Γιβραλτάρ:Ο Βενιαμίν των διεθνών διοργανώσεων

gibraltar

Η 7η Σεπτεμβρίου 2014 ήταν μια ιστορική βραδιά για τον αθλητισμό του Γιβραλτάρ, ενός πολύ μικρού αυτόνομου κρατιδίου στα νότια της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ήταν η μέρα που το Γιβραλτάρ έπαιξε την πρώτη του αναμέτρηση στα πλαίσια μιας επίσης διεθνής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Γιβραλτάρ έληξε με την βαριά ήττα με 0-7 από την Πολωνία του Ρομπερτ Λεβαντόφσκι. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον γεγονός με αυτή την ομάδα ήταν το γεγονός πως από την αρχική ενδεκάδα μόλις δύο παίκτες της είναι επαγγελματίες. Ο αμυντικός Scott Wiseman της Πρέστον και ο μέσος Liam Walker της Ισραηλινής Μπνέι Γιεχούντα. Παραδόξως, ένας εκ των τριών πρώτων σκόρερ της ιστορίας του Γιβραλτάρ (και μοναδικών, με ένα γκολ έκαστος, μιας και επίσημα στατιστικά υπάρχουν απο πέρσι τον Μάιο, που μπήκε στην UEFA το Γιβραλταρ), ο 21χρονος μέσος Jake Gosling, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με τους Μπρίστολ Ρόβερς, έμεινε εκτός ενδεκάδας σε αυτό το παιχνίδι.

Η  ενδεκάδα απαρτιζόταν από τους:

Jordan Perez: Πυροσβέστης και (λογικό επόμενο) Τερματοφύλακας

Josef Chipolina: Ρεσεψιονιστ και Αριστερός Μπακ
David Artell: Διευθυντής Μαρίνας Σκαφών και Κεντρικός Αμυντικός
Roy Chipolina: Τελωνειακός, Κεντρικός Αμυντικός και Αρχηγός της ομάδας
Scott Wiseman: Δεξί Μπακ, επαγγελματίας

Ryan Casciaro: Αστυνομικός και Αμυντικός Χαφ
Brian Perez: Ηλεκτρολόγος και Αριστερό Χαφ
Liam Walker: Κεντρικός Μέσος, επαγγελματίας
Rafael Bado: Καταστηματάρχης και Κεντρικός Μέσος
Lee Casciaro: Αστυνομικός και Δεξί Χαφ

Kyle Casciaro: Ναυτιλιακός πράκτορας και Σέντερ Φορ.

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, η οικογενειοκρατία είναι παρούσα, καθώς στην ομάδα περιλαμβάνονται τρεις Casciaro, δύο Perez και δυο Chipolina. Άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι οτι από την τελική 18άδα οι 9 ανήκουν στους Lincoln Red Imps, τους κυρίαρχους στο πρωτάθλημα του Γιβραλτάρ, με 20 πρωταθλήματα συνολικά, τα 12 εξ αυτών συνεχόμενα! Οι Red Imps έπαιξαν το πρώτο τους παιχνίδι για το Champions League φέτος, φέρνοντας μία ισοπαλία με 1-1 εντός έδρας και χάνοντας 5-2 εκτός έδρας από την Χάβναρ Μπόλτφελαγκ, την νικήτρια ομάδα του πρωταθλήματος των Νήσων Φαρόε (άλλο ένα απ’τα αρκετά συμπαθή μικρά κρατίδια που παίρνουν μέρος στις διεθνείς διοργανώσεις, και το οποίο μάλιστα θα αντιμετωπίσει η Εθνική Ελλάδος στα προκριματικά του Euro 2016).

Το στάδιο και τα όνειρα 

Γιβραλτάρ:Ο Βενιαμίν των διεθνών διοργανώσεων

Το Victoria Stadium εν ώρα αγώνα, με τον Βράχο του Γιβραλτάρ στο φόντο

 

Το κρατίδιο του Γιβραλτάρ έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι με την Πολωνία στο Estádio Algarve του Φάρο στην Πορτογαλία, μιας και το μόνο γήπεδο της Χερσονήσου, το Victoria, δεν πέρασε τα τεστ της UEFA και δεν πήρε την απαιτούμενη έγκριση. Αυτό δεν θα γίνεται για πολύ καιρό πάντως, γιατί στα άμεσα σχέδια της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Γιβραλτάρ είναι η κατασκευή ενός νέου σταδίου σχεδόν 10.000 θέσεων (το 1/3 του συνολικού πληθυσμού του), Κατηγορίας 4 στην κλίμακα της UEFA (η ελάχιστη απαιτούμενη για διεθνείς αναμετρήσεις), το οποίο θα έχει το όνομα Europa Point Stadium και θα βρίσκεται (όπως δηλώνει και το όνομά του) στο Europa Point, το νοτιότερο σημείο στην Χερσόνησο του Γιβραλτάρ. Το καινούργιο γήπεδο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πρότζεκτ αλλά και την πολιτική ηγεσία του κρατιδίου, θα είναι ένα σπίτι όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για όλη την καλλιτεχνική ζωή του Γιβραλτάρ, ενός έθνους που θα μπορέσει έτσι να βιώσει την πλήρης εμπειρία του Διεθνούς Ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Το Γιβραλτάρ μέσα από την ευκαιρία που του παρουσιάζεται θέλει να ζήσει το δικό του όνειρο. Επί 20 χρόνια πάλευαν για να γίνουν δεκτοί από την UEFA και τη FIFA. Αιτία που αυτό δεν γινόταν πραγματικότητα ήταν οι έντονες αντιδράσεις απ’την Ισπανία, καθώς το Γιβραλτάρ αποτελεί Βρετανική κτήση σε Ισπανικό έδαφος από το 1710. Μέχρι και σήμερα, το αυτόνομο κρατίδιο παραμένει υπό Βρετανικό έλεγχο, με τους Ισπανούς να έχουν κάνει προσπάθειες τόσο με τη βία όσο και με πολιτικές διαπραγματεύσεις να πάρουν τον έλεγχό του ή έστω να τον μοιραστούν με τους Βρετανούς. Η μόνη συμφωνία Βρετανίας-Ισπανίας το 2002 για διπλό έλεγχο του Γιβραλτάρ, βρήκε αντίθετο το 98% των κατοίκων του και φυσικά ναυάγησε. Επομένως μέχρι και σήμερα οι Ισπανοί φέρουν πολλές αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Γιβραλτάρ στις επίσημες διοργανώσεις, με την FIFA ακόμα να μην έχει δεχτεί το αίτημα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του για συμμετοχή στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μέχρι το 2013 οι εθνικές τους ομάδες έπαιρναν μέρος σε διοργανώσεις ημι-επαγγελματικού επιπέδου, όπως οι Αγώνες των Νήσων(διοργάνωση που φιλοξένησε και η Ρόδος το 2009),κι ας μην είναι στην ουσία νησί το Γιβραλτάρ, το FIFI Wild Cup (εναλλακτικό παγκόσμιο κύπελλο απ’την Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών που έγινε παράλληλα με το Μουντιάλ της Γερμανίας του 2006) αλλά και τους Αγώνες των Τεσσάρων Εθνών, διοργάνωση που συμμετείχαν οι εθνικές ομάδες της Αγγλίας (η 3η εθνική ομάδα) της Σκωτίας (η 2η εθνική ομάδα) της Ουαλίας (η ημι-επαγγελματική εθνική) και του Γιβραλτάρ, ως αντικαταστάτες των Βορειο-Ιρλανδών που αρνήθηκαν την πρόσκληση.

Με τα έσοδα από το ποδόσφαιρο το Γιβραλτάρ καλείται να οικοδομήσει ένα νέο μέλλον για τον Αθλητισμό και τον πολιτισμό της χώρας γενικότερα.  Αυτά, είναι αρκετά για να χτιστούν νέες υποδομές, ένα νέο γήπεδο αλλά και να αυξηθεί το αγωνιστικό επίπεδο της χώρας γενικότερα,τόσο στο πρωτάθλημα (των 2 εθνικών κατηγοριών και των 20 ομάδων συνολικά) όσο και στη διεθνή σκηνή. Το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομοσπονδίας του είναι ένα κρατίδιο παθιασμένο με το ποδόσφαιρο και με φανατικό κοινό. Ευκαιρία είναι λοιπόν αυτή η πρόκληση να αποβεί ιδιαίτερα σημαντική ώστε να μπει στο “χάρτη” όπως τόσες και τόσες σχετικά άγνωστες χώρες έχουν καταφέρει να κάνουν μέσω του αθλητισμού. Δεν τους νοιάζει το πόσες ντροπιαστικές ήττες θα δεχτούν στην πορεία, ή πότε θα έρθει η πρώτη νίκη. Έχουν όρεξη να αγκαλιάσουν το όλο εγχείρημα και την ευκαιρία που τους δίνεται και να δώσουν στο παγκόσμιο στερέωμα μία ακόμα ωραία αθλητική ιστορία.