Το χρονικό του προαναγγελθέντος trade του Anthony Davis

Το χρονικό του προαναγγελθέντος trade του Anthony Davis

Όταν ο Lebron πέρυσι διάλεγε το Los Angeles για τον επόμενο σταθμό που θα “έπαιρνε τα ταλέντα του”, ήταν αδιαμφισβήτητο πως το τοπίο του ΝΒΑ θα άλλαζε ανεπανόρθωτα. Ο Lebron δεν πήγε στο L.A. μόνο για να είναι πιο κοντά στα studios του Hollywood όπου θα γύριζε το Space Jam 2. Ήταν δεδομένο πως όταν ο “Βασιλιάς” μετακινήθηκε στο ίσως πιο ιστορικό franchise του NBA, που είχε, έχει και θα έχει ψύχωση με το “δαχτυλίδι”, ο μόνος στόχος θα ήταν το πρωτάθλημα. Η πρώτη χρονιά συνύπαρξης του Lebron με τους Young Lakers ήταν (εσκεμμένα;) αποτυχημένη. Ο James είχε παίξει συνεχόμενα από το 2011 μέχρι και το 2018 στους τελικούς του ΝΒΑ κι όσο κι αν είναι ένα τέρας της φύσης, η ξεκούραση του φέτος μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στα επόμενα χρόνια. Ο Lebron κι ο οργανισμός των Lakers προτίμησαν να θυσιάσουν μια σειρά πρώτου γύρου με τους Warriors όπου θα κυνηγούσαν “φαντάσματα” και αφοσιώθηκαν στο σχεδιασμό του μέλλοντος τους. Η πρώτη κίνηση λοιπόν, έφερε πάταγο και τάραξε τα νερά του ΝΒΑ μετατρέποντας ένα εδώ και χρόνια προβληματικό franchise σε ring contenders πρώτης γραμμής. Πως όμως φτάσαμε στο trade του Antony Davis;

Το παιδί που ήταν πάντα μπροστά από την ηλικία του

anthony-davis-perspetives

O AD όταν ακόμα πήγαινε σχολείο!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Davis ήταν αυτό που λένε στις Η.Π.Α. για τους παίκτες που ξεχωρίζουν με διαφορά από μικρή ηλικία: ‘an All-American talent’. Γεννήθηκε στην περίφημη South Side του Chicago, μια δύσκολη γειτονιά που έχει μεγαλώσει επίσης ο Derrick Rose, εξ ου και το τατουάζ στο μπράτσο του με την λέξη ‘Chicago’. Ο AD πήγε σε ένα σχολείο χωρίς καμία φήμη και μπασκετική κουλτούρα, το Perspectives Charter School. Ακόμα και με τον Davis στη σύνθεση τους οι Perspectives δεν απέφευγαν τα αρνητικά ρεκόρ σε όλα τα χρόνια του στην ομάδα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον ίδιο να κάνει όνομα και να μπει στο στόχαστρο των κορυφαίων κολεγίων της χώρας. Ήδη οι προσδοκίες για το ταλέντο του είχαν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα όταν στο All American Game που διεξάγεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς ανάμεσα στους κορυφαίους όλης της χώρας ο AD είχε σημειώσει 29 πόντους, που ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών πίσω από τον μελλοντικό συμπαίκτη του, Lebron James!

anthony-davis-kentucky

Ένας από τους σπουδαιότερους one-and done παίκτες στην ιστορία του NCAA.

Εν τέλει ο Davis επέλεξε το Kentucky ένα από τα κορυφαία προγράμματα μπάσκετ της χώρας. Πριν καν ξεκινήσει η σεζόν 2011-12 οι ειδικοί έδιναν τους Wildcats ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του March Madness αλλά και τον Unibrow ( παρατσούκλι που μοιραία βγήκε στον μονόφρυδο Davis) ως τον παίκτη που θα κατάφερνε να σαρώσει όλα τα βραβεία και να αναδειχθεί MVP της σεζόν, καλύτερος παίκτης του νοκ-αουτ τουρνουά αλλά και Καλύτερος Αμυντικός παίκτης. Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας και το Κεντάκι κατέκτησε το κολεγιακό πρωτάθλημα κάνοντας την τέλεια διαδρομή (16-0) ενώ ο Davis ήταν απολαυστικός κερδίζοντας όλες τις ατομικές διακρίσεις που αναφέρθηκαν. Φυσικά ένας τέτοιος παίκτης δεν θα μπορούσε να μην είναι one-and-done στο NCAA και αποτέλεσε το πιο αναμενόμενο Νο1 στην ιστορία του ΝΒΑ draft μετά τον Lebron. Ο Brow θα γινόταν μάλιστα ο πρώτος στη νεότερη ιστορία του αμερικανικού μπάσκετ που θα γινόταν μέλος της Team USA χωρίς να έχει ακόμα αγωνιστεί σε αγώνα ΝΒΑ. Τελευταίος που το είχε καταφέρει αυτό ήταν ο Christian Laettner στην Dream Team του 1992!

Το ξεκίνημα στο ΝΒΑ

anthony-davis-draft-night

Η βραδιά του draft τον έφερε στο Νο1 και τους Hornets.

Ο Davis επιλέχθηκε λοιπόν, στο draft του 2012 από τους New Orleans Hornets, ένα franchise που άλλαξε όνομα καθώς η Charlotte το ζήτησε πίσω και η ομάδα της Νέας Ορλεάνης έκανε rebranding σαν Pelicans. Παράλληλα, το franchise πέρασε από την μία εποχή στην επόμενη κι όσο αφορά τον superstar που στηριζόταν καθώς την αποχώρηση του Chris Paul διαδέχθηκε η έλευση του AD. Ο Davis έκανε μια πολύ καλή rookie χρονιά με 20 double-double αλλά ήταν ο Damian Lillard που κατέκτησε το βραβείο Rookie of the Year. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Pels έπαιξαν μόλις δύο φορές Playoffs. Το 2014-15 που τους σκούπισαν οι Warriors και το 2017-18 όταν και σκούπισαν ανεπάντεχα τους Blazers έχοντας μάλιστα μειονέκτημα έδρας και στην συνέχεια υπέκυψαν και πάλι στην ανωτερότητα του Golden State. Γενικά, ο Davis δεν είχε την ποιοτική ενίσχυση που θα επιθυμούσε τα πρώτα του χρόνια στο ΝΒΑ. Γύρω του βρίσκονταν καλοί ρολίστες όπως ο Eric Gordon, o Ryan Anderson, o Jrue Holiday και ο Tyreke Evans, όμως το ρόστερ αυτό οριακά έμπαινε στα Playoffs. 

Το πείραμα των Twin Towers

boogie-Davis-Drake

Όχι δεν έπαιξαν μαζί στους Wildats. Η επική φωτογραφία των Davis, Cousins με τον Drake είναι από φιλανθρωπικό αγώνα. Ποιος να το περίμενε ότι απ΄αυτούς πρώτος θα έπαιρνε πρωτάθλημα ο Drake;

Τον Φεβρουάριο του 2017, το front office των Pelicans θα έκανε επιτέλους μια σημαντική κίνηση ενίσχυσης με ένα trade στη μέση της χρονιάς που έφερε στην ομάδα των Demarcus Cousins. Ο Davis εκείνο το Φεβρουάριο έκανε πράγματα και θαύματα στο All-Star Game της Νέας Ορλεάνης σημειώνοντας 52 πόντους, που αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του NBA. Οι Pels έμπαιναν αισιόδοξα στη νέα χρονιά, το πείραμα των Twin Towers έδειχνε να έχει προβλήματα χημείας, ωστόσο οδηγούσε εκ του ασφαλούς την ομάδα στην post-season. Στην μέση της χρονιάς, όμως, ο Cousins διαλύει τον αχίλλειο τένοντα του και περνάει χειρουργείο. Οι Pelicans ναι μεν, δεν έχασαν τα Playoffs όπου έφτασαν στα ημιτελικά της Δύσης αλλά οι σχέσεις τους με τον ‘Boogie’ έφτασαν σε οριακό σημείο, κατηγορώντας τον για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά ενώ δεν τον θεωρούσαν πια παίκτη που να αξίζει max συμβόλαιο. Ένα χρόνο αργότερα θα φτάναμε στο trade request του ξενερωμένου Davis.

Η πρώτη επαφή και το επικό κάζο που ακολούθησε

Ο Lebron πίεζε ασφυκτικά το front office των Lakers για ενίσχυση ώστε η ομάδα να μπορέσει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα την στιγμή που ο Brow ανακοίνωνε πως δεν είχε σκοπό να ανανεώσει με την ομάδα της Νέας Ορλεάνης. Οι Lakers θεώρησαν πως αυτή ήταν η ιδανική ευκαιρία για να ικανοποιήσουν τον Lebron αλλά τα έκαναν …θάλασσα. Ο Magic Johnson έκρινε λογικό να συμπεριλάβει το μισό ρόστερ των Lakers στα έμψυχα ανταλλάγματα και οι Pels με την σειρά τους δεν είχαν ποτέ σκοπό να ολοκληρώσουν την συμφωνία κοιτάζοντας περισσότερο να εκβιάσουν καταστάσεις ώστε να μπει ο παίκτης σε πλειστηριασμό εν όψει καλοκαιριού και με άλλα franchises. Οι συζητήσεις των δύο ομάδων δόθηκαν στη δημοσιότητα, το trade δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και η κατάληξη βρήκε δύο GMs απολυμένους, τον Davis και το μισό ρόστερ των ‘Λιμνανθρώπων’ ξενερωμένο και τους Pelicans έτοιμους να εξαφανίσουν τον Davis από το rotation για να τον ‘τιμωρήσουν’ για τις τάσεις φυγής του. Για το τελευταίο μάλιστα έκανε παρέμβαση το ίδιο το board της λίγκας  που απαίτησε ο Davis να αγωνίζεται κανονικά. 

Η ολική ανατροπή: Όλες οι πλευρές βγαίνουν κερδισμένες

davis-james

Davis και James, συμπαίκτες στην Team Lebron στο All-Star Game του 2018.

Λίγους μήνες αργότερα οι δύο ομάδες φτάνουν τελικά σε συμφωνία. Τι άλλαξε; Μα φυσικά η απόκτηση του Νο1 του φετινού draft από τους Pelicans, που μεταφραζόταν στην έλευση του Zion Williamson, ενός generation talent που είναι πιθανό να αλλάξει την μοίρα του franchise. Αφού οι Pels εξασφάλισαν το μέλλον τους αποφάσισαν να προχωρήσουν με το trade ενός απογοητευμένου παίκτη που δεν ήθελε να περιμένει πότε θα ωρίμαζε ο Zion για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα μαζί. Η ακριβής συμφωνία μεταξύ τους ήταν η εξής: 

Τι παίρνουν οι Lakers;Τι παίρνουν οι Pelicans;
Anthony DavisLonzo Ball, Brandon Ingram, Josh Hart, three first round Draft picks until 2024

Τι σημαίνει το trade για τους Lakers;

davis-lebron-lakers

To ονειρικό δίδυμο των Lakers!

Όπως είπαμε ο Lebron σε καμία περίπτωση δεν πήρε τα ταλέντα του στο Λος Άντζελες για να κολλήσει τα τελευταία ένσημα. Μετά από μια χρονιά ξεκούρασης o “Βασιλιάς” απαίτησε την απόκτηση ενός δεύτερου superstar και οι Lakers του έφεραν αυτόν που ίσως του μοιάζει και ταιριάζει περισσότερο. Οι Lakers διαθέτουν πλέον ένα σπουδαίο dynamic duo αλλά βρίσκονται στην αναζήτηση αρκετών παικτών καθώς το ρόστερ έμεινε με μόλις πέντε συμβόλαια. Βέβαια, αυτό πλέον γίνεται πολύ ευκολότερο καθώς πολλοί free agents και ιδίως οι veteran ringchasers θα θέλουν να αγωνιστούν δίπλα σε αυτά τα υπερφυσικά “τέρατα” και προφανώς να έχουν αυξημένες πιθανότητες κατάκτησης του πρωταθλήματος. Ήδη ο Caldwell-Pope ανανέωσε, ο Danny Green ανακοινώνεται σύντομα για 2 χρόνια ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο Andre Iguodala. Η πολύ σημαντική έλλειψη τους είναι στη θέση του playmaker όπου θα πρέπει να γίνει μια σημαντική προσθήκη, όμως τα κουκιά πια είναι μετρημένα καθώς τα βαριά ονόματα έχουν ήδη κάνει τις επιλογές τους.

Το franchise αποδέχεται έτσι ότι το πείραμα των Young Lakers απέτυχε ωστόσο κράτησε το καλύτερο προϊόν του πειράματος και future all-star, Kyle Kuzma ενώ παράλληλα ξεφορτώθηκε την τοξική οικογένεια Ball. Πλέον οι Lakers γυρνάνε στο κλασσικό μοντέλο τους με τους δύο superstars και ικανούς ρολίστες γύρω τους όπως έκαναν στις επιτυχημένες περιόδους τους ( Jerry West – Wilt, Magic – Kareem Abdul Jabbar, Kobe – Shaq, Kobe – Pau Gasol).  

Ωστόσο, η απόφαση του Kawhi Leonard να συνεχίσει στους Clippers μαζί με τον Paul George ταράζει τα νερά του Λος Άντζελες και φυσικά ολόκληρου του ΝΒΑ. Δηλαδή οι Lakers πριν αποδείξουν ότι είναι η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα θα πρέπει αρχικά να αποδείξουν ότι είναι η καλύτερη ομάδα της πόλης.

Τι σημαίνει το trade για τους Pelicans;

zion-williamson

To μέλλον των Pelicans θα κριθεί από αυτόν εδώ τον κύριο, τον Zion Williamson.

Μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες του χειμώνα για το trade Davis το μέλλον φάνταζε κατάμαυρο για την ομάδα της Νέας Ορλεάνης. Είχαν μάλιστα ξεκινήσει φημολογίες ακόμα και διάλυσης του franchise καθώς η πόλη, που προτιμάει ξεκάθαρα το american football και την τοπική ομάδα των Saints, δεν θα έβλεπε με καλό μάτι την επιλογή του tanking. Με τον AD εντελώς ξενερωμένο οι Pels θα προσπαθούσαν να “ξεκληρίσουν” κάποιο αντίπαλο ρόστερ το καλοκαίρι ώστε να τον δώσουν. Μάλιστα, το περιβάλλον της ομάδας διέρρεε πως ο παίκτης “θα πάει οπουδήποτε αλλού εκτός από τους Lakers”. Κάπου εκεί, όμως, μπήκε στο κάδρο ο Zion Williamson. Το generation talent του Duke προσγειώθηκε απροσδόκητα στη Νέα Ορλεάνη μέσω του draft lottery και οι μαύρες σκέψεις παραμέρισαν. Οι Pels έκαναν μια σύντομη κουβέντα με τον Davis για το πως θα έβλεπε την συνύπαρξη αυτή. Άλλωστε, αν ο παίκτης έμενε θα έπαιρνε το πιο επικερδές συμβόλαιο που ήταν διαθέσιμο σε όλο το ΝΒΑ! Φαίνεται όμως ότι το γυαλί είχε ραγίσει για τα καλά.

Οι Pelicans πάντως δεν θα κάτσουν να κλάψουν κιόλας, ήδη το μέλλον μοιάζει ευοίωνο. Με τον Zion, τον Jrue Holiday, τον ανανεωμένο Jahlil Okafor, την σημαντική προσθήκη του JJ Reddick καθώς και την εισροή ταλέντου από τους Lakers, ήδη έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα, η οποία αν δέσει από την πρώτη χρονιά, θα έχει καλές πιθανότητες εισόδου στα Playoffs. Από εκεί και πέρα η εξέλιξη του Zion σε συνδυασμό με την πορεία τους τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει αν θα μετατραπούν σε contenders τίτλου ή αν θα ξενερώσουν τον Williamson και τον αναγκάσουν να ψάξει αλλού την τύχη του.

Τι σημαίνει το trade για το NBA;

Όπως φάνηκε η συγκεκριμένη ανταλλαγή άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στο ΝΒΑ. Είδαμε ίσως το πιο παλαβό καλοκαίρι στην ιστορια της free agency με το τοπίο του πρωταθλήματος να αλλάζει ριζικά. Ουσιαστικά οι Lakers “άνοιξαν ένα χορό” που έγινε ανεξέλεγκτος. Αυτή τη στιγμή η Δύση διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις contenders ( Lakers, Clippers, Warriors, Rockets) μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία ενδιαφέροντα projects ( Pelicans, Nuggets, Mavericks). Η Ανατολή είδε τους πρωταθλητές Raptors και τους Celtics να αποδυναμώνονται ωστόσο οι Sixers και η νέα δύναμη του ΝΒΑ ελέω Durant και Irving, Nets διατηρούν το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Το trade έκανε αυτομάτως το Λος Άντζελες και πάλι τον top προορισμό των free agents τη στιγμή που οι Pelicans έσωσαν το μέλλον τους. Ωστόσο, η πιο θετική εξέλιξη  ήρθε για το πρωτάθλημα συνολικά. Η κίνηση των Lakers ναι μεν τους φέρνει στα φαβορί για τον τίτλο αλλά το γεγονός ότι και πολλά franchises αναγκάστηκαν να κινηθούν το ίδιο δυνατά στη free agency, θα μας επιτρέψει να δούμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών.