόμενα τοπικά πρωταθλήματα με παίκτες που προέρχονταν αποκλειστικά από το Νομό Ξάνθης και προπονητή τον κ. Χρήστο Σαμαρά. Η κατάργηση των μπαράζ το 2017 είχε ως αποτέλεσμα την απευθείας άνοδο μας στη Γ’ Εθνική ως πρωταθλητές ΕΠΣ Ξάνθης.

-Πως λειτουργεί ο Άρης Αβάτου σαν σωματείο; Ποιο είναι το πλάνο για τα επόμενα χρόνια;

Μας αρέσει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα, δεν βιαζόμαστε και δεν κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Κάθε καλοκαίρι μελετάμε τη νέα χρονιά που έρχεται παρακολουθώντας τις κινήσεις των αντιπάλων μας και καθορίζουμε την οικονομική μας πολιτική. Στόχος είναι να ανεβαίνουμε ένα σκαλί τη φορά, όχι πολλά σκαλιά μαζί γιατί έχουμε δει με πολλά παραδείγματα ότι είναι επικίνδυνο. Έχουμε δει ομάδες να ανεβαίνουν σερί από το Α τοπικό μέχρι τη Superleague και όταν έφθανε η στιγμή της αποχώρησης του μεγαλομετόχου, που την οδήγησε στα «σαλόνια», η ομάδα διαλυόταν.

-Πως χαρακτηρίζετε την περσινή πορεία;

Οι στόχοι για την ομάδα ήταν εξ αρχής η παραμονή στην κατηγορία και η κατάκτηση του ερασιτεχνικού Κυπέλλου και τους πετύχαμε και τους δύο. Προς το τέλος η ομάδα έχοντας εξασφαλισμένη την παραμονή της χαλάρωσε, χρησιμοποιήσαμε και πιο μικρούς σε ηλικία παίκτες για να πάρουν εμπειρίες και κάναμε κάποιες ήττες.

-Πόσο εύκολο είναι να προσελκύσει ο Άρης Αβάτου νεαρούς παίκτες στην ομάδα του δεδομένου της ύπαρξης πολλών ομάδων στο Νομό; Γιατί δηλαδή ένας νέος παίκτης να προτιμήσει το Άβατο από κάποιο άλλο σύλλογο; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Άρη;

Αρχικά να σου πω ότι ο Άρης Αβάτου δεν διαθέτει ακαδημίες όπως ο Ορφέας ή η Ασπίδα Ξάνθης (οι άλλες δύο ξανθιώτικες ομάδες της κατηγορίας). Εμείς παίρνουμε έτοιμους παίκτες από άλλες ακαδημίες όπως για παράδειγμα ποδοσφαιριστές της Κ20 του ΑΟΞ, της μεγάλης ομάδας της περιοχής, οι οποίοι δεν βρίσκουν θέση στο ρόστερ της πρώτης ομάδας. Οι ποδοσφαιριστές βλέπουν ότι αυτή τη στιγμή ο Άρης Αβάτου είναι ένα υγιές σωματείο, πληροί τις προϋποθέσεις σε επίπεδο εγκαταστάσεων αλλά και στο οικονομικό κομμάτι. Υπάρχει μια οικονομική ευχέρεια, η οποία επιτρέπει στο σύλλογο να κάνει μεταγραφές ακόμα και μεσούσης της περιόδου. Παράλληλα, παίζοντας τους εντός έδρας αγώνες μας στην πόλη της Ξάνθης κι όχι στο χωριό έχουμε προσελκύσει κόσμο από την πρωτεύουσα του Νομού, που χαίρεται να μας στηρίζει. Ασφαλώς το ρόλο τους έχουν παίξει και οι αγωνιστικές μας επιτυχίες με τις συνεχόμενες κατακτήσεις ερασιτεχνικών τίτλων και φυσικά με τη συμμετοχή μας στους ομίλους του Κυπέλλου Ελλάδας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου. Ο Άρης δίνει την εικόνα ότι αποτελεί μια ομάδα που θα δώσει ώθηση στον ποδοσφαιριστή να κάνει το βήμα παραπάνω.

-Ποιοι είναι οι στόχοι που έχει θέσει βραχυπρόθεσμα ο Άρης Αβάτου;

Πρώτος στόχος είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου μας στο χωριό ώστε να πληροί όλες τις προδιαγραφές για τη διεξαγωγή αγώνων. Στη συνέχεια θα θέλαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ακαδημιών μιας και ο Άρης ως σήμερα δεν διαθέτει ώστε να μπορούμε να τροφοδοτούμε απευθείας την ομάδα με νεαρούς παίκτες.

-Ας θυμηθούμε λίγο την πορεία στους ομίλους του Κυπέλλου Ελλάδος. Πως φθάσαμε ως εδώ;

Το πρώτο παιχνίδι ήταν εναντίον του Εθνικού Νέου Κεραμιδίου στην Κατερίνη, το οποίο και κερδίσαμε με 1-0. Ο Άρης Αβάτου προκρίθηκε από τον δεύτερο γύρο άνευ αγώνος κι ακολούθησε η κλήρωση με τον Πλατανιά, ομάδα που μόλις είχε υποβιβαστεί από την Superleague. H πρόκριση φάνταζε πολύ δύσκολη αλλά οι ποδοσφαιριστές μας τα έδωσαν όλα και πέτυχαν το θαύμα. Ήταν μια πρόκριση ερασιτεχνών παικτών που ταυτόχρονα είναι αγρότες, στρατιώτες ή εργάζονται οπουδήποτε αλλού απέναντι σε έμπειρους επαγγελματίες.

-Πανηγυρίσατε όταν η κλήρωση έφερε απέναντι σας τον Ολυμπιακό;

Φυσικά και θέλαμε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός. Θα προσεγγίσουμε αυτό το παιχνίδι με απόλυτο σεβασμό όπως βέβαια σεβαστήκαμε και τον Πλατανιά, την Παναχαϊκή και τον Λεβαδειακό. Κακά τα ψέματα το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό θα είναι κερδοφόρο κι από οικονομικής πλευράς για την ομάδα πέρα από τις εμπειρίες που θα αποκομίσει, καθώς αναμένουμε ένα γεμάτο γήπεδο. Από πλευράς αποτελέσματος, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς το επίπεδο του Ολυμπιακού είναι πολύ υψηλό ωστόσο στο ποδόσφαιρο έμαθα ποτέ να μην λέω ποτέ.

-Τι έχετε ετοιμάσει γι’ αυτόν τον ξεχωριστό αγώνα;

Σκεφτόμαστε να βραβεύσουμε τον αρχηγό του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας, Βασίλη Τοροσίδη, ο οποίος είναι Ξανθιώτης, για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.  Θέλουμε να χαρούμε και να απολαύσουμε το παιχνίδι κι οι παίκτες μας να έχουν την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους. Ο αγώνας θα έχει γενική είσοδο στα 5€ ώστε να έρθει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.

-Οι σχέσεις του Άρη Αβάτου με την μεγάλη ομάδα του νομού, τον ΑΟΞ, ποιες είναι;

Είναι άριστες. Όλοι στο νομό είμαστε πρώτα από όλα φίλαθλοι του ΑΟΞ και μετά φυσικά του Αβάτου. Τα μέλη του ΔΣ έχουμε εισιτήρια διαρκείας στον ΑΟΞ. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη συνεργασία ωστόσο πολλές φορές έχουμε αποκτήσει παίκτες από την Κ20 της Ξάνθης.

-Ποια είναι η προσφορά του Άρη Αβάτου στην τοπική κοινωνία;

Όσο είμαι εγώ στην ομάδα, ο Άρης έχει συμμετάσχει με αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών σε εθελοντική αιμοδοσία. Επίσης, έχουμε δωρίσει τις εισπράξεις των εισιτηρίων ενός αγώνα κυπέλλου ερασιτεχνών κόντρα στην Ελπίδα Σκουτάρεως σε παιδάκι με σοβαρό πρόβλημα υγείας ενώ φέτος μέσω της ΕΠΣ Ξάνθης αγοράσαμε κουπόνια για το Χαμόγελο του Παιδιού αξίας 400€.

-Ας μιλήσουμε λίγο και για την κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σήμερα. Εσείς που το ζείτε από μέσα, πως έχουν τα πράγματα;

Η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι καλή. Τα ερασιτεχνικά σωματεία τα τελευταία μειώνονται λόγω οικονομικών δυσκολιών και τόσο οι ΕΠΟ όσο και κατά συνέπεια οι ΕΠΣ αδυνατούν να βοηθήσουν οικονομικά με κάποιες επιδοτήσεις. Ρουχισμός, μετακινήσεις, φυσιοθεραπείες, λειτουργικά έξοδα, όλα έχουν περιέλθει στα χέρια των ερασιτεχνών παραγόντων χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά.

-Άρα σήμερα αρκεί μια ομάδα να έχει ένα «ματσωμένο» παράγοντα και θα ανεβαίνει τις κατηγορίες για πλάκα.

Ισχύει αυτό που λες αλλά μην ξεχνάς ότι για κάθε κατηγορία που ανεβαίνεις, το μπάτζετ αυξάνεται κατακόρυφα. Το θέμα είναι πόσο ψηλά θες να φτάσεις. Οι χορηγίες στις μέρες μας έχουν γίνει μια δύσκολη υπόθεση. Μια επιχείρηση πλέον το σκέφτεται σοβαρά να δώσει 100,200,300€ στον κάθε Άρη Αβάτου. Οι ερασιτέχνες παράγοντες είναι ήρωες, στερούν χρήματα από την οικογένεια τους για να επιβιώσει το σωματείο που αγαπούν. Ακόμα και στη Γ’ Εθνική χρειάζεσαι ένα μπάτζετ 30-35.000€ για να είσαι ανταγωνιστικός.

-Ένα φαινόμενο που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι τα μικροπαραγοντιλίκια κάποιων ανθρώπων που ασχολούνται με τα ερασιτεχνικά σωματεία και με κύριο σκοπό την προσωπική τους προβολή στον τόπο τους αποτρέπουν την είσοδο επιχειρηματιών με πραγματικό όραμα και μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια.

Οπωσδήποτε χρειάζεται σύμπνοια σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι σαν να μου λες ότι θα έρθω εγώ στο σπίτι σου και σου λέω ότι θα στο ανακαινίσω ή σου δίνω χρήματα για να μετακομίσεις από το μικρό διαμέρισμα σου στη βίλα. Εάν μετά εγώ φύγω δεν είναι δεδομένο ότι θα γυρίσεις στο διαμέρισμα; Θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή δηλαδή κι ο επιχειρηματίας με τη σειρά του να εμπιστευτεί τους ανθρώπους, που κρατούσαν τις τύχες της ομάδας πριν από αυτόν και να τους αξιοποιήσει γιατί πιθανόν να έχουν τις γνώσεις που αυτός δεν διαθέτει. Όταν όμως οι άνθρωποι αυτοί δεδομένα ζημιώνουν τόσο τον ίδιο όσο και τον σύλλογο θα πρέπει να έχει το σθένος «να πάρει κεφάλια».

-Γενικά με τις ΕΠΣ τι συμβαίνει σήμερα; Προσωπικά μου δίνεται η εντύπωση ότι αποτελούν πεδίο διεκδίκησης συμφερόντων των εκάστοτε παραγόντων των μεγάλων ομάδων της Superleague, ώστε να εκμαιεύσουν την ψήφο και υποστήριξη τους στην ανάδειξη των υποψηφίων διοικητικών, που αυτοί (οι παράγοντες) επιθυμούν.

Το θέμα είναι ότι όσοι συμμετέχουν στη διοίκηση της ΕΠΟ έχουν πρώτα περάσει, όλοι ανεξαιρέτως, από τα ερασιτεχνικά σωματεία. Τα σωματεία είναι αυτά που εκλέγουν τα διοικητικά συμβούλια των ΕΠΣ, που με την σειρά τους εκλέγουν τη διοίκηση της ΕΠΟ. Το θεωρώ λάθος αυτό. Θα έπρεπε τα σωματεία να ψηφίζουν απευθείας και να μην εκπροσωπούνται από τις ΕΠΣ, γιατί δυστυχώς οι ΕΠΣ σήμερα έχουν άλλες «προτεραιότητες» και δεν λειτουργούν δημοκρατικά παρά μόνο εις όφελος της μεγαλύτερης ομάδας της εκάστοτε Ένωσης.

-Ο νομός της Ξάνθης έχει τρεις ομάδες στην Γ’ Εθνική μια πολύ καλή εκπροσώπηση αν θέλετε τη γνώμη μου. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι η Ξάνθη θα άντεχε παραπάνω από μια ομάδα σε υψηλό επίπεδο λόγω του μικρού πληθυσμού της και περιορισμένων πόρων.

Ναι είναι ένας πολύ καλός αριθμός για το νομό, ο οποίος δεν είναι μεγάλος σε έκταση και πληθυσμό. Σκέψου ότι υπάρχουν 32 ερασιτεχνικά σωματεία εκ των οποίων τα 3 βρίσκονται στην 3η εθνική κατηγορία συν φυσικά την μεγάλη ομάδα της Ξάνθης στη Superleague. Καλό θα είναι ο κόσμος να στηρίζει  όλα τα σωματεία που κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια όπως είμαστε εμείς, ο Ορφέας κι η Ασπίδα μιας και στις ομάδες αυτές αγωνίζονται σχεδόν αποκλειστικά τα δικά μας παιδιά, παιδιά του τόπου μας. Ισχύει ότι θα ήταν δύσκολη η συνύπαρξη δύο, τριών ομάδων στο υψηλό επίπεδο γιατί όχι όμως μια ομάδα του νομού με την κατάλληλη χρηματοδότηση και τις απαραίτητες χορηγίες να μην παίξει Β Εθνική; Και γιατί να μην είναι ο Άρης Αβάτου αυτή η ομάδα;

-Σας το εύχομαι και σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη συνέντευξη