Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το αγγλικό ποδόσφαιρο λίγο πολύ έχουμε ακούσει τη συνήθη ατάκα για τη χώρα που δημιούργησε το ποδόσφαιρο. Για να θέσουμε τα πράγματα όμως σε ορθότερη βάση, σύμφωνα με διάφορες ιστορικές μαρτυρίες οι πρώτοι που έπαιξαν ένα άθλημα με υποψία έντονη να μιλούμε για τον πρόγονο του σημερινού αθλήματος ήταν οι Κινέζοι γύρω στον 16ο αιώνα.

Οι Άγγλοι ήταν εκείνοι που συστηματοποίησαν το άθλημα και αν θέλετε το εκτόξευσαν. Μία χώρα που «μυρίζει» από άκρη σ΄άκρη ποδόσφαιρο. Οι φίλαθλοι είναι περήφανοι για τις ομάδες τους όποιες και να είναι αυτές. Για αυτό φερ΄ ειπείν ένας φίλος της Gateshead ή της Wrexham δεν νιώθει αυτόματα την ανάγκη να πανηγυρίζει και γκολ της Liverpool ή της Manchester United.

Θα μπορούσε σε μία τέτοια χώρα, με ισχυρότατη ποδοσφαιρική παράδοση και κουλτούρα να λείπουν παιχνίδια με έντονη αντιπαλότητα και μίσος; Ασφαλώς όχι. Για αυτό είμαστε εδώ για να φωτίσουμε σπουδαία ντέρμπι του αγγλικού ποδοσφαίρου και να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και υπέρ το δέον προβαλλόμενα. Πρώτα όμως ας ξεκαθαρίσουμε την ελληνική παράφραση της λέξης derby. Η έννοια της αγγλικής λέξης αναφέρεται σε παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες με έντονη αντιπαλότητα βάσει κριτηρίου εντοπιότητας. Στην Ελλάδα έχουμε ταυτίσει το «σπουδαίο παιχνίδι» με την έννοια του derby και στη ζωή καλό είναι να είμαστε ακριβείς οπότε αυτή η…ερμηνευτική δήλωση κρίνεται απαραίτητα.

Θα παραθέσουμε 15 αγγλικά παιχνίδια μίσους (δεν είναι τα μόνα, ωστόσο δεν επιλέξαμε γνωστά ζευγάρια όπως πχ της Premier League) αφού προτού ξεκαθαρίσουμε πως η αναφορά δεν έχει να κάνει με καμία «κλίμακα μίσους» διότι είναι ανόητο να προσπαθείς να αξιολογήσεις που η ένταση και το πάθος είναι μεγαλύτερο. Όλα τα παιχνίδια που έχουμε διαλέξει έχουν τη δική τους ξεχωριστή ένταση και σημασία:

1)Ipswich-Norwich City 

 Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

 

Tractor Boys εναντίον Canaries. Εδρεύουν και οι δύο στην περιοχή της East Anglia, η οποία κατά κάποιους είναι η «Αυστραλία της Βρετανίας» και απέχουν μεταξύ τους μόλις 50 μίλια. Τους χωρίζουν μόλις μερικά στρέμματα πραγματικής εξοχής ωστόσο αποτελεί πραγματικά από τα πλέον γνωστά γειτονικά ντέρμπι στην Αγγλία. Βέβαιο ματς για Sunday lunchtime μετάδοση από τα συνδρομητικά κανάλια κάθε χρόνο.

2)Νοttingham Forest – Derby County 

Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Δύο ομάδες που τις συνδέει ένα όνομα που σημάδεψε το αγγλικό ποδόσφαιρο. Το όνομα αυτού Brian Clough. Η Nottingham στέφθηκε δύο σερί χρονιές πρωταθλήτρια Ευρώπης υπό τις οδηγίες του Clough. Η Derby με εκείνον στο τιμόνι ανέβηκε στην πρώτη τότε κατηγορία και την επόμενη χρονιά πανηγύρισε πρωτάθλημα! Ένα ζευγάρι που στα τελευταία 20-25 παιχνίδια κρίθηκε μόλις μία φορά με πάνω από ένα γκολ και έχει συχνά πυκνά με γκολ στις καθυστερήσεις. Ντέρμπι νοσταλγίας πλην των άλλων το East Midlands Derby! Από το 2007 και έπειτα, όποια ομάδα κερδίζει την αναμέτρηση κερδίζει το Brian Clough Trophy προς τιμήν του θρύλου και των δύο.

3)Αston Villa – Birmingham City 

 Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Το περίφημο Second City derby! Το παρατσούκλι του εύλογο καθώς η πόλη του Birmingham είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πίσω μόλις από το Λονδίνο στην αγγλική επικράτεια. Ένα ντέρμπι που ξεκίνησε άσχημα ήδη από το 1879 και μία νίκη που κατά κόσμον τότε κρίθηκε στο απαράδεκτο τερέν. Από το 1992 μετρά 2.1 γκολ ανά ματς σε όλες τις διοργανώσεις, ποσοστό χαμηλότερο από το 2.75 μέσου όρου γκολ στις δύο πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου από την ίδια περίοδο. Πόση αντιπαλότητα έχει; Την απάντηση την έδωσε φίλος της Villa σε οπαδικό podcast μετά τον υποβιβασμό της ομάδας στην Championship το 2016. Στην ερώτηση ποιος είναι ο μεγαλύτερος χαμένος του υποβιβασμού των «Χωριατών» απάντησε : «Η αστυνομία διότι θα ζήσει Aston VillaBirmingham στην Championship!».   

Τα συμπεράσματα δικά σας.

4)Sheffield United – Sheffield Wednesda

Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!
Γνωστό και ως «The Steel City Derby.». Εδρεύουσες στην ίδια πόλη συνιστούν δύο μισητούς γείτονες. Δυστυχώς δεν το έχουμε δει σε δράση από το 2012.  Βέβαια παραμένει η αρχαιότερη αντιπαλότητα στην ιστορία του αθλήματος καθώς κρατά η κολόνια από το 1862!! Ένα ματς που δυστυχώς συχνά φέρνει αρκετές συλλήψεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων.

5)Βristol City – Bristol Rovers 

 

Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Άλλες δύο ομάδες που δεν επιβεβαιώνουν το «οι καλοί γείτονες κάνουν καλούς φίλους». Δυστυχώς ακόμη ένα ζευγάρι που δεν έχουμε δει σε επίσημο παιχνίδι από το 2012. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τις δύο ομάδες να κανονίζουν μεταξύ τους παιχνίδια, τα οποία καταλήγουν σε εισβολή οπαδών. Στο τελευταίο τους παιχνίδι για το Johnstone’s Paint Trophy, οι προσαγωγές που έκανε η αστυνομία έφθασαν τις 19.

6)West Ham – Milwall Atlhetic

Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Συμβουλή μας να μην είστε σε κοντινή απόσταση από όπου διεξάγεται αυτό το ντέρμπι του Λονδίνου. Ένα από τα πλέον αιματοβαμμένα παιχνίδια του αγγλικού ποδοσφαίρου με έναν φίλο της Milwall το 2009 να μαχαιρώνεται. Ένα ζευγάρι που είδε την κόντρα του να διευρύνεται τη δεκαετία του 1960 και του 1970  από τον εγκληματικό υπόκοσμο. Μπορείτε να δείτε και την γνωστή ταινία «Green Street Hooligans» και θα καταλάβετε περισσότερα.

7)Οxford United – Swindon Town 

Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

 

Το αποκαλούμενο «right you’ll do» derby. Δύο ομάδες που χωρίζονται από 30 μίλια απόσταση. Κορυφαία στιγμή της κόντρας το 1982, όταν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης ερρίφθη καπνογόνο από τη μεριά της Swindon στην περιοχή της Oxford και επέτρεψε στη Swindon να εκμεταλλευτεί τον πανικό και να σκοράρει.  

8)Luton Town – Watford 

Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

 

Ένα παιχνίδι που έχει χάσει κάτι από την ομολογουμένως καυτερή γεύση του καθώς επί δεκαετίες η Luton βολοδέρνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα σπουδαίο derby που δημιούργηθηκε από «σχίσμα» των φίλων των δύο ομάδων όταν ο θρύλος της Luton Kerry Dixon πήρε μετεγγραφή στη Watford. Ένα ζήτημα που έκτοτε αποτέλεσε μόνιμη έριδα και πηγή αντιπαλότητας.

9)Blackburn Rovers – Burnley 

 Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Πάντα μία αντιπαλότητα ανάμεσα σε δύο ομάδες είναι γνήσια όταν εμπλέκονται μέσα και παίκτες. Το 2000, ο David Dunn εκ μέρους Blackburn αποκάλεσε τους φίλους της Burnley «dingles» και κράτησε τα αίματα αναμμένα. Η απάντηση των φίλων της Burnley στους γείτονές τους στο Lanchasire ήρθε όταν υποβιβάστηκε η Blackburn πριν λίγα χρόνια όταν ύψωσαν αεροπλάνο με το πανό «In Venkys we trust» αναφερόμενοι στους Ινδούς ιδιοκτήτες που υπό την ηγεσία της υποβιβάστηκε μία από τις 6 ομάδες που έχει κερδίσει τον τίτλο της Premier League, το 1995.

 

10)Brighton and Hove Albion – Crystal Palace 

Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

 

Παιχνίδι μεγάλου μίσους αλλά εκλείπει το στοιχείο της εδαφικής γειτνίασης. Τότε τι συνέβη; Ρωτήστε τον κύριο Alan Mullery, προπονητή της Brighton το 1976 όταν σε ένα παιχνίδι Κυπέλλου είδε εναν καφέ να τον λούζει ολόκληρο εξαιτίας ενός φίλου της Palace και αντέδρασε με αρκετές απρεπέστατες χειρονομίες. Μία απερισκεψία της στιγμής δίχασε δύο ομάδες και δύο λαούς ρε Alan..

 

11)Chester – Wrexham 

Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

 

Παιχνίδι που τα συνδυάζει όλα. Αγγλοουαλικό ανταγωνισμό, σύγκρουση μεσαίας με εργατική τάξη και άλλα πολλά. Αν ρωτήσετε την αστυνομία της Βόρειας Ουαλίας, το συγκεκριμένο ματς ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης φαινομένων χουλιγκανισμού και από το derby του ManchesterEnough said..

 

12)Portsmouth – Southampton 

 Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

 

Ένα ζευγάρι μίσους στον αγγλικό νότο που κάλλιστα θα μπορούσε να «κονταροχτυπιέται»  για τις παραλίες του! Η κόντρα ξεκινά από δύο αντίπαλα λιμάνια και τις αποκλίνουσες περιουσίες στους φίλους της μιας και της άλλης ομάδας. Τα σύγχρονα χρόνια ο Harry Redknapp αποτέλεσε κόκκινο πανί για τους φίλους και των δύο ομάδων με την παρουσία του σε έκαστους τους πάγκους.

13)Swansea City – Cardiff City

 Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Δύο ουαλικές ομάδες που στεγάζονται στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Μία έχθρα τεράστια ειδικά πριν φτιάξουν και οι δύο ομάδες τους τα καινούρια τους γήπεδα. Χαρακτηριστικό πως στη δεκαετία του 1980 και συγκεκριμένα το 1988, οπαδοί της Swansea μετά από αναμέτρηση στην ομώνυμη πόλη  κυνήγησαν φίλους της Cardiff μέχρι τη θάλασσα και κρατούσαν σκουφάκια κολύμβησης ώστε να βουτήξουν! Λογικό πως για πολλά χρόνια είχαν απαγορευτεί μετακινήσεις για τους φίλους και των δύο στην αντίπαλη έδρα.

14)Newcastle – Sunderland

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=MEnkML9iKb8[/embedyt]

Ενα πραγματικά τεράστιο ζευγάρι μίσους και αυτό του Tyne Wear Derby.  Μία κόντρα που κρατά από τον αγγλικό εμφύλιο όταν τοNewcastle έμεινε πιστό στο στέμμα ενώ το Sunderland συντάχθηκε με το κοινοβούλιο. Δυστυχώς η επάνοδος της Newcastle στην Premier League συνοδεύτηκε με τον υποβιβασμό της Sunderland στην Championship. Αλλά που να χωρέσει τόσο μίσος σε μία κατηγορία μόνο..

15)Grimsby Town – Lincoln  

Σπουδαία derby του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Είναι σε τόσο χαμηλές κατηγορίες που περνούν απαρατήρητες και οι δύο αλλά το μεταξύ τους ζευγάρωμα πάντα θα έχει τη δική του σημασία και ιστορία. Το 2005 ένας φίλος της Lincoln μαχαιρώθηκε δίπλα στο Blundell Park για να βάψει στο αίμα και αυτό το ζευγάρι. Βέβαια μέχρι και οι φύλακες ασφαλείας σε τέτοιο παιχνίδι έχουν πληρώσει ακριβά τη νύφη..