Ιστορίες Δεκεμβριανής …τρέλας: Το χειρότερο φινάλε όλων των εποχών στην Euroleague!

euroleague

Ο πρώτος γύρος της Euroleague ολοκληρώθηκε χθες με τον Ολυμπιακό να γνωρίζει απρόσμενη ήττα στην έδρα της τελευταίας του θεσμού, Νταρουσάφακα. Την ίδια αγωνιστική η Μακάμπι Τελ Αβίβ του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Γιάννη Σφαιρόπουλου κέρδισε την Αρμάνι Μιλάνο κι έχει ξεκινήσει κάπως να συμμαζεύει το άθλιο ξεκίνημα της. Ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία μας, ωστόσο οι δύο ομάδες που αναφέραμε ήταν οι απόλυτες πρωταγωνίστριες της Δεκεμβριανής τρέλας του 2015.

Διοργάνωση: Euroleague 2015-16, τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου

Ημερομηνία: 17 Δεκεμβρίου 2015

Τόπος: Κωνσταντινούπολη, Volkswagen Arena

Αγώνας: Νταρουσάφακα 66-70 Μακάμπι Τελ Αβίβ

Πριν φτάσουμε στο σημερινό αλα ΝΒΑ σύστημα κανονικής περιόδου, οι περισσότεροι από εμάς προλάβαμε τον κλασικό όμιλο των 6 ομάδων, εκ των οποίων προκρίνονταν οι 4 στο Top16, μετά από 10 μεταξύ τους αγώνες. Στον 4ο όμιλο εκείνης της χρονιάς βρέθηκαν οι ΤΣΣΚΑ Μοσχας, Ουνικάχα Μάλαγα, Μπαμπεργκ, Σάσαρι και φυσικά οι δύο ομάδες της ιστορίας μας, Νταρουσάφακα και Μακάμπι.

Οι δύο ομάδες είχαν υψηλές φιλοδοξίες στο ξεκίνημα της σεζόν. Η Νταρουσάφακα ερχόταν με φόρα ως η νέα… Παρί Σεν Ζερμαίν του μπάσκετ και με τη στήριξη του τουρκικού κολοσσού, Ντόγους, είχε κερδίσει τη συμμετοχή της στη διοργάνωση μέσω Wild Card. Η Μακάμπι, πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2014 με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο, την προηγούμενη χρονιά είχε αποκλειστεί στα Playoffs της διοργάνωσης. Για τους Ισραηλινούς η πορεία αυτή δεν ήταν αρκετή και με μεταγραφές όπως αυτές του Τζόρνταν Φάρμαρ [δύο φορές πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Λεικερς (!)] και του ανερχόμενου Τέιλορ Ρότσεστι, στόχευαν στην επαναφορά τους στο F4.

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί και στην περίπτωση της Μακάμπι η τριαντάρα στην πρεμιέρα από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα φανέρωσε πως θα πάει όλη η χρονιά για την «Ομάδα του λαού». Το αποτέλεσμα της 5ης αγωνιστικής αποδείχθηκε καθοριστικό για τον αγώνα που θα ασχοληθούμε: η Μακάμπι υποδέχθηκε την «Ντάκα» στο «Γιαντ Ελιάου» σε ένα αγώνα καθοριστικό. Οι δύο ομάδες, που είχαν στόχο να κατακτήσουν τον …κόσμο εκείνη τη σεζόν, είχαν μέχρι στιγμής νικήσει μόνο το «θηρίο» της Σάσαρι (0-10 τελικό ρεκόρ) κι έψαχναν τη νίκη που θα τους έδινε προβάδισμα στη μάχη της πρόκρισης. Οι Τούρκοι ήταν αυτοί που τελικά επιβλήθηκαν με 11 πόντους διαφορά στο Τελ Αβίβ (73-84).

Στον δεύτερο γύρο οι δύο τους τα πήγαν καλύτερα με την Νταρουσάφακα να κάνει μια νίκη παραπάνω και να φτάνει στην τελευταία αγωνιστική με ρεκόρ 4-5 έναντι 3-6 της Μακάμπι. Αυτό σήμαινε πως για να έχουν τύχη οι Ισραηλινοί θα έπρεπε να επιβληθούν με 11 ή περισσότερους πόντους διαφορά ώστε να προκριθούν. Το παιχνίδι ήταν κάκιστο και το φινάλε του ακόμα χειρότερο. Οι δύο ομάδες έφτασαν στο τελευταίο λεπτό με το σκορ στο 65-65 κι εκεί ξεκίνησε η παράνοια. Η Μακάμπι ήξερε πως δεν προλάβαινε με τίποτα να νικήσει με 11 πόντους διαφορά μιας και δεν είχε δηλώσει στο ρόστερ της τον Τρέισι Μαγκρέιντι. Έτσι με εντολή του Κροάτη κόουτς τους, Γιαν Τάμπακ( τον οποίο δεν είδαμε ποτέ ξανά στο κορυφαίο επίπεδο, γιατί άραγε;) έβαλαν σκοπό να εξαντλούν τις επιθέσεις των 24’’ χωρίς προσπάθεια για σουτ ώστε να στείλουν το ματς στην παράταση. Εκεί θα είχαν περισσότερο χρόνο για να χτίσουν την διαφορά των 11 πόντων. Ο Οκτάι Μαχμούτι, κόουτς της «Ντάκα» και «παλιά αλεπού» των πάγκων καταλαβαίνει τι συμβαίνει και δίνει εντολή για σκόπιμα φάουλ στους παίκτες της Μακάμπι ώστε να τους αναγκάσει να σκοράρουν μέσω βολών. Κι εκεί ξεκινάει η παρωδία με τους Τζόρνταν Φάρμαρ και Τέιλορ Ρότσεστι να εκτελούν διαδοχικά βολές και να αστοχούν εσκεμμένα. Στην άλλη πλευρά, οι παίκτες της Νταρουσάφακα δεν μπορούν να σκοράρουν με τίποτα κι όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς για το σατανικό πλάνο των Ισραηλινών. Μέχρι που ο σέντερ της Μακάμπι, Τρέβορ Εμπάκουε (κάποτε από τα ανερχόμενα ταλέντα της διοργάνωσης που δεν επιβεβαίωσε τη φήμη του) κάνει κατά λάθος (!) φάουλ στον Ρέτζι Ρέντινγκ οδηγώντας τον στις βολές. Ο Μαχμούτι ζητάει να ευστοχήσει στην μία από τις δύο ώστε η Μακάμπι να μην έχει τρόπο  να ισοφαρίσει, πράγμα που ο Αμερικανός κάνει. Εκεί ξεκινάει το part 2 της παρωδίας καθώς με 19 δευτερόλεπτα να απομένουν είναι η σειρά της Μακάμπι για εσκεμμένο φάουλ με την ελπίδα η Νταρουσάφακα να σκοράρει, όμως ο έμπειρος Εντέρ Αρσλάν κάνει το καθήκον του ως καλαθοσφαιριστής κι …αστοχεί χαρακτηριστικά και στις δύο. Με δέκα δευτερόλεπτα να απομένουν η Μακάμπι αποδέχεται την μοίρα της και με ένα τρίποντο κι ένα κάρφωμα διαμορφώνει το τελικό 66-70. Οι παίκτες της Νταρουσάφακα ξεσπούν σε πανηγυρισμούς σαν να κατέκτησαν μόλις τη διοργάνωση και το ματς γίνεται viral σε όλο τον πλανήτη κάνοντας τα highlights του Shaqtin a fool, να μοιάζουν με συμπαθητικά λαθάκια άτυχων παικτών του ΝΒΑ.

Ο αντίκτυπος

Η Euroleague ξενέρωσε τόσο πολύ με το φινάλε του ματς, που πιθανώς να αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους, που αποφάσισε την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής από την επόμενη χρονιά σε αυτό που ξέρουμε σήμερα.

Η Νταρουσάφακα αποκλείστηκε στο Top16 και την επόμενη χρονιά η εταιρεία Ντόγους αποχώρησε για να στηρίξει τη Φενέρμπαχτσε.

Η Μακάμπι συνέχισε στο Eurocup, το οποίο έβαλε άμεσα στόχο να το κατακτήσει κι αποκλείστηκε κατευθείαν στη φάση των 32 με τον πιο ειρωνικό τρόπο. Σε όμιλο με Ούνιξ Καζάν, Νίζνι Νόβγκοροντ και Ολίμπια Λιουμπλιάνας, οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν με 2/2 για να ακολουθήσουν τρεις ήττες. Την τελευταία αγωνιστική υποδέχτηκε τη Νίζνι και συνέβη το εξής ΕΠΟΣ: η Μακάμπι και η Νίζνι είχαν το ίδιο ρεκόρ (2-3) συνεπώς  ο νικητής του ματς θα προκρινόταν στην επόμενη φάση. Μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του αγώνα η Μακάμπι έχανε για 5 αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει ηρωικά και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Θα πίστευε κανείς ότι στην παράταση θα ερχόταν η εξιλέωση όμως η «Ομάδα του λαού» κατέρρευσε κι η Νίζνι επικράτησε. Με πόσους πόντους διαφορά; Ω ναι, με 11 γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται τη δεύτερη φορά σαν φάρσα…