30 for 30k: The LeBron James story

lebron James

Στο πρόσφατο παιχνίδι με τους San Antonio Spurs, ο LeBron James, ο επονομαζόμενος και ως “Βασιλιάς” έγινε το νεότερο μέλος ενός πολύ ξεχωριστού και μικρού κλαμπ παικτών. Αυτό των 30.000 πόντων. Εκεί βρήκε άλλα έξι θηρία της ιστορίας του μπάσκετ, και συγκεκριμένα του Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, Michael Jordan, Wilt Chamberlain αλλά και φυσικά τον μόνο άλλο εν ενεργεία παίκτης της παρέας, τον Dirk Nowitzki. Οι 30.000 πόντοι είναι σίγουρα πολλοί και ένας εντυπωσιακός αριθμός να τον βλέπεις, όμως εμείς ας σταθούμε σε κάτι άλλο. Ας βρούμε και ας ξεχωρίσουμε 30 πόντους εκ των 30.000 (και κάτι ψιλά – ακολουθεί σημαντικό sidenote σε λιγάκι) της καριέρας του LeBron James, οι οποίοι μπορούμε να πούμε πως διαμορφώνουν την πορεία του “Βασιλιά” στον κόσμο του NBA από την πρώτη μέρα, τον Οκτώβριο του 2003 μέχρι και σήμερα, κοντά 15 χρόνια μετά.

29 Οκτωβρίου 2003 – Πόντοι: 2

30 for 30k: The LeBron James story

Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας από το πρώτο παιχνίδι της καριέρας του LeBron στο NBA. Αυτό ήταν στην ARCO Arena, την πρώην πλέον έδρα των Sacramento Kings, απέναντι στους “Βασιλιάδες”. Ήταν ίσως και καρμικό το ντεμπούτο του παίκτη που θα έμενε στην ιστορία ως “King James” να γινόταν απέναντι στους Kings. Εδώ πολλοί θα έβαζαν στην λίστα το πρώτο του καλάθι ως παίκτης του NBA, ένα σουτ από τα πλάγια, καθώς πρακτικά αποτελεί την αρχή όλων. Αλλά μιλάμε για τον LeBron. Όταν μιλάμε για αυτόν, έναν αθλητή που θυμίζει περισσότερο την λοκομοτίβα του Υπερσιβηρικού παρά έναν συνηθισμένο μπασκετμπολίστα, κανείς δεν στέκεται στα απλά σουτάκια από τα φτερά, αλλά στα δυνατά και εντυπωσιακά (όχι λόγω της τεχνικής ή του hang time, αλλά της ωμής δύναμής τους) καρφώματα. Έτσι λοιπόν πρέπει να βάλουμε το πρώτο του κάρφωμα ως παίκτης των Cavs, το οποίο δεν μπορούσε παρά να ήταν ένα από τα αγαπημένα του signature tomahawk καρφώματα.

Welcome to league, Bron.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=MJ9NiKO5Bnk[/embedyt]

20 Μαρτίου 2005 – Πόντοι: 5

30 for 30k: The LeBron James story

Επόμενη στάση το πρώτο “ΤΕΡΑΣΤΙΟ” παιχνίδι του James με τη φανέλα των Cavaliers. Το πρώτο παιχνίδι 50+ πόντων της καριέρας του LeBron ήρθε απέναντι στους Toronto Raptors, απέναντι στους οποίους έκανε όλα όσα περνούσαν από το χέρι του για να πάρει την νίκη. Μπορεί να μην ήταν αρκετά, όμως στην πορεία ο James έθεσε το προηγούμενο ρεκόρ πόντων των Cleveland Cavaliers, το οποίο έμελλε να σπάσει όχι αυτός, αλλά ο Kyrie Irving, δείχνοντας παράλληλα ότι ΟΛΟ αυτό το hype για το όνομα του ήταν πέρα για πέρα δικαιολογημένο.

31 Μαίου 2007 – Πόντοι: 7

30 for 30k: The LeBron James story

Καθώς πάμε στην πρώτη εμφάνιση του “Playoff LeBron”, ας κάνουμε μια παρένθεση. Είναι περίεργο και συνάμα ανεκδιήγητο το γεγονός ότι στα στατιστικά καριέρας των παικτών, το NBA δεν λογαριάζει ΚΑΘΟΛΟΥ τα playoffs! Τα rankings και τα milestones που βλέπουμε είναι όλα αποκλειστικά για δεδομένα regular season, λες και η postseason δεν παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στο πρωτάθλημα. Ενδεικτικά, ο LeBron “τιμωρείται” με αφαίρεση περίπου 6500 πόντων από την συνολική του σούμα, ενώ αν προσθέταμε στους Kareem και Malone τους πόντους των playoffs, αυτοί θα ξεπερνούσαν τους 40.000 πόντους καριέρας! Είναι άδικο και κρίμα για παίκτες που ανεβάζουν απόδοση εκεί που πρέπει, στα κρίσιμα, να αδικούνται στις all-time λίστες για αυτόν τον λόγο. Γι’αυτον τον λόγο, κι ας μην είναι το σωστότερο με βάση τις στατιστικές νόρμες του NBA, σε αυτήν την λίστα θα μπουν και στιγμές playoffs (My list, my rules).

Όπως και να χει, επειδή έχουμε εξοκείλει λίγο. Playoff Lebron in full effect. 48 πόντοι στο 5ο παιχνίδι των Τελικών της Ανατολής απέναντι στους Detroit Pistons. O αγώνας πήγε σε δύο παρατάσεις, ο LeBron έκανε ίσως το καλύτερο takeover που έχει κάνει σε παιχνίδι στην καριέρα του, σκοράροντας τους 25 τελευταίους πόντους των Cavs στην αναμέτρηση και 29 απ’τους τελευταίους 30 (!), με το κερασάκι στην τούρτα να είναι ένα lay up ένας εναντίον τεσσάρων, στο οποίο μπορούμε να πούμε με σχετική ακρίβεια ότι χώρισε την άμυνα των Pistons στα δύο όπως ο Μωυσής της Ερυθρά Θάλασσα,  πετυχαίνοντας έτσι τους 2 πόντους που έκριναν την αναμέτρηση και βοήθησαν την (τραγική τότε – κάτι που το κάνει ακόμα μεγαλύτερο κατόρθωμα) ομάδα των Cavs να πάει στους Τελικούς του NBA.

22 Μαΐου 2009 – Πόντοι: 10

lebron james

Το προσωπικό αγαπημένο highlight της πορείας του LeBron όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχει σημασία ότι τελικά οι Magic αποκλείσανε τους Cavaliers και μας στερήσαν τους τελικούς Kobe vs LeBron που δεν είδαμε ποτέ, ή ότι ο LeBron ίσως λύγισε στην πίεση στο τέλος. Το καλάθι αυτό του James μπροστά στον Turkoglou γίνεται με μόλις ένα δευτερόλεπτο (πρέπει να γίνει catch n’ shoot άμεσα), με τον Hedo κολλημένο, τους Magic μπροστά για δύο και την σειρά ήδη στο 1-0 για το Orlando.

6 Δεκεμβρίου 2010 – Πόντοι: 12

30 for 30k: The LeBron James story

Κάπως έτσι φτάσαμε στο “Decision”, το “taking my talents to South Beach”, τις καμένες φανέλες, τα “Όχι ένα, όχι δύο, όχι τρία, όχι τέσσερα….” κ.ο.κ. πρωταθλήματα και την περίοδο του villain LeBron. Δύο – τρεις φωτογραφίες κάθε παίκτη είναι αυτές που λέμε iconic. Στην περίπτωση των LeBron James και Dwyane Wade, η παραπάνω φωτογραφία είναι κοινή και βρίσκεται μέσα στο portfolio και των δύο παικτών. Ουσιαστικά αν θέλαμε να περιγράψουμε τους Heat των Big 3 σε μία εικόνα θα ήταν αυτή (συγγνώμη Chris Bosh). Αντεπίθεση για τους Heat, σκαστή no look πάσα του Wade, signature tomahawk κάρφωμα από LeBron. Η φάση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, η φωτογραφία όμως είναι όλα τα λεφτά. Ελπίζω όποιος την τράβηξε να πληρώθηκε καλά απ’αυτήν.

29 Ιανουαρίου 2012 – Πόντοι: 14

30 for 30k: The LeBron James story

Αν μπορούμε να θεωρήσουμε κάποιο κάρφωμα καριέρας του LeBron έστω και ελάχιστα αντίστοιχο του διάσημου καρφώματος του Vince Carter πάνω από τον άμοιρο Weis στους Ολυμπιακούς του 2000, τότε είναι αυτό. Οκ, ο Lucas μπορεί να μοιάζει με χόμπιτ μπροστά τον James, όμως εκείνος δεν πέρασε απλώς τον κορμό του πάνω απ’το κεφάλι ενός παίκτη, πέρασε ΚΑΙ τα δύο του πόδια πάνω από τον (ελαφρώς σκυμμένο) John Lucas. Στο τέλος της ημέρας προφανώς και του Vince είναι πολύ πιο εντυπωσιακό – και δύσκολο – για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά όπως και να χει, ο LeBron πέρασε ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ πάνω από έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι και 1,80, δεν τον λες και κοντορεβυθούλη.

21 Ioυνίου 2012 – Πόντοι: 16

30 for 30k: The LeBron James story

Η στιγμή που περίμενε όσο καμία άλλη στην καριέρα του έφτασε. Μετά τις πρώτες δύο απογοητεύσεις από San Antonio Spurs και Dallas Mavericks, o LeBron επιτέλους έτυχε σε αντίπαλο εκτός Texas και είδε την μεγάλη ευκαιρία. Οι… άγουροι Thunder δεν είχαν καμία τύχη απέναντι στις ορέξεις του Βασιλιά και της παρέας του και κάπως έτσι, οι Heat χρειάστηκαν 5 μόλις παιχνίδια για τον τίτλο. Όσο για τον LeBron, με διπλό ριμπάουντ και καλάθι σφράγισε το τριπλ νταμπλ που “κλείδωσε” το πρώτο Finals MVP της καριέρας του.

 

18 Μαρτίου 2013 – Πόντοι: 18

james

Στο βιβλίο του “Basketball (and Other Things)”, o Shea Serrano είχε ένα κεφάλαιο με τα πιο “ασεβή” καρφώματα στην ιστορία. Το κάρφωμα του LeBron στον Terry δεν ήταν μέσα, αλλά ο Serrano έθεσε 6 κατηγορίες στην κατάταξη των “Disrespectful Dunks” και το κάρφωμα αυτό, αν εξαιρέσει κάνεις μάλλον την πρώτη (πόσο δύσκολο ήταν), βάζει τικ σε όλες τις άλλες.

Συγκεκριμένα:

-Τι έκανε ο LeBron μετά το κάρφωμα; Τίποτα. Έμεινε ακίνητος και κοίταζε το άψυχο κορμί του Terry, πιθανώς ρουφώντας του την ψυχή όπως κάνανε οι παράφρονες στον Harry Potter. Γι’αυτό και πήρε και τεχνική ποινή.

-Πόσο πολύ προσπάθησε ο αμυντικός: Πολύ. Ο Terry σηκώθηκε να κόψει την alley oop πάσα του Cole, έριξε και μία σφαλιάρα στο πρόσωπο του LeBron, αλλά απλά ήταν πολύ μικρός για να κάνει το οτιδήποτε.

-Υπάρχει backstory μεταξύ των δύο; Ο Jet στέρησε με δικά του μεγάλα σουτ το πρώτο δαχτυλίδι του LeBron στους τελικούς των Heat με τους Mavericks. Εμένα μου κάνει.

-Ήταν “καθαρό” κάρφωμα ή βρήκε καθόλου στεφάνι η μπάλα; Όσο πιο καθαρό γίνεται. Μάλιστα υπάρχει ένα κλάσμα του δευτερολέπτου που o LeBron και ο Terry έχουν σταματήσει στον αέρα, ο James έχει πιάσει μόλις την μπάλα και αν σταματήσεις το βίντεο και αφουγκραστείς ίσως ακούσεις να σιγοπαίζει από κάπου το “Hello darkness, my old friend…” γιατί όλοι ξέρανε, κι όταν λέω όλοι, ΟΛΟΙ, ότι ο Jet ετοιμαζόταν για ανώμαλη προσγείωση. Και το ήξερε κι ο ίδιος.

-Tι έκανε ο περίγυρος; Ο πάγκος των Heat μπήκε μέσα στο γήπεδο, όλο το “Garden” αναφώνησε ένα σαστισμένο “ΩΩΩΩ”, κάποιοι μάλιστα γελούσανε, ενώ επίσης το “Chalmers… Cole… JAMES! WOOOAH!” του Mike Tirico απλά έκανε τα πράγματα ακόμα καλύτερα.

3 Μαρτίου 2014 – Πόντοι: 20

30 for 30k: The LeBron James story

Tο καλύτερο παιχνίδι από άποψη σκοραρίσματος στην καριέρα του LeBron. Συνεχίζοντας έναν αστικό μύθο που θέλει τους μασκοφορεμένους παίκτες να μοιάζουν με κάποιο είδος σούπερ ηρώων και να κάνουν εμφανίσεις καριέρας (βλ. το “Phantom of the Garden” παιχνίδι του Kyrie, ή τον “Masked Mamba” Kobe), ο “μασκοφόρος εκδικητής” LeBron James έλαμψε απέναντι στους Bobcats. 61 πόντοι, ρεκόρ καριέρας και franchise record για τους Miami Heat. O τρόπος που γράφτηκε ιστορία; Ένα δύσκολο σουτ μέσα στην ρακέτα που έφτασε τους συνολικούς πόντους του LeBron στους 59,ρεκόρ για την ιστορία των Heat, πριν έρθει με δύο βολές και ολοκληρώσει την ιστορική του βραδιά.

30 Οκτωβρίου 2015 – Πόντοι: 22

lebron james

Μεγάλες επιστροφές. Ο James γράφει ένα γράμμα στο Sports’ Illustrated με το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των Big 3 του Miami και την επιστροφή στα “πάτρια εδάφη” του Ohio. Το Cleveland υποδέχεται ξανά τον ήρωά του, οι φανέλες με το #23 βγαίνουν ξανά απ’τα ντουλάπια (και τις τεφροδόχους) και το “I’m Coming Home” ακούγεται στο πρώτο player introduction του στην Quicken Loans Arena. Πρώτο καλάθι του; Αιφνιδιασμός, lay up με τον Melo να προσπαθεί επί ματαίω να τον κρατήσει κάτω, καλάθι και φάουλ, flex τους δικέφαλους. He’s back.

19 Ιουνίου 2017 – Πόντοι: 23

30 for 30k: The LeBron James story

Cleveland, this one’s for you!” Με αυτήν την… κραυγή ο James σηματοδότησε την κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος του και του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία των Cleveland Cavaliers. Απέναντι η ομάδα του “73-9”, οι Golden State Warriors, οι οποίοι έχοντας προβάδισμα 3-1 στη σειρά, ήθελαν μια νίκη για να γίνουν η καλύτερη ομάδα στην ιστορία. Το επικό όμως choking των Dubs και η μεγάλη εμφάνιση James και Irving στην σειρά αυτή έφερε για πρώτη φορά στην ιστορία των Τελικών ανατροπή του 3-1 και έβαλε τον LeBron και τους Cavs στα χρυσά βιβλία της ιστορίας. Στο αξέχαστο Game 7 o James κάνει άλλο ένα τριπλ νταμπλ, και με μία του βολή σφραγίζει τον τίτλο. Βέβαια στην ιστορία έμεινε η αμέσως προηγούμενη ενέργεια του, η τάπα στον Andre Iguodala, με το παιχνίδι στο 89-89 η οποία έδωσε την ευκαιρία στον Kyrie να πετύχει το τεράστιο τρίποντο μπροστά από τον Stephen Curry, που έγειρε την πλάστιγγα δραματικά υπέρ της ομάδας του Οχάιο.

2 Φεβρουαρίου 2017 – Πόντοι: 26

30 for 30k: The LeBron James story

Ένα από τα πιο δύσκολα buzzer beaters της καριέρας του. Με 3 δευτερόλεπτα, 3 πόντους μπροστά τους Wizards και χωρίς time out, o Kevin Love κάνει την μακρινή πάσα και ο LeBron πιάνει τη μπάλα με πλάτη στο καλάθι, κάνει ένα βήμα προς το τρίποντο και πετάει εκτός ισορροπίας turnaround τρίποντο με ταμπλό. Ο πάγκος των Cavs τρελάθηκε, ο πάγκος των Wizards το ίδιο, ο κόσμος της Washington είχε μείνει άφωνος. Iconic.

 3 Νοεμβρίου 2017 – Πόντοι: 28

30 for 30k: The LeBron James story

Πάλι οι Wizards; Πάλι οι Wizards. Σε αυτό το παιχνίδι ο James απλά διόρθωσε – εν μέρει – μία αδικία του βιβλίου των ρεκόρ. Ήταν αδύνατο να κοιτάς στις καλύτερες επιδόσεις των Cavs και στους πόντους να βλέπεις μόνο πρώτο τον Kyrie Irving και όχι τον LeBron. O Kyrie είχε ξεπεράσει για έναν τους 56 πόντους του LeBron και τον περασμένο Νοέμβρη η αδικία διορθώθηκε, μέχρι ενός σημείου. 57 πόντοι απέναντι στους Wizards, με το ρεκόρ του να γίνεται με ένα turnaround καλάθι και φάουλ, που, σύμφωνα με τον ίδιο LeBron, είναι ενδεικτικό του πόσο έχει βελτιωθεί τεχνικά όλα αυτά τα χρόνια.

23 Ιανουαρίου 2018 – Πόντοι: 30.000

30 for 30k: The LeBron James story

Η ημέρα του Milestone. Μπορεί όλος ο κόσμος να περίμενε πως οι 30.000 θα ερχόντουσαν στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι, αυτό με τους Oklahoma City Thunder, αλλά (ευτυχώς) ο διασυρμός των Cavaliers μέσα στο Cleveland με 124 – 148 δεν επισκίασε τη μεγάλη στιγμή του “Βασιλιά”. Ο ίδιος, σίγουρος πλέον πως θα έβαζε τους 7 πόντους που του έλειπαν, δεν δίστασε μάλιστα το πρωινό της Τρίτης να συγχαρεί δημόσια τον… μικρότερο εαυτό του για το ότι έφτασε μέχρι εδώ (και παράλληλα να cringe-άρει και λιγάκι τους followers του. Είναι ο LeBron όμως, οπότε ό,τι θέλει κάνει). Αφού πόσταρε στο instagram την εν λόγω δημοσίευση (λογικά συνοδεία του αγαπημένου του κόκκινου κρασιού και πιθανολογώ και του “I’m The World’s Greatest” του R.Kelly), ο James πήγε στο AT&T και βάζοντας ένα απ’τα (άχαστα πλέον γι’αυτόν) midrange σουτ του μπροστά στον Danny Green, έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία που πιάνει τα 30 χιλιάρικα, κατεβάζοντας το ρεκόρ του Kobe κατά περίπου έναν χρόνο. Ο πολύ πιθανόν καλύτερος all-around παίκτης όλων των εποχών τερμάτισε άλλη μία πίστα. Για να δούμε ποια θα είναι η επόμενη (και επίσης σε ποια πόλη θα τον βρει) .