O Neymar και μία αρρωστημένη αγορά

O Neymar και μία αρρωστημένη αγορά

Μιας και το 2017 μετρά κυριολεκτικά μέρες προτού μας αφήσει για το 2018 και το να εξετάζουμε μορφές του αθλητισμού που σημάδεψαν το 2017 έχει την τιμιτική του, δεν γίνεται να μην σταθούμε στον Neymar. Ο Βραζιλιάνος επιθετικό της Paris Saint Germain ο οποίος, άθελα του, άλλαξε το ποδόσφαιρο όπως το μάθαμε κάποιοι και γι’αυτό εύκολα μπορεί να συγκαταλεχθεί στις προσωπικότητες του ημερολογιακού έτους που κάνει τον κύκλο του σε λίγες μέρες.

Μπορεί ο ποδοσφαιριστής να αποτέλεσε αντικείμενο μιας μεταγραφής και μόνον αλλά η μεταγραφή αυτή δεν ήταν μία συνηθισμένη σπουδαία μεταγραφή που προκάλεσε θόρυβο και ντόρο στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό συγκρότημα. Ήταν μία κίνηση που άλλαξε once and for all αν θέλετε τη γνώμη μας το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και θα αποτελέσει μία νοσηρή πλατφόρμα για το μέλλον. Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι αυτής της ιστορίας και ας δούμε γιατί θα θυμόμαστε τον Neymar για το έτος 2017.

Στις 18 Ιουλίου, έκαναν σωρηδόν στα social media φήμες που έκαναν λόγω για ισχυρότατη πρόθεση της Paris Saint Germain να ενεργοποιήσει το buy out clause στο νέο συμβόλαιο που είχε υπογράψει ο Neymar με τη Barcelona και ήταν 222.000.000 ευρώ, αυξημένο σε σχέση με τα 196.000.000 που προέβλεπε το προηγούμενο συμβόλαιο. Οι φήμες αυτές έφθαναν ώστε να γίνει ντόρος χωρίς καν να υπάρχει μία επίσημη τοποθέτηση κάποιου παράγοντα ή κάτι χειροπιαστό.

Λίγο αργότερα, insiders κοντά στην ιστορία παρουσιάζονταν να δηλώνουν πως πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση που θα προχωρήσει αλλά με καθυστέρηση κάποιων λίγων εβδομάδων. Όλη αυτή η παραφιλολογία συνετηρείτο πολύ καλά παρά τις διαψεύσεις και τις δηλώσεις. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από τον ίδιο τον Gerard Pique, το περίφημο «Se queda» σε ποστ του με φωτογραφία εκείνου και του Βραζιλιάνου ήταν καθαρά παραπλανητική δήλωση. Το θέμα ήταν πως θα παρουσιαστεί το όλο ζήτημα.

neymar se queda

Εν τέλει, οι φήμες που είχαν ξεκινήσει τον Ιούλιο δεν ήταν καπνός χωρίς φωτιά. Η Paris πράγματι άνοιξε την κάνουλα και συμφώνησε να καταβάλλει τη ρήτρα του αρχηγού της εθνικής Βραζιλίας.  Ο Pogba που το καλοκαίρι του 2016 είχε γίνει η πλέον ακριβή μετεγγραφή στα χρονικά, καταλάμβανε πλέον τη δεύτερη θέση.  Ο Arsene Wenger, λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας που έφερε το Γάλλο για δεύτερη φορά στο Old Trafford είχε δηλώσει πως δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που θα γίνει μετεγγραφή κοντά στα 200.000.000 ευρώ. Ίσως ούτε εκείνος φανταζόταν να γίνεται τόσο γρήγορα επίκαιρη η δήλωσή του αλλά εν  τέλει είχε δίκιο. Το ποδόσφαιρο βρέθηκε προ μίας εκπλήξεως που είχε προδιαγραφεί στα δεδομένα της αγοράς τα τελευταία 2-3 χρόνια. Όπως λένε και οι Άγγλοι, it was an accident waiting to happen.

Όπερ και συνέβη. Το ποσό που θα λάβει η ισπανική ομάδα είναι 222.000.000 (ο μελλοντικός χρόνος χρησιμοποιείται λόγω της μη αποπληρωμής όλου του ποσού έως τώρα). Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής για τα επόμενα 5 έτη θα λαμβάνει 30.000.000 ευρώ κάθε χρόνο. Ο πατέρας και ατζέντης του Neymar έλαβε 40.000.000 με την ολοκλήρωση της μετεγγραφής, το γνωστό ενδεχομένως σε κάποιους σας sign on fee που προβλέπεται και για ατζέντηδες στις υπογραφές εκτός από παίκτες. Το Γαλλικό κράτος λόγω της φορολογίας ύψους 75% στα συμβόλαια ποδοσφαιριστών θα λάβει και αυτό μεταξύ 100 και 120.000.000 ευρώ. Το άθροισμα προκαλεί ζάλη και ίλιγγο.

Έτσι έχουν όμως τα νούμερα φίλες και φίλοι.  Και ανάλογα μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος αυτής της κίνησης. Το ποδόσφαιρο σαν χώρος τα τελευταία χρόνια δέχεται τεράστιες εισροές χρημάτων σε σχέση με πριν 10 χρόνια. Εξ΄ου και η άκρατη εμπορικοποίησή του. Όταν όμως είναι τόσο πολλά τα χρήματα που εισρέουν στο άθλημα και δαπανώνται εντός του οργανισμού του ποδοσφαίρου και τέτοια ποσά, η αγορά θα ξεφύγει. Αυτά τα μεγέθη είναι ανάλογα. Και αν θέλεις να επιβιώσεις στην αγορά, έχεις μόλις μία επιλογή. Θα ακολουθήσεις.

Και αυτό έκαναν πάρα πολλές ομάδες. Μπήκαν στο χορό που ξεκίνησε να σέρνει η Paris. Ας κάνουμε μία παραδοχή. Κανείς ποδοσφαιριστής σε αυτόν τον πλανήτη από όλους αυτούς που παρακολουθούμε να μετακινούνται από έναν σύλλογο στον άλλο δεν αξίζει τα χρήματα τα οποία δαπανώνται για εκείνον.  Ωστόσο, σε μία αρρωστημένη αγορά που ο καθένας θέτει αυθαίρετα ταμπέλες με πολλά μηδενικά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Ο Neymar ήταν η αρχή ή η κορυφή του παγόβουνου.

Αν δεν είχαν δαπανηθεί όλα αυτά τα χρήματα για τον πρώην παίκτη της Santos αμφιβάλλω αν η Torino θα επέμενε σε 80.000.000 ευρώ για τον Bellotti, αν η Liverpool δεν θα σκεφτόταν να παραχωρήσει τον Coutinho με 100.000.000 ευρώ, αν η Λειψία θα επέμενε σε 70.000.000 για τον Keita όπως και η Southampton για τον Van Dijk. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η διαπίστωση μία. Η μετεγγραφή του Neymar όρισε τους νέους κανόνες στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Κανόνες που θα υιοθετήσει όποιος θέλει να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά και κανόνες που δεν θα μείνουν αμετάβλητοι στο μέλλον αλλά θα αλλάξουν εκ νέου όταν ενδεχομένως και εμείς μπορεί να γράφουμε ξανά για κάποιον παίκτη που συνέδεσε το όνομα του με χρήματα πλέον αμύθητα και από του Neymar.

«Η ποδοσφαιρική σπουδαιότητα κοστίζει μάλλον και 222.000.000.» είπε ο Carlo Ancelotti πριν λίγους μήνες ερωτηθείς για το θέμα. Η δήλωση του είναι και σωστή και λάθος. Εξαρτάται πως τη διαβάζει κανείς. Σωστή εφόσον ερμηνευθεί ως ό,τι πληρώνεις παίρνεις και απλά αναγκάζεσαι να πληρώσεις όσα σου ζητήσουν για αυτό που θέλεις. Εσφαλμένη αν ερμηνευθεί ως συνάρτηση αξίας και ποσού. Εμείς τείνουμε στην πρώτη ερμηνεία.  Νομίζω και οι περισσότεροι από εσάς.

Με αυτά και με αυτά είναι ξεκάθαρο γιατί ο Neymar αποτελεί μία αθλητική προσωπικότητα του 2017. Μέχρι να καθηλώσει τον κόσμο και με τρανταχτά επιτεύγματα εντός αγωνιστικών χώρων, διότι είναι αναμφίβολα ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής, θα είναι πάντα συνδεδεμένος στο μυαλό μας με τη μετεγγραφή αυτή το καλοκαίρι του 2017 και θα σέρνονται πίσω του αμέτρητα χρήματα. Άθελα του αλλά άλλαξε το ποδόσφαιρο! Το moto «against modern football» εδώ και μήνες είναι ξανά πολύ έντονα στην επιφάνεια. Και η μετεγγραφή Neymar έβαλε ασφαλώς το χεράκι της.