Ολυμπιακός 2017-18: Η ανάλυση του ρόστερ του Ολυμπιακού

Ολυμπιακός 2017-18: Η ανάλυση του ρόστερ του Ολυμπιακού

 

Ολυμπιακός 2017-18: Η ανάλυση του ρόστερ του Ολυμπιακού

Με την μεταγραφική περίοδο να οδεύει προς το τέλος της και τις περισσότερες ομάδες να έχουν συμπληρώσει τα ρόστερ τους, πάμε να αναλύσουμε το ρόστερ του Ολυμπιακού,των περσινών φιναλίστ της Euroleague.

Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός έζησε μία έντονη μεταγραφική περίοδο. Τα τελευταία χρόνια οι άνθωποι του Ολυμπιακού, αλλά και ο κόσμος του, είχανε μάθει σε ‘’ήσυχα’’ καλοκαίρια. Βασιζόμενοι σε έναν σταθερό κορμό προσθαφαιρούσε 2-3 παίκτες, κρατώντας την χημεία της ομάδας σε υψηλά επίπεδα. Η ‘’ησυχία’’, βέβαια, χάλασε από νωρίς για τους ερυθρόλευκους, φέτος. Έχοντας ως προτεραιότητα τις ανανεώσεις των Πρίντεζη – Μάντζαρη, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού πέρασαν δύσκολες μέρες. Κι αν με τον υπαρχηγό του Ολυμπιακού οι υπογραφές μπήκαν σε χρόνο ρεκόρ, δεν ίσχυσε το ίδιο με τον βασικό playmaker της ομάδας. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης αμφιταλαντεύτηκε, αρκετά, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναικού. Κάποιοι βιάστηκαν να τον ντύσουν στα πράσινα, αλλά τελικά επέλεξε να μείνει στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Μετά τις ανανεώσεις των δύο βασικών παικτών άρχισε η μεταγραφική κινητικότητα στον Ολυμπιακό. Στο λιμάνι πραγματοποιήθηκαν, συνολικά, έξι αφίξεις και οκτώ αποχωρήσεις, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Ολυμπιακού, τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά

Έφυγαν: Ντάνιελ Χάκετ, Έρικ Γκριν, Ντομινίκ Γουότερς, Γιάννης Αθηναίου, Βασίλης Μουράτος, Ματ Λοτζέσκι, Κεμ Μπιρτς και Πάτρικ Γιανγκ

Ήρθαν: Γιάνις Στρέλνιεξ, Μπράιαν Ρόμπερτς, Χόλις Τόμσον, Κιμ Τιλί, Τζαμέλ Μακλίν και Γιώργος Μπόγρης

Σε ένα έντονο, όσο και περίεργο μεταγραφικό παζάρι, οι ερυθρόλευκοι φαίνεται να έκαναν καλές επιλογές, τηρουμένων, πάντα, των αναλογιών. Όπου αναλογίες, βάλτε τα χρήματα που ήταν διατεθιμένοι να ξοδέψουν οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού. Αν και η ομάδα του Πειραιά δεν κατάφερε να κινηθεί εξ’ολοκλήρου σε παίκτες με εμπειρία στην euroleague, κάτι που ήταν επιθυμία του Γιάννη Σφαιρόπουλου, γέμισε το ρόστερ της σε όλες τις θέσεις και μοιάζει έτοιμη για τον μαραθώνιο της Euroleague. Αποτυγχάνοντας να έρθει σε συμφωνία με παίκτες όπως ο Shane Larkin και ο Aaron Jackson, παίκτες δηλαδή που γνωρίζουν το ευρωπαικό μπάσκετ, ο Ολυμπιακός κατέφυγε και φέτος στα γνωστά του στοιχήματα από την Αμερική. Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές, τα τελευταία χρόνια, οι ερυθρόλευκοι επιλέγουν σωστά από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Μένει να δούμε αν οι Ρόμπερτς και Τόμσον θα επιβεβαιώσουν τον κανόνα των τελευταίων ετών.       

Depth Chart

PG: Βαγγέλης Μάντζαρης, Μπράιαν Ρόμπερτς

SG: Βασίλης Σπανούλης, Γιάνις Στρέλνιεκς, Βασίλης Τολιόπουλος

SF: Kώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Χόλις Τόμσον

PF: Γίωργος Πρίντεζης, Κιμ Τιλί, Δημήτρης Αγραβάνης

C : Νίκολα Μιλουτίνοφ, Τζαμέλ Μακλίν, Γιώργος Μπόγρης

Backcourt

Ο Ολυμπιακός έκανε πολλές κινήσεις, φέτος, στην περιφέρεια του. Οι μόνοι παίκτες που κράτησε στις δύο θέσεις των γκαρντ είναι οι Σπανούλης και Μάντζαρης. Οι ερυθρόλευκοι φαίνεται πως θα παρουσιάσουν μία διαφορετική περιφερειακή γραμμή, όχι μόνο προσώπων αλλά και ως στυλ παιχνιδιού. Οι Στρέλνιεκς και Ρόμπερτς μπορούν να δώσουν επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό. Ο Στρέλνιεκς είναι ένας σπεσιαλίστας σουτέρ τριών πόντων. Μπορεί να ‘’φτιάξει’’ το δικό του σουτ, αλλά είναι, εξίσου, καλός spot shooter. Μπορεί να ‘’τρέξει’’ το pick ‘n roll, δημιουργώντας συνθήκες για δικό του σουτ ή σημαδεύοντας το κόψιμο του screener. Γενικά, είναι ένας μέτριος αμυντικός, χωρίς να αποτελεί φόβητρο, αλλά ούτε είναι κι ο παίκτης που θα σημαδέψει η αντίπαλη επίθεση.

Ο Ρόμπερτς, που προορίζεται για back up του Μάντζαρη, μπορεί να δώσει διαφορετικά πράγματα από τον Έλληνα Ολυμπιακός 2017-18: Η ανάλυση του ρόστερ του Ολυμπιακούδιεθνή. Είναι πιο επιθετικός από τον Βαγγέλη Μάντζαρη κι αυτό είναι κάτι που έψαχνε ο Ολυμπιακός. Να πάρει, δηλαδή πόντους από τον άσσο. Αυτό ο Ρόμπερτς μπορεί να το προσφέρει. Ο Αμερικάνος γκαρντ εκτελεί καλά μετά από σκριν από μέση και μακρινή απόσταση. Θα ψάξει περισσότερο τον δεξιό διάδρομο για drive, ενώ μπορεί να αποτελέσει και spot up απειλή, αν χρειαστεί. Θεωρείται καλός δημιουργός, αλλά το ύψος του (1.88) τον δυσκολεύει, κάποιες φορές, να δει καθαρά όλες τις επιλογές στα drive του. Κι αυτός, όπως και ο Στρέλνιεκς, δεν θεωρείται αμυντικός ογκόλιθος. Παράλληλα, βέβαια, δεν εμφανίζει κάποια ξεκάθαρη αμυντική αδυναμία.

Είναι φανερό πως το backcourt του Ολυμπιακού αλλάζει, εντελώς, φιλοσοφία. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου θέλει να γίνει πιο επιθετική και πιο απρόβλεπτη. Είναι σίγουρο πως ο χάνει σε σκληράδα και αμυντική προσήλωση ενώ και το ρόστερ του Ολυμπιακού χάνει σε βάθος. Αμυντικός επιπέδου Χάκετ δεν ήρθε στον Πειραιά, συνεπώς το βάρος πέφτει στον Βαγγέλη Μάντζαρη, τον μοναδικό, πλέον, αμυντικογενή γκαρντ του Ολυμπιακού. Επιθετικά, όμως, οι ερυθρόλευκοι αναμένεται να εμφανιστούν ενισχυμένοι. Στρέλνιεκς και Ρόμπερτς έχουν την ικανότητα να δώσουν έξτρα πόντους στους ερυθρόλευκους από την περιφέρεια. Αυτό αναμένεται να αποσυμφορίσει, εν μέρει, και τον Βασίλη Σπανούλη, κάτι απαραίτητο για τα επόμενα  -δυστυχώς- τελευταία χρόνια του αρχηγού της ομάδας του Πειραιά. Εύστοχα, ο Ολυμπιακός επέλεξε παίκτες που μπορούν να στηρίξουν την επιθετική φιλοσοφία της ομάδας που βασίζεται στο pick and roll. Πέρα απ΄το οτι οι δύο γκαρντ είναι ικανοί να τρέξουν το pnr ως δημιουργοί, μπορούν να αποτελέσουν και ιδανικές spot up απειλές στα pnr του Σπανούλη, ανοίγοντας το γήπεδο και δυσκολεύοντας την άμυνα να στείλει διπλές και τριπλές βοήθειες στα plays του αρχηγού.

Frontcourt

Πολλές αλλαγές θα παρουσιάσει και η frontline των δευτεραθλητών Ελλάδας. Αλλαγές και σε πρόσωπα αλλά και στις θέσεις ορισμένων παικτών του ρόστερ του Ολυμπιακού έχει στο μυαλό του ο Έλληνας τεχνικός. Πιο αναλυτικά:

Forwrads: Πιο ξεκάθαρα θα είναι τα πράγματα για τον Ολυμπιακό στις θέσεις 3 και 4, σε σχέση με άλλες χρονιές. Την θέση του small forward θα την μοιραστούν, κυρίως, οι Κώστας Παπανικολάου και Ιωάννης Παπαπέτρου. Δυο παιδιά που γνωρίζουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού και ξέρουν τι να περιμένουν. Χρόνο στην συγκεκριμένη θέση θα πάρει, λογικά, και το καινούριο απόκτημα της ομάδας, Χόλις Τόμσον. Ο Αμερικάνος είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων με εμπειρία από το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Ο πρώην παίκτης των Σίξερς θα χρειαστεί τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής και είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του φετινού Ολυμπιακού. Ο Τόμσον, όπως και ο Παπανικολάου, μπορεί να αγωνιστεί και στο 2 σε ψηλά σχήματα.

Στην θέση του power forward συναντάμε τον Γιώργο Πρίντεζη και τον νεοαποκτηθέντα Κιμ Τιλί. Πιθανόν, την Ολυμπιακός 2017-18: Η ανάλυση του ρόστερ του Ολυμπιακούκαλύτερη κίνηση του Ολυμπιακού το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ο Ολυμπιακός αποκτάει, επιτέλους, έναν αξιόπιστο παίκτη πίσω από τον Πρίντεζη. Ο Τιλί είναι ένας δυναμικός power forward με ικανότητα στο σκοράρισμα από μέση απόσταση. Έχει εμπειρία στην euroleague και αναμένεται να ενσωματωθεί εύκολα στην ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι, μετά τα πειράματα των τελευταίων χρόνων για το back up του Πρίντεζη, κατέληξαν σε μία ορθολογική επιλογή. Οι προσπάθειες, με παίκτες – στοιχήματα όπως οι  Τσαϊρέλης, Γουόρικ και Αγραβάνης και πειράματα τύπου Παπαπέτρου, δεν βοήθησαν τον Ολυμπιακό. Κάθε άλλο, μάλιστα. Με τους προαναφερθέντες να μην μπορούν, τις περισσότερες φορές, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, ο Πρίντεζης έμενε αβοήθητος να παίζει πολύ παραπάνω απ’όσο θα έπρεπε και να εξαντλείται.

Ο Γάλλος διεθνής έχει την δυνατότητα να προσφέρει ποιοτικά λεπτά στον Ολυμπιακό την ώρα ξεκούρασης του Πρίντεζη. Ο πρώην παίκτης της Μπασκόνια μπορεί να δώσει τις απαραίτητες ανάσες  στο βασικό 4άρι του Ολυμπιακού και να βγει ακόμη και μπροστά για να ‘’καλύψει’’ τις κακές βραδιές του Πρίντεζη. Γι’αυτό και υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Τιλί θα αποτελέσει την πιο χρήσιμη μεταγραφή για το ρόστερ του Ολυμπιακού. Γιατί η άφιξη του σημαίνει πιο ξεκούραστος, άρα και καλύτερος, Πρίντεζης.

Centers: Μιλουτίνοφ, Μπιρτς και Γιανγκ πέρσι. Μιλουτίνοφ, Μακλίν και Μπόγρης φέτος. Άλλη μία θέση που υπάρχει μεγάλη αλλαγή προσώπων. Επί της ουσίας μόνο ο Σέρβος παρέμεινε στο ρόστερ του Ολυμπιακού από τους περσινούς centers, ο οποίος αναμένεται να έχει και ρόλο βασικού. Αλλαγή στο σκεπτικό της ομάδας μετά από αρκετά χρόνια, η οποία συνήθιζε να στηρίζεται σε undersized ψηλούς, φέτος θα έχει στην διάθεση της μόνο έναν αθλητικό center. Έχει ενδιαφέρον να δούμε την επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού φέτος, καθώς ομάδα που στηρίζει τις περισσότερες επιθέσεις της στο pick and roll θα πρέπει να λειτουργήσει με βασικό center ύψους 2.12, προφανώς πιο αργό και δυσκίνητο, σε σύγκριση με τους προκατόχους του.

Από κει και πέρα, στον Πειραιά περιμένουν τον Μακλίν να ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο και να συνεχιστεί η παράδοση των επιτυχημένων επιλογών τους στους αθλητικούς ψηλούς, με εξαίρεση τον Πάτρικ Γιανγκ. Ο Ολυμπιακός 2017-18: Η ανάλυση του ρόστερ του ΟλυμπιακούΜακλίν ταιριάζει με την επιθετική φιλοσοφία του Ολυμπιακού και ο Σφαιρόπουλος θέλει από τον Αμερικάνο να δίνει ενέργεια, αθλητικότητα, μεγαλύτερη ταχύτητα και καλό παιχνίδι στον αέρα ( ριμπάουντ, μπλοκ κλπ). Στοιχεία, δηλαδή τα περισσότερα, που δεν μπορεί να προσφέρει ο Μιλουτίνοφ. Ο Αμερικάνος μπορεί να αποτελέσει τον παίκτη κλειδί για τους ερυθρόλευκους, καθώς σε παιχνίδια που θα επιτάσσουν την παρουσία αθλητικού center στην ομάδα, η επιλογή του θα είναι μονόδρομος για τον Έλληνα τεχνικό. Συνεπώς, η έλλειψη εναλλακτικής σημαίνει πως η απόδοση του μπορεί να είναι καταλυτική για αρκετά παιχνίδια των Πειραιωτών.

Τέλος, ο Γιώργος Μπόγρης αποκτήθηκε για 3ος center της ομάδας. Ενδεχομένως, η παρουσία του να περιοριστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, εφόσον στην ομάδα υπάρχει και ο Δημήτρης Αγραβάνης, ο οποίος μπορεί να παίξει τον ρόλο του 5ου ψηλού, με το πλεονέκτημα πως αγωνίζεται και στις δύο θέσεις μες την ρακέτα. O Μπόγρης δεν είναι το ‘’κλασσικό’’ 3ο πεντάρι, που θα μπει να κάνει 2-3 σκληρά φάουλ, να μαζέψει 2-3 ριμπάουντ και, γενικότερα, να ‘’παίξει ξύλο’’. Ο Έλληνας center έχει καλή επαφή με το καλάθι, καλές κινήσεις στο low post, ενώ μπορεί να κινηθεί καλά και στο pnr. Εκεί, ίσως, μπορεί να ‘’πατήσει’’ και να βρει περισσότερο χρόνο στην ομάδα. Αμυντικά αντιμετωπίζει προβλήματα όταν τον βάλουν πλάτη, αλλά έχει σχετικά γρήγορα πόδια για το ύψος του για να αντιμετωπίσει καταστάσεις pnr.

Ολυμπιακός 2017-18: Η ανάλυση του ρόστερ του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός ήταν κινητικός φέτος το καλοκαίρι, έκανε πολλές κινήσεις και θα έχει πολλά νέα πρόσωπα. Το ευτύχημα για τους ερυθρόλευκους είναι πως υπάρχει ο γηγενής κορμός χρόνων, που μπορεί να κάνει την ενσωμάτωση νέων προσώπων πολύ πιο εύκολη. Οι δευτεραθλητές Ευρώπης και Ελλάδας, με βάση τις κινήσεις που κάνανε, αναμένεται να παρουσιαστούν διαφορετικοί. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση και να έχουν περισσότερο πλουραλισμό, αφού αποκτήθηκαν παίκτες με έφεση στο σκοράρισμα, πράγμα πρωτόγνωρο για το ρόστερ του Ολυμπιακού. Το μεγάλο στοίχημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι να καταφέρει να το πετύχει αυτό, χωρίς να χάσει το μεγάλο όπλο της ομάδας του, που εδώ και χρόνια είναι η άμυνα.