Εurobasket 2015 Preview – Όμιλος Α’

Εurobasket 2015 Preview - Όμιλος Α'

{39B79876-FEEB-40A0-8333-9F0E7AD29E5E}flexible

To Εurobasket είναι προ των πυλών, και από τη στιγμή που φτάσαμε στην τελευταία εβδομάδα, ήρθε η ώρα για να μπούμε σε ρυθμούς “σπυριάρας”, ξεκινώντας με την παρουσίαση των 24 μονομάχων του Eurobasket, σύμφωνα με τους 4 ομίλους που προέκυψαν από την κλήρωση. Αρχή με τον πρώτο όμιλο!

Όμιλος Α’ (Μασσαλία)

Ο πρώτος όμιλος έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, τους Γάλλους και το γεμάτο αστέρια ρόστερ τους. Από κει και πέρα, Ρωσία και Πολωνία θα παλέψουν για την δεύτερη θέση, ενώ η Φινλανδία, μετά την εξαιρετική της παρουσία στην προηγούμενη διοργάνωση κοιτάει να επαναλάβει μια αξιόλογη πορεία. Το Ισραήλ και η Βοσνία συμπληρώνουν το παζλ του πρώτου ομίλου, έχοντας βλέψεις για πρόκριση, αλλά χωρίς την ανάλογη δυναμική, κάτι που τους κάνει τα δύο αουτσάιντερ της εξάδας.

Γαλλία

Εurobasket 2015 Preview - Όμιλος Α'

Οι Γάλλοι είναι ένα απ’τα μεγάλα φαβορί όχι μόνο του ομίλου, αλλά και ολόκληρης της διοργάνωσης. Το ρόστερ τους είναι γεμάτο, αν και η ατυχία τους χτύπησε την πόρτα στο πάρα πέντε, καθώς ο Αλέξις Αζίνσα, ο ψηλός των Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης, τραυματίστηκε και θα χάσει τη διοργάνωση. Το υπόλοιπο ρόστερ όμως είναι αρκετά γεμάτο για να καλύψει την απουσία του και να χτυπήσει τίτλο. Στην περιφέρεια, ο μεγάλος Τόνι Πάρκερ επιστρέφει μετά την περσινή του απουσία απ’το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, και μαζί με τους Νάντο Ντε Κολό, Νικολά Μπατούμ, Μπορίς Ντιό και Ρούντι Γκομπέρ, σχηματίζουν μία εξαιρετική πεντάδα από παίχτες τοπ επιπέδου, έχοντας την πολυτέλεια να έχουν ως αναπληρωματικούς NBAers όπως οι Φουρνιέ και Λοβέρν, αλλά και να αφήσουν εκτός 12άδας τον Τόμας Ερτέλ, έναν απ’τους καλύτερους άσους στην Ευρωλίγκα!

Το ρόστερ: Τόνι Πάρκερ, Αντουάν Ντιό , Νάντο Ντε Κολό , Έβαν Φουρνιέ , Μίκαελ Ζελαμπάλ , Νικολά Μπατούμ , Φλοράν Πιετρίς , Σαρλ Καουντί , Μπορίς Ντιό, Ρούντι Γκομπέρ , Ζόφρι Λοβέρν

To Αστέρι: Μα φυσικά ο ζωντανός θρύλος του Γαλλικού μπάσκετ, ο Τόνι Πάρκερ. Σε μία απ’τις τελευταίες διεθνείς διοργανώσεις που αναμένεται να λάβει μέρος, ο Γάλλος πλέι μέικερ θα έχει πάλι τον ρόλο του οδηγού. Είχε μια καλή σεζόν στο Σαν Αντόνιο, και τώρα θέλει να συνεχίσει με φόρα και στις διεθνείς διοργανώσεις και να οδηγήσει την ομάδα του στο repeat.

Οι Στόχοι: Μόνο το χρυσό. Παίζοντας εντός έδρας σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά (Στη Μονπελιέ θα γίνει ο Α’ Όμιλος που αγωνίζεται η Γαλλία,ενώ στη Λιλ όλα τα νοκ άουτ παιχνίδια), θέλουν να σηκώσουν για δεύτερη σερί διοργάνωση το βαρύτιμο τρόπαιο, έχοντας και ένα έξτρα “σπρώξιμο” από το Γαλλικό κοινό. Το ρόστερ είναι ίσως το καλύτερο που είχαν ποτέ οι Γάλλοι (παρά τις λίγες σημαντικές απουσίες) και ο Βενσαν Κολέ έχει την ευχάριστη δουλειά να διαχειριστεί ένα ρόστερ με τεράστιο ταλέντο και την ιδανική “πινελιά” ρολίστων παικτών από το Γαλλικό πρωτάθλημα (Καουντί, Πιετρίς, Ζελαμπάλ) που θα χουν τον ρόλο των στρατιωτών ειδικών αποστολών, όταν το ταλαντούχο βαρύ πυροβολικό χρειαστεί βοήθεια και ανάσες.

Προϊστορία: 37 συμμετοχές, 1 χρυσό μετάλλιο (2013), 2 ασημένια (1949,2011) και 5 χάλκινα (1937, 1951, 1953, 1959, 2005)

Πρόγραμμα: 5/9- Φινλανδία, 6 /9 – Βοσνία/Ερζεγοβίνη, 7/9 – Πολωνία, 9/9 – Ρωσία, 10/9 – Ισραήλ

Φινλανδία

Εurobasket 2015 Preview - Όμιλος Α'

Οι Φινλανδοί ήταν μία απ΄τις εκπλήξεις του προπέρσινου Eurobasket, καθώς κάναν από το πουθενά καταπληκτικές εμφανίσεις, έχοντας ένα ρόστερ που ζει για να σουτάρει και να προσπαθεί να σκοράρει περισσότερο απ’τον αντίπαλο. Δεν είναι ένα είδος “ξυλοκόπων” που θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς τους Σκανδιναβούς, αλλά είναι μια ομάδα που εχει δουλευτεί αρκετά, και βασισμένη στα περασμένα καλά τουρνουά θα θελήσει να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική. Σίγουρα το Α και το Ω είναι ο Πετέρι Κόπονεν, ενώ μετά από πολλά χρόνια, ο αειθαλής αρχηγός των “Σουόμι”,ο 38χρονος Χάνο Μότολα δεν θα βρίσκεται στο ρόστερ καθώς αποσύρθηκε. Πέρα από τον Κόπονεν, αμερικανοθρεμμένοι Έρικ Μέρφι, Τζέραλντ Λι και Τζαμάρ Γουίλσον θα χρειαστεί να βοηθήσουν επιθετικά, σε μια ομάδα που γενικά θα χρειαστεί καθημερινά τον Κόπονεν έτοιμο να φορτώσει τα αντίπαλα καλάθια, αν θέλει να κάνει την δική της υπέρβαση στο τουρνουά.

Το ρόστερ: Μίκο Κόιβιστο , Σον Χαφ , Σάσου Σάλιν , Πετέρι Κόπονεν , Ρόοπε Άχονεν, Τζαμάρ Γουίλσον , Τουούκα Κότι , Μάτι Νουούτινεν , Βίλε Καούνιστο, Γιόνας Καβέν, Έρικ Μέρφι , Τζέραλντ Λι

Το Αστέρι: Ο Πετέρι Κόπονεν. Ο παίκτης της Χίμκι έχει κάνει όνομα με την εξαιρετική έφεσή του στο σκοράρισμα και σίγουρα αποτελεί την προταρχική πηγή κινδύνου για τους Φινλανδούς. Ο αρχηγός των Σκανδιναβών είχε πληγώσει ανεπανόρθωτα στο περασμένο Eurobasket την εθνική μας, νίκη η οποία βοήθησε την “Αγέλη των Λύκων” να περάσει στην β’ φάση των ομίλων, ενώ στέρησε από την Ελλάδα μία πολύ σημαντική για την συνολική συγκομιδή νίκη, που της στέρησε την πρόκριση στα νοκ άουτ.

Οι Στόχοι: Να αποδείξουν ότι δεν είναι πυροτέχνημα. Τώρα πια οι αντίπαλοι τους περιμένουν, επομένως θα χρειαστεί να παλέψουν διπλά για να κάνουν κάτι καλό. Το θέμα είναι όμως ότι έχουν το υλικό για να το κάνουν. Οι Φινλανδοί μπορούν να γίνουν μία απ’τις τέσσερις ομάδες που περνάνε φάση, και μετά να πάνε στα νοκ άουτ και ό,τι τους βγει,χωρίς πολλές ελπίδες αλλά με άγνοια κινδύνου και όρεξη. Άλλωστε τα ωραιότερα παραμύθια ξεκινάνε από το πουθενά

Προϊστορία: 13 συμμετοχές, καμία διάκριση

Πρόγραμμα: 5/9 – Γαλλία, 6/9 – Ισραήλ, 7/9 – Ρωσία, 9/9 – Βοσνία, 10/9 – Πολωνία

Βοσνία & Ερζεγοβίνη

Εurobasket 2015 Preview - Όμιλος Α'

H Βοσνία είναι απ’τους μεγάλους άτυχους του Eurobasket, καθώς θα στερηθεί τα τρία καλύτερα όπλα της, τον Μίρζα Τελέτοβιτς, τον Νιχάντ Νέντοβιτς και τον Γιουσούφ Νούρκιτς, παίκτες που θα άλλαζαν επίπεδα την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Αντ’ αυτού, όλο το βάρος θα πέσει σε λίγους αξιόλογους επιθετικά παίκτες, όπως είναι ο νατουραλιζέ Ρένφο, ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς και ο Άντριγια Στιπάνοβιτς. Σε μία ομάδα η οποία έχει αρκετά μέσα της και το νεαρό στοιχείο, με παίκτες που τώρα πάτησαν τη 2η δεκαετία τους (ο Μπούζα είναι 20 και ο Βράμπατς 21),ο Ιβάνοβιτς θα προσπαθήσει να βρει τη μέση οδό μεταξύ εμπειρίας και νιάτων, η οποία θα του δώσει τις πολυπόθητες νίκες και την πρόκριση στα νοκ άουτ. Βέβαια, τα δείγματα απ’τα φιλικά μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.

To Ρόστερ: Μουχάμεντ Πάσαλιτς, Νεμάνια Γκόρντιτς, Άλεξ Ρένφο, Μάρκο Σούταλο, Ντάλιμπορ Πέρσιτς, Νεντίμ Μπούζα, Άντριγια Στιπάνοβιτς,  Έντιν Μπάβτσιτς,  Ελμεντίν Κικάνοβιτς, Μίλαν Μιλόσεβιτς, Άντιν Βράμπατς, Μίρολσλαβ Τόντιτς

Το Αστέρι: Ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς είναι ό,τι πιο ποιοτικό διαθέτει το ρόστερ των Βοσνίων. Το  5άρι της Άλμπα (από το φετινό καλοκαίρι) είναι η άγκυρα της επιθετικής και αμυντικής λειτουργίας των Βοσνίων και απαραίτητος για να φανεί έστω ανταγωνιστική η ομάδα απ’τα Βαλκάνια.

Οι Στόχοι: Σαφώς και η πρόκριση στην επόμενη φάση και τίποτα παραπάνω. Η ομάδα έχασε τους Νούρκιτς και Τελέτοβιτς, επομένως έχασε και τις πολλές προσδοκίες. Αν περάσει φάση θα είναι κατόρθωμα, επομένως θα παλέψει κυρίως για αυτό.

Προϊστορία: 9 συμμετοχές, καμία διάκριση

Πρόγραμμα: 5/9 – Πολωνία, 6/9 – Γαλλία, 7/9 – Ισραήλ, 9/9 – Φινλανδία, 10/9 – Ρωσία

Πολωνία

Εurobasket 2015 Preview - Όμιλος Α'

Η Πολωνία είναι μία ομάδα αρκετά καλή. Ίσως μετά τους Γάλλους η καλύτερη του ομίλου. Έχει έναν πάρα πολύ καλό σέντερ, τον Μάρτσιν Γκόρτατ, και ως επιλογή νατουραλιζέ έχει τον Έι Τζέι Σλότερ, τον γκαρντ της Μπάνβιτ (τελείωσε την σεζόν με τον Παναθηναϊκό) έναν καλό σουτέρ και χειριστή της μπάλας, αν και ασταθή. Από κει και πέρα το ρόστερ των “ερυθρόλευκων” έχει αξιόλογες λύσεις όπως ο σουτέρ Άνταμ Βαζίνσκι της Ομπραντόιρο και ο MVP του Πολωνικού πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν, Ντάμιαν Κούλιγκ, ο οποίος μεταπήδησε στην Τουρκία και την Τραμπζονσπόρ το καλοκαίρι. Με αυτά τα εφόδια, οι Πολωνοί θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω φέτος (για τα δικά τους δεδομένα) και να μην είναι κομπάρσοι στο τουρνουά.

Το Ρόστερ: Όλεκ Κζιζ, Άαρον Σελ, Έι Τζέι Σλότερ, Ντάμιαν Κούλιγκ, Ματέουζ Πονιτκα, Άνταμ Βαζίνσκι, Μάρτσιν Γκόρτατ, Λούκας Κόζαρεκ, Πρέμισλαβ Ζαμόσκι, Πρέμισλαβ Καρνόφσκι, Κάρολ Γκρουσζέκι, Ρόμπερτ Σκιμπνιέφσκι

Το Αστέρι: Ο Μάρτσιν Γκόρτατ φυσικά. Ο θηριώδης σέντερ των Ουάσιγκτον Γουίζαρντς είναι μακράν του δεύτερου ο καλύτερος παίκτης της Πολωνίας και ένα απ’τα καλύτερα σέντερ σε ολόκληρο το τουρνουά. Επομένως, η Πολωνία έχει την πολυτέλεια να διαθέτει έναν “game changer” παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά στα παιχνίδια με την ικανότητα του και στην άμυνα και στην επίθεση.

Ο Στόχος: Η πρόκριση στην επόμενη φάση με ένα καλό πλασάρισμα στον όμιλο, εννοώντας φυσικά τη δεύτερη θέση πίσω από τους Γάλλους. Αυτό θα τους δώσει ενδεχομένως ένα καλύτερο σταύρωμα στην πρώτη φάση των νοκ άουτ, ούτως ώστε να διεκδικήσουν την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Προϊστορία: 26 συμμετοχές, 1 ασημένιο (1963), 3 χάλκινα (1939, 1965, 1967)

Πρόγραμμα: 5/9 – Βοσνία, 6/9 – Ρωσία, 7/9 – Γαλλία, 9/9 – Ισραήλ, 10/9 – Φινλανδία

Ισραήλ

Εurobasket 2015 Preview - Όμιλος Α'

Μία από τις ομάδες-ερωτηματικά της διοργάνωσης είναι το Ισραήλ. Η ομάδα του κόουτς Εντελστάιν έχει ταλέντο στο ρόστερ, αλλά έχει και απουσίες και μάλιστα ηχηρές. Ο πολύπειρος αρχηγός των Ισραηλιτών, ο Γιοτάμ Χαλπερίν είναι τραυματίας, ενώ το πολυεργαλείο της Μακάμπι, Γκάι Πνίνι, δεν πρόλαβε να επιστρέψει από τον τραυματισμό στον αστράγαλο που τον ταλαιπωρούσε όλη την περασμένη σεζόν. Έτσι, ο Όμρι Κάσπι κατά κύριο λόγο, αλλά και οι Σον Ντόσον, Λιόρ Ελιγιάχου και ο νατουραλιζέ σέντερ Ντ’ορ Φίσερ κατά δεύτερο λόγο θα χρειαστούν να επωμιστούν τα “βάρη” της ομάδας από τη Μέση Ανατολή.

Το Ρόστερ: Ραβίβ Λιμονάντ, Γιογκέβ Οχαγιόν, Αφίκ Νισίμ, Ντ’ορ Φίσερ, Γκαλ Μέκελ, Όμρι Κάσπι, Μπαρ Τίμορ, Λιόρ Ελιγιάχου, Ραφί Μένκο, Σον Ντόσον, Ρόμπερτ Ρόθμπαρτ, Ελισέι Καντίρ, Άλεξ Τσούμπρεβιτς, Γιανίβ Γκριν

Το Αστέρι: Ο Όμρι Κάσπι. Ο γκαρντ/φόργουορντ των Σακραμέντο Κινγκς είναι ο αρχηγός και ο καλύτερος παίκτης των Ισραηλιτών, ένας παίκτης με σταθερή παρουσία στο ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια, με δεδομένη ποιότητα και ταλέντο. Ο Κάσπι, που σε μία προβληματική παρουσία της εθνικής του στην προετοιμασία δείχνει να είναι ένας απ’τους ελάχιστους παίκτες σε καλή κατάσταση, θα επωμιστεί μεγάλο βάρος της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας του, τώρα που και ο Γιοτάμ Χαλπερίμ με τον Γκάι Πνίνι είναι οριστικά μη διαθέσιμοι για το Eurobasket.

Οι Στόχοι: Οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες για την ομάδα του Ισραήλ, καθώς οι απουσίες και η έλλειψη σταθερότητας είναι παραπάνω από εμφανή στοιχεία κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Η ομάδα του Εντελστάιν έχει ως βαρόμετρο τον Κάσπι και από αυτόν θα κριθεί κυρίως το πόσο επικίνδυνη θα ναι. Ρεαλιστικός στόχος για το Ισραήλ θα πρέπει να ναι κατά κύριο λόγο η πρόκριση και μόνο, καθώς αναμένεται να είναι μια απ’τις 3 ομάδες “χαμηλής και μέτριας ταχύτητας” του ομίλου που θα παλέψουν για την τέταρτη και τελευταία προνομιούχο θέση. Τα υπόλοιπα στην πορεία.

Προϊστορία: 27 συμμετοχές, 1 ασημένιο (1979)

Πρόγραμμα: 5/9 – Ρωσία, 6/9 – Φινλανδία, 7/9 – Βοσνία, 9/9 – Πολωνία, 10/9 – Γαλλία

Ρωσία

Εurobasket 2015 Preview - Όμιλος Α'

 

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε μια μπασκετική υπερδύναμη που λεγόταν Ρωσία. Όχι πια. Οι Ρώσοι, σταθερά μία απ’τις καλύτερες εθνικές ομάδες στα τελευταία τουρνουά και μία παραδοσιακή μπασκετική δύναμη, από τους καιρούς της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι και σήμερα, βρίσκονται σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να κάνουν τα πράγματα αλλιώς. Η ομάδα του Πασούτιν δεν στερείται ταλέντου, αλλά δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που πήρε το χρυσό στο Eurobasket του 2007 και το χάλκινο το 2011. Το τέλος της “χρυσής” (εστώ και λιγάκι underachieving, όπως και στο συλλογικό επίπεδο) εποχής σηματοδοτείται από την απόσυρση του Αντρέι Κιριλένκο, ο οποίος πήρε την θέση του προέδρου της Ρώσικης ομοσπονδίας. Χωρίς τον Κιριλένκο, αλλά και τους Σβεντ, Μοζγκόφ, Καούν, Κριάπα, η Ρωσία πάει με ένα νέο πρόσωπο και  νέους, χαμηλότερους στόχους. Οι “αρκούδες” μπορεί να μην έχουν την ποιότητα των περασμένων ετών, αλλά σίγουρα είναι σκληροτράχηλη ομάδα, που δεν θα χαριστεί σε κανέναν.

Το ρόστερ: Ρούσλαβ Πατέεφ, Ίγκορ Βιάλιτσεφ, Σεργκέι Μόνια, Ντμίτρι Κβόστοφ, Αντρέι Βοροντσέβιτς, Αντρέι Ζούμπκοφ, Εβγκένιι Μπαμπούριν, Βιτάλι Φριντζόν, Σεμέν Αντόνοφ, Άντον Πονκράσοφ, Σεργκέι Τοκάρεφ, Αντρέι Ντεσιατνίκοφ, Νίκιτα Κουρμπάνοφ, Πάβελ Ποντκόλζιν

Το Αστέρι: Ο Αντρέι Βοροντσέβιτς. Ενδεικτικό των “δύσκολων” συνθηκών που καλείται να αντιμετωπίσει ο Πασούτιν, είναι ότι δεν έχει κάποιον παίκτη που θα ξεχωρίσει, όπως ήταν ο Κιριλένκο, ο Κριάπα ή εσχάτως ο Μοζγκόφ. Απ’το υπάρχον ρόστερ ξεχωρίζουν κάπως, και κυρίως λόγο εμπειρίας οι Μόνια,Φριντζόν και ο Αντρέι Βοροντσέβιτς. Ο ψηλός της ΤΣΣΚΑ τελείωσε τη χρονιά παίρνοντας το βραβείο του MVP της VTB League και οδηγώντας την ΤΣΣΚΑ σε ακόμα ένα πρωτάθλημα. Θα θελήσει επομένως να συνεχίσει με φόρα και στις υποχρεώσεις της εθνικής του, παίρνοντας ηγετικό ρόλο σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια.

Οι Στόχοι: Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι Ρώσοι είναι καταδικασμένοι να πρωταγωνιστούν, όμως το ταλέντο δείχνει να μην φτάνει για κάτι τέτοιο σε αυτό το τουρνουά. Αυτό που θέλουν οι Ρώσοι είναι το καλό πλασάρισμα στην πρώτη φάση, ούτως ώστε να έχουν καλά σταυρώματα στα νοκ άουτ για να διεκδικήσουν την θέση στην εξάδα που δίνει ένα εισιτήριο για το προ-Ολυμπιακό τουρνουά.

Προϊστορία: 11 συμμετοχές, 1 χρυσό (2007), 1 ασημένιο (1993), 2 χάλκινα (1997,2011) (άλλες 21 συμετοχές ως μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, με 14 χρυσά,3 ασημένια και 4 χάλκινα)

Πρόγραμμα: 5/9 – Ισραήλ, 6/9 – Πολωνία, 7/9 – Φινλανδία, 9/9 – Γαλλία, 10/9 – Βοσνία