Eurobasket 2015 Preview: Όμιλος Δ’

Εurobasket 2015 Preview - Όμιλος Α'

{39B79876-FEEB-40A0-8333-9F0E7AD29E5E}flexible

Τελευταίος κείμενο για το αφιέρωμα του Rabona και ώρα για τον τελευταίο όμιλο, που θα γίνει στην Λετονία και τη Ρίγα!

Όμιλος Δ’ (Ρίγα)

Λιθουανία

Eurobasket 2015 Preview: Όμιλος Δ'

Στη χώρα της Λιθουανίας το μπάσκετ είναι θρησκεία και διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία. Κάθε Λιθουανός και Λιθουανή είναι υποχρεωμένη να ξέρει να ντριμπλάρει και να σουτάρει. Για την Λιθουανία το Ευρωμπάσκετ ίσως να είναι η σημαντικότερη διοργάνωση στον πλανήτη. Η «Λιέτουβα» θα έχει μια σημαντική απουσία φέτος, που αδυνατίζει σημαντικά την front line της, τον NBAer Ντονάτας Μοτεγιούνας, ο οποίος είναι τραυματίας. Τα αδέρφια Λαβρινόβιτς, ο Κλέιζα και ο Πότσιους δεν κλήθηκαν από επιλογή του Καζλάουσκας. Ο οποίος Καζλάουσκας έφερε άνεμο αλλαγής σε αυτή την δεύτερη θητεία του στον παγκο της ομάδας καθώς κρατάει την Λιθουανία σταθερά στις ψηλές θέσεις των διοργανώσεων (αργυρό μετάλλιο στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, 4η θεση στο περσινό Ευρωμπάσκετ). Η Λιθουανία διαθέτει ένα δυνατό ρόστερ με λύσεις σε κάθε θέση, ωστόσο παίκτης τοπ επιπέδου, που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ροή ενός αγώνα, μπορεί να θεωρηθεί μόνο ο Βαλανσιούνας άντε και οι Μασιούλις, Καλνιέτις. Η ομάδα όμως διαθέτει εξαιρετική χημεία και σίγουρα αποτελεί υπολογίσιμο διεκδικητή ενός μεταλλίου.

Το ρόστερ: Μάντας Καλνιέτις, Ντειβίντας Γκαϊλιους, Γιόνας Μασιούλις, Ρεινάλντας Σεϊμπούτις, Ντομάντας Σαμπόνις, Αντάνας Καβαλιάουσκας, Πάουλιους Γιανκούνας, Ρομπέρτας Γιαβτόκας, Γιόνας Βαλανσιούνας, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Αρτούρας Μιλάκνις, Λούκας Λεκαβίτσιους

Το Αστέρι: Ο Γιόνας Βαλανσιούνας. Ο σέντερ των Toronto Raptors αποτελεί την κολώνα της εθνικής ομάδας της Λιθουανίας. Αποτέλεσε τον σταρ των μικρών εθνικών ομάδων τα προηγούμενα χρόνια όντας πρωταθλητή Ευρώπης τόσο με την Κ18 όσο και με την Κ19. Θα τα κατεφέρει και με την Ανδρών; Παίκτης ρυθμού, ο οποίος αναμένεται να κάνει double-double (πόντοι, ριμπάουντ) σχεδόν σε κάθε αγώνα.

Οι Στόχοι: Για την Λιθουανία στόχος είναι πάντα η κορυφή. Ο όμιλος-παραγγελία σε συνδυασμό με το εύκολο σταύρωμα στους 16, θα φέρουν την Λιθουανία ξεκούραστα στα προημιτελικά. Εκεί θα φανεί αν έχει την ποιότητα να διεκδικήσει ένα μετάλλιο ή αν θα περιοριστεί στις θέσεις 4-7 που οδηγούν στο προ-ολυμπιακό τουρνουά του 2016.

Προϊστορία: 3 χρυσά μετάλλια (1937,1939,2003), 2 αργυρά (1995, 2013,) και ένα χάλκινο (2007 κερδίζοντας την Ελλάδα στον μικρό τελικό)

Πρόγραμμα: Ουκρανία 5/9, Λετονία 6/9, Βέλγιο 7/9, Εσθονία 9/9, Τσεχία 10/9

 

Λετονία

Eurobasket 2015 Preview: Όμιλος Δ'

Η χώρα, που τα τελευταία χρόνια κάνει τρομερή δουλειά στον τομέα των μικρών εθνικών ομάδων περιμένει το πλήρωμα του χρόνου για να πρωταγωνιστήσει και στο επίπεδο των Ανδρών. Η Λετονία είναι μια χώρα με μακρά μπασκετική παράδοση. Κατέκτησε το πρώτο Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη το 1935, αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος της FIBA ενώ η ομάδα της Ρίγα είχε κατακτήσει τα 3 πρώτα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα(1958-60). Στη συνέχεια, βέβαια, αποτέλεσε έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης και οι καλύτεροι Λετονοί παίκτες αναγκάστηκαν να εκπροσωπούν την «Αρκούδα» στις διεθνείς διοργανώσεις. Από την ανεξαρτητοποίηση της και μετά η Λετονία δεν μπόρεσε να επανέλθει στο υψηλό επίπεδο του παρελθόντος και αρκείται μόνο στην χαρά της συμμετοχής. Στόχος της στο φετινό Ευρωμπάσκετ η ικανοποίηση του κοινού της καθώς ο όμιλος θα διεξαχθεί στην Ρίγα, χωρίς όμως την συμμετοχή των δύο Λετονών NBAers, Άντρις Μπιέντρινς και Κρίσταπς Πορζίνγκις.

Το ρόστερ: Μάρεκς Μεγέρις, Ρόλαντς Φρειμάνις, Γιάνις Μπλουμς, Νταϊρίς Μπέρτανς, Γιάνις Τίμμα, Κρίσταπς Γιανίτσενοκς, Γιάνις Στρέλνιεκς, Κασπάρς Μπερζίνς, Κασπάρς Βετσβαγκάρς, Χαράλντς Κάρλις, Ζάνις Πεϊνέρς, Μάρτινς Μέϊερς

Το Αστέρι: Ο Νταϊρίς Μπέρτανς. Προερχόμενος από …μπασκετοοικογένεια καθώς τόσο ο πατέρας του όσο και ο αδερφός του ήταν καλαθοσφαιριστές, ο Λετονός Πύραυλος ( όπως είναι το παρατσούκλι του λόγω του εκρηκτικού τρόπου παιχνιδιού του) αποτελεί τον παίκτη-κλειδί για την περιφέρεια της Λετονίας. Είναι ικανότατος σκόρερ και οργανωτής, που καλύπτει εξαιρετικά τις θέσεις 1 και 2, και θα αποτελέσει το βαρόμετρο της επίθεσης της ομάδας. Ο 25χρονος είναι κι ένας από τους λίγους Λετονούς παίκτες που αγωνίζονται εκτός Βαλτικής και συγκεκριμένα στους Βάσκους της Μπιλμπάο.

Οι Στόχοι: Αγωνίζονται εντός έδρας οπότε οτιδήποτε άλλο πέρα από την πρόκριση θα θεωρούταν αποτυχία. Δεν έχει τους παίκτες-σταρς που θα τρομάξουν τον αντίπαλο αλλά είναι ένα δεμένο σύνολο, που στην καλή βραδιά του μπορεί να κάνει την ζημιά. Οι Γάλλοι το έμαθαν πολύ καλά στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, όταν η Λετονία έφθασε κοντά να γυρίσει ματς στο οποίο έχανε για 17 πόντους στο ημίχρονο. Κύριος στόχος όπως προαναφέραμε  η ευχαρίστηση των Λετονών φιλάθλων, οι οποίοι θα υποστηρίξουν με ιδιαίτερη θέρμη την ομάδα στα δύο παιχνίδια με Εσθονία και Λιθουανία, που θα κρίνουν ποιος κάνει κουμάντο στην Βαλτική!

Προϊστορία: 1 χρυσό μετάλλιο ( στο πρώτο Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη στην Ελβετία το 1935) και 1 αργυρό (1939). Συμμετέχει ανελλιπώς από το 2001.

Πρόγραμμα: Βέλγιο 5/9, Λιθουανία 6/9, Τσεχία 7/9, Ουκρανία 9/9, Εσθονία 10/9

Εσθονία

Eurobasket 2015 Preview: Όμιλος Δ'

Επιστροφή μετά από 14 χρόνια σε Ευρωμπάσκετ για τους Εσθονούς, οι οποίοι είναι οι λιγότερο προικισμένοι των χωρών της Βαλτικής. Προπονητή της ομάδας ένας παλιός γνώριμος των Ελλήνων μπασκετόφιλων, ο Τιίτ Σοκ. Ο Σοκ είχε αγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία στο ελληνικό πρωτάθλημα με τα χρώματα του Παναθηναϊκού και του Άρη την δεκαετία του 90’, αποκτώντας μάλιστα και την ελληνική υπηκοότητα ως Τουτ Γιαννόπουλος. Αποτελεί σπουδαία μορφή όχι μόνο του εσθονικού αλλά και του σοβιετικού μπάσκετ γενικότερα. Η Εθνική Εσθονίας αποτελεί οικογενειακή υπόθεση καθώς στην 12αδα συμπεριλαμβάνονται οι δύο γιοί του, ο μεγάλος Τανέλ και ο μικρός και πιο ταλαντούχος Στεν-Τίμμου. Όπως ακριβώς και ο πατέρας τους αγωνίζονται ως άσοι. Στα αρνητικά, ότι η πλειοψηφία των παικτών παίζουν στο τοπικό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να μην έχουν ιδιαίτερες παραστάσεις πέρα από τις κόντρες με ομάδες της Λετονίας και της Λιθουανίας στην Βαλτική λίγκα. Σε αντιστάθμισμα, η εθνική Εσθονίας θα έχει την στήριξη χιλιάδων συμπατριωτών της μιας και το τουρνουά διεξάγεται στην γειτονική Λετονία.

Το ρόστερ: Ράιν Βάιντεμαν, Τανέλ Σοκ, Γκερτ Ντόρμπεκ, Στεν-Τίμμου Σοκ, Γιανάρ Ταλτς, Γκρεγκόρ Άρμπετ, Έρικ Κεέντους, Σιίμ-Σάντερ Βένε, Τζόοσεπ Τοόμε, Κρίστιαν Κανγκούρ,Ράιναρ Χαλλίκ, Τανέλ Κούρμπας

Το Αστέρι: Με διαφορά από τον δεύτερο ο αρχηγός Κρίστιαν Κανγκούρ είναι ο καλύτερος παίκτης της Εσθονίας. Ο Κανγκούρ αγωνίζεται τα τελευταία 6 χρόνια με επιτυχία στο ιταλικό πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή έχει συμβόλαιο με την Βαρέζε ωστόσο έχει αγωνιστεί και στις Μοντεπάσκι Σιένα (με την οποία κατέκτησε το νταμπλ τη σεζον 2012-13) και Αρμάνι Μιλάνο. Καλύπτει τις θέσεις 3 και 4 ενώ είναι και εξαιρετικός σουτέρ 3 πόντων. Έχει παραστάσεις από Ευρωλίγκα και θα έχει τον ρόλο του προπονητή εντός του γηπέδου για τους άπειρους συμπαίκτες του.

Οι Στόχοι: Ο στόχος, που ήταν η πρόκριση στα τελικά, έχει ήδη επιτευχθεί. Από εκεί και πέρα η Εσθονία θα κυνηγήσει ότι καλύτερο μπορεί. Ο όμιλος προσφέρεται για εκπλήξεις καθώς πέρα από την Λιθουανία δεν συναντάμε κάποιο άλλο μεγαθήριο, συνεπώς οι Εσθονοί θα έχουν τις πιθανότητές τους.

Προϊστορία: Καλύτερη θέση η 5η (1937,1939) σε 5 συμμετοχές. Τελευταία συμμετοχή στο Ευρωμπάσκετ 2001.

Πρόγραμμα: Τσεχία 5/9, Βέλγιο 6/9, Ουκρανία 7/9, Λιθουανία 9/9, Λετονία 10/9

 

Ουκρανία

Eurobasket 2015 Preview: Όμιλος Δ'

Ένα τουρνουά που θα θέλουν να ξεχάσουν θα είναι αυτό για τους Ουκρανούς. Από την μία, το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν οι διοργανωτές του, αλλά ο εμφύλιος που ξεκίνησε πρόπερσι τους στέρησε αυτό το προνόμιο. Από την άλλη, οι καλές εποχές του τρομερού σουτέρ “Pooh” Τζέτερ και του εξαιρετικού κόουτς Μάικ Φρατέλλο πέρασαν ανεπιστρεπτί και τώρα οι Ουκρανοί πρέπει να προσαρμοστούν σε πολιτικές μπασκετικής “λιτότητας”, σε κάθε επίπεδο. Χωρίς τα δύο εξ Αμερικής γρανάζια στην μηχανή τους, οι Ουκρανοί καλούνται να παρουσιάσουν το πιο συμμαζεμένο πρόσωπό τους στην διοργάνωση. Με τον προπονητή Εβγκένι Μούρτζιν θα ταξιδέψει στην Λετονία και τη Ρίγα ένα αρκετά μικρό σε ηλικία ρόστερ, με αρκετές απουσίες σημαντικών γραναζιών, χωρίς πολλές βλέψεις,αλλά με φρεσκάδα και όρεξη. Με τους Φεσένκο, Ραντλ και Μίσουλα να ξεχωρίζουν, οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την παρουσία τους στον πιο αδύναμο όμιλο της διοργάνωσης για να περάσουν στην επόμενη φάση

Το Ρόστερ: Μαξίμ Πουστοζόνοφ, Κίριλο Φεσένκο, Τζερόμ Ράντλ, Ολεκσάντρ Μίσουλα, Ολεκσάντρ Λίποβιι, Ντένις Λουκάσοφ, Μαξίμ Κορνιγιένκο, Ίγκορ Ζάιτσεφ, Άρτεμ Πουστόβιι, Πάβλο Κρούτους, Ολεξάντρ Σίζοφ, Στάνισλαβ Τιμοφεένκο.

Το Αστέρι: Ο Ολεκσάντρ Μίσουλα ήταν πίσω από τον Τζέτερ ο δεύτερος σκόρερ των Ουκρανών στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Επομένως όπως είναι λογικό, αναμένεται να πέσει σε αυτόν το μεγαλύτερο βάρος της επιθετικής δημιουργίας των Ουκρανών.

Ο Στόχος: Όχι πολλά πολλά για τη φετινή Ουκρανία, που ελπίζει σε καλύτερες μέρες στο μέλλον. Για την ώρα η πρόκριση στα νοκ άουτ είναι ένας εφικτός στόχος, μιας και μιλάμε για έναν όμιλο που δεν έχει πολύ δυνατές ομάδες

Προϊστορία: 7 συμμετοχές, καλύτερη θέση η 6η στο Eurobasket της Σλοβενίας το 2011

Πρόγραμμα: 5/9 Λιθουανία, 6/9 Τσεχία, 7/9 Εσθονία, 9/9 Λετονία, 10/9 Βέλγιο

Βέλγιο

Eurobasket 2015 Preview: Όμιλος Δ'

Οι Βέλγοι ανεβαίνουν επικίνδυνα στον ομαδικό αθλητισμό. Μετά το τεράστιο μπαμ της ποδοσφαιρικής ομάδας τα τελευταία χρόνια, τα “Βέλγικα Λιοντάρια”, όπως είναι το παρατσούκλι τους, δείχνουν σημάδια ανόδου (σε πολύ πιο αργό ρυθμό) και στο μπάσκετ. Με βάση την τριπλέτα Ερβέλ – Λοτζέσκι – Βαν Ρόσομ, ο Έντι Κάστελς έχει φτιάξει μια ομάδα που παίζει ωραίο μπάσκετ, σκοράρει με αρκετά καλή συχνότητα και είναι επικίνδυνος αντίπαλος για τον καθένα. Να μην ξεχνάμε ότι μία από τις 2 ήττες τις εθνικής μας στα φιλικά προετοιμασίας για το Eurobasket ήταν από τους Βέλγους, με τα “Λιοντάρια” να παίζουν και χωρίς τον καλύτερο σκόρερ τους, τον Ματ Λοτζέσκι, ενώ λίγες μέρες αργότερα κατάφερε να κρατήσει τους Ισπανούς μόλις στους 3 πόντους διαφοράς, καθώς ηττήθηκε 67-64. Μιλάμε δηλαδή για μια αρκετά καλή ομάδα, η οποία συμμετέχει στο τρίτο συνεχόμενο Eurobasket της, μετά από απουσία 18 χρόνων.

Το Ρόστερ: Άξελ Ερβέλ, Σαμ Βαν Ρόσομ, Μαξίμ Ντε Ζέου, Τζόναθαν Ταμπού, Λάιονελ Μπόσκο, Ζαν Μαρίκ Μουέμα, Γουέν Μουκούμπου, Πιέρ Αντουάν Ζιγιέ, Κουέντιν Σερόν, Κέβιν Τουμπά, Ματ Λοτζέσκι, Ζαν Σαλουμού

Το Αστέρι: Όχι ότι ο Ερβέλ πάει πίσω, αλλά αυτός που πραγματικά θα κρίνει το πόσο καλά θα τα πάει το Βέλγιο, είναι ο Ματ Λοτζέσκι. Ο Αμερικανός νατουραλιζέ του Βελγίου, μετά την απουσία του λόγω τραυματισμού από την διοργάνωση του 2013, θα θελήσει να επιστρέψει στην εθνική του κάνοντας ένα τουρνουά ανάλογο της σεζόν του στον Ολυμπιακό. Ο Λοτζέσκι είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ, πολύ καλός σκόρερ και αν βρεθεί στην μέρα του μπορεί να τα βάλει από παντού. Το “Βελούδινο Σφυρί” του Ολυμπιακού και του Βελγίου, μπορεί να είναι ο παίκτης που θα κάνει την επιθετική διαφορά για τους Βέλγους και θα τους ανεβάσει ένα κλικ ακόμα σε σχέση με το 2013.

Ο Στόχος: Ο πολύ καλός όμιλος τους δίνει και ανάλογους στόχους. Οι Βέλγοι μπορούν να εκμεταλλευθούν τις μετριότητες που συμμετέχουν σε αυτόν τον όμιλο, εξαιρουμένων των Λιθουανών, και να καταφέρουν να βγουν ακόμα και δεύτεροι. Κάτι που θα τους ευνοήσει πολύ στην προσπάθειά τους για πρόκριση στην 8άδα.

Προϊστορία: 15 συμμετοχές, καλύτερη θέση η 4η το 1947

Πρόγραμμα: 5/9 Λετονία, 6/9 Εσθονία, 7/9 Λιθουανία, 9/9 Τσεχία, 10/9 Ουκρανία

Τσεχία

Eurobasket 2015 Preview: Όμιλος Δ'

Μία ακόμη ομάδα που δεν “θαμπώνει” αλλά χάρη στα ένα δύο πολύ καλά ονόματά της (Βέσελι – Σατοράνσκι) και την πολύ ευνοϊκή κλήρωση θα μπορέσει να παλέψει μέχρι τέλους για την πρόκριση. Οι Τσέχοι δεν εντυπωσίασαν στην προετοιμασία με τις εμφανίσεις τους, δείχνουν πως είναι μια ομάδα αρκετά περιορισμένων δυνατοτήτων που βασίζεται στα “αστέρια” της για να την κουβαλήσουν στα γρήγορα. Ο Σατοράνσκι με τον Βέσελι είναι οι εν λόγω “κουβαλητές”, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο ο νατουραλιζέ Μπλέικ Σιλμπ και ο “βετεράνος” Γίρι Γουέλς θα κληθούν να δώσουν την απαραίτητη χείρα βοηθείας στο ηγετικό δίδυμο των Τσέχων. Δεν είναι κακή ομάδα, αλλά δυστυχώς γι’αυτούς θα κληθούν να πάρουν το βάρος στις πλάτες τους οι ίδιοι (πολύ καλοί) παίκτες κάθε μέρα, καθώς βοήθεια απ’τον πάγκο δεν υπάρχει.

Το Ρόστερ: Πετρ Μπέντα, Πάβελ Πούμπρα, Μπλέικ Σιλμπ, Βρόιτεκ Χρούμπαν, Τόμας Σατοράνσκι, Γίρι Γουέλς, Πάβελ Χούσκα, Λούμπος Μπάρτον, Ντέιβιντ Γέλινεκ, Γιάκουμπ Σίρινα, Γιάν Βέσελι, Πάτρικ Αούντα

Το Αστέρι: Ο Γιάν Βέσελι. Ο παίκτης της Φενέρ είναι το αδιαμφισβήτητο νούμερο 1 των Τσέχων, ο καλύτερος σκόρερ τους στα φιλικά και ο σταθερά καλύτερος παίκτης της τα τελευταία χρόνια σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Ο Τόμας Σατοράνσκι ακολουθεί, αλλά για την ώρα η ομάδα ανήκει στον Βέσελι.

Ο Στόχος: Oι Τσέχοι είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, όμως σε αυτόν τον όμιλο δεν έχει τόση σημασία. Ο στόχος είναι το να κρατήσουν ένα σταθερό και καλό πρόσωπο και εκμεταλλευόμενοι την αθλητικότητά τους να κερδίσουν τους άμεσους συνδιεκδικητές των δύο τελευταίων θέσεων, δηλαδή την Εσθονία, την Ουκρανία και τη Λετονία, αν δεχτούμε ότι οι Λιθουανοί και σε δεύτερη φάση οι Βέλγοι δείχνουν σε καλύτερη κατάσταση απ’τους άλλους. Και το μπορούν.

Προϊστορία: 3 συμμετοχές, καλύτερη θέση η 11η το 1999

Πρόγραμμα: 5/9 Εσθονία, 6/9 Ουκρανία, 7/9 Λετονία, 9/9 Βέλγιο, 10/9 Λιθουανία