Η αγάπη για τον Mo Salah νίκησε τον ρατσισμό

Salah

Κι όμως το πιο σημαντικό επίτευγμα του Mohamed Salah δεν είναι η υποψηφιότητα του για την Χρύση Μπάλα, το χρυσό του παπούτσι ή η πρόσφατη κατάκτηση του Champions League με την φανέλα της Liverpool, αλλά το γκολ του εναντίον του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Stanford University , από την στιγμή που ο Mo έγινε παίκτης των «Κόκκινων», τα εγκλήματα μίσους στο Liverpool έχουν μειωθεί κατά 19% και τα σχόλια εναντίον των Μουσουλμάνων εντός και εκτός Anfield, έχουν «πέσει» στο μισό. Ο «Φαραώ» μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε κάτι για το οποίο οι Μουσουλμάνοι του νησιού, πάλευαν για δεκαετίες ολόκληρες. Την αποδοχή από ένα μεγάλο κομμάτι της βρετανικής κοινωνίας, κι αυτό του το αναγνωρίζουν –και- εξέχουσες προσωπικότητες της μουσουλμανικής κοινότητας.

Αναμεσά τους βρίσκεται και ο υπεύθυνος του τεμένους «Sheikh Abdullah Quilliam» στο Liverpool, Mumin Khan, ο οποίος αναφέρει για την ξεχωριστή περίπτωση του Αιγύπτιου επιθετικού: «Είναι το απόλυτο θετικό πρότυπο για την μουσουλμανική και μη-μουσουλμανική κοινότητα εδώ στην Βρετανία και σε όλο τον κόσμο. Άλλαξε την αντίληψη σε μερικούς που έχουν αρνητικές απόψεις για τους Μουσουλμάνους. Αυτό είναι το πρότυπο που πραγματικά αναζητούμε για όλη την Βρετανία. Άνθρωποι σαν κι αυτόν μπορούν να μας ενώσουν».

Στην εποχή της ανόδου της ακροδεξίας, του φασισμού και της μισαλλοδοξίας, είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρχουν εκείνες οι ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, όπως ο Mo Salah, που θα αποτελούν οι ίδιοι, απάντηση στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Η ιστορία του Mo αποδεικνύει ότι η διαφορετικότητα δεν στέκεται εμπόδιο στην προκοπή και την επιτυχία, αν το θέλεις πραγματικά.

Η αγάπη για τον Mo Salah νίκησε τον ρατσισμό

Σήμερα οι επιτυχημενοί μπορούν να προέρχονται από μια φτωχή αιγυπτιακή οικογένεια Μουσουλμάνων και οι λευκοί Ευρωπαίοι να τους θαυμάζουν. Ενώ, παλαιότερα όχι μόνο συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο, αλλά τα παιδιά που κατάγονταν από χώρες εκτός Ευρώπης, δεν είχαν καν το δικαίωμα να ονειρεύονται.

Πολλοί περιγράφουν το ποδόσφαιρο ως ένα άθλημα, στο οποίο 22 άντρες κυνηγούν μια μπάλα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το πόδοσφαιρο είναι ικανό να αλλάξει κοινωνικές συνειδήσεις και να ευαισθητοποιήσει τις μάζες. Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας, Albert Camus, έλεγε χαρακτηριστικά: «Όλα όσα γνωρίζω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος, τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο».

Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε περισσότερους αθλητές και αθλήτριες, που θα χρησιμοποιούν την δημοσιότητα τους για να περνούν τα σωστά μηνύματα στην κοινωνία.