NBA: Τα νέα “Alpha Dogs” της λίγκας είναι εδώ

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

Με φόρα έχει ξεκινήσει το NBA τη σεζόν που διανύουμε. Μετά από ένα σαρωτικό καλοκαίρι, με πολλές αλλαγές, αποσύρσεις και εξελίξεις σε όλα τα κομμάτια της λίγκας, έχουμε διανύσει περίπου το πρώτο μισό της κανονικής περίοδου, επομένως μπορούμε να βγάλουμε κάποια – σχετικά ασφαλή – συμπεράσματα. Όπως για παράδειγμα, ποια είναι τα καινούργια “Alpha Dogs” στο πρωτάθλημα. Δηλαδή, ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες, που είτε λόγω breakout season, είτε λόγω αλλαγής δεδομένων στην ομάδα τους, έγιναν φέτος τα αδιαφιλονίκητα αφεντικά στην πόλη τους.

 

Γιάννης Αντετοκούνμπο

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

Tι να πει κανείς για τον Γιάννη φέτος. Όχι απλώς βήματα, άλματα προόδου, για έναν παίκτη που, στην τέταρτή του σεζόν στο NBA εξελίσσεται σε έναν πρώτου βεληνεκούς σούπερσταρ. Ο άνθρωπος-ορχήστρα των Bucks είναι ο Γιάννης, που με μέσο όρο 24 πόντους, 9 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ, 2.1 τάπες και 1.9 κλεψίματα, είναι πρωτοπόρος και στις 5 βασικές στατιστικές κατηγορίες ανάμεσα στους παίκτες των Millwaukee Bucks! Κάτι τέτοιο έχει γίνει από μόλις άλλους 4 παίκτες στην ιστορία του NBA: Τον Dave Cowens, τον Scottie Pippen, τον Kevin Garnett και τον LeBron James! Όχι και άσχημη παρέα, αν μπορέσει και κρατήσει αυτές τις πρωτιές σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Όλα αυτά ο Γιάννης τα κάνει κερδίζοντας ούτε 3 εκατ. $ τον χρόνο (2.99 εκ. $), καθώς βρίσκεται ακόμα στο ρούκι συμβόλαιό του, ενώ στη συνέχεια, έχει λαμβάνειν 100 εκατ. $ για 4 χρόνια, κάτι που με τα νέα οικονομικά δεδομένα τον κάνει να παραμένει μία τρομερή οικονομική επένδυση από μέρους των Bucks, κάτι που τους δίνει εξαιρετική ευελιξία για να οικοδομήσουν γύρω από τον Γιάννη. O Jason Kidd του έχει δώσει τα κλειδιά, ο Γιάννης οδεύει πρόσω ολοταχώς για το πρώτο του All-Star Game (ίσως και βασικός, κάτι που θα του δώσει διπλή πρωτιά για τα ελληνικά δεδομένα), και το μέλλον θα του ανήκει, όπως περήφανοι διαλαλούν οι Bucks! Μία γεύση από τον “Alpha Dog” Γιάννη, την πήρε ήδη το κοινό των Knicks στο MSG:

Jimmy Butler

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

Όταν γίνεσαι ο λόγος για να φύγει το αγαπημένο παιδί όχι απλώς της ομάδας, αλλά της πόλης ολόκληρης, τότε καλά θα κάνεις να το δικαιολογήσεις. Ο Jimmy Butler έγινε ο λόγος να δώσει το ΟΚ το front office των Bulls στην ανταλλαγή του Derrick Rose στους New York Knicks, και, αφού δεν πήρε αυτά που ήθελε από τους υποψήφιους αγοραστές του Butler, να κάνει το 30ο pick του draft του 2011, το αφεντικό των φετινών Bulls. Ούτε ο Dwyane Wade, ούτε φυσικά ο Rajon Rondo (που δεν έχει μάλλον και πολύ μέλλον στην Πόλη των Ανέμων) αμφισβήτησαν την πρωτοκαθεδρία του Jimmy Butler στην ομάδα.

Ο Jimmy Butler λοιπόν κάνει μία καταπληκτική χρονιά, σε μία ομάδα όμως που έχει χτιστεί για να του βάζει εμπόδια με τον τρόπο παιχνιδιού της. 25 πόντοι, 6.7 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ και 1.7 κλεψίματα για τον απόφοιτο του Marquette. Η ομάδα των Bulls παραπαίει, το supporting cast είναι μέτριο, το spacing της ομάδας του Hoiberg ανύπαρκτο, αλλά ο Butler παλεύει, με ελάχιστους συνοδοιπόρους κάθε φορά, και κρατάει ακόμα τους Bulls εντός play off. Ο παίκτης μάλιστα μπήκε με φόρα στο 2017, αποσπώντας το βραβείο του καλύτερου της πρώτης βδομάδας του 2017, έχοντας στις 3 νίκες με Hornets, Cavaliers και Raptors, μέσο όρο 38 πόντους, 9.3 ριμπάουντ, 6.3 ασίστ και 2.3 κλεψίματα, σταματώντας στο παιχνίδι με τους Hornets στους 52 πόντους!

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

Russell Westbrook

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

Ναι εντάξει, δεν τον μάθαμε φέτος τον Russell Westbrook. Αλλά μέχρι το καλοκαίρι, κακά τα ψέματα, η ομάδα αυτή ήταν η ομάδα του Durant. Του MVP, του τετράκις πρώτου σκόρερ της λίγκας, του #2 pick του draft του 2007. Φέτος είναι η ομάδα του όμως, φέτος κάνει ότι θέλει, κάτι που το τόνισε το περασμένο καλοκαίρι, λίγες μέρες μετά την υπογραφή του KD στους Warriors, με ένα έμμεσο (αλλά όσο ξεκάθαρο γίνεται) τρόπο:

https://www.youtube.com/watch?v=k8Gsn4hWRNA

Πίσω στην ουσία όμως. Τι κάνει ο Westbrook φέτος;  EXEI ΕΝΑ TRIPLE DOUBLE ΩΣ Μ.Ο. ΣΕΖΟΝ! 31. 4 πόντοι, 10.6 ριμπάουντ και 10.3 ασίστ! Εξωπραγματικά πράγματα. Προφανώς και τώρα είναι το πραγματικό Alpha Dog. Όχι απλώς Alpha Dog, αλλά Α μέχρι το Ω είναι για τους OKC Thunder o Westbrook, οι οποίοι με ένα ρόστερ κάτω του μετρίου βρίσκονται στην 7η θέση της Δύσης. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, ο κύριος “τα κάνω όλα και συμφέρω” βρίσκεται στην 1η θέση των σκόρερ, στη 2η θέση των ασίστ και στη 11η θέση (!) των ριμπάουντερ! Ένας PG 11ος ριμπάουντερ σε όλο το πρωτάθλημα.

Και φυσικά, για να πάμε και λίγο στα advanced stats, προφανώς και είναι 1ος σε usage rate, με το 41,7% των επιθέσεων των Thunder σε ένα παιχνίδι, να περνάνε από τα χέρια του.  Χωρίς πολλά πολλά, ο Russell Westbrook έχει κάνει 17 triple doubles τη φετινή σεζόν. Πέρυσι, σε ολόκληρη τη σεζόν είχε 18. Επίσης έχει κάνει και το πρώτο triple double με 50 πόντους (51 π. – 13 ρ -10 α.) μετά τον Kareem Abdul-Jabbar. Φέτος είναι η ομάδα του, φέτος κάνει o,τι θέλει, φέτος γράφει τη δικιά του ιστορία και όπως είναι λογικό, είναι από τα μεγαλύτερα φαβορί για το βραβείο του MVP.

Kawhi Leonard

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

Όσο αθόρυβα είπε το αντίο το Tim Duncan, άλλο τόσο αθόρυβα, ο Kawhi Leonard έχει κάνει τους Spurs την δικιά του ομάδα. Στον πέμπτο του χρόνο πια, ο δις αμυντικός της χρονιάς και MVP των τελικών του 2014, κάνει το step up και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έχει career high στα λεπτά ανά αγώνα, με 33.2 μέσο όρο. Οι αυξημένες του αρμοδιότητες φαίνονται και στα υπόλοιπα στατιστικά του. Career high στους πόντους (24.1) και στις ασίστ (3.1), μέσα στους 5 καλύτερους “κλέφτες” της λίγκας (1.9 μ.ο.). Παρά τη μικρή απόκλιση με τους μ.ο. καριέρας, τα νούμερα του σε ριμπάουντ (5.8) και κοψίματα (0.7) παραμένουν υψηλά, ενώ παράλληλα, έχει και το καλύτερο Offensive Rating της έως τώρα καριέρας του, με 122.

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

Αυτή τη βδομάδα, ο Kawhi μπήκε μάλιστα και στην κούρσα των MVP, καθώς, παρά την φύση των San Antonio Spurs ως μία ομάδα του συνόλου παρά του ατόμου, η αξία του Leonard ως ίσως του καλύτερου “two-way” παίχτη στο πρωτάθλημα είναι αδιαμφισβήτητη, και φέτος ειδικά, με την άνοδο του στο επιθετικό κομμάτι, φαίνεται καλύτερα από ποτέ. Ένας παίκτης τόσο δυναμικός και στις δύο πλευρές του παρκέ όσο ο Tim Duncan, αλλά την ίδια ώρα εξίσου “ιδιαίτερος” (για να μην χαρακτηριστεί “αντιτηλεοπτικός” ) ως σταρ του πρωταθλήματος, όπως ο Τιμόθεος, o Leonard αποτελεί την ιδανική διάδοχη κατάσταση σε μία ομάδα που είναι τόσο βαρετή για τον casual NBA fan, όσο απολαυστική για τους “σκληροπυρηνικούς” – θιασώτες του τακτικού και σκεπτόμενου μπάσκετ (κάτσε κάτω Αργύρη Πεδουλάκη).

Isaiah Thomas

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

Επιστρέφουμε στην ταπεινή ανατολή και στο είδωλο κάθε παίκτη κάτω του 1.80. Ο Isaiah (και όχι Isiah, κατά τον γνωστό “Bad Boy” Thomas ) Thomas, o ύψους 1.75 γκαρντ που πριν 5 χρόνια επιλέχθηκε στο νούμερο 60 του draft, φέτος, δείχνει καλύτερος από ποτέ. Kαι όλα αυτά, με το που πήρε τις “ευλογίες” ενός έτερου “κοντού αστέρα”, του ύψους 1,83 Allen Iverson. “Συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις. Σε παρακολουθώ“, του έστειλε μία μέρα μετά τους 29 πόντους του που οδήγησαν σε ανατροπή διαφοράς σχεδόν 20 πόντων απέναντι στους Timberwolves, στα μέσα Νοέμβρη. “Το εκτιμώ. Απλά προσπαθώ να γίνω σαν κι εσένα“, του απάντησε ο Thomas, για να πάρει την απάντηση του…  Answer: “Δεν χρειάζεται να πεις τίποτε άλλο“.

Από κει και έπειτα, η… μισοριξιά με το 4, ο άνθρωπος που στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι ήταν ο γιος του Isiah, συνεχίζει όλο να ανεβαίνει. Έχει εξελιχθεί όχι απλώς σε έναν σταρ, αλλά στο πρόσωπο ενός εκ των ιστορικότερων franchises του πρωταθλήματος. Παρά τον ερχομό του Al Horford, ο Thomas κράτησε τα σκήπτρα στα χέρια του και συνεχίζει να μαγεύει. 27.9 πόντοι ανά αγώνα, σχεδόν 6 πόντοι πάνω από το προηγούμενο career high του σε μ.ο. (το περσινό 22.2) και 6.1 ασίστ.

Ως αποκορύφωμα ενός καταπληκτικού 2016, ήρθε το career high του σε πόντους, οι 52 πόντοι απέναντι στους Heat, 29 εκ των οποίων στην 4η περίοδο, κάνοντας παράλληλα και career high στα εύστοχα τρίποντα, με 9! Λίγες ημέρες αργότερα, απέναντι στους Jazz, o Thomas θα έσπαγε και το ατομικό ρεκόρ του στις ασίστ, με 15. Επίσης, ο ύψους 1.75 Thomas είναι 1ος στο πρωτάθλημα σε μ.ο. πόντων από drive στη ρακέτα, με 10.9 ανά παιχνίδι! Ίσως να μην κάνει ποτέ την καριέρα του συνονόματου του “Zeke”, αλλά όλοι πια γνωρίζουν το όνομα του.

DeMar DeRozan

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

Είναι ελάχιστες οι ομάδες που μπορείς να ξεχωρίσεις έναν “Alpha Dog” τόσο δύσκολα όσο οι Raptors. Κι αυτό γιατί τόσο ο Kyle Lowry, όσο και ο DeMar DeRozan, εναλλάσσουν παιχνίδι με παιχνίδι την μπαγκέτα του ηγέτη. Όμως,  φέτος ο DeRozan σαν να δείχνει να ξεχωρίζει, για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ ο Kyle Lowry ήταν και είναι μία σταθερή αξία για τους Raptors, o DeRozan έχει σταματήσει να είναι ο ασταθής αλλά χαρισματικός παίκτης που όσο εύκολα μπορούσε να σου κερδίσει ένα παιχνίδι, άλλο τόσο εύκολα μπορούσε να στο στερήσει με τραγικό του shot selection.

Ο DeRozan φέτος προσπαθεί να μπει στα παπούτσια που άφησε ο Kobe Bryant ελεύθερα με την απόσυρσή του. 28.3 πόντοι μέσο όρο, με ένα εξαιρετικό (παρά το 29% στα τρίποντα) 47,4 % για έναν παίκτη που έχει κάνει το σουτ μέσης απόστασης το όπλο του(το 31.9% των πόντων του έρχεται από τα σουτ μέσης απόστασης), σε μία λίγκα που τείνει να το αποφεύγει ως ο διάολος το λιβάνι.

O 4oς σκόρερ στο NBA αυτή τη στιγμή, ο DeRozan βρίσκεται επίσης και 4ος στο usage percentage, με το 34,2 % των επιθέσεων των Raptors να περνάει από τα χέρια του, αλλά και (ως ένας αυθεντικός slasher, όπως και ο νεαρός Kobe, της “#8 era” ) 2ος στους πόντους μέσω drive, πίσω μόνο από τον Isaiah Thomas.  Συν τοις άλλοις, ο DeRozan φέτος έγραψε ιστορία, καθώς με τα 10 παιχνίδια του με 30+ πόντους στα πρώτα 12 παιχνίδια της regular season έγινε ο πρώτος μετά τον Michael Jordan την σεζόν 1986-87 που κατορθώνει κάτι τέτοιο. Όχι κι άσχημα για το #46 της λίγκας, σύμφωνα με τα pre-season rankings του Sports Illustrated.

Bonus: Joel “The Process” Embiid

NBA: Τα νέα "Alpha Dogs" της λίγκας είναι εδώ

Η περίπτωση του Joel Embiid είναι λίγο πιο ιδιαίτερη από όλους τους άλλους. Προερχόμενος από δύο χρόνια απραξίας, λόγω δύο εγχειρήσεων στα γόνατα, ο Embiid, το νούμερο 3 του ντραφτ του 2014 είναι πολύ λογικό να κάνει ακόμα βήματα προόδου, σε ό,τι έχει να κάνει σχέση με την επαφή του με το μπάσκετ του NBA, μία μετάβαση για πολλούς “κολεγιόπαιδες” δύσκολη και χρονοβόρα. Συν τοις άλλοις ο τραυματισμός του ήταν τόσο σοβαρός, που τα λεπτά του είναι κάτω από πολύ προσεκτική επιτήρηση, ενώ δεν έχει πάρει το “ΟΚ” ακόμα για να αγωνιστεί στα back to back παιχνίδια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Οπότε λογικό τα νούμερά του ανθρώπου που το μεγαλύτερο κατόρθωμά του τα τελευταίο δύο χρόνια ήταν το ονλάιν “πέσιμο” στη Rihanna μέσω twitter, να είναι πεσμένα. Σωστά;

ΛΑΘΟΣ.

Ο απίθανος αυτός ψηλός από το Καμερούν, με ύψος 2.13, βάρος 113 κιλά, που όμως παίζει με κινήσεις παίκτη πολύ ελαφρύτερου και κοντύτερου, με μία σβελτάδα στα πόδια σπάνια για την θέση και εντελώς ενσωματωμένο στο ρεπερτόριό του το τρίποντο, έχει κάνει το NBA να παραμιλάει με τα δείγματα του ταλέντου του. Στα 25.1 λεπτά μ.ο., λόγω περιορισμού, που αγωνίζεται τη φετινή σεζόν, ο Embiid έχει 19.3 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 2.4 κοψίματα, 2 ασίστ και 0.8 κλεψίματα. Πως μεταφράζονται αυτά σε 36 αγωνιστικά λεπτά; 27.7 πόντοι, 10.6 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ, 3.4 κοψίματα και 1.1 κλεψίματα! Για να μπει και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο Embiid, αν αγωνιζόταν σε λεπτά ανάλογα με άλλων franchise players, θα ήταν 6ος σε πόντους, 11ος σε ριμπάουντ και 1ος σε κοψίματα!

Oι Sixers είναι πλέον ανταγωνιστικοί και ο Embiid φταίει σε έναν μεγάλο βαθμό γι’αυτό. Θέλουν πολλά κομμάτια ακόμα για να επιστρέψουν στην ελίτ, αλλά φαίνεται πως τον ηγέτη τους τον βρήκαν και επιτέλους ο κόσμος άρχισε να ενστερνίζεται το περίφημο “Trust The Process”!