Greeks Abroad

Greeks Abroad

 

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία και τα κατορθώματα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό από το 1970 ως σήμερα.

Τα πρώτα βήματα

PictureΤο 1970 η « σημαία » του Ολυμπιακού και πιθανότατα ο καλύτερος Έλληνας επιθετικός όλων των εποχών, Γιώργος Σιδέρης μεταγράφεται στη βελγική Άντβερπ και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που καταφέρνει να αγωνιστεί σε πρωτάθλημα του εξωτερικού. Ακολούθησε 17 χρόνια αργότερα ο Νίκος Αναστόπουλος με τη μεταγραφή του στο ιταλικό πρωτάθλημα και την Αβελίνο, μια μεταγραφή που προκάλεσε αίσθηση στο φίλαθλο κοινό της Ελλάδας. Μέχρι και την ψήφιση του Νόμου
Μπόσμαν το 1995 ήταν οι μοναδικοί Έλληνες που αγωνίστηκαν εκτός συνόρων. Ως τότε οι ομάδες επιτρεπόταν να έχουν ένα μικρό αριθμό ξένων παικτών στο ρόστερ τους ( συνήθως τρεις ) και δύσκολα θα επέλεγαν Έλληνα ποδοσφαιριστή για να καλύψει μία εξ αυτών. Ο Νόμος Μπόσμαν όμως, άλλαξε τα δεδομένα, με την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταργήθηκε το όριο κοινοτικών ποδοσφαιριστών, με αποτέλεσμα αρκετοί Έλληνες να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ ήταν ο σημερινός προπονητής του ΑΠΟΕΛ, Γιώργος Δώνης. Το « τραίνο » μεταγράφηκε από τον Παναθηναϊκό στην Μπλάκμπερν το 1996. Μάλιστα οι Ρόβερς τον απέκτησαν αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη μεταγραφή. Ακολούθησε ο αμυντικός του Ολυμπιακού, Νίκος Νταμπίζας που έκανε το μεγάλο άλμα για την Νιουκάσλ, στην οποία αγωνίστηκε βασικός μέχρι και το 2004, όταν και πήγε στη Λέστερ για ένα εξάμηνο.

Picture

Η πρώτη μεγάλη διάκριση θα έρθει την περίοδο 1997-98, όταν ο Νίκος Μαχλάς θα γράψει ιστορία, όντας ο μοναδικός Έλληνας που κατακτά το Χρυσό Παπούτσι, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της ολλανδικής Φίτεσε ( 34 γκολ σε 32 αγώνες ). Για τις επιδόσεις του αυτές θα επιβραβευτεί με την μεταγραφή του στον Άγιαξ ένα χρόνο αργότερα.

Το 1999 ο Γρηγόρης Γεωργάτος παίρνει μεταγραφή στην Ίντερ. Θα γίνει το αγαπημένο παιδί της εξέδρας των νερατζούρι αλλά και του προέδρου της ομάδας. Μάσιμο Μοράτι και θα ανοίξει το δρόμο για μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών στην γειτονική Ιταλία. Δέλλας ( Περούτζια και Ρόμα ), Χούτος ( Ίντερ ), Βρύζας ( Περούτζια και Φιορεντίνα ) και Καραγκούνης ( Ίντερ ) πραγματοποίησαν με τη σειρά τους αξιόλογες πορείες στο Καμπιονάτο.

Τη σεζόν 2003-04 η Μονακό φθάνει στον τελικό τουChampions League, με τον Άκη Ζήκο να έχει καθοριστική συμβολή στην πορεία αυτή. Μάλιστα θα γίνει ο πρώτος Έλληνας με συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Το Euro 2004 αλλάζει τα δεδομένα

Παρατηρούμε δηλαδή, ότι η παρουσία των Ελλήνων που αγωνίζονταν στο εξωτερικό μέχρι και το 2004 ήταν μικρή και οι διακρίσεις αν και σημαντικές, ήταν λιγοστές. Η κατάκτηση του Ευρωπαïκού Πρωταθλήματος από την εθνική Ελλάδας θα αλλάξει τα δεδομένα και θα βγάλει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή από την ανυποληψία στην οποία είχε περιπέσει ως τότε. Η σταθερή παρουσία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα καθώς και οι εξαιρετικές πορείες της στα προκριματικά, θα αποτελέσουν το « άρμα » των Ελλήνων διεθνών για την υπογραφή καλών συμβολαίων στις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες.

Ο πρώτος που θα εξαργυρώσει  τις εμφανίσεις του με την εθνική ομάδα θα είναι ο Γιούρκας Σεïταρίδης, που θα αποκτηθεί από την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πόρτο και θα αγωνιστεί επίσης σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Ντιναμό Μόσχας. Ο αρχηγός της ομάδας τουEuro, Θοδωρής Ζαγοράκης θα κάνει και αυτός το βήμα για το εξωτερικό και την ιταλική Μπολόνια, ενώ η Μπενφίκα θα αποκτήσει το 2005 τον Καραγκούνη και ένα χρόνο αργότερα τον Κατσουράνη.

Το « μεταναστευτικό » κύμα προς Γερμανία και οι μόνιμα ξενιτεμένοι

Το χειμώνα του 2007 ο Φάνης Γκέκας αρνείται να παραχωρηθεί στον Π.Α.Ο.Κ. ως μέρος των έμψυχων ανταλλαγμάτων για την μεταγραφή Σαλλπιγγίδη στον Παναθηναϊκό και υπογράφει στη γερμανική Μπόχουμ, μια ομάδα που πάλευε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Μπουντεσλίγκα. Μέσα σε 6 μήνες ο Γκέκας θα σκοράρει 20 τέρματα και θα ανακηρυχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, μια ανεπανάληπτη επιτυχία για Έλληνα ποδοσφαιριστή ( αν εξαιρέσουμε τον Μαχλά που ήταν πρώτος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη το 97-98 ).

Picture

Ο Γκέκας μαζί με το Χαριστέα θα  δείξουν το δρόμο στους υπόλοιπους διεθνείς καθώς επιλέγουν να αγωνίζονται μόνο εξωτερικό, απορρίπτοντας την επιστροφή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Γκέκας θα αγωνιστεί σε Γερμανία ( Μπόχουμ, Λεβερκούζεν, Χέρτα, Άιντραχτ, ), Αγγλία ( Πόρτσμουθ ), Ισπανία ( Λεβάντε ) και εσχάτως Τουρκία ( Σαμσουνσπόρ, Ακισαρ, Κόνιασπορ ).  Ο χρυσός σκόρερ του τελικού του 2004 θα διαγράψει και αυτός με τη σειρά του μια σημαντική καριέρα στα δυτικοευρωπαïκά πρωταθλήματα αγωνιζόμενος σε Γερμανία ( Βέρντερ, Νυρεμβέργη, Λεβερκούζεν, Σάλκε ), Ολλανδία ( Άγιαξ, Φέγιενορντ ) και Γαλλία ( Αρλ) ενώ θα κατακτήσει και τίτλους σε Γερμανία και Ολλανδία.

Τα επόμενα χρόνια πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές θα επιλέξουν τη Γερμανία για να αγωνιστούν είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη κατηγορία. Μάλιστα, στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα δημιουργηθεί ελληνική παροικία καθώς από το 2005 μέχρι το 2012 τη φανέλα της θα φορέσουν οι Αμανατίδης, Λυμπερόπουλος, Μάντζιος, Κυργιάκος, Γκέκας και Τζαβέλλας, με τον πρώτο να διατελεί και αρχηγός της. Μια ακόμη επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο η παρουσία του Αλέξανδρου Τζίολη με τη Βέρντερ Βρέμης ως αλλαγή στον τελικό του Κυπέλλου Ουεφα του 2009. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους δύο Έλληνες που αγωνίζονται σήμερα στις ομάδες της κοιλάδας του Ρουρ, Κυριάκο Παπαδόπουλο ( Σάλκε ) και Σωκράτη Παπασταθόπουλο ( στη φιναλίστ του περυσινούChampions League Ντόρτμουντ από τη Βέρντερ Βρέμης ).

Έλληνας ποδοσφαιριστής: ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση και αυξανόμενη τιμή

Picture

 Αυτή τη στιγμή 55 ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στο εξωτερικό ( Χωρίς να υπολογίζουμε το πρωτάθλημα Κύπρου ) από τον Παπασταθόπουλο της Ντόρτμουντ ως το Φακινό της Μάργκεϊτ της 9ης κατηγορίας Αγγλίας. Πλέον, το ιταλικό πρωτάθλημα έχει γίνει ο τοπ προορισμός για τους Έλληνες παίκτες καθώς αγωνίζονται σε αυτό 8 παίκτες στην Serie Aκαι 4 στην Serie B. Πρόσφατα ο Παπασταθόπουλος έγινε η ακριβότερη μεταγραφή ( με μονάδα μέτρησης το € ) Έλληνα με 9.500.000 € από τη Βέρντερ στη Ντόρτμουντ, ο Γιώργος Σαμαράς είναι ο αρχηγός και ο ποιοτικότερος παίκτης της Σέλτικ, ενώ οι « Ιταλοί » είναι βασικοί στις ομάδες τους. Τα παραπάνω αποτελούν δείγματα ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν ανέβει σημαντικά επίπεδο και λογίζονται πλέον ως μια ανερχόμενη δύναμη στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι ταλαντούχοι παίκτες επιλέγουν να φεύγουν από το ελληνικό πρωτάθλημα σε νεαρή ηλικία π.χ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, Χάρης Μαυρίας, Τάσος Δώνης κτλ., για να ανδρωθούν σε δυνατότερα πρωταθλήματα. Αυτό μόνο ωφέλιμο μπορεί να είναι για την εθνική μας ομάδα, καθώς έχει τη δυνατότητα να στελεχώνεται από παίκτες με παραστάσεις που βρίσκονται στο πιο ανταγωνιστικό επίπεδο. Στο μέλλον προβλέπεται και άλλοι να κάνουν την απόπειρα τους στο εξωτερικό με πρώτο υποψήφιο τον Κώστα Μήτρογλου που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων κλαμπ όπως η Λίβερπουλ και η Ίντερ. Έτσι η φράση Έλληνας σουπερσταρ στο ποδόσφαιρο να μην ακούγεται ως ανέκδοτο αλλά να είναι πλέον μια πραγματικότητα.