Κωνσταντίνος Μαυροπάνος: Μία σειρά από ευτυχή γεγονότα

Μαυροπάνος

Ενάντια στη φιλοσοφία κριτικής και αποθέωσης των τελευταίων ημερών για ένα παιδί ακόμα που μας έκανε υπερήφανους στο ευρωπαϊκό φίλαθλο κοινό, επιχείρησα την συγκροτημένη κατάθεση 2-3 σκέψεων με αφορμή τον Κωνσταντίνο Μαυροπάνο.

Θυμίζω απλώς ότι μιλάμε για έναν 20χρονο νεαρό (γεννηθείς το 1997), ο οποίος αγωνίζεται ως στόπερ και το ανάστημά του αγγίζει τα 194 cm. Πρόκεται για ένα παιδί που δοκίμασε τα πρώτα του βήματα στον Απόλλωνα Σμύρνης και το 2016 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Μαυροπάνος πρόλαβε 3 εμφανίσεις με την αντρική ομάδα, 2 στο πρωτάθλημα και μία στο κύπελλο εκείνη τη σεζόν. Τη φετινή σεζόν το παλικάρι φόρεσε φανέλα βασικού, με τα πρώτα 15 ματς της Super League να τον βρίσκουν ήδη με 3 τέρματα, καθώς στα 14 εξ’αυτών είχε συμμετοχή. Κοινώς, ως τώρα, μαγκιά μεγάλη του ΠΑΣ που τον “τσίμπησε”, που τον “έδεσε”, που τον χρησιμοποίησε την κατάλληλη στιγμή και του βγήκε.

Θυμίζω επίσης, ότι μετά τα μέσα Οκτώβρη αρχίζει να πρωτοακούγεται το ενδιαφέρον Αθηναϊκων σωματείων (ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε), μιας και νεαρό “ταλέντο” ακόμα κι αν είναι αρχή της σεζόν, στέκεται αξιοπρεπέστατα σε ρόστερ, επιδεικνύει έφεση στο σκοράρισμα και κερδίζει με τις ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ του και ΜΟΝΟ την επιβράβευση και τον ντόρο των media μετά το έντονο ενδιαφέρον Σαββίδη και ΠΑΟΚ.

Δηλαδη:

Εάν ήταν απόκτημα μεγάλου ή δημοφιλέστερου (και ναι, χρήζει εδώ διαφοροποίησης) συλλόγου, θα δημοσιεύονταν περγαμηνές προτού καν υπογράψει. Θα στήνονταν προβλέψεις και αφιερώματα από το 1ο του φιλικό ή ματς κυπέλλου που πήρε μέρος για το εάν εντυπωσίασε και για το τι περιμένουμε από αυτόν (εμείς πάντα ε, όχι ο προπονητής). Θα αναμέναμε με ανοικτό το στόμα μετά τις αποκαλύψεις του τύπου να τον απολαύσουμε βασικό σε κάνα ματς σοβαρού ή κρίσιμου χαρακτήρα με το πρώτο κενό από τραυματισμό σε 11άδα.

Τέλος, θα στήναμε και ένα πανηγύρι επειδή – ωραίοι ως Έλληνες – ετοιμάζουμε κανά τρίμηνο για το παζάρι έναν νεαρό κάνοντας τα Ευρωπαϊκά clubs να δώσουν και κάνα μύριο παραπάνω.

Ευτυχώς όμως, η περίπτωση αυτού του πιτσιρικά δεν είναι τέτοια. Προσοχή, όχι γιατί εάν ήταν θα ακυρωνόταν η αξία του, αλλά γιατί μετά το πλήθος παραδειγμάτων άλλων παιδιών με τη χρονική σειρά που προαναφέρθηκε, σε κανα 10άρι μήνες θα τον ψάχναμε σε κάνα πάγκο της 2ης και 3ης σερί ομάδας που τελικά κατέληξε. Προσοχή! Όχι ότι η ομάδα θα ήταν εν τέλει της ξεφτίλας, αλλά ως γνωστόν, πλην εξαιρέσεων σαφώς, δεν θα είχε προλάβει ουδείς να κρίνει ολοκληρωμένα και να επιβραβεύσουμε καθέναν από αυτούς για τις ΑΡΕΤΕΣ του στο χορτάρι, όχι επειδή είναι Ελληνόπουλα, όχι επειδή μπήκαν εκατομμύρια στο ταμείο και η ελπίδα να αγοραστεί κανένας καλός ξένος στην καφενειακή συζήτηση αναπτερώθηκε.

Μερικούς μήνες πριν λοιπόν, ο Μαυροπάνος άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και χωρίς να είναι το ταλεντάκι του πασίγνωστου κλαμπ, φρόντισε να πληροφορηθούν για το πόσο ικανός είναι και εκτός συνόρων. Όχι μόνο οι μάνατζερ και οι μιντιάρχες αλλά και οι ειδικοί του ποδοσφαίρου και τα προπονητικά επιτελεία. Μερικές ημέρες πριν (4/1) άρπαξε και άλλη ευκαιρία, καρπώθηκε το αποτέλεσμα της πρώτης δηλαδή, και υπέγραψε στην Arsenal με ποσό μεταγραφής 2.150.000 €. Ναι υπάρχουν και ταλέντα που κοστίζουν και λιγότερο από 10.000.000 € για να βγουν έξω… και ο νοών, νοείτο!

Θα μου πεις εδώ βοήθησαν οι συνθήκες. Όλα όμως τα μεγάλα, όλα εκείνα τα θαυματουργά γεγονότα συμβαίνουν όταν ο κατάλληλος άνθρωπος βρίσκεται κοντά σου την σωστή στιγμή. Οι συγκυρίες δηλαδή ήταν τέτοιες που ο Μαυροπάνος ή στα αζήτητα θα έμενε ή κι άλλον χρόνο σε ομάδα χωρίς συμβόλαιο. Όχι γιατί ήταν κακός. Λογικό: διότι ήταν άπειρος. Και ο Απόλλων φλέρταρε με την άνοδο. Έπρεπε να εμπιστευθεί παίκτες, όχι να επενδύσει εκείνη τη στιγμή στα πιτσιρίκια. Άλλη συγκυρία είναι, πάλι τυχερή, που επιλέχθηκε από ομάδα που χώραγε στο ρόστερ και όχι ως τριτοτέταρτη επιλογή ενός νέου προπονητή που πήγαινε να κάνει εντύπωση για να δείξει διαφορετικός από τους προηγούμενους. Ε το μέλλον σου και την τύχη σου τα χτίζεις κι όλας με τις επιλογές σου… Δεν έρχονται ολομόναχα.

Άσε που το να έχεις το μυαλό στα 18 να κρίνεις εάν είναι πιο αποτελεσματικό να κάνεις το μπαμ για 2,3 χρόνια σε μεγάλο club ή το να ξεκινήσεις από χαμηλότερα για να ανεβείς βήμα-βήμα σταθερά όσο αξίζεις, θέλει κι αυτό ταλέντο. Ε ο Μαυροπάνος μάλλον τα είχε κι αυτά, κι αν δεν τα είχε ολοκληρωμένα προφανώς τα είχε ο περίγυρός του.

Το πρόβλημα και η αμφιβολία αγαπητοί, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν είναι αν θα αγωνιστεί στη Werder ή αν θα μείνει στη 18άδα των κανονιέρηδων. Το πρόβλημα είναι να προστατευθεί και μιντιακά ένα ακόμα “δικό μας παιδί”, όπως φαίνεται να το συμπονούν… δίχως να επιχειρείται να γίνει πρωτοσέλιδο ενώ δεν έδωσετην τροφή ποτέ γι’αυτό. Μάλλον θα τον βοηθούσε καλύτερα, λέω εγώ τώρα, απλά να μαθαίνουμε για την πορεία του, δίχως σενάρια του ύψους και του βάθους. Ε κι αν έκανε και κανα λάθος και ο ίδιος απ’την χαρά του, ας μην τον εκδικηθούν τα ίδια μέσα που έχει και ένα όμορφο κορίτσι, λες και αφορά εκείνον που ενημερώνεται λες και προκάλεσαν με ακραίες φωτογραφήσεις… φτάνει!