Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Σε λίγες μέρες στην Αγγλία θα εύχονται «Merry Christmas» και θα ξέρουν πως έχουν μπει για τα καλά στην καρδιά της festive period που από παλαιοτάτων χρόνων συνδυάζεται υποχρεωτικά με ασταμάτητο ποδόσφαιρο. Για να φθάσουμε ως εδώ όμως περάσαμε του δρόμου τα μισά. Με την αγωνιστική που θα διεξαχθεί το Παρασκευοσαββατοκύριακο που έρχεται ολοκληρώνεται και τυπικά ο πρώτος γύρος της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου και ήρθε η ώρα να κάνουμε μία ανασκόπηση και να αξιολογήσουμε τι είδαμε και τι μάθαμε στον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος. Ο τίτλος του κειμένου αποδίδει σε μία γραμμή τα όσα θα αναπτυχθούν σε πολύ περισσότερες γραμμές παρακάτω και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η σειρά των ομάδων είναι με βάση την κατάταξη των ομάδων λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση της Everton με τη Swansea. Aς ξεκινήσουμε λοιπόν :

1)Manchester City

man city

Καθήλωση. Είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για το σύνολο του Pep Guardiola. Μία ομάδα που καθήλωσε τον κόσμο στις τηλεοράσεις και τα λάπτοπ για να τη βλέπουν και που καθήλωσε όλους τους υπόλοιπους στις εναπομείνασες 19 θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα. Η διαφορά της από όλους τους υπόλοιπους του Big Six δεν λέει ψέματα. Η ομάδα με το νέο ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες συγκρίνεται ήδη με τους Invincibles του 2004 και ας λέει ο Wenger πως εκείνη η ομάδα δεν δημιουργήθηκε με πετροδόλαρα. Δικαίως συγκρίνονται. Ο Guardiola διόρθωσε το λάθος με τον Bravo πέρυσι στο τέρμα αποκτώντας ἐναν υπερσύγχρονο και υπερβολικά αρμοστό στα γούστα του τερματοφύλακα στο πρόσωπο του Ederson, έχει βελτιώσει ατομικά πάρα πολλούς παίκτες (Sterling και Stones τα τρανταχτά παραδείγματα), έκανε τον De Bryune να μοιάζει ένας διαγαλαξιακός και όχι ένας world class παίκτης απλά (πρέπει να συμβούν θαύματα κατ΄εμέ για να μην είναι ο MVP του πρωταθλήματος το Μάιο), άφησε τους πειραματισμούς με αμυντικές τριάδες, χώρεσε σιγά σιγά ιδανικά και τον Aguero και τον Jesus στην ενδεκἀδα και το rotation και όλο το καλοκαίρι έχτισε το σύνολο που απολαμβάνουμε. Η City με όσους βαθμούς είχε μετά από 17 αγώνες φέτος θα ήταν πέρυσι 8η μετά από 38 αγώνες! Αυτό λέει πολλά.  Το ποδόσφαιρό της είναι απολαυστικό και σε αυτό δεν χωρούν οπαδικά.. Κάνει με ελκυστικό τρόπο ακόμη και τα απλά. Χωρίς καμία ένσταση η θέση της. Τύχη πάντα είχαν όλες οι σπουδαίες ομάδες καθώς αν έχεις τύχη διάβαινε αλλά και συν Αθηνά και χείρα κίνει.

2)Manchester United

Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Δεν ξέρω αν η μη κατάκτηση του πρωταθλήματος ακόμη και με μία τόσο καλύτερη ομάδα προπορευόμενη συνιστά επιτυχημένη χρονιά στην Premier League. Κάθε άλλο. Η United ξόδεψε και χτίστηκε για να πάρει το πρωτάθλημα. Αντ΄αυτού είναι η καλύτερη βαθμολογικά σε πρωτάθλημα των υπόλοιπων 19. Ακίνδυνη στα μεγάλα παιχνίδια (με εξαίρεση το παιχνίδι στο Emirates) προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Απέναντι στους μικρούς κλασική ομάδα Mourinho με 0 παθητικό, κυνικές νίκες και άλλοτε μεγάλα σκορ όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες. Σίγουρα ο Πορτογάλος δεν θα ήθελε να δει και άλλη ομάδα να την καβαλά οπότε το να βγει πρώτος στο πρωτάθλημα όλων των άλλων πλην της City είναι στόχος. Ευχάριστη έκπληξη για τους Mancs ο Anthony Martial που έχει δώσει λύσεις και λύσεις ενώ κρατάμε σίγουρα πως ο Rashford είναι ο μόνος παίκτης της που μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια. Ο Lindelof θέλει ακόμη πολύ χρόνο προσαρμογής ενώ εντυπωσιακή είναι μεταστροφή στη φόρμα τόσο του Mata όσο και του Mkhitaryan που ξεκίνησαν εντυπωσιακά. Είδαμε επίσης και το πρώτο γκολ που δέχθηκε η United στο Old Trafford από open play μετά το Δεκέμβριο του 2016 μετά εκείνο το 2-1 επί της Middlesbrough και ήταν το γκολ του Gayle στο νικηφόρο 4-1 επί της Newcastle United.

3)Chelsea

Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Ασφαλώς υπάρχει διαφορά σε πέρυσι με πέρυσι. Η Chelsea είχε ένα πολύ πιο βαρύ πρόγραμμα να διαχειριστεί. Έχασε και τον Kante για ένα μήνα και δεν είναι τυχαίο πως εκείνο το μήνα υπέφερε μεσοαμυντικά. Όσο χρειάζεται το νερό ένας ανθρώπινος οργανισμός άλλο τόσο χρειάζεται και τον Γάλλο αμυντικό χαφ ο οργανισμός της Chelsea. Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες τρίτη, ευτύχησε να εγκληματιστεί άμεσα ο Alvaro Morata και έχει στο dna της να παίρνει νίκες παίζοντας ενίοτε όσο πρέπει. Αρετή που κάνει πάντα τη διαφορά στο κορυφαίο επίπεδο. Πολύ βελτιωμένος ο Alonso από τα αριστερά έχει βάλει και γκολ πολύ στο ρεπερτόριό του, εξαιρετικά αβέβαιο πλέον το μέλλον του David Luiz ενώ και ο Cesc Fabregas βρήκε ξανά πολύ ενεργό ρόλο στο μυαλό του Antonio Conte. Στα θετικά κρατά ασφαλώς και τη θετικότατη παρουσία του Christensen στα μετόπισθεν. Αν μείνει σταθερή, δύσκολα θα μείνει εκτός τετράδας αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από τις μονάδες της και πόσο θα παραμείνουν υγιείς. Είδαμε ήδη το έργο στα μέσα του Οκτώβρη με τον Ngolo Kante.

4)Liverpool

Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Μία από τις ομάδες που έδειξε διάφορα πραγματάκια. Σίγουρα πολύ καλό ποδόσφαιρο ανά διαστήματα. Επιτέλους είδαμε ξεκάθαρο plan b με 4-4-2 από τον Klopp. Ένα σχέδιο που έχει δουλέψει καλά έως τώρα όταν χρησιμοποιήθηκε. Και ο Γερμανός πλέον βάζει νερό στο κρασί του διότι δύσκολα θα πετύχει αλλιώς. Ευτύχησε να έκανε μάλλον τη μετεγγραφή του καλοκαιριού με την επένδυση στο Salah. O πρώτος μετά τον Rush  με 20 γκολ πριν από τα Χριστούγεννα και ο πρώτος μετά τον Suarez με 15 γκολ σε μία σεζόν,  έχει πραγματικά κλέψει την παράσταση. Ο Coutinho απέδειξε γιατί ο Klopp επέμεινε τόσο στην παραμονή του ενώ παρότι δεν υπάρχει βασικός κλασικός striker οι «Κόκκινοι» έχουν πετύχει μέχρι τώρα 69 γκολ συνολικά. Not bad at all.  Δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματική και αποφασιστική στα ντέρμπι όπως πέρυσι ωστόσο βελτιώθηκε πολύ απέναντι σε κλειστές άμυνες παρά δύο συνεχόμενα εντός έδρας ισόπαλα αποτελέσματα απέναντι σε Everton και West Brom. Εχθρός της πάντα παραμένει ο ανασφαλής εαυτός της ανά στιγμές. Καταπληκτική η παρουσία του Joe Gomez, πολύ βελτιωμένος ο Firmino, σίγά σιγά και ο Chamberlain δικαιολογεί το γιατί τον ήθελε ο Klopp ενώ ο Solanke αφήνει συνεχώς υποσχέσεις. Must σημείωση η βελτίωση της ομάδας στις στατικές φάσεις κυρίως επιθετικά.

5)Arsenal

Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Δύσκολα προμηνυόταν κάτι άλλο από τη μάχη στην τετράδα. Η Arsenal δεν έχει λύσει μία και καλή το ζήτημα με τα συμβόλαια των Sanchez και Ozil και εκείνοι στον πρώτο γύρο είχαν πραγματικό φιλότιμο όποτε τους καπνίσει. Χώρια του ότι δεν έχω πειστεί απόλυτα για τη λειτουργικότητα της συνύπαρξης στην ίδια ενδεκάδα του Χιλιανού με τον Lacazette, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει δικαιολογήσει επ΄ουδενί τα χρήματά της μετεγγραφής του. Κρατάμε σίγουρα την εξαιρετικά ανεμική της εικόνα στα εκτός έδρας παιχνίδια όπου έχει μόλις δύο νίκες αλλά και το ότι είναι σταθερά από τις ομάδες που βρίσκουν λύσεις από τις στημένες μπάλες. Ο Giroud ισοφάρισε επίσης τα γκολ ως προερχὀμενος από τον πάγκο του Solksjaer, που ήταν μετρ του είδους. Κρατάμε επίσης την επανεμφάνιση του Jack Wilshere που πλέον διεκδικεί την τελευταία του ευκαιρία στο Emirates. Μακάρι να μείνει γερός. Καλό θα ήταν βέβαια ο Wenger να ελέγξει και την αγορά του Ιανουαρίου για οποιαδήποτε ευκαιρία προκύψει.

6)Burnley

Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Kι όμως η Burnley είναι τόσο ψηλά. Μία ομάδα χωρίς πολλή γκλαμουριά σε κινήσεις, ειδήσεις και προσοχή μεθοδικά βελτιώνεται από τον εξαιρετικό Sean Dyche. Μία ομάδα που πέρυσι θέρισε κόσμο εντός έδρας φέτος πήρε μεγάλα αποτελέσματα εκτός έδρας στην αρχή (Chelsea, Liverpool, Tottenham) και σιγά σιγά ισχυροποίησε τα αποτελέσματά της εντός έδρας. Απροσπέλαστη η άμυνα της κατά στιγμές, απόλυτα λογικό να κοντράρει τη United στις «καθαρές εστίες». Μπορεί να έχασε τον εξαιρετικό πέρυσι Heaton νωρίς με σοβαρό τραυματισμό αλλά ο νεαρός Nick Pope είναι εξαιρετικός εν τη απουσία του και είναι ένα όνομα που καλό θα ήταν να σημειώσετε στα κιτάπια σας.  Aν συνεχίσει έτσι σίγουρα θα διεκδικήσει στα ίσια και μέχρις εσχάτων ευρωπαικό εισιτήριο, ωστόσο δύσκολα θα μείνει σε τέτοια απόσταση αναπνοής από τις θέσεις του Champions League. Στα θετικά της το ότι όπως και πέρυσι δεν έχει τραυματισμούς και αυτό κάνει την ομοιογένεια ισχυρό της σύμμαχο.

7)Tottenham

Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Μία από τα ίδια για τους Spurs. Πολύ καλός κορμός, εξαιρετικό ποδόσφαιρο ανά διαστήματα αλλά προβληματικός χαρακτήρας σε κρίσιμες στιγμές. Αυτό δείχνει και ο απολογισμός της στα μεγάλα ματς με εξαίρεση το παιχνίδι με τη Liverpool. Συνυπολογίστε και το ότι άργησε να συνηθήσει το Wembley και εξηγείται η 7η θέση. Στα καλά νέα είδε τους Rose και Lamela να επιστρέφουν μετά από πολύμηνη απουσία. Ο τραυματισμός του Alderweireld κατέστησε πασιφανές πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα του Pochettino ενώ κρατάμε τον καταπληκτικό φέτος Erikseen που είναι μακράν ο καλύτερος παίκτης των Spurs μέχρι τώρα.  Σημειώνουμε και τις μαζεμένες ευκαιρίες του Harry Winks, ο οποίος όμως έχει ακόμη δουλειά μπόλικη μπροστά του. Εφικτός στόχος η είσοδος στην τετράδα καθώς μοιάζει μακριά σε αγωνιστική σταθερότητα φέτος (και όχι τόσο μαθηματικά ) από τις United και Chelsea.

8) Leicester City

Αλλιώς ξεκίνησε τη σεζόν με τον Shakespeare στον πάγκο και αλλιώς πορεύεται πλέον. Ο πρώτος προπονητής στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου πέρυσι που κέρδισε και τα πρώτα του 5 παιχνίδια, είχε αφήσει τους πρωταθλητές του 2016 στη ζώνη του υποβιβασμού και έτσι ανέλαβε στη θέση του ο Claude Puel. Ο Γάλλος προπονητής σταθεροποίησε την πορεία των Foxes, έδωσε φανέλα βασικού στον Demarai Gray, ένα από τα αστέρια του μέλλοντος στο πρωτάθλημα και στόχος πλέον παραμένει ασφαλώς το πρώτο μισό του πίνακα. Σημειώνουμε οπωσδήποτε την εικόνα του Maguire, ενός αμυντικού που ξεχώριζε και στην καταδικασμένη Hull City πέρυσι και πραγματικά αποδεικνύεται steal για την ομάδα του King Power Stadium που τον αγόρασε με λιγότερα από 30.000.000 το καλοκαίρι.

9) Watford

Θετική έκπληξη στη σεζόν έως τώρα. Ο Marco Silva έδειξε σίγουρα τα διαπιστευτήρια του από πέρυσι με το παρ΄ολίγον θαύμα με τη Hull. Και στη Watford φέτος συνεχίζει να κερδίζει θαυμαστές και φίλους. Μία ομάδα εξαιρετική όταν βρει χώρους είναι πιο αποτελεσματική εκτός έδρας ευλόγως. Αν φτιάξει τις εντός έδρας επιδόσεις της σίγουρα θα μείνει μέχρι το τέλος στην πρώτη δεκάδα και γιατί όχι να διεκδικήσει και την 7η θέση. Δεν της έχουν έρθει τα γκολ του Gray που σίγουρα πόνταρε, έχει αρκετούς τραυματισμούς στα μετόπισθεν και δέχεται πολύ εύκολα γκολ απέναντι στους μεγάλους. Ωστόσο κρατάμε τη θετική παρουσία του δικού μας Jose Cholevas, τα πρώτα 4 γκολ του Doucoure στα πρώτα του 4 σουτ στο στόχο και ασφαλώς τον Richarlison που είναι ο πρωταγωνιστής της καίτοι ήρθε στην Premier League από το Brasileirao. Ένας παίκτης που σίγουρα θα χτυπήσει και την πόρτα της εθνικής του ενόψει του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

10)Everton

Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Η σεζόν ξεκίνησε με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες. Ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για ενίσχυση αλλά η εκκίνηση και η πορεία μέχρι την απόλυση του Ronald Koeman ήταν αποκαρδιωτικές. Πληρώνει το ότι δεν αντικατέστησε ποτέ τον Lukaku. Βέβαια πλέον δεν θα κινδυνεύσει όπως διαφαινόταν διότι σε αυτό το κομμάτι τα 9.000.000 λίρες για 18 μήνες στον Sam Allardyce τα λες και safe bet. Ο Big Sam ήδη έφερε τους Toffees στο πρώτο μισό, συμμάζεψε τα αμάζευτα και βλέπει κανείς ξανά όλους τους παίκτες της Everton να παίζουν με το μαχαίρι στα δόντια. Εξαιρετικός όπως αναμενόταν ο Pickford, υπογραμμίζουμε το όνομα του Calvert Lewin που πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι και εδραιώνεται φέτος και συνιστούμε την απόκτηση ενός επιθετικού. Παραμένει η μόνη ομάδα μέχρι τώρα πάντως που δεν νίκησε η Manchester City και αυτό είναι και το μεγαλύτερο της επίτευγμα έως τώρα. Έρχονται καλύτεροι μήνες σίγουρα στο Goodison Park.

11) Huddersfield

Μία ομάδα με τόσο μικρό budget και έλλειψη κραυγαλέας ποιότητας είχε σίγουρα ως στόχο την παραμονή. Δεν τα έχει πάει άσχημα έως τώρα η ομάδα του πραγματιστή Wagner, ο οποίος παρουσιάζει ένα αγωνιστικό μοντέλο τελείως διαφορετικό από αυτό που έφερε πέρυσι την άνοδο από την Championship. Πειθαρχία και άμυνα ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε βαθμούς είναι το μότο. Δυσκολεύεται βέβαια εκτός έδρας αλλά και απέναντι στους μεγάλους, στους οποίους απέναντι έκανε λάθη και δεν έχει την ποιότητα σε όλες τις γραμμές για να επιτρέπει τέτοια δώρα. Ξεχωρίζει σα τη μύγα μέσα στο γάλα ο Aaron Moy, θετικότατος και ο Williams στα χαφ. Θα πρέπει να ψαχτεί για έναν ακόμη δημιουργικό μέσο τον Ιανουάριο ο Wagner, καθώς θα είναι μία προσθήκη που μπορεί να αλλάξει καταστάσεις.

12)Southampton

Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Μία ομάδα που βιώνει μια μετάβαση. Πολύ δύσκολο ξεκίνημα για τον Mauricio Pellegrino που αδυνατούσε σε κάποια παιχνίδια να κεφαλαιοποιήσει την υπεροχή της ενώ σε άλλα αδυνατούσε να δημιουργήσει. Σιγά σιγά βελτιώθηκε  η ισορροπία της ομάδας και ήρθαν κάποια τρίποντα. Σημαντικό πως ο Austin πήρε ξανά φανέλα βασικού εσχάτως και άρχισε να σκοράρει. Απογοήτευση μέχρι τώρα ο Redmond που δεν θυμίζει σε τίποτε τον παίκτη της περυσινής σεζόν. Θετικότατή η παρουσία του Hoedt στα μετόπισθεν ενώ μία ακόμη εξαιρετική σεζόν διανύει ο Ryan Bertrand στα αριστερά. Δύσκολα θα κινδυνεύσει αλλά ταβάνι της η είσοδος στη δεκάδα ή τα πέριξ της δέκατης θέσης. Σημαντικό να φανεί αν θα αποχωρήσουν μονάδες τον Ιανουάριο καθώς δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό από κανένα επίσημο χείλος στο St’Marys Stadium.

13) Brighton and Hove Albion

Ακόμη μία νεοφώτιστη που απέχει πόντους από τη ζώνη. Ο Chris Hughton δεν είναι..χθεσινός στην κατηγορία και πάντα παρουσιάζει πειθαρχημένες ομάδες. Η Brighton έχει βασιστεί πρώτα στην καλή αμυντική της λειτουργία όπως έκανε και πέρυσι στην πορεία της ανόδου. Βέβαια, αν θέλει να εξασφαλίσει την παραμονή θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει περισσότερους βαθμούς εντός έδρας όπου κολλάει συχνότατα στην ισοπαλία. Σίγουρα κρατά τις καλές της εμφανίσεις απέναντι στους μεγάλους (με εξαίρεση το παιχνίδι με τη Liverpool) και σίγουρα μπορεί να κρατήσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις των Propper και Gros (και οι δύο καλοκαιρινές προσθήκες). Αν κάτι της λείπει πολύ, είναι ένας επιτελικός μέσος και λίγη παραπάνω τύχη σε ορισμένες λεπτομέρειες μέσα σε παιχνίδια που δεν κέρδισε.

14) Crystal Palace

Όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα με τα χάλια επί De Boer, κανείς δεν περίμενε οι Λονδρέζοι να είναι στη 14η θέση λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ο Hodgson ανέλαβε να σώσει το καράβι απ΄τα βράχια και μέχρι τώρα τα καταφέρνει. Συμμάζεψε κάπως αμυντικά τους Eagles, είδε τον Benteke να επιστρέφει στη δράση και σίγουρα τον χρειάζεται πολύ ενώ θα προσεύχεται να μείνει υγιής ο παικταράς  Zaha, ό,τι ποιοτικότερο έχει να επιδείξει αυτό το ρόστερ. Σίγουρα η μάχη για την παραμονή θα κρατήσει ακόμη και δεν φαίνεται να μπορεί να καθορίσει μόνη της την τύχη της από νωρίς αλλά επί Hodgson φαίνεται πως έχει αλλάξει και ο αέρας στο Selhust Park αλλά και η αυτοπεποίθηση όλων.

15)West Ham

Ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και δέκα εννέα κομπάρσοι!

Ακόμη μία ομάδα με πολύ ποιοτικό ρόστερ που είχε τραγική εκκίνηση. Ο Slaven Bilic επιτέλους αποτέλεσε παρελθόν σε ένα συμβάν που αναμέναμε από πέρυσι. Στη θέση του ο David Moyes, σε μία ύστατη προσπάθεια να διασώσει το όνομά του μετά τις United και Real Sociedad όπου τσαλακώθηκε για τα καλά η φήμη του. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο χαρτί της Ham στη συγκεκριμένη επιλογή. Ο Moyes άρχισε να στρώνει πρώτα την άμυνα των Hammers και παίρνει συνεχόμενους βαθμούς. Μπορεί σίγουρα να κρατήσει το ότι ήταν από τις πολύ λίγες ομάδες που κόντραρε στα ίσια τη Manchester City παρότι έχασε αλλά και ότι επί ηγεσίας του Σκωτσέζου στον πάγκο κράτησε σε 4 μέρες και την Chelsea αλλά και την Arsenal στο 0. Άρχισε να ξυπνά ο Arnautovic, σημαντικό να μείνε υγιής ο Lanzini αλλά και να μειωθούν τα πάρα πολλά προβλήματα τραυματισμών. Θεωρούμε πως  με την ποιότητα που διαθέτει μεσοεπιθετικά πολύ δύσκολα θα μείνει για πολύ καιρό ακόμη στο mix των ομάδων που θα παλεύουν μέχρι το τέλος για τη σωτηρία.

16) Bournemouth

Tα «Κεράσια» του Eddie Howe κάνουν φέτος λίγο χαμηλότερες πτήσεις από ότι μας συνήθισαν από το 2015  κι έπειτα όταν ανέβηκαν. Προς το παρόν τουλάχιστον. Η Bournemouth έχει πάρα πολλούς τραυματισμούς και φέτος παρουσιάζει εξαιρετική αστάθεια. Βγάζουμε τον καπέλο στον προπονητή της καθώς ακόμη και τις δύσκολες στιγμές θέλει η ομάδα του να τις ξεπερνά παίζοντας ποδόσφαιρο. Λίγο πιο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού έως τώρα, η ομάδα από το νότο πληρώνει την αμυντικής της αφέλεια, την αστοχία της σε κάποια παιχνίδια αλλά και το ότι δεν μπορεί να βάλει στη σειρά 3-4 θετικά αποτελέσματα. Περιμένει σίγουρα τα γκολ του Defoe που δεν έχουν έρθει σε μεγάλο βαθμό αλλά και να βρει σταθερότητα και ισορροπία μεταξύ καλού ποδοσφαίρου και αφέλειας. Εφόσον τα πράγματα πάνε όπως τα περιμένουμε θα μείνει εύκολα στην κατηγορία.

17)Stoke City

Ποιος να το πίστευε πως αυτό το ρόστερ θα ήταν μία ανάσα από το βυθό. Κι όμως. Η θέση των Potters δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα αυτού του ρόστερ αλλά αντικατοπτρίζει πλήρως την αγωνιστική της αστάθεια. Ο Hughes πρώτη φορά βλέπει τα πράγματα από τέτοια οπτική στο Bet 365 Stadium και ο ίδιος δικαιολόγησε τους φίλους της ομάδας που ανησυχούν. Το σχήμα με 3 κεντρικούς αμυντικούς που δουλεύτηκε το καλοκαίρι και αποτέλεσε τη βάση έως τώρα ανεπιτυχές πείραμα θα το χαρακτηρίζαμε. Ο Choupo Moting δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα, ο Shaqiri είναι πολύ καλός όποτε το θυμηθεί, ο Jese έχει εγκλωβιστεί στον πάγκο στην πληθώρα των αγώναν, η άμυνα δέχεται γκολ με το τσουβάλι, ο βασικός τερματοφύλακας Butland τραυματἰστηκε σοβαρά τον Οκτώβριο και η Stoke μοιάζει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Hughes βέβαια είναι παλιός στην κατηγορία ωστόσο ήδη έχει αναπροσαρμόσει τα σχέδια του και ξέρει πως προτεραιότητα είναι να απομακρυνθεί από τις θέσεις του υποβιβασμού. Απαραίτητη προυπόθεση κατ’εμάς να επιστρέψει σε σχήμα με αμυντική τετράδα καθώς η Stoke δεν έχει τους μέσους που χρειάζονται για 3-4-2-1.

18)Newcastle United

H Newcastle επέστρεψε για να μείνει στην κορυφαία κατηγορία. Ξεκίνησε καλά αλλά στην πορεία έμπλεξε. Μία ομάδα που δεν ξόδεψε πολλά και είναι υπό μεταβίβαση σε αραβικό fund επενδυτών. Έχει ρόστερ, το οποίο σίγουρα δεν αξίζει υποβιβασμό στην Championship. Ωστόσο εξαρτάται από κάποιες σταθερές. Πρώτη και κύρια δεν έχει τον επιθετικό που θα σκοράρει 15 γκολ που αρκούν συνήθως για μία άνετη παραμονή. Ούτε ο Mitrovic είναι τέτοιος, ούτε ο Gayle ούτε ο Joselu που αποκτήθηκε το καλοκαίρι. Επίσης αμυντικός σαν τον Lascelles δεν υπάρχει άλλος και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα εν τη απουσία του. Οι Magpies σε πολλά παιχνίδια ξεκίνησαν καλά και έμειναν από συγκέντρωση και κίνητρο όταν στράβωσε το παιχνίδι. Ο χαρακτήρας της ομάδας είναι ένα ζήτημα ωστόσο η ύπαρξη του εξαιρετικά έμπειρου Rafa Benitez εξασφαλίζει εχέγγυα τουλάχιστον παραμονής. Σημαντικό να δούμε αν και η παραχώρηση της ομάδας από τον Mike Ashley θα τελειώσει, καθώς μπορεί να υπάρξουν χρήματα για ενίσχυση και να αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο.

19)West Brom

Xωρίς νίκη από τον Αύγουστο. Αν απολύεται και ο Mr Safety , Tony Pulis, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής. Ο Pulis πλήρωσε το μάρμαρο κάκιστων εμφανίσεων και αποτελεσμάτων και ανέλαβε στη θέση του o Alan Pardew. Ένας προπονητής που πάει κόντρα στα πιστεύω του έως τώρα καθώς αρέσκεται σε καλό και γρήγορο ποδόσφαιρο αλλά επειδή ο σώσων εαυτό σωθείτω ξέρει πως μετρούν μόνο οι βαθμοί αυτή τη στιγμή προσπαθεί να εξασφαλίζει πρώτα το 0 στην άμυνα. Αυτό που λείπει από τη West Brom είναι μία νίκη για να εξανεμισθεί το  σύνδρομο της μη νίκης και έχουμε την εντύπωση πως είναι κοντά να στρίψει αγωνιστικά όπως λέμε στη γλώσσα του στοιχήματος. Ξεκάθαρα δεν θα ποντάραμε εναντίον της στη μάχη της παραμονής ωστόσο έχε πρώτα πράγματα να φτιάξει.

20)Swansea City

Oύτε εδώ ο πίνακας ψεύδεται. Αληθώς η Swansea ήταν η χειρότερη ομάδα του πρώτου γύρου. Me μόλις μία νίκη εντός έδρας δεν μπορείς να έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τυχερή στην ατυχία της να είναι πολλές ομάδες εμπλεκόμενες στην εξίσωση της παραμονής οπότε οι αποστάσεις είναι μικρές. Ωστόσο οι «Κύκνοι» πρέπει να βελτιώσουν δραματικά την εικόνα τους. Έχω σε εκτίμηση τον Paul Clement και εκείνος ναι μεν έχει κάνει λάθη αλλά έχει στη διάθεσή του ένα από τα πιο φτωχά ρόστερ  της κατηγορίας. Ο Bony έχει ξεχάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον παλιό καλό του εαυτό, ο Renato Sanches είναι μέτριος, ο Sigurdsson φέτος δεν υπάρχει για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και τα προβλήματα συνεχίζονται. Επειγόντως 1 καλός κεντρικός αμυντικός τον Ιανουάριο για να ελπίζει η Swansea και γενικώς δράση και κίνηση στην αγορά. Σε ένα πρωτάθλημα που δεν χαρίζεται τίποτα και σε κανέναν, η ουαλική ομάδα έχει ήδη προκαλέσει την τύχη της. Προλαβαίνει να διορθώσει πράγματα αλλά αν αργήσει να το κάνει, το τέλος είναι κοντά.