Αντίο “γλυκέ Πρίγκιπα”

κακά

Απευθυνόμενος στους ρομαντικούς αναγνώστες μου: “πλούσιος γεννιέσαι στο ποδόσφαιρο, δεν γίνεσαι από το ποδόσφαιρο”. Τα χρήματα που θα κερδίσεις σε κάνουν διάσημο – όσα κι αν είναι – και όνομα ισχυρό, πλούσιο όμως σε κάνουν οι παραστάσεις, οι στιγμές.

Ο άνθρωπος που μας δίδαξε ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει κοινωνική ανισότητα ακούει στο όνομα Ρικάρντο Κακά! Όσα χρήματα κι αν έχει κερδίσει πιθανότατα δεν τα είχε ποτέ ανάγκη! Δεν έφυγε από τη Βραζιλία για να αλλάξει ζωή, για να ξεμπλέξει από τα κυκλώματα της φαβέλας γιατί είχε ανάγκη τα χρήματα και τη δόξα της Ευρώπης. Το έκανε γιατί αυτό το παιδί γεννήθηκε να παίζει μπάλα, την έβρισκε από μικρός να της φέρεται τόσο ευγενικά, όσο χαμογελάει! Να ξεσηκώνει τα – γυναικεία και μη – πλήθη στις παραλίες του Σάο Πάολο χάρη στις δεξιότητές του και όχι χάρη στα εκατομμύρια δολλάρια που διέθετε η διάσημη οικογένειά του.




Αυτός ο Λατίνος μάγκας, πριν λίγες ημέρες δάκρυσε για τελευταία φορά εντός χορταριού, κάνοντας με να συνειδητοποιήσω τι σημαίνει να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα πετώντας μακριά από την ασφάλεια των στρωμένων εργασιών και της οικογενειακής σιγουριάς, πετυχαίνοντας ολομόναχος και στο τέλος να δικαιώνεται κιόλας, αναγκάζοντας τόσες χιλιάδες Αμερικάνους (το τονίζω) να σε χειροκροτούν όρθιοι από σεβασμό, πρωτίστως, και έπειτα από θαυμασμό.

Το χρονικό της ιστορίας του λευκού πρίγκιπα από τη Γκάμα, ξεκινά στις 22 Απριλίου του 1982 και όπως φαίνεται, προχθές, 19 Οκτωβρίου του 2017 το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και για τον Ρικάρντο Ίζεκσον ντος Σάντος Λέιτε, θα αρχίσει να ακούει τα σημάδια του θεού, που τόσο τιμούσε κάθε φορά που σκόραρε με τα χρώματα της Σελεσάο. Αν δεν ξέρεις λοιπόν πως είναι κάθε φορά που κλαις να γίνεσαι παραγωγικός, κάθε φορά που νομίζεις ότι όλα θα τελειώσουν μπροστά σου η πίστη στου να σε σέρνει μακριά από το κακό, τότε έλα να στο διδάξει ο Κακά, σύμφωνα με το νεώτερο αδερφό του Ροντρίγκο και αργότερα το σύνολο της ποδοσφαιρικής υφηλίου.

Ο Κακά λοιπόν, ήταν πράγματι ένας διαφορετικός Βραζιλιάνος. Ο Πρίγκιπας της ιστορίας που σας ανέφερα Αντίο "γλυκέ Πρίγκιπα"νωρίτερα είναι ο πρωτότοκος του Μπόσκο Ίζακσον Περέιρα Λέιτε, γνωστού μηχανικού της πόλης της, δίπλα από το Σάο Πάολο και της Σιμόνε ντος Σάντος, δασκάλας στο δημοτικό της Γκάμα. Συνεπώς, ξεχάστε ό,τι μπορεί να φανταστήκατε περί σκισμένων σορτς και ξυποληταριού στις αλάνες με θεαματικά γκολ και αποδεχτείτε άφοβα τον πιτσιρικά που μέχρι τα πέντε πρώτα χρόνια της σχολής του ασχολείτο με το τένις. Στα 8 του χρόνια, ο ήρωας της ιστορίας μας αποφασίζει να ενταχθεί στο δυναμικό της Σάο Πάολο. Δέκα συναπτά έτη, ο Βραζιλιάνος μάγος, καταφέρνει να συνδυάζει λοιπόν προπονήσει και σχολείο, δίχως το παραμικρό πρόβλημα επιβίωσης. Το 2001 μάλιστα, σε ηλικία 18 ετών πια, θα κατακτήσει το πρώτο κύπελλο Βραζιλίας, αν και ακόμα αγωνιζόταν με τους νέους της ομάδας του.

Η συνέχεια της αφήγησης παραπέμπει σε πασίγνωστο δυστύχημα που είχε, καθώς σε επίσκεψη της οικογένειάς του στους παππούδες του, ο Κακά θα σκάσει από νεροτσουλήθρα με υπερβολική δύναμη στον πάτο της πισίνας. Παρά τις πρώτες διαβεβαιώσεις των θεραπόντων για αποφυγή ανησυχίας, οι φρικτοί πόνοι και οι επόμενες εξετάσεις θα μαρτυρήσουν ότι από καθαρή τύχη δεν είχε μείνει παράλυτος. Μοναδική λύση να παραμείνει με ειδικό κολάρο για 2 μήνες, προσευχόμενος για την ημέρα που θα ξανακλοτσήσει την λατρεμένη του πλέον μπάλα. Η βαθιά του πίστη κατά ορισμένους συμπατριώτες του οφείλεται στο παραπάνω γεγονός, κατά τον Χριστιανό Ευαγγελιστή σούπερ σταρ ωστόσο, όχι μόνο διάβαζε τη Βίβλο από μικρός με γονεϊκή παρότρυνση, αλλά εξέφραζε και την επιθυμία να γίνει παπάς, όταν ολοκληρωθεί η ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ρικάρντο, ο Θεός είναι μεγάλος, μείνε λίγο ακόμα στα γήπεδα, σίγουρα θα σε συγχωρέσει για τις στιγμές που μας πρόσφερες… απλόχερα.

kaka

 

Τον Ιανουάριο του 2001 θα δικαιωθεί ηθικά και καταφέρνοντας να επιστρέψει υγιής, υπογράφει με ταχείες διαδικασίες συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα της Σαο Πάολο. Με 25 συμμετοχές τον χρόνο κατά μέσο όρο, ως το 2003 ο Κακά σάστιζε και εκτελούσε με 12 την πρώτη χρονιά και 10 τη δεύτερη κάθε πιθανό αντίπαλο από τη θέση του Δεκαριού. Η λάμψη του θα θαμπώσει τους Ευρωπαίους σκάουτς, αλλά νικητής της μάχης θα αναδειχθεί ο ένας και μοναδικός Σίλβιο. Ο Μπερλουσκόνι θα τον ντύσει στα χρώματα των “Ροσονέρι” με 8.500.000 ευρώ. Με την ταπεινότητα που άρμοζε στον ευγενή πρίγκιπα του χρονικού, στη Μίλαν θα αντικαταστήσει τον Ρούι Κόστα και μάλιστα θα επιστρέψει από τη μάχη της πρώτης σεζόν με την κούπα του Καμπιονάτο στην ασπίδα του. Ο πρώτος μήνας αρκούσε να προσαρμοστεί πλήρως στα δεδομένα της πόλης και του κλαμπ και φυσικά να βρει τη θέση του στην 11άδα του Αντσελότι και στα παπούτσια του προκατόχου του. Δέκα γκολ και 30 συμμετοχές με ασίστ που “έβγαζαν μάτια” σε Σεφτσένκο και Πίπο Ινζάγκι, αρκούσαν ώστε να ανακηρυχθεί παίκτης της σεζόν και να διεκδικήσει τη Χρυσή Μπάλα της επόμενης χρονιάς, χωρίς όμως επιτυχία.

Το όνειρο συνεχίζεται για τον μικρό μάγο, αφού η νέα σεζόν θα τον βρει να ‘ χει στην πλάτη του δύο εκ των σπουδαιότερων στηριγμάτων του κόσμου. Τζενάρο Γκατούσο και Κλάρενς Ζέεντορφ θα κόβουν και το νέο δεκάρι της Μίλαν θα ράβει, ώστε ο Γιολ Νταλ Τόμασον να πετάει χάρη σε αυτόν ορισμένα από τα τελευταία γκολ του στο Μιλάνο. Η μαγική αυτή χρονιά θα έχει άδοξο τέος και αφού βρει φιναλιστ τη Μίλαν, θα οδηγήσει εκεί που όλοι γνωρίζουμε… Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη σε ένα ματς που δεν ήταν για… καρδιακούς θα στεφθεί η Λίβερπουλ και ο Βραζιλιάνος δεν θα χάσει μόνο το Champions League αλλά και τη Χρυσή Μπάλα ξανά, ο τίτλος του καλύτερου μέσου του CL όμως άνηκε στον πρίγκιπα.

Έτοιμοι για την στέψη; Αφού φύγει η σεζόν 2005-06 με 17 γκολ στην Serie A και τον τίτλο της Χρυσής Μπάλας ξανά χαμένο για τον ίδιο, μαζί της θα πάρει και τον εκφραστή της τέχνης του Κακά, Αντρέι Σεφτσέκνο, μιας και ο Ουκρανός στράικερ θα αναζητήσει την τύχη του σε άλλες πολιτείες…

Ο απόλυτος κυρίαρχος της μεσοεπιθετικής γραμμής πλέον, το 2007, στους Μιλανέζους, θα τους οδηγήσει στην κατάκτηση του C.L. απέναντι στη Λίβερπουλ, με σκορ 2-1. Το όνειρο γίνεται έτσι πραγματικότητα και στέφθηκε ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Πριν αλλάξει ο χρόνος, ο Ρικάρντο Κακά θα σκοτώσει τον δράκο – σεμνότατα – με το πριγκιπικό σπαθί του και θα καταφέρει επιτέλους να φιλήσει τη γυναίκα των δικών του ονείρων, κάνοντάς τα πραγματικότητα. Η Χρυσή Μπάλα του άνηκε.

Oι εμφανίσεις του θα συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά να παραδειγματίζουν τους άσωτους Λατίνους των παραλιών και έτσι το 2008 οι Συμπατριώτες του θα διαλέξουν να τον τιμήσουν όπως του αρμόζει. Το Hall Of Fame του Μαρακανά, του διασημότερου σταδίου του Αμερικανικού Νότου, φιλοξενεί πλέον το όνομά του, γεγονός που τον κατατάσσει σε 1 εκ των κορυφαίων που αγωνίστηκαν εντός αυτού.

Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει όταν τον Οκτώβρη του ίδιου έτους θα βραβευτεί ως ο καλύτερος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η πρώτη του καριέρα στη Μίλαν ολοκληρώνεται κάπως έτσι, με 193 εμφανίσεις και 70 γκολ, τόσο ένδοξα δηλαδή, που το χρυσάφι που θα προσφέρει η Μάντσεστερ Σίτι για να τον αποκτήσει θα αποδείξει την αληθινή χρηματιστηριακή του αξία, έναντι μερικών χιλιάδων που πρόσφερε η Μίλαν για να τον κάνει για πρώτη φορά Ευρωπαίο. Τι κι αν αρνήθηκε ο ρομαντικός πρίγκιπας, χορτασμένος από πλουσιοπάροχα δώρα και φήμη, τι κι αν έγινε σύνθημα στα χείλη των Ιταλών που κατέφθαναν κάτω από το φτωχικό του παλάτι στα προάστια του Μιλάνου για να τον δοξάσουν… Λίγους μήνες αργότερα, το χρονικό του πεπρωμένου του τον βρίσκει κάτοικο Μαδρίτης, έτοιμο, σίγουρο και αρκετά ώριμο να δοκιμάσει τη νέα πρόκληση μέσα από ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κεφάλαιο: Real Madrid

Αντίο "γλυκέ Πρίγκιπα"

Με μαέστρο τον Ζοζέ Μουρίνιο ο Κακά έγινε μέρος στην ορχήστρα της Βασίλισσας, που επεδίωκε να ανασυσταθεί με την απόκτηση αστέρων των ευρωπαϊκών συλλόγων και φυσικά του Κριστιάνο Ρονάλντο, που ξεπέρασε κατά πολύ τα συνηθισμένα μεταγραφικά δεδομένα. Εκεί, θα πραγματοποιήσει μέτριες, για τις περιστάσεις, εμφανίσεις. Την 1η σεζόν, ήρθε σε επαφή μόλις 8 φορές με το αντίπαλο “πλεκτό”. Και οι ασίστ του; Μόνο 6…

Οι ημέρες στην Ισπανική πρωτεύουσα θα κυλήσουν κάπως έτσι, μέχρι που το καλοκαίρι του 2010 ο Κακά είναι έτοιμος να πολεμήσει στο πλευρό της Εθνικής Βραζιλίας. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο δεξί του γόνατο θα τον οδηγήσει άμεσα στο χειρουργείο και, όπως θα φανεί εκ των υστέρων, στην αισθητή πτώση της φήμης και την επιτυχίας.

Οι Μερένχες, αναγκαστικά, θα αποκτήσουν τον Μεσούτ Οζίλ προς αντικατάστασή του, ενώ κι όταν επιστρέψει, ύστερα από πολλούς μήνες, θα συνεχίσει να υπάρχει στην σκιά των μεταγραφών των ολόφρεσκων Μόντρις και Ντι Μαρία. Οι ενοχλήσεις και οι συχνοί τραυματισμοί δεν θα αφήσουν τον πρίγκιπα να αντέξει ξαφνικά στην αφάνεια της Ρεάλ και θα διακόψει το συμβόλαιό του στα 4 αντί για τα 6 προβλεπόμενα χρόνια, με προσωπική επιθυμία για αποχώρηση.

Back Home

Αντίο "γλυκέ Πρίγκιπα"

Κάπως έτσι η 2η θητεία του στη Μίλαν είναι γεγονός. Η πόρτα του Μιλανέζικου βασιλείου άνοιξε να υποδεχθεί τον πρίγκιπά της και το κοινό την καρδιά του για τον λατρεμένο του ήρωα, ακόμα και αν ήταν με σπασμένα φτερά. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η μεταγραφή του “κλειδώνει” και αν και επέστρεψε ως ελεύθερος, η αμοιβή του ορίζεται στα 4 εκατομμύρια € τον χρόνο με 2ετές συμβόλαιο και το “δικό του” νούμερο 22 ξανά στην πλάτη.  Σε χρονικό διάστημα μικρότερο από το προκαθορισμένο τελικά οι 2 πλευρές θα χωρίσουν κοινεί συναινέσει, καθώς η απουσία του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το υπέρογκο ποσό του συμβολαίου του στοίχισε στον σύλλογο. ο Απολογισμός εντός του μοναδικού έτους που παρέμεινε ήταν 9 γκολ και 5 ασσίστ σε 37 παρουσίες. Πάντως, οι ρομαντικές μας σκέψεις μας κάνουν να θαυμάσουμε εκείνη τη Μίλαν και το Βραζιλιάνο άσο, που ξεπέρασε φορώντας τα κοκκινόμαυρα τα 100 γκολ και τις 300 συμμετοχές συνολικά, στις 2 θητείες του!

American Dream

 

H ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του MLS, του Αμερικανικού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, θα γίνει το 2011 ο Ρικάρντο Ίζεκσον ντος Σάντος Λέιτε, αντί του ποσού των 6 εκατομμυρίων € ετησίως. Με στόχο να μην αδρανοποιηθεί, θα παραχωρηθεί δανεικός στην πρώτη του ομάδα, τη Σάο Πάολο, όπου θα αγωνιστεί σε 24 ματς, δίχως να θυμίζει στο ελάχιστο τον μικρό πρίγκιπα που πέταξε στην Ευρώπη με τόσες περγαμηνές 11 χρόνια νωρίτερα. Ο Κακά θα βρει δίχτυα μόλις 3 φορές, θα μοιράσει 4 ασίστ και θα φτιάξει τελικά βαλίτσες για Ορλάντο…

Η νέα του ομάδα θα είναι η Ορλάντο Σίτι, της οποίας έως και σήμερα είναι ο ποιοτικότερος παίκτης. Σε 73 συμμετοχές του μετράμε 24 τέρματα, ενώ σε κάποια αγγίγματα στην μπάλα καμιά φορά παρασυρόμαστε και νοσταλγούμε εκείνα τα σουτ που μας γοήτευσαν. Κι εκείνος άλλωστε καμιά φορά θυμάται τον Πρίγκιπα και μας αποζημιώνει.

Seleção

Αντίο "γλυκέ Πρίγκιπα"

To κεφάλαιο Εθνική ομάδα μένει τελευταίο σκόπιμα. Όχι ως ασήμαντο, αλλά γιατί για τον ίδιο τον Κακά, όπως και κάθε Λατίνο, είναι κάτι ξεχωριστό. Ναι, για κάθε παιδί που ονειρεύεται να γίνει επαγγελματίας αθλητής, ανεξαρτήτου καταγωγής, η φανέλας με το εθνόσημα στο στήθος είναι φαντασίωση ζωής. Προσωπικά, ξεχωρίζω τον ήρωα της ιστορίας του μυαλού μου, σε ο,τι σχετίζεται με την επαφή του με τη Seleção γιατί πολύ απλά συνέπεσε να είναι το ορόσημο στην πορεία του που σήμανε την αρχή του τέλους… Τώρα που χρονογράφησα μπροστά στα μάτια σας μία τέτοια καριέρα, σίγουρα θα με καταλάβετε…

Είναι καλοκαίρι του 2002! Η ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με ομάδα που δεν θα ξαναδείς για πολλά ακόμα χρόνια, όσα χρήματα κι αν σκάσει ο Φλορεντίνο Πέρεθ μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Εκτός από τα τρία “R”, Ρονάλντο (έχουμε πει, ο αληθινός, όχι ο χτενισμένος), Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, μερικά ονόματα που θα σου αναφέρω είναι Καφού, Ζε Ρομπέρτο, Ρομπέρτο Κάρλος, Λούσιο, Ρόκε Τζούνιορ. Θές κι άλλο; Εκείνη η μαγική ορχήστρα του Σκολάρι, θα σηκώσει την κούπα, με τον Κακά απλά να συμπληρώνει την 23άδα, όπως μόλις θα υποθέσατε. Τίτλο Νο1 λοιπόν.

Εκείνο που δεν μπορώ να μην αναφέρω, ακόμα κι αν δεν έχει την παραμικρή σημασία, είναι η 2η φορά με την εθνική του. FIFA Confederations Cup 2005. Συμμετοχές δεν είχε πολλές. 4,5 αν δεν λαθεύω… Γκολ όμως είχε, ήταν εκείνο το αξέχαστο κόντρα στην λατρεμένη μας τότε Αργεντινή, σε εκείνον το τελικό του Βερολίνου με 1-1. Η επόμενη χρονιά θα βρει τον Βραζιλιάνο ποιητή να οδηγεί τη Selecao, να σκοράρει και να μένει εκτός από εκείνη τη μεγάλη Γαλλία, που στην αιχμή του δόρατος καμάρωνε τον Τιερί Ανρί.

Ο πρώτος τίτλος της Βραζιλίας με τον χαμογελαστό της πρίγκιπα να ναι βασικό της στέλεχος έρχεται το 2007. Το Copa America συγκαταλέγεται στη συλλογή του μαζί με το CL και τα πρωταθλήματα Ιταλίας του. Τίτλος Νο 2. Ο πιστός λευκός στρατιώτης των Λατίνων θα πολεμήσει για 1 τίτλο στο πλάι τους και το 2009. Ο απολογισμός και μάλιστα εκείνη τη φορά με το 10 στην φανέλα (όχι εκείνη τη φλις που είχε μικρός, την άλλη) είναι 3 γκολ στο Confederations Cup, η Χρυσή Μπάλα του τουρνουά και η διάκρισή του ως πολυτιμότερος του Θεσμού.

Παλεύω μέσα μου να καθυστερήσω τη στιγμή που αναγκαστικά θα πρέπει να σας γράψω για το Παγκόσμιο του 2010. Κάπου εδώ θα πιστοποιήσετε ό,τι ακριβώς σας περιέγραφα στην εισαγωγή του κεφαλαίου. Ο Κακά δεν θα σκοράρει σε εκείνο το Παγκόσμιο, θα μοιράσει ασίστ με το κουτάλι και κάπου στα ημιτελικά στην ήττα από τους Ολλανδούς, θα αντικατασταθεί. Η Ρεάλ μετά από τόσα εκατομμύρια σκέφτεται ακόμα και την αίτηση αποζημίωσης από τη Βραζιλία, στο άκουσμα των 2 μηνών μετά από το αναγκαστικό χειρουργείο, ενώ ο ίδιος το μόνο που εύχεται είναι να μην έχουν πειραχτεί και οι σύνδεσμοι του γονάτου του.

Κάπου εδώ για εμένα θα μπορούσε να γραφτεί το τέλος του Κεφαλαίου και του Ρομαντισμού που κρύβει αυτή η σχέση Κακα – Εθνικής. Ενδεικτικά μονάχα, θα σας πω ότι από τότε, όχι απλά δεν θα γίνει ποτέ όπως πριν, για λόγους που αναλύσαμε παραπάνω, αλλά θα αργήσει να κληθεί ξανά στην αποστολή. Το 2012 που έκπληκτος επαναστρατεύτηκε, μόνο που δε δάκρυσε και πανευτυχής σκόραρε κιόλας δις. Το 2013 και το 2014 ο Σκολάρι δεν θα υπολογίζει στις δυνατότητές του, παρά μόνο σε κάτι φιλικά. Ίδια άποψη θα έχει και ο διάδοχος Dunga, καθώς το’15 θα μείνει και εκτός Copa America. Με τον τρόπο αυτό φτάνουμε στο κοντινό 2016, όπου η ευκαιρία θα δοθεί εξαιτίας του τραυματία Douglas Costa, όμως θα χαθεί τελειωτικά ύστερα από 80′ συμμετοχής και την πρώτη νίκη των Βραζιλιάνων κόντρα στον Παναμά για τα προκριματικά του Μουντιάλ των Μάιο. Τον Ιούνιο οι μυικές ενοχλήσεις θα επιστρέψουν και έτσι θα αντικατασταθεί από τον Γκάνσο της Σεβίλλης.

Δάκρια τέλος! Μόνο υπερηφάνεια για αυτόν τον ποιητή του οποίου τη φανέλα τίμησα στα 5×5 της γειτονιάς μου με το 22 στην πλάτη για τη Μίλαν και το 8 για τη Ρεάλ.

(σ.σ.: Τι κι αν δεν ήταν αυθεντικές, ήταν γουρλίδικες!

σ.σ. 2: Δεν ήμουν ποτέ οπαδός της Ρεάλ, αλλά υπάρχουν κάτι παικταράδες που τους τιμάς όπου και να παίζουν.)

Για το τέλος άφησα σκόπιμα μερικές γλυκόπικρες στιγμές για να μην κλείσουμε συγκινημένοι ασθμαίνοντας βαθιά. Ο πρίγκιπας της ιστορίας μας δεν είναι τυχαίος. Είναι η ίδια ρομαντική φιγούρα και στην προσωπική του ζωή. Πριν αρχίσετε τα γιουχαρίσματα θα σας τονίσω ότι παντρεύτηκε μόλις στα 23, τον παιδικό του έρωτα (και τώρα πρώην σύζυγο, αλλά δεν έχει σημασία), την Καρολίν. Μαζί απέκτησαν τον διάδοχο Luka Celico και την δική του δούκισσα… Isabella. Κι όμως, μόνο 2, είναι και σε αυτό ξεχωριστός για Βραζιλιάνςο! Κατά τα άλλα με τόσες πασαρέλες στην Armani και το Dolce & Gabbana και άλλες τόσες χορηγίες της Adidas, πιθανώς να τον χώριζε και η υπομονετικότερη αναγνώστριά μας. Να σας τονίσω πάντως κορίτσια, ότι το παιδί δεν είναι απλά πιστό (στον θεό εννοώ!) αλλά δηλώνει και για αγαπημένο του βιβλίο την Βίβλο και λατρεμένο είδος μουσικής gospel, ένα είδος χριστιανικής μουσικής. Πάντως κορίτσια εάν πράγματι δεν αλλάζει γνώμη και ως τελευταία εικόνα κρατήσαμε τα δάκρυά του στο προχθεσινό ματς, δεν ξέρω εάν προλαβαίνετε… Οι δηλώσεις του στην τηλεόραση της χώρας του ήταν σαφείς όταν μας πρωτοσυστήθηκε: “Είμαι τόσο πιστός Ευαγγελιστής, που μόλις τελειώσει η ποδοσφαιρική μου καριέρα θέλω να γίνω ιερέας”. Μην τα ξαναλέμε… Σας το έγραψα και στην αρχή, αλλά δεν έκανα πλάκα… Ξέρεις τι κλάμα είχα ρίξει στο δημοτικό να μου αγοράσουν ποδοσφαιρικά και να είναι και τα κόκκινα και να είναι του Κακα; Η επιγραφή τους; Όχι “Kaka 22” και τέτοια ξεπερασμένα, αλλά “Jesus in First Place” !

Αντίο "γλυκέ Πρίγκιπα"