Sports Disaster Tales #1 : Ντέρμπι Κάουντι

ντέρμπι

Στο ποδόσφαιρο και γενικά στα σπορ τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάντα στους επιτυχημένους. Οι νικητές, οι πρωταθλητές κι αυτοί που δημιουργούν ρεκόρ είναι κι αυτοί που θα γίνουν το θέμα της ημέρας. Το εξασφαλίζει η εκπληκτική τους απόδοση. Τι γίνεται όμως όταν γίνεσαι θέμα της ημέρας για όλους τους λάθους λόγους; Ή για να το θέσουμε καλύτερα: Πόσο κακό είναι να γίνεσαι θέμα της ημέρας για μια συνεχιζόμενη κακή απόδοση που διαρκεί μια ολόκληρη αγωνιστική σεζόν;

Με αφορμή την ιταλική Μπενεβέντο, η οποία σε 12 αγώνες στη Serie A μετράει 12 ήττες ψάξαμε και βρήκαμε ποιοι είναι οι χειρότεροι όλων των εποχών στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και φυσικά στην Ελλάδα. Κι επειδή στο Rabona είμαστε και μπασκετικοί αναζητήσαμε κι εκεί τα αντίστοιχα …αστέρια. Σας παρουσιάζουμε τη νέα σειρά άρθρων μας: Sports Disaster tales

Ντέρμπι Κάουντι 2007-08: Ή πως τρεις διαφορετικές διοικήσεις κατάφεραν να τα κάνουν μαντάρα

Η Ντέρμπι είναι η ομάδα που κρατά το αρνητικό ρεκόρ της χειρότερης συγκομιδής βαθμών  στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Τη σεζόν 2007-08 τα «κριάρια» κέρδισαν μόλις 11 βαθμούς μέσα στο γήπεδο. Σε μια χρονιά που ό, τι μπορούσε να πάει στραβά συνέβη, η Ντέρμπι έγινε το ανέκδοτο του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφική σεζόν που θα ερχόταν το καλοκαίρι του 2007. Η Ντέρμπι είχε μόλις επικρατήσει της Γουέστ Μπρομ στα πλειόφ και πανηγύριζε την άνοδο της στην Πρέμιερ Λιγκ. Βέβαια, οι απαιτήσεις της Πρέμιερ δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις Τσαμπιονσιπ και η Ντέρμπι βρέθηκε μπροστά στο κλασικό δίλημμα των νεοφώτιστων της Πρέμιερ Λιγκ: Να επιβραβεύσει τους παίκτες που την οδήγησαν στην άνοδο κρατώντας τον κορμό της και να παλέψει για την παραμονή με αυτούς ή να ξηλώσει το ρόστερ και να φέρει έμπειρους παίκτες που έχουν «φάει την κατηγορία με το κουτάλι»; Ο πρόεδρος της Ντέρμπι, Πίτερ Γκάτσμπι αποφάσισε το πρώτο και αυτή η επιλογή του θα αποδεικνυόταν τραγική.

ντέρμπι

Η ομάδα που κέρδισε την άνοδο στην Premier League

Η ομάδα δεν είχε ιδιαίτερο ταλέντο και με εξαίρεση τον ταλαντούχο Σκωτσέζο επιθετικό Κένι Μίλερ, που αποκτήθηκε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, οι υπόλοιποι παίκτες πολύ δύσκολα θα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της κατηγορίας όπως και απέδειξαν τα αποτελέσματα. Η Ντέρμπι ξεκίνησε με ισοπαλία κόντρα στην Πόρτσμουθ κι έχασε δύσκολα με 1-0 από την Μάντσεστερ Σίτι όμως η συνέχεια θα ήταν …επίπονη. Τις τέσσερις συνεχόμενες ήττες διέκοψε η νίκη της Ντέρμπι επί της Νιουκάσλ με 1-0, νίκη που θα ήταν και η μοναδική όλη τη χρονιά! Και κάπου εκεί ξεκίνησε η διοικητική παράνοια: Οι διαμαρτυρίες των φιλάθλων θα έφερναν αλλαγή στον προεδρικό θώκο της ομάδας με τον Άνταμ Πίρσον να διαδέχεται τον Πίτερ Γκάτσμπι. Από την πρώτη μέρα οι σχέσεις του Πίρσον με τον προπονητή Μπίλι Ντέιβις, τον άνθρωπο που ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο της Ντέρμπι, θα ήταν οι χειρότερες δυνατές. Μάλιστα, ο κόουτς Ντέιβις θα δήλωνε σε συνέντευξη τύπου πως ο νέος πρόεδρος δεν είχε διάθεση να επενδύσει στους παίκτες του ρόστερ αλλά θέλει να φέρει καινούργιους, για να το πάει ένα βήμα παραπάνω μερικές μέρες αργότερα επισημαίνοντας πως ολόκληρο το ρόστερ δεν είναι για το επίπεδο της Πρέμιερ και πως ακόμα κι οι ίδιοι παίκτες το γνωρίζουν και το αποδέχονται! Η απάντηση του Πίρσον ήταν να τον απολύσει την ίδια μέρα καθώς η πλήρης απαξίωση του ρόστερ από τον ίδιο τον προπονητή της ομάδας δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Ωστόσο, ο Ντέιβις αποδείχθηκε σωστός στους ισχυρισμούς του καθώς ο νέος προπονητής Πολ Τζούελ σε συνεργασία με τον πρόεδρο Πίρσον προσέγγισε βετεράνους παίκτες με εμπειρία στην Πρέμιερ Λιγκ και απέκτησε τους Ντάνι Μίλς, Ρόμπι Σάβατζ και το γνωστό μας από το πέρασμα του σε ΟΦΗ και Ολυμπιακό, Ρόι Κάρολ για να σώσει τη χρονιά. Παράλληλα, παραχώρησε τον αρχηγό Όκλεϊ και τους επιθετικούς Χάουαρντ και Μάκεν, παίκτες που «είχαν τραβήξει το κουπί» για την Ντέρμπι την προηγούμενη χρονιά στην Τσάμπιονσιπ. Η νέα διοίκηση πέρασε στο άλλο άκρο διαλύοντας τον κορμό και φέρνοντας 30ρηδες με πείρα αλλά χωρίς μεγάλο κίνητρο.

ντέρμπι

Κένι Μίλερ και Ρόι Κάρολ δείχνουν το καλό κλίμα της ομάδας

Οι κινήσεις αυτές αποδιοργάνωσαν εντελώς μια ήδη κακή ομάδα με αποτέλεσμα η Ντέρμπι να συγκεντρώσει μόλις 4 βαθμούς στο δεύτερο γύρο, που ήρθαν να προστεθούν στην εξίσου …εντυπωσιακή συγκομιδή των 7 βαθμών του πρώτου γύρου και να σπάσει κάθε δυνατό αρνητικό ρεκόρ της Πρέμιερ Λιγκ. Μέσα σε όλα ήρθε κι η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος τις αρχές Φεβρουαρίου με τη Ντέρμπι να περνάει σε αμερικανικά χέρια κι ο πρόεδρος της ομάδας να αλλάζει για μια ακόμα φορά καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες ήθελαν προφανώς το δικό τους άνθρωπο να ελέγχει τη… φάση. Μια φάση που δεν σωζόταν με τίποτα πόσο μάλλον από Αμερικανούς …ποδοσφαιρανθρώπους, με τη Ντέρμπι να υποβιβάζεται μαθηματικά δύο ολόκληρους μήνες πριν το τέλος του πρωταθλήματος και να πετάει λευκή πετσέτα με τις 6ρες να διαδέχονται η μία την άλλη στους τελευταίους αγώνες της ομάδας. Κερασάκι στην τούρτα η 4ρα την τελευταία αγωνιστική από την επίσης ήδη υποβιβασμένη Ρέντινγκ!

Η συγκεκριμένη σεζόν επηρέασε ψυχολογικά την ίδια την οντότητα της ομάδας, η οποία από… κεκτημένη ταχύτητα κινδύνεψε να πέσει κι από την Τσάμπιονσιπ την επόμενη χρονιά ενώ έκτοτε δεν έχει πλησιάσει ποτέ στην επάνοδο της στα σαλόνια. Η σεζόν μάλιστα έχει ονομαστεί από τους φίλαθλους της ως: the season that Pride left the Park ( το όνομα του γηπέδου της ομάδας είναι Pride Park ).