Eurobasket 2017 Preview: Group B (Τελ Αβίβ)

Eurobasket 2017 Preview: Group B (Τελ Αβίβ)

Eurobasket 2017 Preview: Group B (Τελ Αβίβ)

Ο δεύτερος όμιλος του φετινού Eurobasket διεξάγεται στο Ισραήλ και την πόλη του Τελ Αβίβ! Σε αυτόν ξεχωρίζουν η Ιταλία, η Λιθουανία αλλά και η “βασίλισσα των φιλικών” Γεωργία! Πάμε να δούμε λοιπόν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι 6 ομάδες του ομίλου!

Λιθουανία

Eurobasket 2017 Preview: Group B (Τελ Αβίβ)

Η “μπασκετομάνα” Λιθουανία άγγιξε την κορυφή το 2015, όταν ηττήθηκε στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης από την Ισπανία, δείχνοντας ότι ακόμα κι αν δεν περνάει τις μεγαλύτερες δόξες της, το ταλέντο πάντα θα υπάρχει στην χώρα της Βαλτικής. Τα προβλήματα αρκετά, με τελευταίο την απουσία του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού, Lukas Lekavicius, ο οποίος έσπασε το πόδι του στα φιλικά. Οι Sabonis, Jankunas, Kavaliauskas και Seibutis ήταν δεδομένες απουσίες για την ομάδα του Dainius Adomaitis, ο οποίος όμως θα έχει τον μεγάλο σταρ της ομάδας, Jonas Valanciunas, παρόντα, ενώ οι Kuzminskas, Maciulis, Kalnietis, Ulanovas και Motiejunas κάνουν έναν αρκετά καλό πυρήνα παικτών ώστε οι Λιθουανοί να ελπίζουν σε μία καλή πορεία, από τη στιγμή που οι απουσίες στη διοργάνωση και για τις άλλες ομάδες είναι αρκετές. Τα δείγματα στα φιλικά πάντως δεν ήταν καλά (4 νίκες και 5 ήττες) και μένει να δούμε αν τα “ονόματα” των Λιθουανών ανεβάσουν ρυθμούς στο επίσημο τουρνουά και πιάσουν τα απαραίτητα στάνταρ απόδοσης για παραμονή στα μετάλλια.

Ιταλία

Eurobasket 2017 Preview: Group B (Τελ Αβίβ)

Α ρε Γκάλο, α ρε Γκάλο… Η χαζομάρα του Danilo Gallinari στέρησε από τους Ιταλούς την ευκαιρία να στελεχώσουν ένα πολύ καλό ρόστερ στο “Eurobasket των απουσιών”. Ο “Γκάλο” έσπασε το χέρι του γρονθοκοπώντας έναν αντίπαλο στο “φιλικό” παιχνίδι της Ιταλίας με την Ολλανδία και έτσι το όνομά του προστέθηκε σε αυτό του Andrea Bargnani ως μεγάλου απόντα απ’τη διοργάνωση. Ακόμα κι έτσι, το ρόστερ που καλείται να διαχειριστεί ο Ettore Messina είναι εξαιρετικό. Mε Bellineli ως το σημείο αναφοράς, Hackett και Datome ως δύο σημαντικά όπλα στην περιφέρεια και τον φοβερό (και εσχάτως μετακινηθέντα στη Fener) Nicolo Melli η ομάδα της Ιταλίας θέλει να είναι κάτι παραπάνω από ένας κομπάρσος του τουρνουά. Ο στόχος είναι πάντα η πολυπόθητη επιστροφή στα μετάλλια, με τους Azzuri να ελπίζουν πως μπορούν αυτή τη φορά να “χωθούν” σε αυτά, έστω και με τις απουσίες τους.

Ισραήλ

Eurobasket 2017 Preview: Group B (Τελ Αβίβ)

Οι διοργανωτές του ομίλου ποντάρουν πολλά στο γεγονός ότι θα έχουν τον κόσμο με το μέρος τους. Η ομάδα του Erez Edelstein έχει κάνει εξαιρετική προετοιμασία, έχοντας μόλις 2 ήττες και 8 νίκες, με τον σταρ των Ισραηλιτών, Omri Casspi, να στελεχώνεται από έμπειρους παίκτες όπως ο Guy Pnini, o Gal Mekel, o Yotam Halperin, o Lior Eliyahu και ο Yogen Ohayon. Μιας και το “φρέσκο” ταλέντο είναι φτωχό, οι βετεράνοι και ο κόσμος θα είναι τα κλειδιά για ένα καλό πλασάρισμα στον όμιλο και… “μετά βλέπουμε”. Σίγουρα θα θεωρηθεί αποτυχία για αυτούς ο αποκλεισμός, όμως δεν παίζουν μόνοι τους για τις 4 προνομιούχες θέσεις.

Γεωργία

Eurobasket 2017 Preview: Group B (Τελ Αβίβ)

H νικήτρια του τουρνουά “Ακρόπολις” και η ομάδα που εντυπωσίασε στα φιλικά με την απόδοσή της, η Γεωργία, έρχεται με άγριες ορέξεις στο τουρνουά! Ο Ηλίας Ζούρος έχει ένα πολύ ταλαντούχο ρόστερ, το οποίο, ακόμα και χωρίς τον Zaza Pachulia κέρδισε Έλληνες, Σέρβους, Λετονούς και Λιθουανούς την περίοδο της προετοιμασίας, και με τον Zaza υγιή ελπίζει στο να κερδίσει τις εντυπώσεις και να μπει στα “μαύρα άλογα” της διοργάνωσης! O Tornike Shengelia, το δεύτερο βαρόμετρο των Γεωργιανών, εντυπωσιάζει, ο Giorgi Shermadini διανύει μία εξαιρετική φάση στην καριέρα του, ενώ την ομάδα ενισχύει και ένας άλλος γνώριμος των Ελληνικών γηπέδων, από τη θητεία του στην ΑΕΚ, ο νατουραλιζέ Michael Dixon, ο οποίος θα προσθέσει την απαραίτητη ποιότητα στη θέση του άσου. Λέτε η “σταχτοπούτα” της διοργάνωσης να έχει όνομα και να την φωνάζουν “Γεωργία”; O Zaza πάντως είναι εδώ, για να κάνει τη ζωή δύσκολη στους αντιπάλους των Γεωργιανών. “Nothing Easy! NOTHING EASYYYYY”

Γερμανία

Eurobasket 2017 Preview: Group B (Τελ Αβίβ)

Αρκετές απουσίες για τους Γερμανούς, οι οποίοι πέρα από τον αποσυρθέντα Dirk Nowitzki, δεν θα μπορούν να υπολογίζουν στους Paul Zipser, Tibor Pleiss και Maik Zirbes. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ποιότητα στο τελικό ρόστερ. Ο άσος των Atlanta Hawks, Dennis Schroder, θα είναι στο Ισραήλ για να ηγηθεί της Γερμανικής ομάδας και δίπλα του θα έχει μία εκ των αποκαλύψεων της φετινής Euroleague, τον Johannes Voigtmann, τον νέο παίκτη των Boston Celtics, Daniel Theis, αλλά και τον αξιόλογο νεαρό παίκτη της Bamberg, Maodo Lo. Η πρόκριση στην επόμενη φάση πάντως φαίνεται οριακή, καθώς οι τέσσερις προαναφερθείσες ομάδες του ομίλου δείχνουν να έχουν γερές βάσεις τετράδας, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, κάτι που αφήνει τους Γερμανούς στην… απ’έξω.

Ουκρανία

Eurobasket 2017 Preview: Group B (Τελ Αβίβ)

Μάλλον μιλάμε για τους ουραγούς του γκρουπ. Οι ήδη αδύναμοι Ουκρανοί έχουν τεράστιες απουσίες, κάτι που τους κάνει την ομάδα που πρέπει ΟΛΟΙ να κερδίσουν. Εκτός ο Fesenko, εκτός ο Len, εκτός ο Pooh Jeter, εκτός ο ταλαντούχος Sviatoslav Mykhailiuk αλλά και ο Jerome Randle. Oι… δόξες της εποχής Fratello είναι πλέον παρελθόν και το φτωχό ρόστερ έχει μοναδικό παίκτη κλειδί τον Viacheslav Kravtsov. Άξιος αναφοράς είναι και ο αρκετά καλός γκαρντ, Oleksandr Lipovyy, ο οποίος έπαιξε στα Τρίκαλα και από φέτος θα είναι κάτοικος Πάτρας, για λογαριασμό του Προμηθέα.