Eurobasket 2015: Δεύτερη μέρα ημιτελικών

Eurobasket 2015: Δεύτερη μέρα ημιτελικών

Eurobasket 2015: Δεύτερη μέρα ημιτελικών

Τελευταίο παιχνίδι των αγώνων κατάταξης και ο δεύτερος μεγάλος ημιτελικός της διοργάνωσης.  Αυτά περιλαμβάνει το μενού του Ευρωμπάσκετ για σήμερα Παρασκευή.

Αγώνας κατάταξης 7-8: Λετονία – Τσεχία (7:30)

Ο σημαντικότερος αγώνας της διοργάνωσης για δύο ομάδες που κανείς δεν τις είχε φανταστεί να τον δίνουν. Η Λετονία με την Τσεχία κοντράρονται στο πρώτο παιχνίδι της ημέρας για την 7η θέση στη διοργάνωση και φυσικά για το “βραβείο” που αυτή συνεπάγεται, το εισιτήριο για το προ Ολυμπιακό τουρνουά του επόμενου Ιουλίου. Οι Λετονοί πήγαν να κάνουν ένα τεράστιο θαύμα χθες με την Ελλάδα, καθώς βρέθηκαν  2 φορές στο παιχνίδι με διαφορά άνω των 10 πόντων (κάνοντας μάλιστα ένα απίθανο σερί 24-0 στη 2η και 3η περίοδο), αλλά τελικά η εμπειρία και η “φανέλα” της εθνικής μίλησαν στο τέλος και πήραν την νίκη με 97-90 και την απευθείας πρόκριση. Από την άλλη πολύ εύκολη ήταν η επικράτηση των Ιταλών απέναντι στους Τσέχους, οι οποίοι μέτα το 85-70 του χθεσινού αγώνα, καλούνται να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να κερδίσουν μια ομάδα που φαινομενικά είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτήν.

Για την ιστορία, το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στην διοργάνωση ήταν στα πλαίσια της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων, και βρήκε νικητή την ομάδα της Λετονίας, με τελικό σκορ 65 – 72.

Ημιτελικός: Σερβία – Λιθουανία (10.00)

Το μεγάλο παιχνίδι της βραδιάς είναι αυτό της Σερβίας με τη Λιθουανία. Ο μεγαλός ημιτελικός είναι ο δεύτερος και τελευταίος αγώνας της φάσης και θα κρίνει ποια θα ναι η δεύτερη ομάδα που θα κερδίσει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής αλλά και φυσικά το δεύτερο απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Οι Σέρβοι, όντας το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης πάνε να γράψουν ιστορία, προσπαθώντας να επαναλάβουν το κατόρθωμα που τελευταία έκανε η ομάδα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν απόψε, πριν 12 χρόνια στη Σουηδία! Δηλαδή, να κατακτήσουν χωρίς ήττα τη διοργάνωση, όπως η ομάδα του Σάρας, του Ματσιγιάουσκας, του Σισκάουσκας  και του Στρομπέργκας είχε κάνει το 2003. Εκτός απ’αυτό, ο προπονητής των Σέρβων, Σάσα Τζόρτζεβιτς είναι κοντά και στο να γραφτεί και σε ένα ακόμα κομμάτι της ιστορίας. Κάτι που έχει κάνει μόνο ο δικός μας “Δράκος”, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, την κατάκτηση του τροπαίου τόσο ως παίκτης (τρις, το 91, 95, 97 με την τεράστια Γιουγκοσλαβία των 90s) όσο και ως προπονητής.

Οι Σέρβοι νιώθουν καλά , παίζουν καλά, και πάνε να κερδίσουν τα πάντα, ειδικά τώρα που ο αντίπαλος στον τελικό δεν θα ναι το δεύτερο μεγάλο φαβορί, η Γαλλία, αλλά η Ισπανία, που μπορεί να έχει τον τιτάνα Πάου στην σύνθεσή της, αλλά από τη μία δεν θυμίζει σε τίποτα την Ισπανία παλιότερων ετών και από την άλλη είναι δεδομένο ότι όποιον αντίπαλο και να χει, αυτός θα έχει και την απόλυτη υποστήριξη του Γαλλικού κοινού στο Πιερ Μορουά της Λιλ. Εμπόδιο στον δρόμο για τον τελικό, η πολλή σκληρή για να πεθάνει Λιθουανία του Γιόνας Καζλάουσκας. Ο… “υπνάουσκας”, όπως τον είχαν κατηγορήσει πολλοί κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εθνική Ελλάδας (ακόμα κι αν είναι ο τελευταίος προπονητής που μας έφερε μετάλλιο με ένα πληγωμένο μάλιστα ρόστερ), οδηγεί εκ του ασφαλούς την Λιέτουβα στα ημιτελικά, δημιουργώντας μια ομάδα με το Ο κεφαλαίο, ένα σκληροτράχηλο σύνολο που με βάση τους Βαλανσιούνας και Μασιούλις χωρίς να εντυπωσιάσει, έχει γίνει ένας δυσκολοκατάβλητος αντίπαλος, βασισμένος στην άμυνα και την σκληράδα του.

Eurobasket 2015: Δεύτερη μέρα ημιτελικών

Σκοπός των Λιθουανών είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα πριν το κάνουν οι Σέρβοι, κάτι πολύ κομβικό για το παιχνίδι, καθώς το να καταστρέψει το παιχνίδι των Σέρβων είναι πάρα πολύ σημαντικό για όποια ομάδα θέλει να τους κερδίσει. Δύσκολα μπορεί κάποιος αντίπαλος να τους ακολουθήσει στον ρυθμό τους, και μόνο όσες ομάδες τους ανάγκασαν να να κατεβάσουν ταχύτητα τους έβαλαν δύσκολα ως τώρα. Οι Λιθουανοί πάντως ακόμα και χωρίς τη νίκη θεωρούνται επιτυχημένοι, αν σκεφτεί κανείς ότι οι απουσίες των Κλέιζα, Μοτεγιούνας, Λαβρίνοβιτς και Πότσιους είναι παραπάνω από σοβαρές, για μία ομάδα που με πλήρες ρόστερ θα πήγαινε ως φαβορί στην διοργάνωση.