Vegalta Sendai: “At the end of a storm, there’s a golden sky…”

Vegalta Sendai: "At the end of a storm, there's a golden sky..."

Μάρτιος 2011. Η πόλη Sendai, πρωτεύουσα της επαρχίας Miyagi της Ιαπωνίας, ετοιμαζόταν, όπως και οι άλλες πόλεις της χώρας, να υποδεχτούν τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν. Η ομάδα της πόλης, η Vegalta Sendai, μετρούσε τη δεύτερη σερί σεζόν της στην J-League, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια στην J-League 2, κάτι που για το φανατικό κοινό της ομάδας, και ένα από τα καλύτερα της χώρας, ήταν πολύ σημαντικό.

Οι “Vegalta Sendai Supporters Squad“, όπως ονομάζονται οι οπαδοί της μικρομεσαίας ομάδας από την πόλη Sendai, είναι διάσημοι για την επιλογή – ασυνήθιστων – τραγουδιών της αγγλόφωνης μουσικής – rock, country κλπ – των οποίων τον ρυθμό προσαρμόζουν και τραγουδάνε ως συνθήματα της ομάδας. Συγκεκριμένα, “ύμνος” της ομάδας, τραγούδι που τραγουδάνε πριν από τη σέντρα σε κάθε παιχνίδι οι οπαδοί της Vegalta Sendai είναι το “Take me home, Country Roads”, ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του τραγουδιστή της country, John Denver:

Το ρεπερτόριο των Vegalta Sendai Supporters Squad πιάνει και τραγούδια όπως το “Blitzkrieg Bop” των Ramones, το “I Was Made For Loving You” των KISS και τo – καλύτερο απ’όλα κατά την ταπεινή άποψη του γραφόντος – “We’re Not Gonna Take It” των Twisted Sisters:

 

Δυστυχώς, το τι έγινε στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου του 2011, το γνωρίζουμε όλοι. Μία από τις φονικότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας. Ο σεισμός 9.1 ρίχτερ (ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε στην χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου) που χτύπησε την ανατολική ακτή της Ιαπωνίας και συγκεκριμένα την περιοχή του Tohoku, οδηγώντας στην δημιουργία τσουνάμι. Μέρος της τραγωδίας ήταν και η καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi, με την ραδιενέργεια η οποία αφέθηκε ελεύθερη να κάνει μέχρι και σήμερα την περιοχή μη προσβάσιμη, σε σημείο που ακόμα και τα ερευνητικά ρομπότ να καταστρέφονται με το που εισέρχονται εκεί. Long story short, η καταστροφή αυτή οδήγησε σε 15,894 θανάτους, 6,152 τραυματίες και 2,562 ανθρώπους που ακόμα και σήμερα αγνοείται η τύχη τους.

Η πόλη Sendai χτυπήθηκε και αυτή από το τσουνάμι, το οποίο εισέβαλε 10 περίπου χιλιόμετρα μέσα από την ακτή, αφήνοντας μονάχα ερείπια στο πέρασμα του. Η Sendai ήταν μία απ’τις πόλεις που επλήγησαν  περισσότερο.  Χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι, δεκάδες χιλιάδες άτομα που έμειναν δίχως σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσία.

Vegalta Sendai: "At the end of a storm, there's a golden sky..."

Το τσουνάμι στο αεροδρόμιο της πόλης Sendai

Όπως είναι φυσικό, ούτε η ομάδα της πόλης θα έμενε χωρίς να επηρεαστεί. Το προπονητικό κέντρο της Vegalta καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ το Yurtec Stadium, έδρα του συλλόγου από το Miyagi, έπαθε ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο να φιλοξενήσει αγώνες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η J-League διακόπηκε, στην προσπάθεια της χώρας να μαζέψει τα κομμάτια της μέσα από τα συντρίμμια και τις λάσπες που άφησε το φονικό τσουνάμι και ο σεισμός.  Η απόφαση να συνεχιστεί μόλις ένα μήνα μετά την καταστροφή ήταν κάτι που εξόργισε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, όμως έθεσε και άπαντες στο στρατόπεδο της “λαβωμένης” Vegalta Sendai μπροστά σε ένα δίλημμα.

Αμέσως μετά τον σεισμό, σκεφτόμασταν, ως ομάδα, αν μπορούμε και πρέπει να συνεχίζουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο” είπε στο CNN ο προπονητής της Vegalta, Makoto Teguramori. Η λογική έλεγε ότι η ομάδα της πόλης που επλήγη όσο λίγες δεν θα συμμετείχε, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα. Όμως στην Vegalta το είδαν αλλιώς.

Είμαστε αποφασισμένοι να αποτελέσουμε σύμβολο ελπίδας για ολόκληρη την περιοχή του Tohoku και να υποκινήσουμε με τις εμφανίσεις μας την προσπάθεια ανασύνταξης και αναδόμησης της πόλης,” συμπλήρωσε ο Teguramori.

Πρώτο παιχνίδι της ομάδας της Sendai ήταν στις 23 Απριλίου του 2011 στο Kawasaki, λίγο πιο νότια από το Tokyo, με τους Kawasaki Frontale. Η ανταπόκριση του κόσμου της ομάδας ήταν συγκινητική, σε τέτοιο βαθμό που νόμιζες ότι δεν υπήρξε καμία καταστροφή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δήλωσαν ότι όφειλαν να πάνε στο γήπεδο, μόνο και μόνο για να τιμήσουν κάποιο φίλο τους που έχασαν, με τον οποίο συνήθιζαν να παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα. Γιατί για μία απ’τις πιο πιστές και φανατικές μερίδες κόσμου στο Ιαπωνικό ποδόσφαιρο, κάτι τέτοιο δεν αποτελούσε έκπληξη.

Η καταπληκτική απόκριση του κόσμου, 4.000 περίπου φίλων της Vegalta, εκείνη τη μέρα, συγκίνησε τους πάντες. Στην κερκίδα του “Todoroki Stadium” αναρτήθηκε ένα χειρόγραφο πανό που έγραφε το εξής μήνυμα:

“Σας ευχαριστούμε για την στήριξη. Δεν θα χάσουμε μέχρι να έχουμε ξανά την πόλη μας”

Πέρα όμως από τις συγκινητικές εικόνες, εκείνο το παιχνίδι ήταν και η αρχή μίας όμορφης ιστορίας. Η Vegalta βρέθηκε να χάνει με ένα 1-0 στο πρώτο ημίχρονο από τους γηπεδούχους, αλλά κατάφερε να κάνει την ανατροπή με γκολ στο 73′ και το 87′, κερδίζοντας το παιχνίδι με 2-1 και κάνοντας την αρχή στην πραγματοποίηση της υπόσχεσης που έδωσε το “Supporters Squad”. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν η αρχή ενός αήττητου σερί 11 αγώνων για την ομάδα της Sendai, το οποίο αποτέλεσε μέρος της καλύτερης χρονιάς που έχει κάνει η ομάδα στην ιστορία της!

Η Vegalta Sendai τερμάτισε 4η εκείνη τη χρονιά, μία ανάσα από την τριάδα που οδηγούσε στο Ασιατικό Champions League. Κατά τη διάρκεια αυτού του συγκλονιστικού νικηφόρου σερί, τόσο η ομάδα όσο και ο κόσμος, έκαναν τα πάντα για να ορθοποδήσει ξανά η πόλη της Sendai και γενικότερα η επαρχία Miyagi, της οποίας η Sendai είναι πρωτεύουσα. Οι παίκτες προχωρούσαν σε εθελοντικές εργασίες υπέρ της τοπικής κοινότητας σε κάθε ευκαιρία που δινόταν, ενώ η ομάδα στήριξε οικονομικά την αγροτική κοινότητα και την κοινότητα ιχθυοκαλλιέργειας, δύο κλάδους που αποτελούσαν ένα βασικό γρανάζι της οικονομικής ανάπτυξης της επαρχίας Miyagi και που μετά την καταστροφή βρέθηκαν σε οριακό σημείο.

Βλέποντας πλέον την κατάσταση, η πόλη Sendai έχει ορθοποδήσει σε μεγάλο βαθμό. H Vegalta δεν επανέλαβε τέτοια ανάλογη πορεία, αλλά το 2011 αποτέλεσε τη χρονιά που κέρδισε τόσο η ομάδα όσο και το κοινό της τον παγκόσμιο σεβασμό. Παράλληλα βοήθησε, στον βαθμό που αυτή μπορούσε, την περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο της φυσικής καταστροφής να κάνει βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το 2013 μάλιστα, οι παραγωγοί Douglas Hurcombe και Geoff Trod κυκλοφόρησαν ένα ντοκιμαντέρ για αυτόν τον μικρό “άθλο” της Vegalta Sendai. Μέσα στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ στόχος των παραγωγών ήταν να παραλληλήσουν αυτήν την τρομερή πορεία της Vegalta με την προσπάθεια της πόλης της Sendai να ορθοποδήσει, δύο ιστορίες διαφορετικής σημασίας αλλά τόσο άρρηκτα συνδεδεμένες η μία με την άλλη. Το ντοκιμαντέρ έχει τον τίτλο “Vegalta: Soccer, Tsunami and the Hope of A Nation” και το τρέιλερ του αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να κλείσει αυτό το άρθρο: