“Football” : Ποδόσφαιρο και θέατρο στο κοινωνικό γίγνεσθαι

Football

Το “Football” είναι ένα παιχνίδι..όπως το λέει η λέξη. Ένα παιχνίδι…θεατρικό!

Πρόκειται για ένα έργο που μας ταξίδεψε στο χρόνο, καθώς μέσα από το μονόλογο του Θανάση Τριαρίδη, πήραμε ένα γερό μάθημα για την μακρόχρονη ευθύνη που φέρουν οι Δυτικοί πολιτισμοί σε βάρος των λοιπών λαών.

Μέσα από την ιστορία του δημοφιλέστερου αθλήματος ανά τον κόσμο λοιπόν, ανακαλύψαμε την μετουσίωση της ιδέα του Rabona. gr και με  πρωταγωνιστή τον ενσαρκωτή του μονολόγου αυτού, Σήφη Πολυζωίδη, πιστοποιήσαμε ότι αθλητισμός, τέχνη και πολιτική πράγματι βρίσκουν κάτι παραπάνω από πολλά σημεία τομής.

Συζητήσαμε οτιδήποτε σχετικό με την ηθική στην υποκριτική και κατ’επέκταση στον πολιτισμό και το συνολικότερο γίγνεσθαι και επιχειρήσαμε να ανακαλύψουμε αν τα όρια εντός των οποίων απαιτούνται κανόνες  στη ζωή είναι ευδιάκριτα. Το ζήτημα λοιπόν δεν μπορούσε να περιοριστεί μόνο σε ιδεατά διλλήματα σχετικά με το no politica ή την κρατική βία, πόσο μάλλον όσο απέναντι μας είχαμε έναν ηθοποιό που συνειδητά από το προσωποιό του ρόλου του , αναγκάζεται να εξιστορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι Ισπανοί επιδρομείς έπαιζαν ποδόσφαιρο με ένα νεογνό, χρησιμοποιώντας αυτή τη μορφή βίας ως μέσο επιβολής στους γηγενείς Αζτέκους.

Κάπως έτσι, εξελίχθηκε η πρώτη on camera συνέντευξη μας, συζητώντας με τον Σ.Πολυζωίδη , αδιάκοπα για θέματα που το ένα έφερνε τόσο αβίαστα το άλλο, προκειμένου να μην μείνουμε μονάχα στην ανάλυση του όρου “Ματωμένη Κομωδία”, που όπως φαίνεται σημάδεψε το “FOOTBALL”, τo ένα δηλαδη εκ των τριών έργων που περιλαμβάνει η πολιτική τριλογία του Θ.Τριαρίδη μαζί με το «Leopold» (2017) και το HIV (2018) .

Σε ένα αληθινό σόου λοιπόν, που σκηνοθέτησε ο Τριαντάφυλλος Δελής, επιμελήθηκε την κίνηση η Πασχαλιά Ακριτίδου, τη μουσική ο Γιώργος Οικονόμου και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Δημήτρης Κοκολινάκης, είχαμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε διαρκώς απορίες όχι μονό για τον “Φ”, αλλά κυρίως σχετικά με το εάν πράγματι πρέπει ο “τέταρτος τοίχος ” να σπάει και το κοινό από κάτω να αφυπνίζεται για όσα συμβαίνουν ακόμα κι αν ο φακός των ενδιαφερόντων του, στραφεί και πιο πέρα από την μύτη (της Ηπείρου) του.

"Football" : Ποδόσφαιρο και θέατρο στο κοινωνικό γίγνεσθαι

Ξεκινώντας την συνέντευξη, μάθαμε όσα στοιχεία του βιογραφικού του μας εμπιστεύτηκε, έξω από τον ρόλο του “Φ”, για τα πρώτα ερασιτεχνικά χρόνια του Πολυζωίδη στο θέατρο, για το αγαπημένο του σπορ ως παίκτης και ως θεατής, από τον οπαδισμό έως τις παγοδρομίες. Θυμάται κόλπα με τη στρογγυλή θεά ή έχει κάνει καλή δουλειά η Πασχαλίά η Ακριτίδου;

O καλλιτέχνης και κατ’επέκταση οι άνθρωποι με βήμα στα κοινά πρέπει να παίρνουν θέση σχετικά με τα κοινά ή αρκεί να ¨ενοχλήσει” εκείνη την ώρα το κοινό, δεδομένων των καιρών που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος;

Δύσκολο να ξεφύγει κανείς καβαλώντας το καλάμι του παροδικά-έστω, πόσο ευέλικτος επαγγελματικά μπορεί να υπάρξει ένας ηθοποιός που πιστεύει στην ηθική στην υποκριτική ;

Ποιο το βασικότερο μήνυμα που προσφέρει η παράσταση φτάνοντας να αποκτήσει αυτόν τον εν γένει “παιδαγωγικό” χαρακτήρα, ειδικά σε εποχές που ο ρόλος της τηλεόρασης έχει παρακμάσει; Υφίστανται ισότιμες ευκαιρίες στην τέχνη σε ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες ή σε ανθρώπους που δεν σπούδασαν το αντικείμενο, όταν ειδικά προς άτομα Α.Μ.Ε.Α. η υπάρχουσα Νομολογία εν Ελλάδι δεν ευνοούσε; Τι καταφέρατε πάνω σε αυτό και πώς;

Θρησκεία και οπαδισμός πόσο εύκολα ταυτίζονται ώστε να γίνονται και εκμεταλλεύσιμα; Περισσεύει χώρος για ρομαντισμό στον αθλητισμό ακόμα λοιπόν;

Τον Σήφη Πολυζωίδη δεν τον ευχαρίστησα μόνο για τη Συνέντευξη που μας παραχώρησε ,αλλά και για την γκάμα θεματολογίας που με το δεκτικό του χαρακτήρα του μου έδωσε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε. Όσο οι καινοτόμες λοιπόν ιδέες, για τα δεδομένα του σαιτ μας αυξάνουν, δεν μπορώ να αφήσω απέξω σε τίποτα, τον εγκέφαλο της ιδέας που έχει στον δικό μας νου η έννοια τον σαιτ. Ο Γιώργος Κουκούλης λοιπόν, τη φορά αυτή, δεν ενσάρκωσε μόνο τον ρόλο του αρχισυντάκτη, ως είθισται δηλαδή, αλλά κατέθεσε τις γνώσεις του και στο τεχνικό κομμάτι ώστε να αποκτήσει με τον αρτιότερο τρόπο σάρκα και οστά το μεράκι που κρύβουμε στην οικογένεια του Rabona.gr.

"Football" : Ποδόσφαιρο και θέατρο στο κοινωνικό γίγνεσθαι

Τέλος, επειδή μεράκι και επαγγελματισμός, δύσκολα συνάδουν σε εποχές όπως αυτή που βιώνουμε, επιδιώκουμε από τα μέσα που χρησιμοποιούμε έως και το περιεχόμενο του ιστοτόπου μας να προωθούμε ερασιτεχνικά , αλλά ελεύθερα ο καθένας τις απόψεις του. Εν προκειμένω, μη επαγγελματικός , δεν ήταν μονάχα ο τρόπος που πήραμε την παρθενική μας on camera  συνέντευξη, αλλά και ο χώρος! Προς το παρόν , θα ήταν αδιανόητο , όλες αυτές οι σκέψεις και η ποικιλία απόψεων που προσπαθούμε να χωρέσουμε  να άντεχαν σε ένα στούντιο, γι’ αυτό και θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, το Ρεμπέκα Καφέ στην γειτονιά μας , στην Πλατεία Βαρνάβα, για τη ζεστή φιλοξενία του.

Σύντομα και στον επόμενο καλεσμένο…

*To Football, λίγο πριν το κλείσιμο της πρώτης χρονιάς του, θα συνεχιστεί για δύο ακόμα παραστάσεις στην Αθήνα, στις 3 και 4 Μαΐου στο θέατρο “Χώρος”, και στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 10,11 και 12 Μαΐου.