Δεν φταίει ο Klopp, ο καπιταλισμός φταίει

liverpool_klopp

Γράφει ο Παναγιώτης Σιώζος

Αφου καλησπερίσω τα εκλεκτό κοινο του rabona.gr, (Γειά σου Κώστα, Χρήστο και Γιώργο, δηλαδή) και ευχαριστήσω για την φιλοξενεία στο site τον Γιώργο Κουκούλη, μιάς και εσχάτως έμεινα «άστεγος» (για λίγο) θα ήθελα να καταθέσω την ταπεινή μου άποψη για την τρέχουσα πορεία της Liverpool αυτή τη χρονιά.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έκανα το ίδιο και στο προηγούμενο site που έγραφα, ωστόσο τώρα και επειδή έχω καιρό να γράψω θα το πάω πιο αποκρυφιστικά για να σας αγγίξω ψυχικώς, που έλεγε και ο «διδάκτωρ», Ευάγγελος Φατσέας.

Δεν θα αρχίσω από τα τελευταία νέα, που αφορούν όπως όλοι σχεδον θα γνωρίζετε την μεταγραφή του VVD στην ομάδα, αλλά από τα αγωνιστικά.

Βλέποντας το ρόστερ της ομάδας αλλά και των υπολοίπων θα δούμε για άλλη μία φορά ότι δεν είναι ούτε καν το 5ο πιο δυνατό στο πρωτάθλημα. Αυτό δεν θα το δείτε τώρα, και συγκεκριμένα δεν θα το δείτε μόνο συγκρίνοντας τους παίκτες μας με των άλλων έναν προς ένα.Αλλά ούτε και την θέση τους στον πίνακα της βαθμολογίας.

Για παράδειγμα, από ποιο δίδυμο είναι το Lovren- Matip καλύτερο; Αν μας λέγανε το καλοκαίρι να αλλάξουμε το Salah, Mane, Firmino με το Iwobi, Lacazzete, Sanchez, ποιό θα διαλέγαμε; Το να μου λέτε σήμερα ότι ο Salah είναι παικταράς, χαίρω πολύ. Θα το λέγατε με τον ίδιο ενθουσιασμό το καλοκαίρι, που τον αγοράζαμε με 30+ εκατομμύρια; Να θυμίσω ότι ήταν ο “αποτυχημένος της Chelsea”. Και επιμένω, ο συγκεκριμένος δεν έχει καλό finishing, βάζει τα μισά από ότι θα μπορούσε να βάζει. Αδικεί τον εαυτό του.

Όταν στο κέντρο πέρα του Coutinho (που αναλυτικά για την καριέρα του στην Liverpool, θα τα πούμε όταν με το καλό φύγει) έχουμε για βασικούς τον ορισμό της μετριότητας που ακούει στο όνομα Wijnaldum, και τον πρώην ποδοσφαιριστή  Henderson, ποιόν ακριβώς ανταγωνίζεσαι; Την United των Herrera, Pogba, Mata ή την Soton των Boufal, Ward-Prowse και Lemina; Σε ποιανής από τις 2 ομάδες είναι πιο κοντά το κέντρο μας; Επίσης να μην ξεχάσω να αναφερθώ στο παραμύθι που ακούει στο όνομα Mignolet. Η διαφορά του Simon με έναν τερματοφύλακα κλάσης, (π.χ Cech) είναι πως στο παιχνίδι με την Arsenal πνίγουνε και οι 2 γκολ. Ο Simon όμως, πνίγει και το παιχνίδι γίνεται 2-2. Και είναι το μόνο που θυμόμαστε από τον Βέλγο σε εκείνο το παιχνίδι, αντιθέτως ο Cech, πνίγει γκολ και το παιχνίδι γίνεται 3-3 αντί για 3-7. Got it?

Είναι επιτυχία η  θέση και το potential της ομάδας αυτή τη στιγμή, or Not?

Πάμε στα άλλα τώρα. Απο δώ και πέρα σε ότι γράφω δεν θα υπολογίζετε την City ως απάντηση. Η City είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που είναι εκτός συναγωνισμού. Θα συγκρίνετε δηλαδή με τις υπόλοιπες 18 ομάδες.

Έγραφα πριν λίγο καιρό

liverpool1

Σήμερα η Liverpool έχει την καλύτερη επίθεση από 19 ομάδες (είπαμε, City εκτός) με 46 γκολ. Τα περισσότερα Shot, και τα περισσότερα σούτ εντός στόχου. Το καλύτερο chance creation (τοπική διάλεκτος Παραβόλας Αγρινίου) δηλαδή. Με λίγα λόγια αν οι παίκτες της ομάδας μας ήταν πιο ικανοί στο decision making και το finishing που το πρώτο, αλλά κατα το ήμισι και το δεύτερο είναι πιο εγκεφαλικά στοιχεία, τότε θα μιλάγαμε για μία ομάδα-μηχανή γκολ. Αυτό θα γινόταν αν η Liverpool είχε στην επίθεση αντί για τον Bobby, τον Suarez ας πούμε. Και εδώ έρχεται και κολλάει ο τίτλος. Δεν μπορεί η Liverpool να έχει τον Ουρουγουανό, γιατί πολύ απλά δεν έχει τα λεφτά. Φταίει ο Klopp σε αυτό; Aν δεν πληρώνει τις μεταγραφές από την τσέπη του, δεν φταίει. Τις πληρώνει; ΟΧΙ. Ποιός φταίει; Φταίει το κεφάλαιο. Φταίει το ότι για να πάρεις έναν παίκτη της προκοπής πρέπει να δώσεις λεφτά. Πολλά λεφτά.

Γράφω επίσης το καλοκαίρι

Δεν φταίει ο Klopp, ο καπιταλισμός φταίει

Πάμε να δούμε: Ο ΟΧ επέλεξε εμάς αντί της Chelsea, βγαίνει;  Ο Salah είχε επιβληθεί από τον Klopp, βγήκε; Ο VVD επέλεξε εμάς από την City. Την ήδη πρωταθλήτρια και με δεδομένη παρουσία στο champions League και τελος πάντων ελβετικό ρολόι City, γιατί; Για τα λεφτά; Για τα τρόπαια; Κάτι θα έγινε καλά. Μην ξεγελιέστε με το ποσό που θα δωθεί στην Soton, αυτός από αυτά δεν θα πάρει, το λέω για τους άσχετους. Αυτός θα έπαιρνε παραπάνω αν πήγαινε στην ομάδα του Pep.

Γράφω το καλοκαίρι:

liverpool3

Πάμε να το εξετάσουμε: Καταρχάς αν έχετε το κουράγιο καθίστε και μετρήστε πόσα γκολ έχουμε φάει φέτος από σεντρες στο δεύτερο δοκάρι, αν συνυπολογίσουμε και το τσαφ του Lovren με την Sevilla στο Anfield τότε μιλάμε για πρόχειρα δέκα που μου έρχονται εμένα αυτή τη στιγμή στην κούτρα. Leicester, West Ham, Arsenal κτλ.

Ο Κlopp αποφάσισε ότι πρέπει να αγοραστεί ο παίκτης. Αν λοιπόν κάποιος από εσάς δεν είναι, είτε λογιστής στο τμήμα διαχείρησης του budget της ομάδας, είτε μέτοχος, ή δεν είστε εσείς κύριε Henry που διαβάζετε το άρθρο μου, σας παρακαλώ να μην ασχολείστε με το ποσό που δώθηκε. Αγωνιστικά η μεταγραφή είναι σωστή. Δεν μας νοιάζουν τα φράγκα. Δεν φεύγουν από την τσέπη μας. Δεν πρόκειται κανείς από σας να δεί αυτά τα λεφτά στην ζωή του. ΑΙΣΧΡΟ, αλλά πραγματικότητα. Μόνο έτσι μπορείς να φτιάξεις ομάδα. Και αν δεν κάνεις κάτι σαν μονάδα, για να πολεμήσεις αυτό το σίχαμα που ονομάζεται modern football και τον Καπιταλισμό που επιτάσει μία ομάδα για έναν ποδοσφαιριστή να δίνει όσα λεφτά θα έσωζαν κάμποσες οικογένειες, μην κράζεις και απλά περίμενε να κρίνεις τον παίκτη στο γήπεδο. Και όχι να τον κρίνεις, «έλα τώρα είναι αυτός για 70 μύρια;» να τον κρίνεις αν διώχνει την μπάλα, γιατί αλλιώς δεν βλέπεις το νόημα, βλέπεις απλώς νούμερα. Μην σας απασχολούν τα λεφτά μέχρι να βγεί ο Klopp και να πεί ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε τον Goretzka, γιατί δεν έχουμε λεφτά». Όσο αυτό το σύστημα θα δουλεύει έτσι, και εσύ δεν θα κάνεις τίποτα (όχι οτί μπορείς να κάνεις και πολλά δηλαδή) μην γκρινιάζεις για ποσά που δεν τα βλέπεις καν. Για μας είναι εικονικά. Δεν θα έπρεπε να τα μαθαίνουμε καν. Γκρίνιαξε για το αν είναι ορθή αγωνιστικά και τακτικά επιλογή ο VVD. Eίναι;

Το πρόβλημα λοιπόν φίλε της Liverpool δεν είναι ο Klopp, είναι το ότι πρέπει να φτιάξει άλλο ρόστερ. Το άλλο ρόστερ δεν φτιάχνεται σε 2 καλοκαίρια, ειδικά όταν οι μονάδες σου είναι ΌΛΕΣ μέτριες. Θες λεφτά. Θες πολλά λεφτα, θες λεφτά που δεν έχεις να τα δώσεις. Γιατί μιλάω τώρα για λεφτά; Γιατί ο Klopp θέλει τον συγκεκριμένο παίκτη, δεν θέλει άλλον, και θα δώσει όσα χρειαστεί για να πάρει αυτόν και όχι κάποια εναλλακτική, όταν λοιπόν κάποια Southampton κρίνει 70 μύρια και αυτό σήμερα φαντάζει λογικό, δεν φταίει ούτε η ομάδα ούτε εσύ που τα δίνεις, αλλά ΞΑΝΑ το πως έχει καταντήσει το ποδόσφαιρο. Όταν όμως τα δίνεις, να πηγαίνουν σωστά. Και η μεταγραφή του Ολλανδού, είναι σωστή. Χρειαζόμαστε παίκτη, που είναι γρήγορος, είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι, ξέρει ποδόσφαιρο και μπορεί να δώσει την μπάλα σωστα. Είναι τέτοιος ο Ολλανδός; Mέχρι τώρα είναι. Άρα η μεταγραφή του είναι σωστή, ακόμα και αν αυτά τα «@#$9μένα τα 75 εκατομμύρια πάνε στο βρόντο αύριο. Αν η ομάδα ήθελε έναν σαν τον Dybala, και έπαιρνες τον ίδιο, θα χαιρόσουν; Ναι. Αν ο Dybala αποτύγχανε θα ήταν σωστή επιλογή; ΝΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ. Ετσι είναι οι μεταγραφές. Έτσι είναι σήμερα το ποδόσφαιρο. Όσο δεν πληρώνουμε και μείς μέσα σε αυτό ή όσο δεν το πολεμάμε, το να κάθεσαι και να κράζεις, είναι σαν κάτι τύπους σε καφενεία που κράζουν τον Τσίπρα, ενώ θα ψηφίσουν τον Κούλη ή το ανάποδο. Το ίδιο σύστημα είναι παίδες, ή το πολεμάς ή κρίνεις μέσα σε αυτό.

Εν κατακλειδι.

To να γκρινιάζουμε τόσο καιρό γιατί η ομάδα «δεν παίζει καλά» είναι λογικό ως ένα σημείο. Ωστόσο για να παίξει καλύτερα ύπο τον Klopp η ομάδα πρέπει να αγοραστούν καλύτεροι παίκτες. Πως θα γίνει αυτό; Όπως επιβάλει αυτό που κατάντησε να είναι σήμερα το ποδόσφαιρο. Οπότε κρίση μόνο στο χορτάρι και όχι στα νούμερα. Η Liverpool με τον Klopp στον πάγκο τον έχει βρεί τον δρόμο της. Και θα το δείτε στην πορεία. Το να καθόμαστε σε κάθε γκέλα να κατηγορούμε και να χλευάζουμε τον έναν και τον άλλον είναι εύκολο, πόσο εύκολο όμως είναι όταν πραγματικά βάζουμε κάτω το τι ζητάμε από τους συγκεκριμένους παίκτες;  Η Man Utd έχει σπαταλήσει 1,5 φορά τα λεφτά που έχει βάλει η καλύτερη ομάδα της πόλης της και διαβάζουμε άρθρα «Στάθηκε όρθια η United με την Burnley», την ίδια στιγμή που όταν εμείς φέρναμε ισοπαλία με την ίδια ομάδα, είμεθα «σε κρίση», βεβαίως βεβαίως. Αυτό πουλάει, να φτιάχνουν memes και να κάνουν αστειάκια για την Liverpool, αυτό κάνουν. Δεν είναι παράλογο να επηρεάζεστε, ωστόσο είναι άδικο. Βγήκε να πεί κανένας τίποτα πού εδωσε η Utd 100 μύρια για τον Pogba; Όχι, αντί αυτού διαβάζαμε για “Pogback”, για ένα παίκτη ο οποίος 1,5 χρόνο τώρα δεν έχει προσφέρει στην ομάδα του ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, κι όμως είναι σταρ, για τον ίδιο λόγο που ήταν και ο Beckham, γιατί πουλάνε, έχουνε συμβόλαια με εταιρίες, και φέρνουν λεφτά, οπότε ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω ότι ο Pogba πέρα από διασκελισμό και μακρινή πάσα δεν έχει τίποτα, εφόσον οι εγκυρότατοι δημοσιογράφοι λένε ότι ο Γάλλος είναι ο καλύτερος μέσος; Έτσι πάει το πράμα. Για αυτό μείνετε σε αυτά που βλέπετε στο χορτάρι και μόνο, και να έχετε απαιτήσεις ποδοσφαιρικές και όχι χρηματηστηριακές, γιατί αλλιώς θα χάσετε την μαγεία του παιχνιδιού, και η μαγεία του παιχνιδιού είναι το ίδιο το παιχνίδι. Δεν είναι ούτε τα 220 του Νειμάρ, ούτε τα 70 του Van Dijk, είναι να βάλουμε 3 γκολ στην Leicester χωρίς να φάμε 4. Κατά την γνώμη μου η Liverpool φέτος θα τερματίσει 2η ή 3η. Επιπλέον θα σας προ(σ)καλέσω να ποντάρετε στο ότι θα πάρουμε το champions league. Θα σας εξηγήσω σε επόμενο άρθρο τους λόγους. Δεν το λέω με σιγουριά. Απλά σίγουρα θα πληρώνει καλά και σίγουρα η Liverpool μπορεί να το κάνει.

Υ.Γ. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά και από καρδιάς τον Νίκο Γεωργόπουλο. Πραγματικά η στήριξη του στα γραπτά μου τόσο καιρό μου δίνει χαρά, γιατί ο συγκεκριμένος είναι από τους λίγους «δημοσιογράφους» στο άθλημα, που πραγματικά ΞΕΡΟΥΝ τι γράφουν. Και ήταν ο μόνος ο οποίος με στήριξε έμπρακτα εκεί που ήμουν.

Υ.Γ.1 Θέλω όσοι διαβάζετε αυτές τις αράδες να δείτε την ταινία, ARES: KINΔΥΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, δυστυχώς δεν ξέρω πως είναι ο αγγλικός τίτλος. Θα καταλάβετε πως θα γίνει το ποδόσφαιρο και όλος ο αθλητισμός σε λίγα χρόνια.

Υ.Γ.2 Μιας και έπαιξε πλέον και στον αντένα και πλέον σε 5 μέρες έχει γίνει λιγότερο κοινωνικά κατακριτέο, πάρτε και αυτό. Ξέρω ότι πολλοί το γουστάρετε.