Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την επιτυχία

Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την επιτυχία

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ριχτεί στην μάχη των προημιτελικών. Με φόντο την τετράδα της διοργάνωσης, οι διεθνείς μας θα αντιπαρατεθούν σε αυτούς της Ρώσικης ομάδας. Το διακύβευμα τεράστιο. Η πρόκριση στην ζώνη των μεταλλίων, που έμοιαζε απατηλό όνειρο πριν λίγες μέρες, παίζεται σ’αυτό το παιχνίδι.

Αν κάποιος μας έλεγε, καμιά 20αριά μέρες πριν το τουρνουά, πως η Ελλάδα θα βρεθεί στους 8 και αντίπαλός της θα είναι η Ρωσία, αυτό που, λογικά, θα φανταζόμασταν θα ήταν μία εθνική, η οποία αφού σάρωσε στο Ελσίνκι, βρίσκει ”καλές” διασταυρώσεις και μάλλον θα ετοιμαζόμασταν ήδη για τον ημιτελικό. Επειδή, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, κανένας μας και, κυρίως, η εθνική ομάδα δεν πρέπει να θεωρήσει την Ρωσία εύκολη αντίπαλο. Ας ρωτήσουμε τον κόουτς Αντομάιτις και τον βοηθό του κύριο Πατσέσας αν τους βοήθησε η έπαρση και οι συνεχείς υποτιμητικές δηλώσεις προς τον Έλληνα ομοσπονδιακό τεχνικό. Οι Λιθουανοί μας υποτίμησαν και το πλήρωσαν. Ας μην γίνουμε από θύτες, θύματα αυτή την φορά.

Αρχικά, είναι ξεκάθαρο πως μία ομάδα για να φτάσει στους 8 της διοργάνωσης, σημαίνει πως κάτι κάνει καλά. Αυτό ισχύει προφανώς και για την Ρωσία, η οποία έχει κάνει μία εξαιρετική πορεία στο φετινό Eurobasket, αφήνοντας εκτός συνέχειας, μάλιστα, τους – φαβορί για μετάλλιο – Κροάτες. Πάμε να δούμε κάποια σημεία – κλειδιά του παιχνιδιού που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του και τι πρέπει να προσέξει η εθνική μας.

Αλεξέι Σβεντ

Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την επιτυχία

Ο Ρώσος γκαρντ είναι καταλυτικός στο παιχνίδι της ομάδας του Μπαζάρεβιτς. Η απόδοσή του είναι ο κύριος λόγος που η ομάδα του προχωράει στο τουρνουά. Ο πρώην παίκτης του ΝΒΑ μετράει 23,7 πόντους και 6,7 ασσίστ, έχοντας 12! στην νίκη επί της Κροατίας. Ο Σβεντ είναι σε εξαιρετική κατάσταση στο φετινό Εurobasket κι έχοντας την στήριξη από τους συμπαίκτες του ηγείται της προσπάθειας της Ρωσίας.

Η εθνική θα πρέπει να προσπαθήσει να τον περιορίσει. Καλάθης, Μάντζαρης και Σλούκας θα τρέξουν μία σκυταλοδρομία στην άμυνα του Σβεντ με σκοπό να τον κουράσουν και να του χαλάσουν το μυαλό. Ενδεχομένως και ο Παπανικολάου να αποτελούσε μία έξτρα λύση για το μαρκάρισμά του, αλλά δεν έχουμε δει τον Μίσσα να ρίχνει τον forward του Ολυμπιακού πάνω σε αντίπαλα guards, όπως συνηθίζει ο Σφαιρόπουλος στην ομάδα του. Ο Σβεντ είναι ένας παίκτης που θα πάρει πολλές προσπάθειες και πολλά σουτ στον αγώνα. Αν οι περιφερειακοί της εθνικής καταφέρουν να τον εκνευρίσουν, δεν είναι απίθανο να δούμε έναν Σβεντ εκτός αγώνα να παίρνει αρκετά βεβιασμένα σουτ.

Ρολίστες

Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την επιτυχία

Σε μία ομάδα που στηρίζει τόσα πολλά στην απόδοση ενός παίκτη, η απόδοση των υπολοίπων μπορεί να είναι κομβική στην εξέλιξη ενός αγώνα. Και ειδικά αυτών που έχουν συμπληρωματικό ρόλο στην ομάδα. Κι αυτό διότι η λογική λέει, πως την ζημιά ο Σβεντ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα καταφέρει να την κάνει. Το ίδιο και ο Μοζγκόφ. Ο Ρώσος center, κατά πάσα πιθανότητα, θα καταφέρει να τελειώσει σωστά τις φάσεις του κάτω απ’το καλάθι. Η άμυνα και η εξουδετέρωση των υπολοίπων θα κρίνει πολλά στο παιχνίδι.

Οι Ρώσσοι έχουν καλούς παίκτες να πλαισιώνουν τους 2 προαναφερθέντες stars. Βοροντσέβιτς, Κουλάγκιν, Κουρμπάνοφ, Φριντζόν και Ζούμπκοφ είναι μία πεντάδα παικτών που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα. Οι παραπάνω πετυχαίνουν περίπου το 43% των πόντων της Ρωσίας, όντας ‘’οικονομικοί’’ και με καλά ποσοστά ευστοχίας. Η καλή αμυντική προσήλωση πάνω στους ρολίστες της ‘’αρκούδας’’ πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του τεχνικού επιτελείου της ομάδας μας.

Η Ελλάδα έχει και την ποιότητα και το βάθος του πάγκου για να κοιτάξει στα μάτια τους, πραγματικά, καλούς συμπληρωματικούς παίκτες της Ρωσίας. Η ελληνική άμυνα πρέπει να αποκόψει τον Σβεντ από τους συμπαίκτες του για να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τον εαυτό της. Με καλά deflections και συγκέντρωση στο 100% από τους διεθνείς μας, μπορούν να απομονώσουν το παιχνίδι του Ρώσου star και να περιορίσουν την δημιουργία του. Αυτό θα κάνει τον Σβεντ να κουραστεί περισσότερο και πιθανόν να δημιουργήσει σουτ υπό κακές προϋποθέσεις για την ρώσικη ομάδα. Επιπλέον, το supporting cast της δεν θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, καθώς δεν περιλαμβάνει παίκτες που μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους. Ακόμα και κάποιοι να το κάνουν στις ομάδες τους, δεν έχουν μάθει να λειτουργούν έτσι στην φετινή Ρωσία. Αυτό σημαίνει πως αν η εθνική επιτύχει τα παραπάνω, θα έχει καταφέρει να βγάλει τους Ρώσους έξω απ’τα νερά τους.

Συγκέντρωση

Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την επιτυχία

Τεράστιο ζήτημα για την εθνική μας αποτελεί η πνευματική προσέγγιση του αγώνα. Στην φετινή διοργάνωση η ομάδα έχει χάσει την συγκέντρωσή της ακόμα και σε παιχνίδι με υποδεέστερη αντίπαλο, όπως η Ισλανδία, και έχει βάλει μόνη της προβλήματα στον εαυτό της. Την έχουμε δει να μην βρίσκεται στο παρκέ για 30 λεπτά και μέσα σε ένα δεκάλεπτο να εμφανίζεται και να παλεύει να γυρίσει παιχνίδια 20 πόντων με την Γαλλία και την Φινλανδία. Την έχουμε δει, επίσης, να πραγματοποιεί μια μεστή και καλή εμφάνιση για πάνω από 30 λεπτά απέναντι στους Σλοβένους, αλλά στο τέλος του παιχνιδιού να αποσυγκεντρώνεται πάλι και να χάνει το παιχνίδι. Την παρακολουθήσαμε να παίζει πεισμωμένη, αλλά και αρκετά αγχωμένη στο παιχνίδι – τελικό με τους Πολωνούς. Αλλά την είδαμε και 110% συγκεντρωμένη, αποφασισμένη και προσηλωμένη στο πλάνο της, όταν κατάπιε τους Λιθουανούς.

Τρέλα στο μυαλό της εθνικής ομάδας, που εν μέρει δικαιολογείται και εν μέρει είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Περασμένα ξεχασμένα, όμως, και αυτό που τώρα ενδιαφέρει την επίσημη αγαπημένη είναι να εμφανίσει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, εφάμιλλα του τελευταίου της αγώνα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάζεται καθαρό μυαλό, γρήγορη σκέψη σε άμυνα και επίθεση και συγκέντρωση στο παιχνίδι για 40 λεπτά. Σε παιχνίδια τέτοιου χαρακτήρα δεν επιτρέπεται η χαλάρωση σε κανένα σημείο του αγώνα. Ευτυχώς η εθνική έχει έμπειρους παίκτες και έχει δείξει πως απ’όταν άρχισαν τα νοκ άουτ παιχνίδια (για την Ελλάδα και ο αγώνας με την Πολωνία, επί της ουσίας, νοκ άουτ ήτανε) τα επίπεδα συγκέντρωσης και προσήλωσης στο πλάνο είναι πολύ υψηλά.