Η Ντόρτμουντ αγαπάει τα παιδιά της λίγο παραπάνω!

Η Ντόρτμουντ αγαπάει τα παιδιά της λίγο παραπάνω!

Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι και φορεμένο, λένε. Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται, λένε επίσης. Κι από ότι φαίνεται στην Μπορούσια Ντόρτμουντ εκτιμούν δεόντως και τα δύο ρητά. Με αφορμή την επιστροφή του Ματς Χούμελς στο “Σιγκναλ Ιντούνα Παρκ” το Rabona θυμάται περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έφυγαν από την κοιλάδα του Ρουρ για να …ξαναγυρίσουν.

Νούρι Σαχίν

Η Ντόρτμουντ αγαπάει τα παιδιά της λίγο παραπάνω!

Ο Τούρκος έκανε τα πρώτα του βήματα στα τμήματα υποδομής της Μπορούσια και κρατάει μέχρι και σήμερα τους τίτλους του νεότερου παίκτη που κάνει ντεμπούτο (16 ετών και 335 ημερών! ) και του νεότερου σκόρερ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα! Ο Σαχίν κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2011 με την Ντόρτμουντ όντας βασικό στέλεχος. Ήταν τόσο καλός τότε που η Ρεάλ Μαδρίτης τον έκλεισε για 10 εκατομμύρια. Και κάπου εκεί του χτύπησε την πόρτα η ατυχία με συνεχείς τραυματισμούς. Ο δανεισμός του στην Λίβερπουλ δεν σταμάτησε την καθοδική του πορεία, οι Reds δεν πίστεψαν στο ταλέντο του και τελικά η Ρεάλ τον έστειλε δανεικό κι αγύριστο πίσω στην Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί τον υποδέχτηκαν με στοργή και τον βοήθησαν να βρει την χαμένη του αυτοπεποίθηση. Το 2014 ενεργοποίησαν την οψιόν αγοράς του και τον πήραν πίσω για 7 εκατομμύρια. Ο Σαχίν έμεινε 4 χρόνια στην Ντόρτμουντ , “το μοναδικό μέρος όπου είμαι ευτυχισμενος” όπως ο ίδιος έλεγε, αλλά δεν ήταν ποτέ ξανά το ίδιο σπουδαίο ταλέντο που θαυμάσαμε στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Πέρυσι, οι κιτρινόμαυροι τον πούλησαν στην Βέρντερ Βρέμης και μια τρίτη επιστροφή φαντάζει πλέον απίθανη.

Κέρδος Ντόρτμουντ: 3 εκατομμύρια €

Μάριο Γκέτσε

Η Ντόρτμουντ αγαπάει τα παιδιά της λίγο παραπάνω!

Ο Super Mario είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας της Μπορούσια όμως οι σχέσεις των δύο πλευρών πέρασαν από πολλά κύματα. Ο Γκέτσε ανδρώθηκε στην Ντόρτμουντ καθώς βρισκόταν στα τμήματα υποδομής του συλλόγου από τα 9 του. Το 2009 έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο κι ακολούθησε μια σπουδαία τετραετία μέχρι το 2013 όπου μεταξύ άλλων η Μπορούσια κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και έφτασε στον τελικό του Champions League. Κάπου εκεί η Μπάγερν ήρθε να ταράξει τα νερά πληρώνοντας την ρήτρα των 37 εκατομμυρίων € του συμβοαίου του και ανακοινώνοντας την απόκτηση του μια μερα πριν τον μεταξύ τους Ευρωπαϊκό τελικό! Ο Γκέτσε ήταν τραυματίας και παρακολούθησε τον τελικό από την εξέδρα αλλά η ζημιά στις σχέσεις του με την κιτρινόμαυρη εξέδρα είχε γίνει. Δεν βοήθησε πολύ κι ο ίδιος καθώς σκόραρε στην επιστροφή του στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ με τα χρώματα της Μπάγερν. Αν και σήκωσε τα χέρια σε ένδειξη σεβασμού, το πέταλο τον “στόλισε” για τα καλά. Το καλοκαίρι του 2014 ο Γκέτσε φτάνει στο peak της καριέρας του παίζοντας βασικός με την εθνική Γερμανιας στην πορεία της Νασιοναλμανσαφτ μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Στον τελικό απέναντι στην Αργεντινή, ο Γκέτσε θα πετύχει το νικητήριο γκολ στην παράταση και θα χριστεί εθνικός ήρωας. Κάπου εκεί όμως θα αρχίσει η πτώση του. Ο Μάριο θα χάσει την φόρμα του και σε συνδυασμό με τους συχνούς μικροτραυματισμούς του θα αποτελέσει ξένο σώμα για τους Βαυαρούς, οι οποίοι ψάχνουν ομάδα για να τον πουλήσουν. Η Μπορούσια θα ανόιξει ξανά την αγκαλιά της ( και το πορτοφόλι της, καθώς ξόδεψε 19 εκατομμύρια € για να τον φέρει πίσω)  στο δικό της παιδί και θα τον στηρίξει απόλυτα κατά τη διάρκεια του σοβαρού προβλήματος του μεταβολισμού του την άνοιξη του 2017. Ο Μάριο βέβαια, δεν έχει επανέλθει στα προ Μπάγερν επίπεδα αλλά έχει βρει και πάλι το χαμόγελο του, το οποίο όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος είχε χάσει στο Μόναχο.

Κέρδος Ντόρτμουντ από Γκέτσε: 16 εκατομμύρια €

Σίντζι Καγκάβα

Η Ντόρτμουντ αγαπάει τα παιδιά της λίγο παραπάνω!

Κάποτε θεωρήθηκε ως ο νέος Χιντετόσι Νακάτα. Πράγματι η εξέλιξη του Καγκάβα όταν ήρθε στην Ευρώπη υπήρξε ιλιγγιώδης. Κατευθείαν πρωτάθλημα με την Μπορούσια στην πρώτη του χρονιά ενώ την δεύτερη χρονιά είχε πάρει πια θέση βασικού κι αναντικατάστατου. O Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ενθουσιάστηκε με τον νεαρό Ιάπωνα κι έβγαλε 16 εκατομμύρια από τα ταμεία της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ για να τον κάνει δικό του. Στο πρόσωπο του ο Σερ Άλεξ πίστευε πως είχε βρει τον επόμενο Παρκ Τζι Σουνγκ, τον κορυφαίο Ασιάτη στην ιστορία της Πρεμιερ Λιγκ. Ο Καγκαβα ξεκίνησε την καριέρα του εντυπωσιακά στην Αγγλία με το χατ-τρικ του απέναντι στη Νόριτς να μένει στην ιστορία, όντας ο μοναδικός Ασιάτης που το έχει καταφέρει στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Φέργκιουσον αποσύρθηκε στο τέλος της σεζόν και η έλευση του Μόγιες θα ζημίωνε ανεπανόρθωτα την καριέρα του Σίντζι. Ο Σκοτσέζος δεν τον πήγαινε από την αρχή και τον ‘πάρκαρε’ στον πάγκο όλη την χρονιά. Ο Καγκάβα δεν δίστασε να τον “βγάλει στη σέντρα” στα αγγλικά media και υπέγραψε το τέλος της καριέρας του στην Γιουνάϊτεντ. Μετά κι από ένα αποτυχημένο Μουντιάλ με την Ιαπωνία, η καριέρα του Καγκάβα δεν βρισκόταν στα καλύτερα της. Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Ντόρτμουντ που τον ζήτησε πίσω και πληρώνοντας 50% κάτω ( 8 εκατομμύρια), “επαναπάτρισε” τον Ιάπωνα. Και αυτός όμως, δεν ήταν πια ο ίδιος παίκτης που θαυμάσαμε επί Κλοπ. Φέτος, μάλιστα ο προπονητής της Μπορούσια, Λούσιαν Φαβρ, προτίμησε να χρησιμοποιήσει σαν δεκάρι τον Μάρκο Ρόις, με αποτέλεσμα ο Καγκάβα να παραγκωνιστεί και να δοθεί δανεικός για το δεύτερο μισό της σεζόν στην Μπεσίκτας.

Κέρδος Ντόρτμουντ από Καγκάβα: 8 εκατομμύρια €

Μάρκο Ρόις

Reus in Dortmund 2019

Στην περίπτωση του Ρόις η αλήθεια είναι η ότι η Ντόρτμουντ την πάτησε. Όταν έχεις ένα παίκτη στις ακαδημίες σου από τα 7 μεχρι τα 17 και τελικά φτιάχνει το όνομα του σε άλλο σύλλογο τότε σίγουρα σε έχουν πιάσει κότσο. Η Μπορούσια δεν πίστεψε τον Ρόις τότε και δεν του έκανε επαγγελματικό συμβόλαιο παραχωρώντας τον στην Ροτ Βάις Άλεν. Εκεί, ο Ρόις έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα κερδίζοντας την μεταγραφή του στην Γκλάντμπαχ.  Στην Γκλάντμπαχ η καριέρα του Μάρκο απογειώθηκε υπό τις οδηγίες του τωρινού προπονητή του στην Ντόρτμουντ, Λούσιαν Φαβρ, ο οποίος λατρεύει τον Ρόις σαν γιο του. Την τελευταία του χρονιά ο Ρόις, που είχε εξελιχθεί τον ηγέτη της ομάδας, σκόραρε 18 γκολ οδηγώντας την Γκλάντμπαχ στην 4η θέση, που τότε έβγαζε στα προκριματικά του Champions League. Το καλοκαίρι του 2012, η Μπορούσια θα προλάβει την Μπάγερν πληρώνοντας την ρήτρα αποδέσμευσης των 17 εκατομμυρίων στην Γκλάντμπαχ. Ο Ρόις είχε δηλώσει τότε πως πάντα ένιωθε πως ήθελε να επιστρέψει και να παίξει στην ομάδα του προτύπου του, Τόμας Ροσίτσκι. Ο Γερμανός θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί χωρίς υπερβολή σε έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών για τους κιτρινόμαυρους. Όμως τα εύθραυστα πόδια του τον πρόδωσαν ουκ ολίγες φορές και του στέρησαν μια τεράστια καριέρα. Ωστόσο, το ταλέντο του είναι τόσο σπουδαίο που όταν είναι υγιής μπορεί να σμπαραλιάσει οποιαδήποτε άμυνα. Το γεγονός πως σήμερα φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Μπορούσια και είναι σταθερό στέλεχος της εθνικής ομάδας, δείχνει το πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι για το γερμανικό ποδόσφαιρο.

Χασούρα Ντόρτμουντ από Ρόις: 17 εκατομύρια €

Ματς Χούμελς

Η Ντόρτμουντ αγαπάει τα παιδιά της λίγο παραπάνω!

Μία από τις πιο παλαβές περιπτώσεις στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου είναι αυτή του Ματς Χούμελς. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπάγερν, έγινε σπουδαίος στην Ντόρμουντ, επέστρεψε στο Μόναχο για να κατακτήσει το Champions Legue, δεν τα κατάφερε και ξαναγύρισε στην κοιλάδα του Ρουρ για να ηγηθεί της προσπάθειας της Μπορούσια για την επάνοδο της στους τίτλους! Δεδομένης της κόντρας των δύο συλλόγων του κλασικού ντέρμπι της Γερμανίας φαντάζει εξωπραγματικό το γεγονός πως ο Χούμελς πέρασε ολόκληρη την καριέρα του μεταξύ των δύο τους. Κι όμως αυτή είναι η ιστορία του Γερμανού κεντρικού αμυντικού! O Χούμελς υπήρξε προϊόν των ακαδημιών της Μπάγερν όταν όμως ήρθε η ώρα της ενηλικίωσης υπήρξε άτυχος καθώς το ρόστερ των Βαυαρών ήταν υπερπλήρες στην θέση του με παίκτες όπως οι Λούσιο, Ντεμικέλις και Φαν Μπούιτεν μπροστά του. Σε αυτό το πρώτο πέρασμα στην Μπάγερν ο Ματς κατέγραψε μόνο 1 επίσημη συμμετοχή! Ακολούθησε ο δανεισμός του, το 2008, στην Ντόρτμουντ, που τότε δεν αποτελούσε απειλή για τους πρωταθλητές. Στην Μπορούσια ο Χούμελς μεγαλούργησε για 8 χρόνια: βασικός κι αναντικατάστατος στα πρωταθλήματα του 2011 και 2012, κέρδισε την θέση βασικού και στην εθνική Γερμανίας και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το καλοκαίρι του 2016 η Μπάγερν αναγνώρισε το λάθος της και με 35 εκατομμύρια € τον έφερε πίσω στο Μόναχο. Η πώληση έγινε σε μια περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον της Μπορούσια που μόλις είχε περάσει στην μετά-Κλοπ εποχή. Οι οπαδοί της ομάδας έγιναν έξαλλοι με τους οργανωμενους να βγάζουν ανακοίνωση αναφέροντας πως “το καράβι βουλιάζει κι ο αρχηγός πήδηξε πρώτος”. Η υποδοχή στον Χούμελς στον αγώνα των δύο ομάδων για το γερμανικό Σουπερ Καπ υπήρξε αναμενόμενα εφιαλτική για τον ίδιο καθώς οι οπαδοί των κιτρινόμαυρων τον αποδοκίμαζαν σε κάθε ευκαιρία.

Μετά από μια τριετία στην Μπάγερν οι προσδοκίες του Χούμελς για ευρωπαϊκή δόξα δεν επιβεβαιώθηκαν ενώ η τάση της διοίκησης για ανανέωση στην ομάδα ήταν πια εμφανής. Οι συνθήκες επιστροφής του στο Ντόρτμουντ είχαν πια ωριμάσει και μετά από την επικοινωνία των δύο πλευρών η επιθυμία έγινε πράξη.

Fun fact: Η Ντόρτμουντ έδωσε στην Μπάγερν για την πρώτη αγορά του Χούμελς 4 εκατομμύρια € και για την δεύτερη 31 ισοφαρίζοντας ακριβώς το ποσό που η ομάδα του Μονάχου είχε ξοδέψει γι’ αυτόν δηλαδή 35 εκ. €!

*Όλα τα μεταγραφικά ποσά είναι σύμφωνα με τα στατιστικά του transfermarkt.com