Πάρμα: Δυστυχώς επτωχεύσαμεν

parma

Βλέποντας τον πίνακα της βαθμολογίας του Campionato, παρατηρεί κανείς ότι η Πάρμα βρίσκεται στον πάτο της με μόλις 10 βαθμούς ενώ μέχρι και την 23η αγωνιστική ήταν η μόνη ομάδα με μονοψήφιο αριθμό πόντων από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.  Η ομάδα του ιταλικού Βορρά είναι αντιμέτωπη με το φάσμα του αφανισμού καθώς δεν είναι μόνο η δυσχερής βαθμολογική της θέση αλλά αντιμετωπίζει και οικονομικά προβλήματα, τα οποία πιθανότατα θα οδηγήσουν τον σύλλογο στην πτώχευση. Πως όμως έφθασε η Πάρμα των 4 ευρωπαϊκών τροπαίων να βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη στιγμή της ιστορίας της; Το Rabona ανοίγει το μαύρο κουτί των παρμέντσι αναζητώντας τα αίτια της επικείμενης… καταστροφής.

 

Η περσινή σπουδαία χρονιά και η χαμένη ευρωπαϊκή έξοδος

Η Πάρμα στο προηγούμενο πρωτάθλημα δεν θύμιζε σε τίποτα την… ταλαίπωρη ομάδα που παρακολουθούμε φέτος. Αντιθέτως επανέφερε στο φίλαθλο κοινό μνήμες της ομαδάρας της δεκαετίας του 1990 ( Μπουφόν, Καναβάρο, Τιράμ, Βερόν, Κρέσπο, Ασπρίγια, Ζόλα Σενσίνι, Ντίνο Μπάτζιο, Ταφαρέλ, Μπρολίν φόρεσαν ανάμεσα σε άλλους τα κυανοκίτρινα στα 90ς) όταν η Πάρμα είχε κατακτήσει 2 Κύπελλα Ουεφα, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων και 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Η Πάρμα του Ρομπέρτο Ντοναντόνι του προπονητή που την αναμόρφωσε, πέρυσι είχε αποδώσει κατά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο και είχε σημειώσει σπουδαία αποτελέσματα όπως οι εντός και εκτός έδρας νίκες επί των Νάπολι και Μίλαν, παραμένοντας μάλιστα 17 σερί αγώνες αήττητη. Οι «Κροτσιάτι» τερμάτισαν στην 6η θέση του πρωταθλήματος, θέση που οδηγούσε στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Οι οπαδοί της ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν την επάνοδο της Πάρμα στην Ευρώπη μετά από χρόνια αλλά η UEFA έβαλε τέλος στα όνειρα τους καθώς δεν παραχώρησε άδεια στους τζιαλομπλου, εξαιτίας οφειλών τους στην εφορία από την μη καταβολή φόρων συμβολαίων ποδοσφαιριστών. Πόσους παίκτες έχει στην ιδιοκτησία της η Πάρμα; 226. Ναι καλά διαβάσατε ούτε λίγο ούτε πολύ 226 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές διατείνονται ότι έχουν συμβόλαιο με την ιταλική ομάδα ενώ 78 από αυτούς αναμείχθηκαν σε αγοραπωλησίες το προηγούμενο καλοκαίρι. Οι δανεικοί παίκτες της Πάρμα είναι παραπάνω από 100 ενώ ούτε ο ίδιος σύλλογος γνωρίζει τι συμβαίνει με τις πάμπολλες συνιδιοκτησίες που έχει με άλλες ομάδες του Campionato( η συνιδιοκτησία ποδοσφαιριστών είναι μια προσφιλής τακτική των ιταλικών ομάδων ώστε να ελαφρύνουν τα φορολογικά τους βάρη και να έχουν μοιρασμένο κέρδος από ενδεχόμενες μεταγραφές). Κάπως έτσι η Πάρμα δεν πήρε «διαβατήριο» για να περάσει τα σύνορα και παρ’ όλο που ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ομάδας από το 2007, Τομάσο Γκιράρντι ισχυρίστηκε πως θα απευθυνθεί σε κάθε πιθανό φορέα που θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως στους «Κροτσιάτι» βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων.

 

Οι διοικητικές ατασθαλίες οδήγησαν στο… fallimento

O Τομάσο Γκιράρντι  ήδη από την αρχή της περσινής χρονιάς είχε ανακοινώσει πως δεν μπορούσε πια να ανταποκριθεί στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της ομάδας και είχε προαναγγείλει την αποχώρηση του. Η εξαιρετική πορεία της ομάδας όμως, τον «ξαναζέστανε», ώστε να περιμένει αγοραστή ως το καλοκαίρι. Η οικονομική κατάσταση του συλλόγου άρχισε να δυσχεραίνει, ο Γκιράρντι σταμάτησε να καταβάλλει μισθούς στους παίκτες από τον Ιούλιο και πούλησε εν τέλει την Πάρμα τον Δεκέμβριο του 2014 στον Αλβανό επιχειρηματία Ρεζάρτ Τατσί για το ποσό του 1€! Ο Τατσί, εκπρόσωπος εταιρείας κυπριο-ρωσικών συμφερόντων, προανήγειλλε μεταγραφές 20 εκ. € προκειμένου η Πάρμα να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας καθώς ο Τατσί ουδέποτε εμφανίστηκε να μιλήσει στους ποδοσφαιριστές, τοποθετώντας έναν εκπρόσωπο του στην προεδρία της ομάδας ενώ οι «μεταγραφές 20 εκ. €» μετατράπηκαν σε δανεισμούς κάποιων αξιόλογων παικτών ( ανάμεσα τους και ο Άντι Λίλα του ΠΑΣ Γιάννινα). Ο Τατσί αποχώρησε… πανηγυρικά  από την ιδιοκτησία της Πάρμα δύο μήνες αργότερα μιας και αποδείχθηκε πως η εταιρεία που εκπροσωπούσε είχε τεράστιες φορολογικές οφειλές στο αλβανικό κράτος και ήταν έτοιμη να πτωχεύσει. Φυσικά οι παίκτες δεν είδαν ποτέ το χρώμα του χρήματος παρά τις διαβεβαιώσεις της νέας διοίκησης. Ο Αντόνιο Κασάνο βλέποντας που «πήγαινε η δουλειά» αποφάσισε να αποχωρήσει από την Πάρμα λύνοντας το συμβόλαιο του, προκαλώντας την οργή των οπαδών και του Ντοναντόνι ο οποίος σε δηλώσεις του φωτογράφισε το κακό παιδί του ιταλικού ποδοσφαίρου: «δειλός και υποκριτής όποιος επιλέγει να εγκαταλείψει τον σύλλογο αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η Πάρμα πωλήθηκε εκ νέου με 1€ στον Μιλανέζο επιχειρηματία Τζιαμπιέτρο Μανέντι για τον ποιόν του οποίου, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές καθώς δεν έχει επενδύσει άμεσα στην ομάδα. Ο δήμαρχος της πόλης από την πλευρά του προσπαθεί να τραβήξει το ενδιαφέρον τοπικών επιχειρηματιών προκειμένου ο σύλλογος να επιβιώσει. Οι οπαδοί προσπαθούν κι αυτοί με τις ενέργειες τους να συγκεντρώσουν κάποια χρήματα ώστε να πληρωθούν τουλάχιστον οι μισθοί των ποδοσφαιριστών ενώ πρόσφατα ανήρτησαν πανό έξω από το «Έννιο  Ταρντίνι» που γράφει: «Κλειστό λόγω ληστείας» για να εκφράσουν την πικρία τους για τους διοικητικούς χειρισμούς των τελευταίων ετών.

Πάρμα: Δυστυχώς επτωχεύσαμεν

“Κλειστό λόγω ληστείας”

 

Το dejavu της καταστροφής και οι τελευταίες εξελίξεις

Πριν από μια δεκαετία οι τζιαλομπλου είχαν βρεθεί ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Η Parmalat, η κάποτε πανίσχυρη εταιρεία της ιδιοκτήτριας οικογένειας των Τάντζι κήρυξε πτώχευση λόγω κακοδιαχείρισης με αποτέλεσμα η ομάδα της Πάρμα να βρεθεί στα πρόθυρα της πτώχευσης. Η ιταλική λίγκα όρισε διοίκηση οικονομικού ελέγχου που παρέμεινε για 3 χρόνια στην διάρκεια των οποίων, η Πάρμα μεταβλήθηκε από διεκδικητής των ευρωπαϊκών εισιτηρίων σε μια ομάδα που απλώς ήταν χαρούμενη με την παραμονή της στην κατηγορία. Το γεγονός πως οι παρμέντσι βρίσκονται μόλις δέκα χρόνια μετά στην ίδια κατάσταση αποτελεί τραγική ειρωνεία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις για το τι συμβαίνει στα ενδότερα της Πάρμα είναι χαρακτηριστικές του οικονομικού αδιεξόδου: το ματς της 24ης αγωνιστικής απέναντι στην Ουντινέζε αναβλήθηκε γιατί η Πάρμα δεν μπορούσε να πληρώσει τα λειτουργικά έξοδα του «Έννιο Ταρντίνι» ενώ η διοίκηση προχώρησε στην πώληση ακόμα και αυτοκινήτων της ομάδας ώστε να εξασφαλιστεί κάποιο πενιχρό ποσό. Ο αρχηγός Αλεσάντρο Λουκαρέλι σε δηλώσεις του μίλησε για κοροϊδία από πλευράς του νέου ιδιοκτήτη Μανέντι, ο οποίος δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε ενώ ανέφερε και το αυτονόητο: ότι δηλαδή οι συμπαίκτες του όντας 8 μήνες απλήρωτοι μόνο το ποδόσφαιρο δεν έχουν στο μυαλό τους. Ο προπονητής της ομάδας Νέων κι εκ των πρωταγωνιστών της κατάκτησης του Κυπέλλου Ουεφα το 1999, Ερνάν Κρέσπο επισήμανε πως η κατάσταση στην Πάρμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς τα ντους στο προπονητικό κέντρο δεν έχουν ζεστό νερό λόγω αδυναμίας πληρωμής με αποτέλεσμα οι νεαροί παίκτες του να αρρωσταίνουν συχνά. Η τελευταία πράξη διαδραματίστηκε με την παραδοχή της διοίκησης ότι δεν υπάρχουν χρήματα ώστε η ομάδα να ταξιδέψει στη Γένοβα για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Τζένοα. Οι παίκτες αρχικά πρότειναν να ταξιδέψουν με τα δικά τους αυτοκίνητα (!) και στη συνέχεια μετά από συμφωνία με την Ένωση Ποδοσφαιριστών αποφάσισαν να μην κατέβουν στον αγώνα.

 

Το δυσοίωνο μέλλον και οι ύστατες προσπάθειες σωτηρίας

Η Πάρμα έχει συνολικά χρέη που αγγίζουν τα 150 εκ.€, τα περισσότερα από αυτά προς το ιταλικό Δημόσιο, το οποίο ετοιμάζεται να ζητήσει από την Πάρμα να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Οι παρμέντσι όμως βρήκαν σύμμαχο την ιταλική λίγκα καθώς και τους ιδιοκτήτες άλλων ομάδων που σέβονται την ιστορική Πάρμα, η οποία στη συνείδηση των ιταλών φιλάθλων έχει καθιερωθεί ως μία από τις «Επτά Αδελφές» του ιταλικού Calcio ( Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Φιορεντίνα, Ρόμα και Λάτσιο οι άλλες έξι). Το Δ.Σ. της ιταλικής λίγκας ψάχνει τρόπο ώστε η Πάρμα να ολοκληρώσει την χρονιά μέσα στο γήπεδο ενώ ο ιδιοκτήτης της Σαμπντόρια, Μάσιμο Φερέρο, έτεινε χείρα βοηθείας καλύπτοντας λειτουργικά έξοδα της ομάδας Νέων. Το restart από χαμηλότερη κατηγορία μοιάζει δεδομένο καθώς η ομάδα όπως φαίνεται ακόμη κι αν επιβιώσει οικονομικά δεν μπορεί να ξεφύγει από τον αγωνιστικό υποβιβασμό. Οι οπαδοί της Πάρμα που έχουν κινητοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό, ζητούν άμεσα μια λύση καθώς δηλώνουν πως δεν τους ενδιαφέρει ακόμη κι αν ο σύλλογος υποβιβαστεί στην Serie D, αρκεί η Πάρμα να επανακτήσει την αξιοπρέπεια της. Κι όταν κάτι έχει παρελθόν και μάλιστα σπουδαίο δεν γίνεται να χαθεί εύκολα. Η Πάρμα θα βρει τον δρόμο της έστω  κι αν αναγκαστεί να ακολουθήσει την τραγική λύση της πτώχευσης. Avanti Parma!