Ο ήρωας του Teletext

Essandoh Teletext

Οι μέρες που πέρασαν ήταν αφιερωμένες στο FA Cup, την ιστορικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στο Νησί, και ίσως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Φάση των 64 τελείωσε χθες, και πια αρχίζουν να ξεχωρίζουν οι ομάδες που μπορούν ίσως να γίνουν οι ευχάριστες εκπλήξεις του θεσμού. Μια τέτοια ευχάριστη έκπληξη ήταν και η Wycombe Wanderers, η ομάδα που τον Μάρτιο του 2001 απέκλεισε την Leicester για να πάει στα ημιτελικά του θεσμού, οπού και αποκλείστηκε απ’τη Liverpool με 2-1. Η πορεία της Wycombe όμως δεν είναι το άξιο αναφοράς. Το άξιο αναφοράς είναι πως ήρθε η μεγαλειώδης νίκη επί της Λέστερ στα ημιτελικά.

Μόλις μια βδομάδα πριν το παιχνίδι με την ομάδα του Λέστερ, ο τεχνικός της Wycombe, Lawrie Sanchez (ίσως να τον θυμάστε απ’την περσινή παρουσία του στην ομάδα του Απόλλωνα ) είχε ξεμείνει από επιθετικούς. Για την ακρίβεια, είχε έξι απουσίες λόγω τραυματισμού στην επιθετική γραμμή του και προφανώς, με έναν τόσο σημαντικό για την ομάδα του (H Wycombe ήταν ομάδα της League Two, τέταρτης κατηγορίας στο Αγγλικό Ποδόσφαιρο) αγώνα εν όψει, χρειαζόταν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια. Γι’αυτόν τον λόγο και έβαλε αγγελία στο σάιτ της ομάδας του, πως είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί επιθετικός σε κατάσταση να αγωνιστεί άμεσα και ο οποίος να έχει δικαίωμα συμμετοχής στον θεσμό. Η αγγελία μάλιστα δημοσιεύτηκε και στην υπηρεσία “Ceefax” του BBC, το γνωστό σε όλους μας εδώ στην Ελλάδα (τουλάχιστον σε αυτούς που είναι από 18 και πάνω φαντάζομαι, οι υπόλοιποι ρωτήστε πατεράδες και μεγάλα αδέρφια, θα ξέρουν) ως Teletext.

teletext

Αυτή την ανάρτηση είδε ο ατζέντης του Roy Essandoh, ενός 25χρονου επιθετικού από το Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας, ο οποίος μέχρι τότε περνούσε την καριέρα του ως γυρολόγος σε μικρες ομάδες του εξωτερικού όπως είναι οι Φινλανδικές Βάασα Παλοσέουρα και (η γνωστή στα απανταχού αρρωστάκια με το στοίχημα) Γιβάσκιλα,αλλά και η Αυστριακή Ζανκτ Πέλτεν. Η πρόταση έγινε στον απελπισμένο Sanchez, ο οποίος φυσικά και δεν μπορούσε να έχει δικαίωμα επιλογής στην κατάσταση που βρισκόταν η ομάδα του, με τον Essandoh να υπογράφει 20 ήμερο συμβόλαιο με τους Wanderers και να μπαίνει στην αποστολή για τον προημιτελικό με τη Leicester.

Ο αγώνας πήγαινε εξαιρετικά για την ομάδα της Wycombe, που στο πρώτο ημίχρονο κράτησε το 0-0 και επίσης κατάφερε να εκνευρίσει τόσο την αντίπαλη ομάδα όσο και το αντίπαλο κοινό, που έβλεπε την Leicester αδύναμη να επιβάλλει τον ρυθμό της. Και κάπως έτσι, στο 50 λεπτό, ο αμυντικός της Wycombe Paul McCarthy (44 χρονών τώρα, παίζει στην Ebbsfleet United της Conference South, της 6ης κατηγορίας δηλαδή) με κεφαλιά βάζει τους Wanderers μπροστά στο σκόρ και παγώνει τον κόσμο στο Filbret Street. Η Leicester θα ισοφαρίσει 17 λεπτά αργότερα, με τον Ιzzet, ενώ ούτε ένα λεπτό μετά, θα χάσει τεράστια ευκαιρία να κάνει την ανατροπή με τον Akinbiyi να χάνει τετ α τετ. Το μομέντουμ του παιχνιδιού ήταν καθαρά με την City, η οποία δεν μπορούσε να βάλει το νικητήριο γκολ, ενώ για την Wycombe όλα πήγαιναν στραβά, καθώς στο 78ο λεπτό, ένα μάλλον ξεκάθαρο χέρι του Steven Oakes στην περιοχή της Leicester δεν δόθηκε πέναλτι απ’τον διαιτητή, ενώ και ο Sanchez αποβλήθηκε εξαιτίας των διαμαρτυριών του για τη φάση. Λίγα λεπτά πριν, ο προπονητής της Wycombe θα τα έπαιζε όλα για όλα, βάζοντας τον Roy Essandoh, τον παίκτη που με ελάχιστες προπονήσεις ήταν αναγκαστικά στην αποστολή της ομάδας, μέσα στον αγώνα.

Και κάπου εκεί ήταν η στιγμή που γράφτηκε μια πολύ ωραία ιστορία. Με τον Sanchez στα αποδυτήρια και το παιχνίδι ισόπαλο και στις καθυστερήσεις, χρειαζόταν ένας ήρωας για κάποια απ’τις δύο ομάδες. Και έτσι βρέθηκε ο πιο απρόσμενος. Σέντρα, πρώτη κεφαλιά μέσα στην περιοχή και κάπου εκεί ο Roy Essandoh, “o επιθετικός του Teletext” όπως τον ονομάσανε, βάζει το μεγαλύτερο γκολ της καριέρας του. Το μοναδικό του γκολ εκείνη την σεζόν, σε όλες τις ομάδες που έπαιξε, ήταν αυτό που θα έστελνε τα απόλυτα αουτσάιντερ στα ημιτελικά του θεσμού των εκπλήξεων. Η μαγεία του FA Cup είχε εμφανιστεί ξανά, και ο Essandoh ήταν ο ήρωας ίσως της πιο απίθανης ιστορίας που έχει να προσφέρει αυτός ο θεσμός.

“Από τη στιγμή που έπιασα την κεφαλιά ήξερα ότι θα ταν μέσα”, δήλωσε λίγα χρόνια αργότερα ο ίδιος. “Απλώς τσέκαρα άλλη μια φορά να σιγουρευτώ ότι η μπάλα είχε μπει στα δίχτυα και μετά απλώς έφυγα. Σκόραρα στην πλευρά τους, επομένως εκείνη την στιγμή δεν έπεφτε καρφίτσα. Τρέχοντας στην κερκίδα μας πήγα απ’την απόλυτη σιγή στην ευφορία και κάπου εκεί είπα : νομίζω πως το κέρδισα!”

teletext essandoh

Oι “Blues” σάστισαν όλον τον κόσμο, μετά την ιστορική Wimbledon στην φάση των 16, άλλη μία μεγάλη ομάδα υποτάχθηκε στον “φονέα των γιγάντων” όπως του ονόμασαν εκείνη την χρονιά. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Wycombe ήταν στα ημιτελικά του FA Cup. Εκεί ηττήθηκε από την νικήτρια του θεσμού Liverpool, όμως κι αυτό με πολύ δυσκολία, και μόλις 2-1. ο Roy Essandoh ήταν πάλι εκεί, όμως δεν μπόρεσε να επαναλάβει την μαγική στιγμή που είχε γίνει λίγες βδομάδες νωρίτερα. Η καριέρα του δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο, πήγε στην Barnet , την Cambridge και μετά σε άλλες 11 ομάδες μέχρι να σταματήσει το ποδόσφαιρο το 2012 στην Bury Town, ομάδα του τοπικού πρωταθλήματος του Λονδίνου. Αυτό όμως το γκολ του ,του χάρισε μία θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του FA Cup, ενός θεσμού με παράδοση σε αυτές. Και αυτός ίσως να είναι η μεγαλύτερη έκπληξη όλων. Ο Roy Essandoh,o “Ceefax Striker” ή αλλιώς “o επιθετικός του Teletext”.