The Rose that grew from concrete

rose

“Έχετε ακούσει για το τριαντάφυλλο που μεγάλωσε στο τσιμέντο;” Αναρωτήθηκε σε ένα κομμάτι του ο Tupac Shakur. “Που απέδειξε ότι οι νόμοι της φύσης ήταν λάθος, που έμαθε να περπατάει χωρίς να έχει πόδια. Δεν θα το ρωτήσουμε ποτέ το γιατί μεγάλωσε στο τσιμέντο έχοντας κατεστραμμένα πέταλα. Αντίθετα, θα γιορτάσουμε την σκληρότητά του, την θέληση του να φτάσει τον ήλιο“.

Η ιστορία του Rose γνωστή σε περισσότερους ή λιγότερους. Μεγάλωσε σε μία απ’τις πιο επικίνδυνες γειτονιές όχι μόνο του Σικάγο, αλλά ολόκληρων των Ηνωμένων Πολιτειών, το Englewood. Το μπάσκετ ήταν το όχημα του για την διαφυγή και τελικά το κατάφερε. Πρώτα στο λύκειο του Simeon, μετά στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις και τώρα στους Bulls, την ομάδα που μεγάλωσε να υποστηρίζει αυτός και οι φίλοι του, η οικογένειά του, η πόλη του.

Με μόλις 1,6% πιθανότητες να γίνει αυτό, οι Bulls πήραν το πρώτο πικ στο ντραφτ του 2008 και επέλεξαν τον Rose. Όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν για το hometown kid, τον ήρωα της πόλης,που μετά από 10 χρόνια έφερνε ξανά την ελπίδα στους Bulls. Ρούκι της χρονιάς, επιλογή για all star game και στην τρίτη μόλις του σεζόν έρχεται η έκρηξη: ο νεότερος MVP στην ιστορία του πρωταθλήματος, με ένα στυλ παιχνιδιού που συνεπαίρνει τους πάντες και δείχνει ότι είναι ικανός για να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να φέρει ξανά στις επιτυχίες την πόλη του Σικάγο.

Η προσγείωση απότομη. Αποκλεισμός από τους Heat των James, Wade και Bosh με 4-1 στους τελικούς της Ανατολής το 2011. Προβληματική επόμενη σεζόν και ένα καταστροφικό φινάλε. Ρήξη χιαστών στο γόνατο στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Sixers και αποκλεισμός με 2-4 για τους Bulls. Τα επόμενα τρία χρόνια πέρασε 3 χειρουργεία και δύο ρήξεις μηνίσκου στο άλλο γόνατο. Όλοι τον ξέγραψαν, πολλοί μάλιστα θεώρησαν πως οι Bulls πρέπει να τον αφήσουν να φύγει και να επικεντρωθούν στον ανερχόμενο Jimmy Butler. Ότι το τσιμέντο νίκησε το τριαντάφυλλο και αυτό τελικά μαράθηκε, παρά τις προσπάθειές του να βγει στον ήλιο.

Αυτό που πραγματικά συνέβη όμως είναι ότι απλώς τα πέταλά του (όπου πέταλα βλέπε πόδια) είναι προβληματικά. Και γι’αυτό δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό όμως που μπορεί είναι να συνεχίζει να προσπαθεί να φτάσει στον ήλιο. Η σκληρότητα και η επιμονή υπάρχουν. Και στο χθεσινό παιχνίδι με τους Cavaliers ο Rose έκανε το δικό του statement game. Απέναντι στον άνθρωπο που έχει αποκλείσει 3 φορές την ομάδα του με 4-1. Απέναντι στον άσο που όλοι λένε πως τον έχει ξεπεράσει πια. Απέναντι στους αμφισβητίες και το ίδιο του το κοινό. Μετά από 8 παιχνίδια με σημάδια του παλιού καλού Rose αλλά και με αβεβαιότητα, οι ανησυχίες ήταν περισσότερες από τα χαμόγελα. “Το σημαντικό είναι ότι παραμένει υγιής” λένε πολλοί. Για τον Rose δεν είναι αρκετό. Γιατί πέρα απ’ όλα παραμένει απλά ένα παιδί απ’το Σικάγο, όπως είπε και ο ίδιος στην πρόσφατη διαφήμιση της Powerade. Και γι’ αυτό το λόγο έχει όλο το βάρος της πόλης στις πλάτες του.

“Εμείς είμαστε τα τριαντάφυλλα” καταλήγει ο Tupac. “Αυτό είναι το τσιμέντο και αυτά τα κατεστραμμένα πέταλά μου. Μην με ρωτήσεις το γιατί, απλά ρώτα με το πως…”