Plissken Festival 2019 Day 1: Jungle, Tinariwen & more

plissken

Το συναυλιακό καλοκαίρι απευθύνεται σε διάφορα κοινά. Από τη μία έχουμε τα μεγάλα φεστιβάλ τύπου Ejekt και Release Athens, τα οποία απευθύνονται σε πιο “μαζικά” κοινά και είδη μουσικής, έχουμε το δωρεάν Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ακόμα έχουμε και φεστιβάλ όπως είναι το Plissken, το οποίο χθες και σήμερα συγκεντρώνει στον χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι, κορυφαία ονόματα των εναλλακτικών ειδών μουσικής. Στον χώρο του φεστιβάλ έχουμε τρία διαφορετικά stages και μουσική που ξεκινάει στις 17:40 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Η χθεσινή πρώτη ημέρα του φεστιβάλ κρίνεται απολύτως επιτυχημένη και σίγουρα ευχάριστη για τον κόσμο που βρέθηκε στον χώρο.

Πάμε να δούμε όμως τις εντυπώσεις από την πρώτη ημέρα του Plissken ανά όνομα, ή τουλάχιστον για κάποια από αυτά, καθώς είναι αδύνατον να βρεθούμε σε τρεις σκηνές ταυτόχρονα:

Donny Benet: Προσδοκία 3.5 – Απόδοση 3.5

Ποπ ανάλαφρη μουσικούλα για hipsters, με ’80s Funk ήχο και αισθητική. Με όλον τον σεβασμό στους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές, δεν νομίζω πως χρειαζόταν να πληρώσουν αεροπορικά από Αυστραλία για κάτι τέτοιο. Θα προτιμούσα να δω Μιχάλη Ρακιντζή που τα σπάει κιόλας…

Loyal: Προσδοκία 4.5 – Απόδοση 5.5

Ξεπερνώντας τα αρχικά τεχνικά προβλήματα ευθύνης των διοργανωτών, είχαν την υπομονή να προσφέρουν μία αξιοπρεπή εμφάνιση. Ο κλειστός χώρος τους προσέφερε έξτρα πόντους και θα ήταν ακόμη καλύτερα αν αντί για απόγευμα τους βλέπαμε μετά τα Μεσάνυχτα. Όπως και να το κάνουμε ταιριάζουν άλλες ώρες στην ατμοσφαιρική Electronica…

K – X – P: Προσδοκία 5 – Απόδοση 7

Ίσως και να αδικώ το Φινλανδικό duo αλλά η ώρα και το μέρος ήταν απολύτως αταίριαστα στη μουσική τους. Σκοτεινή Electronica με στοιχεία Kraut Rock και τον ήλιο να βαράει τη σκηνή, δεν ήταν και η πιο σοφή επιλογή.

Black Milk: Προσδοκία 7.5 – Απόδοση 8.5

Plissken Festival 2019 Day 1: Jungle, Tinariwen & more

Κάνοντας έναν συνδυασμό DJ Set με live Djing κατάφερε και να έχει μουσικό πλουραλισμό και να επιλέξει τα καλύτερα δυνατά κομμάτια. Ταυτόχρονα έδειξε σεβασμό στο παρελθόν χωρίς όμως ούτε στιγμή να γίνεται ρετρολάγνος. Έβαλε τα απαραίτητα σύγχρονα στοιχεία και περάσαμε 45 υπέροχα λεπτά παρέα του. Φυσικά πέρα από το Hio-Hop, δεν έλειψαν και οι αναφορές στο Techno – από το Detroit είμαστε άλλωστε – το δικαιούμαστε!

Nicola Cruz: Προσδοκία 6.5 – Απόδοση 6.5

Αυτό ακριβώς που περίμενα. Η καλή πλευρά του House – deep enough to like it! Στα σημεία μάλιστα που κυριαρχούσαν τα πιο τροπικά στοιχεία, μπορώ να πω ότι είχε πραγματικό ενδιαφέρον.

https://www.facebook.com/rabona.gr/photos/a.2008031919426883/2420153768214694/?type=3&theater

Tinariwen: Προσδοκία 10 – Απόδοση 10

plissken

Απολύτως καμία έκπληξη. Και πως να υπάρχει έκπληξη όταν μιλάμε για μία από τις κορυφαίες εν ενεργεία μπάντες του πλανήτη μας. Οκ, ξέρω, αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος στον ήχο και το στυλ θα με περνάει για τρελλό! Όμως τι άλλο να ζητήσει κανείς από Αφρικανικά κρουστά, funky μπάσο, blues κιθάρες, Tuareg πολυφωνίες και desert ατμόσφαιρα από μία μπάντα που παίζει άρτια και καταφέρνει να σε κερδίσει και να σε καθηλώσει ολοκληρωτικά από τις πρώτες νότες.

Setlist:

  1. Imidiwan win Sahara
  2. Taqkal Tarha
  3. Chabiba
  4. Amassakoul
  5. Eh Massina
  6. Tahultine
  7. Iklam Deglour
  8. Tiwiren
  9. Kud Edhaz Amin
  10. Tamatent
  11. Madjar Assouf
  12. Ma Tenam
  13. Amalouna
  14. Clegh Achel
  15. Kel Tinawen

Jungle: Προσδοκία 9 – Απόδοση 8.5

Plissken Festival 2019 Day 1: Jungle, Tinariwen & more

Ήταν το πιο hot όνομα του φετινού καλοκαιριού και οι απαιτήσεις ήταν μεγάλες. Και για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να πω ότι μας απογοήτευσαν. Τεχνικά ήταν άψογοι, ο ήχος άγγιζε την τελειότητα, είχαν διάθεση να ξεσηκώσουν τον κόσμο που βρέθηκε στον χώρο του Plissken (και το έκαναν εδώ που τα λέμε). Απλώς όταν έχουν προηγηθεί τα τόσο έντονα και βαθιά συναισθήματα με τους Tinariwen, με την Pop Soul των Jungle ένιωθα λίγο σαν να είχα βγάλει βόλτα τον σκύλο (που δεν έχω) στο πάρκο! Όλα καλά…

Setlist:

  1. Smile
  2. Heavy
  3. Heat
  4. Julia
  5. Happy Man
  6. Beat 54
  7. Cherry
  8. Pray
  9. Platoon
  10. Casio
  11. Drops
  12. Busy
  13. Time