All-Time Final 4 Euroleague Rosters (2017)

All-Time Final 4 Euroleague Rosters (2017)

Βλέποντας τον τελικό της φετινής Euroleague με τον Ολυμπιακό να είναι ανήμπορος να αντιδράσει απέναντι στην ποιότητα του ρόστερ της Φενέρμπαχτσε σκεφτόμουν τι θα είχε συμβεί αν είχε βρει τις παραπάνω λύσεις από τους Χάκετ και Λοτζέσκι. Ή αν είχε στην περιφέρεια ένα Έϊσι Λο ή ένα Ντέιβιντ Ρίβερς ή αν ο Κάιλ Χάινς δεν έφευγε ποτέ για την ΤΣΣΚΑ. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το άρθρο το οποίο υπόσχεται να πραγματοποιήσει τις φαντασιώσεις των απανταχού μπασκετόφιλων.

Πόσες φορές δεν έχουμε ονειρευτεί σαν φίλαθλοι να μπορούσαμε να εφεύρουμε μια χρονομηχανή και να φέρουμε πίσω στην ενεργό δράση αθλητές για να δημιουργήσουν superteams με σύγχρονους σταρ ή για να δούμε τι θα γινόταν αν συγκρούονταν δυο διαφορετικές εποχές; Για παράδειγμα τι θα γινόταν αν η Αργεντινή μπορούσε να κατεβάσει ενδεκάδα με Μέσι και Μαραντόνα ή η Πορτογαλία με Κριστιάνο Ρονάλντο και Εουσέμπιο;

Δεν μπορούσα να μην αναρωτηθώ το ίδιο και για τις τέσσερις ομάδες του F4 της Κωνσταντινούπολης. Τι θα γινόταν αν Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης μπορούσαν να φέρουν πίσω σούπερσταρ του παρελθόντος τους; Η Φενέρμπαχτσε θα έφτανε ξανά τόσο άνετα στην κατάκτηση του τροπαίου ή θα λύγιζε από τα μπασκετικά «τέρατα» που θα ανέσυραν από το παρελθόν τους οι υπόλοιπες τρεις ομάδες με σαφώς μεγαλύτερη ιστορία από την όψιμη Φενέρμπαχτσε.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θεσπίσουμε κάποιους κανόνες: οι παίκτες που θα επιλεχθούν θα πρέπει να έχουν αγωνιστεί σε τουλάχιστον ένα F4 με τις ομάδες τους από τη σεζόν 1986-87 όταν και καθιερώθηκε αυτό το σύστημα διεξαγωγής. Η επιλογή θα πρέπει να ευνοεί κυρίως τους πιο επιτυχημένους δηλαδή με τους περισσότερους τίτλους ή τελικούς και λιγότερο τους κορυφαίους. Για παράδειγμα ο Νίκος Γκάλης μπορεί να είναι και ο κορυφαίος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής του περασμένου αιώνα, είναι δυνατόν όμως κάποιος να τον χαρακτηρίσει ως επιτυχημένο σε διαδικασίες F4 χωρίς ούτε μία κατάκτηση; Σε καμία περίπτωση. Στις δωδεκάδες που θα διαμορφωθούν παρακάτω η κατανομή θα είναι ως εξής: 5 guards, 2 small forwards, δύο power forwards και τρεις centers ενώ θα επιλεχθεί κι ο κορυφαίος προπονητής των τελευταίων 30 ετών για κάθε ομάδα. Στο τέλος θέλουμε τα δικά προγνωστικά για το ποιος θα επικρατούσε σε αυτή την μάχη των …εποχών!

 

Cska Moscow F4 All-Time Roster

All-Time Final 4 Euroleague Rosters (2017)

Ξεκινάμε με την Ρωσική Αρκούδα την πιο συνεπή ομάδα σε συμμετοχές (17) σε F4, η οποία όμως έχει μόλις 4 κατακτήσεις. Μια μίξη της σπουδαίας ομάδας της τριετίας 2006-08 που είχε σημειώσει δύο κατακτήσεις και της τριετίας του Δημήτρη Ιτούδη στην ομάδα θα ήταν τρομαχτική. Θα μπορούσε αυτή η ομάδα να ξεπεράσει το κόμπλεξ απέναντι στον Ολυμπιακό;

Guards: Ίσως η πιο ισχυρή γραμμή που θα δούμε σε όλα τα ρόστερ. Δύο Αμερικανοί ( ο ένας με ρωσική υπηκοότητα) και τρεις Ευρωπαίοι: Τζει Αρ Χόλντεν, Τράγιαν Λάνγκντον, Μίλος Τεόντοσιτς, Νάντο Ντε Κολό κι ο δικός μας Θοδωρής Παπαλουκάς. Μιλάμε για τους παίκτες που οδήγησαν την ομάδα του στρατού στους τρεις τελευταίους τίτλους της και τρεις MVPs F4 (Παπαλουκάς στην Πράγα το 2006, Λάνγκντον στη Μαδρίτη το 2008 και Ντε Κολό πέρυσι στο Βερολίνο). Μια περιφερειακή γραμμή που τα έχει όλα: σουτ, δημιουργία, διείσδυση, πρόκληση ανισορροπιών, άψογη συνεργασία με τους ψηλούς ενώ και η χημεία μεταξύ τους θα ήταν ιδανική μιας και είναι παίκτες που ξέρουν να μοιράζονται τις επιθέσεις. Το μόνο πρόβλημα; Κανείς από αυτούς τους παικταράδες δεν θα δεχόταν να καθίσει στον πάγκο.

Small Forwards: Βασικός ο Αντρέι Κιριλένκο. Τι κι αν δεν κατάφερε ποτέ να πάρει την κούπα; Έχει αγωνιστεί στον ιστορικό για τον Ολυμπιακό τελικό του 2012, σε μια χρονιά που είχε αναδειχθεί Πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου και κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς. Ο ΑΚ47 είχε προσπαθήσει να επαναφέρει την «Αρκούδα» στην κορυφή το 2015 είχε πέσει όμως πάλι πάνω στον Ολυμπιακό του Σπανούλη. Αλλαγή του θα ήταν ο εμβληματικός αρχηγός της ΤΣΣΚΑ, Βίκτορ Χριάπα. Ο συνδετικός κρίκος της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2008 και της αντίστοιχης του 2016 είχε στερήσει την παρουσία της ΤΣΣΚΑ στον τελικό του 2014 όταν κι έχασε την μπάλα στην τελευταία φάση του αγώνα κόντρα στην Μακάμπι με αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί να πετύχουν νικητήριο καλάθι με την εκπνοή. Εξιλεώθηκε όμως πέρυσι όταν έσωσε το … τομάρι της «Αρκούδας» με χρυσό ριμπάουντ και καλάθι ισοφάρισης στον τρομερό τελικό με τη Φενέρμπαχτσε

Power Forwards: Ο σπουδαίος Ματίας Σμόντις θα ήταν μέλος της βασικής πεντάδας. Ο Σλοβένος, τρις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, ήταν μέλος της σπουδαίας Κίντερ Μπολόνια που κατέκτησε την …διαιρεμένη Ευρωλίγκα του 2001 μαζί με Τζινόμπιλι, Ριγκοντό και Φούτσκα ενώ φυσικά ήταν παρών στις δύο Ευρωλίγκες της ΤΣΣΚΑ. Συμπαίκτης του και στις τρεις επιτυχίες ο Αυστραλός γυρολόγος αλλά και παικταράς Ντέιβιντ Άντερσεν. Δεν είναι τυχαίο πως ο Άντερσεν αν και άλλαξε 12 ομάδες στην καριέρα του ( έχοντας παίξει σε 3 ομάδες ΝΒΑ κι έχοντας κάνει δεύτερα περάσματα σε Σιένα και Βιλερμπάν) στην ΤΣΣΚΑ ρίζωσε για τέσσερα χρόνια!

Centers: Εδώ δυσκολευτήκαμε λίγο είναι η αλήθεια καθώς η ΤΣΣΚΑ ουδέποτε στηρίχθηκε στα «πεντάρια» της για να φτάσει σε διακρίσεις. Ο Κάιλ Χάινς θα μπορούσε να είναι η βασική επιλογή. Ο «σέντερ τσέπης» ήταν καταλυτικός στην περσινή πορεία της ΤΣΣΚΑ για την κατάκτηση του τροπαίου. Ένας σέντερ σε σώμα γκαρντ που σίγουρα αναπροσαρμόζει την έννοια του «πενταριού». Ως αναπληρωματικούς μπορούμε να βάλουμε δύο Ρώσους «δεινόσαυρους» τον Αλεξέι Σαβρασένκο των δύο κατακτήσεων και τον πρωταθλητή ΝΒΑ (αλλά όχι Ευρώπης!) με το Κλίβελαντ, Σάσα Καούν που έβαλε τέλος στην καριέρα του στην Ευρώπη εξαιτίας των συνεχόμενων ηττών από τον Ολυμπιακό!

Κόπηκαν στην …προεπιλογή: Αλεξέι Σβεντ, Άαρον Τζάκσον, Ραμούνας Σισκάουσκας, Αντρέι Βοροντσέβιτς, Νέναντ Κρστιτς

Προπονητής: Ετόρε Μεσίνα

All-Time Final 4 Euroleague Rosters (2017)

Ο προπονητής των επιτυχιών του 2006-08 κι ο προπονητής των αποτυχιών του 2012-14. Κύκνειο άσμα του η απίστευτη ήττα στον ημιτελικό του 2014 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Μακάμπι. Μπορεί όμως κάποιος να αμφισβητήσει έναν προπονητή που έχει φτάσει τέσσερις φορές στην κορυφή της Ευρώπης, δύο με την ΤΣΣΚΑ και δύο με την σπουδαία Βίρτους/Κίντερ Μπολόνια; Ο Μεσίνα έχει αναγνωριστεί κι από τον κόσμο του ΝΒΑ όντας ο βοηθός προπονητή του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σπερς ενώ είναι και ο ομοσπονδιακός προπονητής της πατρίδας του, της Ιταλίας.

 

Ολυμπιακός F4 All-Time Roster

All-Time Final 4 Euroleague Rosters (2017)

Πάμε τώρα στον Ολυμπιακό. Η επιλογή ήταν δύσκολη λόγω καλύτερης γνώσης της ιστορίας του συλλόγου αλλά ταυτόχρονα αν δεν έχεις παρακολουθήσει τα «ιερά τέρατα» της δεκαετίας του 1990 δεν είναι κι εύκολο να αποτιμήσεις το πραγματικό τους μέγεθος. Ας είναι καλά όμως το YouTube και οι διηγήσεις των παλιότερων αθλητικογράφων. Σε πολλούς θα ξενίσει η παρουσία αρκετών παικτών της διετίας των τραυματικών τελικών του 1994-95 αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτές οι ομάδες έστρωσαν τον δρόμο για την επιτυχία του 1997. Αυτός είναι ο λόγος αλλά από την ανάποδη που δεν επέλεξα παίκτες από τα αποτυχημένα F4 του 2009-10 καθώς οι ομάδες αυτές δεν πρόσφεραν δραστικά στις επιτυχίες των επόμενων ετών. Ή μάλλον πρόσφεραν να αλλάξει εντελώς το μοντέλο των Αγγελόπουλων με την δημιουργία κορμού Ελλήνων διεθνών με την παρουσία ποιοτικών κι όχι παραίτητα ακριβοπληρωμένων ξένων.

Guards: Βασίλη Σπανούλη παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Ο Kill Bill είναι εύκολα ο κορυφαίος αθλητής του τμήματος μπάσκετ του Ολυμπιακού όλων των εποχών με δύο κατακτήσεις και δύο χαμένους τελικούς. Τα κατορθώματα του πάμπολλα ειδικά απέναντι στην …αγαπητή του ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Τον Σπαν θα πλαισίωνε ο παρόντας και στα δέκα F4 του Ολυμπιακού, Μίλαν Τόμιτς, είτε ως παίκτης είτε ως μέλος του προπονητικού επιτελείου. Αλησμόνητο έχει μείνει το τρίποντο του σχεδόν από το κέντρο στον ημιτελικό του 1995 με τον Παναθηναϊκό που στην ουσία καθάρισε την πρόκριση στον τελικό. Φυσικά στην ομάδα θα βρισκόταν και ο ήρωας της Ρώμης, Ντέιβιντ Ρίβερς. Ο εκρηκτικός Αμερικανός συμμετείχε μόλις σε μια διοργάνωση με τον Ολυμπιακό, ήταν όμως τέτοιος ο αντίκτυπος που είχε που στην ουσία καθόρισε τον πρωταθλητή του 1997 καθώς με 26 πόντους στον τελικό είχε εξολοθρεύσει την Μπαρτσελόνα. Από αυτό το ονειρικό ρόστερ δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και ο πιο Ευρωπαίος …Αμερικανός της ιστορίας του Ολυμπιακού, ο Έισι Λο. Ο «Νόμος» είχε αγωνιστεί με ένεση στο F4 του Λονδίνου και ήταν συγκλονιστικός κι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην ανατροπή εις βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης στο μεγάλο τελικό. Πέμπτος γκαρντ ο Βαγγέλης Μάντζαρης! Τι; Θα αναρωτηθείτε μα καλά δεν υπήρξαν καλύτεροι από τον «Βαγγελάκη»; Ο υποτιμημένος Μάντζαρης είναι όμως δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης και ίσως ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού για το φετινό F4. Ας τον επιβραβεύσουμε κι ας τον υπερτιμήσουμε για μια φορά. Άλλωστε υπάρχει κανείς που θα έλεγε όχι στο να έχει την πολυτέλεια να έχει σαν πέμπτο γκαρντ τον «εξολοθρευτή»;

Small Forwards: Ο άνθρωπος των F4, Κώστας Παπανικολάου. Καταπληκτικός στον τελικό του 2012, καταλυτικός σε αυτόν του 2013 ενώ φέτος κυρίως απέναντι στην ΤΣΣΚΑ επιβεβαίωσε την επάνοδο του στο κορυφαίο επίπεδο. Πίσω του θα ερχόταν (μόνο λόγω λιγότερων επιτυχιών σε F4) ο σπουδαίος Ζάρκο Πάσπαλι. Ίσως από τους πιο αδικημένους παίκτες της γενιάς του από άποψη τίτλων, συμμετείχε μόνο σε ένα F4 με τον Ολυμπιακό, αυτό του 1994 στο Τελ Αβίβ και το γεγονός πως ανακηρύχθηκε MVP του τουρνουά παρ’ όλο που οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν στον τελικό από την Μπανταλόνα, τα λέει όλα!

Power Forwards: Δεν υπάρχει καν συζήτηση ότι το πιο επιτυχημένο τεσσάρι της Ευρωπαϊκής κι όχι μόνο ιστορίας του Ολυμπιακού είναι ο Γιώργος Πρίντεζης. Ο «Άγιος Γεώργιος του Πειραιά» έχει χαρίσει με καλάθι στην εκπνοή την κούπα του 2012, έχει στείλει τον Ολυμπιακό στο F4 του 2015 με το τρίποντο στη λήξη του τέταρτου προημιτελικού κόντρα στην Μπαρτσελόνα κι άλλα πολλά που θα μας έπαιρνε το ξημέρωμα για να τα αναφέρουμε. Από τον πάγκο θα ερχόταν ο σπουδαίος Ουκρανός, Σάσα Βολκόφ. Αν και αγωνίστηκε μόνο στο αποτυχημένο F4 του 1995 ο Βολκόφ ήταν καθοριστικός στις προκρίσεις των ερυθρόλευκων σε αυτό ενώ ήταν και ο πρώτος σκόρερ του χαμένου τελικού για τους ερυθρόλευκους. Επέλεξα τον Βολκόφ κι όχι τον Ρόι Τάρπλει απλά γιατί ο Σοβιετικός είχε καλύτερη απόδοση στο F4 του 95 από ότι ο Αμερικανός στο αντίστοιχο του 94. Αν και τώρα που το σκέφτομαι ο συνεχώς χτυπημένος από τους τραυματισμούς Ολυμπιακός θα άξιζε μια φορά να έχει παραπάνω παίκτες από όσους χρειάζεται. Οπότε και ο Ρόι μέσα αγωνιζόμενος δυστυχώς από την «γειτονιά των αγγέλων».

Centers: Ο μεγάλος Παναγιώτης Φασούλας θα σκέπαζε τα καλάθια των αντιπάλων του Ολυμπιακού. Ο πανύψηλος σέντερ ήταν παρών τόσο στις αποτυχίες (94-95-99) όσο και στην μεγάλη επιτυχία (1997) των ερυθρόλευκων και με τέσσερα F4 σίγουρα θα πρόσθετε μεγάλη εμπειρία σε αυτό το all-star roster. Στον πάγκο ο Κάιλ Χάινς που μην με ρωτάτε πως αλλά θα αγωνιζόταν με δύο ομάδες σε αυτό το φανταστικό F4. Τρίτη επιλογή ο πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού την δεκαετία του 1990, Ντράγκαν Τάρλατς. Παρών κι αυτός σε τέσσερις διοργανώσεις με τους ερυθρόλευκους, βοήθησε πολύ στην ευρωπαϊκή εκτόξευση του Ολυμπιακού με τα ριμπάουντ και το post-game του.

Κόπηκαν στην …προεπιλογή: Λιν Γκριρ, Κώστας Σλούκας, Μίλος Τεόντοσιτς, Έντι Τζόνσον, Τζος Τσίλντρες, Λίνας Κλέιζα, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Πέρο Άντιτς, Γιώργος Σιγάλας, Φράνκο Νάκιτς, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Μπορούσης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Νίκολα Βούισιτς

Προπονητής: Ντούσαν Ίβκοβιτς

All-Time Final 4 Euroleague Rosters (2017)

Δεν τίθεται καν θέμα αμφισβήτησης με τον « Ντούντα» να φτάνει στην κατάκτηση του τροπαίου με τον Ολυμπιακό τόσο το 1997 όσο και το 2012 ενώ στην ουσία είναι αυτός που δίνει «έτοιμη» ομάδα στον Μπαρτζώκα για να κάνει το back2back το 2013. Ο «Σοφός» έχει βγει πλέον στην σύνταξη αλλά νομίζουμε πως θα επέστρεφε σίγουρα αν του έδιναν στα χέρια μια τέτοια ομάδα για να προπονήσει!

 

Fenerbahce All- time Roster

All-Time Final 4 Euroleague Rosters (2017)

Δεν δυσκολευτήκαμε και πολύ να καταρτήσουμε την δωδεκάδα των Τούρκων καθώς μετράνε μόλις τρεις παρουσίες σε F4 οπότε τα κουκιά ήταν μετρημένα. Οχτώ παίκτες από την φετινή ομάδα μαζί με τέσσερις από την ομάδα του 2015 συνθέτουν το ρόστερ της Φενέρ.

Guards: Μπόμπι Ντίξον, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς κι ο «δικός μας», Κώστας Σλούκας θα ήταν οι βασικές επιλογές της Φενέρμπαχτσε στην περιφέρεια. Το σκορ που προσφέρουν οι Ντίξον, Μπογκντάνοβιτς σε συνδυασμό με τη δημιουργία και το μεστό παιχνίδι του Σλούκα καθιστούν την περιφερειακή γραμμή των Τούρκων μία από τις καλύτερες αν όχι την καλύτερη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Από την ομάδα του 2015 θα επιλέξω ένα ακόμα «δικό μας» παιδί τον Νίκο Ζήση. Ο Ομπράντοβιτς δεν ήθελε ποτέ να φύγει ο Ζήσης από την Φενέρ γι’ αυτό κι όταν αυτός αποχώρησε για την Μπάμπεργκ, έψαξε και έφερε τον Σλούκα, ένα παίκτη με παρόμοιο στυλ παιχνιδιού. Τέλος, σαν πέμπτο γκαρντ επιλέγω τον τρελό σουτέρ, Άντριου Γκάουντλοκ, έναν Αμερικανό που βρίσκεται σε ξεκάθαρη κόντρα με την φιλοσοφία Ομπράντοβιτς, όμως θα μπορούσε να προσφέρει το στοιχείο του απρόβλεπτου στο παιχνίδι της Φενέρ!

Small Forwards: Ο Τζίτζι Ντατόμε ηγήθηκε της παρ’ ολίγον ανατροπής της Φενέρμπαχτσε στον περσινό τελικό και λίγο έλειψε να τα καταφέρει. Ο Ιταλός με θητεία και στο ΝΒΑ αποτελεί βαρόμετρο στην επιθετική απόδοση της ομάδας του και υστερεί λίγο αμυντικά. Αυτό ακριβώς το μειονέκτημα του μπορεί και καλύπτει με επιτυχία ο Νίκολα Κάλινιτς ένας τρομερός αμυντικός που μπορεί να αντιμετωπίσει με την ίδια ευκολία τόσο περιφερειακούς όσο και ψηλούς αντιπάλους ενώ όπως έδειξε και στον τελικό με τον Ολυμπιακό είναι και ικανός σκόρερ αν τον υποτιμήσεις.

Power Forwards: Ο Νεμάνια Μπιέλιτσα αγωνίζεται πλέον στο ΝΒΑ ήταν όμως πιθανότατα ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Φενέρμπαχτσε του 2015. Παίζοντας με την ίδια ευχέρεια στις θέσεις ‘3’ και ‘4’, ο Σέρβος είναι ένα κινητό ‘miss-match’, μια ενδιαφέρουσα περίπτωση μπασκετμπολίστα που θα έβαζε πονοκέφαλο σε οποιοδήποτε αντίπαλο. Αλλαγή του θα ήταν ο Πέρο Άντιτς. Δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό κι έχοντας κάνει πέρασμα σε μεγάλη ηλικία από το ΝΒΑ και τους Ατλάντα Χοκς, ο Πέρο έφτασε στην τελευταία μεγάλη του διάκριση με τη Φενέρ έστω κι αν ο χρόνος συμμετοχής του ήταν εξαιρετικά μικρός.

Centers: Οι φοβεροί και τρομεροί Έκπε Ούντο και Γιαν Βέσελι θα εναλλάσσονται στη θέση του σέντερ αναλόγως του αντιπάλου και των απαιτήσεων του αγώνα, με τον Αμερικανό MVP της φετινής διοργάνωσης να καλύπτει επιτυχώς και την θέση ‘4’. Ως τρίτος σέντερ ο Σεμίχ Ερντέν θα ήταν μια καλή επιλογή. Μπορεί να μην δικαίωσε τις προσδοκίες για μια σπουδαία καριέρα όμως είναι οπωσδήποτε ένα ποιοτικός παίκτης.

Κόπηκαν στην …προεπιλογή: Εμίρ Πρέλντζιτς, Ρίκι Χίκμαν, Τζέιμς Νάναλι, Ογκούζ Σαβάς, Λούκα Ζόριτς

Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς

All-Time Final 4 Euroleague Rosters (2017)

 

Όταν μιλάμε για προπονητή σε F4 τότε το πρώτο όνομα που έρχεται στο νου είναι ο «Ζοτς». Οι 9 κατακτήσεις τροπαίων ( από μια με Παρτίζαν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Φενέρμπαχτσε και φυσικά οι πέντε με Παναθηναϊκό) τα λένε όλα. Αν και μόλις τέσσερα χρόνια στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε, έχει πάει σε 3 (με το φετινό) F4. Άλλωστε, η μπασκετική ιστορία των Τούρκων ξεκινάει στην ουσία το 2015 κι ο Σέρβος είναι ήδη ο πιο επιτυχημένος κόουτς του συλλόγου.

 

Real Madrid F4 All-Time Roster

All-Time Final 4 Euroleague Rosters (2017)

Η Ρεάλ μπορεί να είναι η πολυνίκης του θεσμού με 9 κατακτήσεις όμως μόλις οι δύο από αυτές έχουν συμβεί από την εποχή που το σύστημα του final four καθιερώθηκε. Μάλιστα, η «Βασίλισσα» πέρασε στην αφάνεια για ένα πολύ μεγάλο διάστημα της νέας χιλιετίας, το οποίο όμως στην ουσία διευκόλυνε τη δουλειά μου καθώς είχα να επιλέξω ανάμεσα στους παίκτες της κούπας του 1995 και της εξαετίας 2011-17. Πάμε να δούμε:

Guards: Πολύ εύκολη ήταν η επιλογή εδώ. Οι τρεις σωματοφύλακες της εθνικής Ισπανίας: Σέρχιο Γιουλ, Ρούντι Φερνάντεθ και Σέρχιο ‘Τσάτσο’ Ροντρίγκεθ. Ο Τσάτσο αποχαιρέτησε για το ΝΒΑ, ο Ρούντι γύρισε από εκεί για να πάρει τίτλους ενώ ο Γιουλ είναι αυτή τη στιγμή ο πιο φορμαρισμένος περιφερειακός σε όλη την Ευρώπη και δικαίως ο Πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου. Μαζί τους σε συμπληρωματικό ρόλο ο σπουδαίος Λιθουανός Ρίμας Κουρτινάιτις για να δώσει άρωμα δεκαετίας ‘90 και ο μπομπέρ κι ίσως αρκετά υποτιμημένος ΤζειΣι Κάρολ, που το 2015 είχε «σκοτώσει» με τα τρίποντα του τον Ολυμπιακό.

Small Forwards: Ίσως υπερβολή να χαρακτηρίσουμε τον Νίκολα Μίροτιτς ως το καλύτερο τριάρι που έχει εμφανιστεί σε F4 για τη Ρεάλ. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική για τη Βασίλισσα δεκαετία 2000-2010 και το γεγονός πως από το 1996 μέχρι και το 2011 η Ρεάλ δεν είχε φτάσει σε F4, ο χαρακτηρισμός ίσως να μην είναι και τόσο υπερβολικός. Ο Μίροτιτς είχε μικρό ρόλο στις διοργανώσεις του 2011 και 2012 αλλά έκανε το «μπαμ» τη σεζόν 2012-13 όντας κι ο πολυτιμότερος παίκτης της ισπανικής λίγκας. Όλοι περίμεναν να είναι το F4 του Μίροτιτς μετά και την απόδοση του στον ημιτελικό «εμφύλιο» με την Μπαρτσελόνα αλλά ο Ολυμπιακός είχε διαφορετική άποψη. Αυτός όμως που κέρδισε τον Ολυμπιακό και επανέφερε τη «Βασίλισσα» στο θρόνο της ήταν ο Αντρές Νοσιόνι το 2015. Ο MVP του τουρνουά της Μαδρίτης έδωσε την απαραίτητη σκληράδα στην Ρεάλ ώστε να κατατροπώσει στον τελικό τους ερυθρόλευκους και να πάρει τη ρεβάνς για το 2013.

Power Forwards: Βασικός συντελεστής της κούπας του 1995 ήταν ο Αμερικανός με Λιθουανική καταγωγή Τζο Αρλάουκας με 16 πόντους στον τελικό είχε κυριαρχήσει έναντι των ψηλών του Ολυμπιακού. Αλλαγή του η «σημαία» της Ρεάλ Μαδρίτης, Φελίπε Ρέγιες που έκανε ουκ ολίγον «κηδείες» στην εθνική μας ομάδα με την αντίστοιχη της Ισπανίας. Χρειάστηκε η κατάκτηση του 2015 για να παραδεχθούν και οι Έλληνες φίλαθλοι την αξία του.

Centers: Ο Άρβιντας Σαμπόνις είναι ο κορυφαίος ψηλός στην ιστορία της ομάδας. Το 1995 ο Λιθουανός είχε συνθέσει ένα φοβερό δίδυμο με τον συμπατριώτη του, Αρλάουκας και με 23 πόντους στον τελικό της Σαραγόσα είχε τρομοκρατήσει την front line του Ολυμπιακού. Πήρε το βραβείο του MVP , την κούπα και πέρασε τον Ατλαντικό μιας και το ταλέντο του ήταν πολύ μεγάλο για να περιοριστεί στην Ευρώπη. Ως αλλαγές του θα μπορούσαμε να δούμε τους Γκουστάβο Αγιόν και Ζόραν Σάβιτς. Ο Μεξικανός συνείσφερε αρκετά στον τελικό του 2015 ενώ ο εμβληματικός Σέρβος, τρις πρωταθλητής Ευρώπης, πήρε μέρος στο F4 του 1996 όπου η Ρεάλ τερμάτισε τέταρτη κι ήταν ο καλύτερος της παίκτης.

Κόπηκαν στην …προεπιλογή: Αντόνιο Μαρτίν, Χοσέ Μιγκέλ Αντούνιες, Ίσμαελ Σάντος, Γιόνας Μασιούλις, Άντε Τόμιτς

Προπονητής: Πάμπλο Λάσο

All-Time Final 4 Euroleague Rosters (2017)

Δεν χαίρει και μεγάλης εκτίμησης από το ευρωπαϊκό μπασκετικό κοινό και ειδικότερα στη χώρα μας τον αποκαλούν «ταβερνιάρη». Το μπάσκετ που παίζει στηρίζεται πολύ στο ταλέντο της ταλαντούχας φουρνιάς παικτών της εθνικής Ισπανίας των τελευταίων δέκα ετών ενώ ο ίδιος πολλές φορές μοιάζει ανήμπορος να αλλάξει την εικόνα ενός αγώνα όταν αυτός στραβώσει. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως με αυτόν στον πάγκο η Βασίλισσα ξαναπήρε το στέμμα της. Δύο τελικοί (2013-14) κι ένας τίτλος το 2015 ενώ φέτος οδήγησε τους «μερένχες» στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Όσο κι αν σε κάποιους φαντάζει περίεργο είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης τα τελευταία 30(!) χρόνια.

Αυτά λοιπόν ήταν τα F4 all-time ρόστερ των φετινών τεσσάρων μονομάχων κατά τη γνώμη του Rabona. Θεωρείτε πως η Φενέρμπαχτσε θα έφθανε και πάλι στην κατάκτηση του τροπαίου με τις ομάδες διαμορφωμένες έτσι; Ούτε καν το NBA 2K δεν μας δίνει τη δυνατότητα να το διαπιστώσουμε αλλά βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει και απαντήστε μας στο παρακάτω poll ποια ομάδα θεωρείτε ως την πιο δυνατή …ιστορικά:

 

 

Ποια ομάδα έχει το καλύτερο all-time ρόστερ;

View Results

Loading ... Loading ...