Αυτην την κορώνα ποιος θα την φορέσει;

Αυτην την κορώνα ποιος θα την φορέσει;

 

Απόψε το βράδυ έχουμε επιτέλους τη σέντρα στο μεγαλύτερο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του πλανήτη. Η Premier League επιτέλους βρίσκεται ξανά εδώ και οι 20 ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας του Αγγλικού ποδοσφαίρου θα κυνηγήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο με την μεγάλη κορώνα! Οι συνήθεις ύποπτοι βέβαια παραμένουν οι ίδιοι και μετά από ένα απίστευτα δαπανηρό μεταγραφικό παζάρι (το οποίο δεν έχει τελειώσει ακόμα), είναι (σχεδόν) όλοι ενισχυμένοι και έτοιμοι να εξαντλήσουν τις πιθανότητές τους για κούπα. Εμείς με τη σειρά μας λοιπόν, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε γιατί οι καλύτερες ομάδες της κατηγορίας μπορούν ή δεν μπορούν να ελπίζουν για τον τίτλο.

Chelsea

Αυτην την κορώνα ποιος θα την φορέσει;

Θα το σηκώσει γιατί:  Γιατί πολύ απλά μιλάμε για την περσινή πρωταθλήτρια Αγγλίας. Την ομάδα που έχει το know-how και έχει και το μομέντουμ από ένα περσινό σχετικά εύκολο τίτλο. Ο Conte, ως κυνικός Ιταλός προπονητής είναι μανούλα στο να παίρνει τα αποτελέσματα με την λιγότερη δυνατή φασαρία, αίμα, δάκρια και ιδρώτα που μπορεί να έχει σε κάθε παιχνίδι. Αυτό, σε συνδυασμό με τo απίστευτο κοκαλάκι της νυχτερίδας από θέμα υγείας, οδήγησε τους Blues πέρσι σε μία σεζόν με ελάχιστους τραυματισμούς, γεγονός που βοήθησε την ομάδα του βρει και να διατηρήσει έναν καλό αγωνιστικό ρυθμό, ειδικά από την αρχή του 2017 και μετά. Οι μεταγραφές των Tiemoue Bakayoko αλλά και του Alvaro Morata έδειξαν πως η τσέπη του Abramovich παραμένει πάντα ανοικτή και γεμάτη, αν η ομάδα του την χρειαστεί (θα δούμε αν θα ισχύει το ίδιο σε λίγο καιρό που θα ολοκληρωθεί το διαζύγιο του Ρώσου με την τρίτη σύζυγό του, Dasha Zukova).

Δεν θα το σηκώσει γιατί: Η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας του Conte ήταν καλή. Δεν ήταν όμως αρκετά καλή (ως τώρα) για να την ανεβάσει κι άλλο επίπεδο σε σχέση με το περσινό και αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ίσως να μην είναι αρκετό αυτό το επίπεδο. Ο Bakayoko είναι ένας καταπληκτικός παίκτης, ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, ενώ ο Alvaro Morata είναι ένας επιθετικός με φοβερή τεχνική και εξαιρετική αίσθηση του γκολ. Όμως έχουμε δύο κρατούμενα. Από τη μία, o Morata ΔΕΝ είναι Diego Costa. Είναι πολλά, αλλά όχι Costa. Ο προς παραχώρηση, (τύποις) “συμπατριώτης”  του Morata, επιθετικός μπορεί να είναι ο δυσκολότερος χαρακτήρας στον κόσμο και να μπορούσε να πλακωθεί ακόμα και με τον εαυτό του, όμως αυτή ακριβώς η μόνιμη τσαντίλα και η σκληράδα του ήταν το κλειδί για να ανοίξουν οι κλειστές άμυνες της Premier. O Costa μπορούσε να σου δώσει με το έτσι θέλω ένα γκολ και σε ομάδα του Conte, το ένα γκολ κατά πάσα πιθανότητα είναι αρκετό να χαρίσει τη νίκη. Ο Morata έχει πολλά καλά, αλλά όχι αυτό. Το πως θα προσαρμοστεί στην Premier League θα φανεί το επόμενο διάστημα. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η Chelsea φέτος έχει το Champions League. Έξτρα παιχνίδια, έξτρα καταπόνηση και το ίδιο βάθος ρόστερ με πέρυσι θα αναγκάσουν τον Conte να προβεί σε masterclass διαχείρισης, αν θέλει να έχει βλέψεις παντού. Αν δεν ενισχυθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου, θα μπορεί να το κάνει;

Tottenham

Αυτην την κορώνα ποιος θα την φορέσει;

Θα το σηκώσει γιατί: Γιατί παίζει φανταστικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα του Mauricio Pocchettino είναι ίσως η πιο όμορφα δουλεμένη ομάδα στο “Νησί”, ίσως ακόμα πιο πάνω κι απ’την Liverpool του Klopp. Έχει αρχή, μέση και τέλος. Έχει διακριτούς ρόλους, έχει παίκτες-“άγκυρες” στην ενδεκάδα της στους οποίους θα στηθεί το παιχνίδι της ομάδας και πρώτος και καλύτερος είναι ο “Τυφώνας”. Ο Harry Kane είναι ο καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος και μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (εκτός από το να εκτελεί κόρνερ. Ακούς Roy Hodgson;). Και φυσικά είναι το δόρυ μίας καλοδουλεμένης μηχανής, χωρίς βαρβάτες αδυναμίες στο χορτάρι.

Δεν θα το σηκώσει γιατί: Για δύο λόγους. Μεταγραφική στασιμότητα και Wembley. Το μεταγραφικό παζάρι των Spurs ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτο. Δεν ήρθε κανείς παίκτης και έφυγε μόνο ο Kyle Walker. Oκ, ομάδα που κερδίζει παιχνίδια δύσκολα αλλάζει, όμως όταν δύο φορές πλησίασες την πηγή χωρίς να πιείς νερό και βλέπεις ότι όλοι οι ανταγωνιστές σου ξοδεύουν για να ενισχυθούν, τότε κάτι πρέπει να κάνεις. Η αγωνιστική σταθερότητα θα σε πάει μέχρι ενός σημείο και είτε θα πρέπει να βρεις βάθος είτε ένα-δύο τοπ παίκτες ακόμα για να κάνεις το βήμα παραπάνω. Έχουμε 20 μέρες ακόμα να δούμε. Συν τοις άλλοις, το Wembley, η έδρα της Tottenham για αυτή τη σεζόν λόγω της κατασκευής του νέου White Hart Lane, δεν είναι και ο μεγαλύτερος σύμμαχος των πετεινών. Απλά θυμηθείτε την περσινή “ευρωπαϊκή” αποτυχία.

Manchester City

Αυτην την κορώνα ποιος θα την φορέσει;

Θα το σηκώσει γιατί:  Come on, come on, listen to the moneytalk. H Manchester City έχει μπει στο μεταγραφικό παζάρι in the most Man City way possible. Για άλλη μία χρονιά ξοδέψει λεφτά και καλύπτει ό,τι κενό υπάρχει. Ederson στο τέρμα, Mendy, Walker, Danilo στην άμυνα, Bernardo Silva στο κέντρο. Οι τρύπες από τη μέση και πίσω θεωρητικά έχουν κλείσει για τα καλά και ο Pep έχει να διαχειριστεί ένα φανταστικό ρόστερ. The stage is set για τον Guardiola και εύλογα η City είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Δεν θα το σηκώσει γιατί: Δεν υπάρχει γιατί. Η City είναι η πιο πλήρης ομάδα στο νησί και η αν τελικά χάσει το πρωτάθλημα θα γίνει γιατί μία απ’ τις άλλες ομάδες έχει κάνει τα πάντα τέλεια ή πέσει… “μάτι” ανάλογο με αυτό της περσινής Liverpool. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Liverpool

Αυτην την κορώνα ποιος θα την φορέσει;

Θα το σηκώσει γιατί: Γιατί φέτος είναι η χρ… οκ, ξέρετε πως πάει. Το πρότζεκτ του Jurgen Klopp μπαίνει αισίως στον τρίτο χρόνο του και τα προηγούμενα δύο οι μετοχές της ομάδας μόνο προς τα πάνω πήγαιναν. Ήρθε η ώρα φέτος για την ομάδα που, μαζί με την Tottenham, έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην περσινή σεζόν, να σταματήσει να φέρεται ως λούζερ και να παίξει μία ολόκληρη σεζόν ΣΕΡΙ την μπάλα που ξέρει. Ο Salah ήρθε και θα τους κάνει ακόμα πιο δυνατούς στα δυνατά τους σημεία. Η μεσοεπιθετική γραμμή παραμένει “φωτιά” και από τη στιγμή που ο Coutinho δεν το κουνάει ρούπι (ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται), αυτό δεν θα αλλάξει ούτε φέτος.

Δεν θα το σηκώσει γιατί: Γιατί δεν της φτάνουν οι παίκτες. Η μεγάλη γκρίνια του κόσμου φέτος είναι πως η ομάδα δεν ενισχύθηκε όπως θα όφειλε από τη μέση και πίσω. Δύο είναι τα κενά που φωνάζουν. Ο σέντερ μπακ και το εξάρι. Όλως τυχαίως εκεί ήταν και οι δύο απ’τους τρεις μεγάλους στόχους του Klopp. O Virgil Van Dijk και ο Naby Keita όμως παραμένουν κάτοικοι πόλεων που δεν λέγονται Liverpool (η υπόθεση του Ολλανδού έχει ακόμα ψωμί βέβαια) και ο Klopp δεν έχει μεταγραφικό plan b. O κόσμος μουρμουρίζει και αν η Liverpool πάθει λάστιχο ξανά κάποια στιγμή, το ποιος και γιατί θα κατηγορηθεί είναι μάλλον ήδη γνωστό.

Arsenal

Αυτην την κορώνα ποιος θα την φορέσει;

Θα το σηκώσει γιατί:  Γιατί θα έχει κοιμηθεί ο θεός. Η Chelsea δεν θα έχει την φρεσκάδα για να διαχειριστεί Αγγλία και Ευρώπη, η Liverpool θα θυμίζει πάλι παράρτημα του ερυθρού σταυρού, η Tottenham θα πάθει “Tottenham” για τρίτη σερί χρονιά και η City θα χρειαστεί τον Ederson να κάνει την καλύτερη μίμηση Victor Valdes που μπορεί και τον Aguero να μεταμορφωθεί ξαφνικά στον Fernando Torres της Chelsea.

Δεν θα το σηκώσει γιατί: Γιατί απλά δεν έχει το κάτι παραπάνω για να το κάνει. Ειδικά αν φύγει ο Alexis. Καλός χρυσός ο Lacazette, φοβερός ο Ozil, πολύ καλή προσθήκη ο Kolasinac αλλά game changer σαν τον Sanchez δεν έχει άλλο ο Wenger. To υπόλοιπο ρόστερ είναι τόσο μέτρια εξαιρετικό (να μην συγχέεται με το εξαιρετικά μέτριο) που δεν σε εμπνέει για το κάτι παραπάνω όσο κι αν δεν είναι κακή ομάδα. Απλά οι άλλες είναι καλύτερες και, ειδικά στα μεταξύ τους παιχνίδια, θα φανεί αυτό.

Manchester United

Αυτην την κορώνα ποιος θα την φορέσει;

Θα το σηκώσει γιατί: Γιατί δεν γίνεται να τα πάει χειρότερα από πέρυσι. Έριξε πάλι πολλά λεφτά για να αποκτήσει έναν επιθετικό των 20+ γκολ με αποδεδειγμένες περγαμηνές στο “Νησί”, τον Romelu Lukaku, πήρε – σε μία φοβερή, γι’αυτην, αγορά – τον Matic απ’την Chelsea ώστε να απελευθερωθεί στο κέντρο ο Paul Pogba και με βάση την εξαιρετική αμυντική της λειτουργία (Mourinho είσαι) πάει φέτος να βρει το κάτι παραπάνω για να γίνουν οι αμέτρητες ισοπαλίες επιτέλους νίκες. Αν τυχόν έρθει και κανένας Bale…

Δεν θα το σηκώσει γιατί: Γιατί ο Mourinho έχει χάσει το “μότζο” του. Ποτέ δεν έπαιζε καμία φοβερή μπάλα η ομάδα που στον πάγκο της είχε τον Mourinho. Όμως πέρυσι (αλλά και στα πρώτα δείγματα της φετινής σεζόν), η ομάδα του Πορτογάλου φαινόταν εξαιρετικά μέτρια. Άχρωμη, άοσμη, άγευστη, βαρετή και αναποτελεσματική, η United ήταν η μόνη ομάδα στα χρονικά που με αήττητο σερί 25 παιχνιδιών κατάφερε να μην πάρει ούτε μία θέση κατά τη διάρκειά του και τελικά να χάσει και μία στο τέλος του, τερματίζοντας 6η! Αν τυχόν ο Lukaku δεν κάνει τα δικά του, η United μπορεί να χει πάλι μεγάλο θέμα.