Αήττητοι Άγγλοι, εντυπωσιακή Shakhtar και προβληματική Paris

champions league

Ένας από τους λόγους που περιμένουμε ,τον κατά τ΄άλλα κουτσοφλέβαρο, μήνα που διανύουμε οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι είναι ασφαλώς επειδή επιστρέφει στη ζωή, τους δέκτες και την καθημερινότητά μας το UEFA Champions League. Kαι μιας και τελείωσαν τα πρώτα παιχνίδια για τη φάση των «16» πάμε να κάνουμε μία ανασκόπηση των όσων είδαμε και μας άρεσαν ή δεν μας άρεσαν και τόσο πολύ.

Αναφορά θα γίνει ασφαλώς σε όλα τα παιχνίδια αλλά είναι λογικό να μην έχουμε να πούμε πολλά για όλα τα ζευγάρια με κάποια να κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον ενώ σε κάποια άλλα είδαμε όσα απολύτως περιμέναμε χωρίς να μπορούμε να σημειώσουμε κάτι , το οποίο ενδεχομένως να μην σας πέρασε από το μυαλό. Σε μία νοκ άουτ φάση που οι πέντε από τις δέκα έξι ομάδες είναι αγγλικές, είχαμε μοιρασμένα αποτελέσματα με τρεις νίκες γηπεδούχων ομάδων, 3 ισοπαλίες και δύο νίκες φιλοξενούμενων. Ας ξεκινήσουμε όμως να ξετυλίγουμε το κουβάρι των οχτώ αυτών αγώνων :

1)JuventusTottenham : 2-2

Αήττητοι Άγγλοι, εντυπωσιακή Shakhtar και προβληματική Paris

Αν ρωτήσει κανείς και τους 16 προπονητές πως θα φαντάζονταν ένα ιδανικό ξεκίνημα σε τέτοια παιχνίδια, θα σας απαντούσαν : «Όπως ξεκίνησε η Juventus απέναντι στην Tottenham.» Μία ομάδα με τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση είχε απέναντι μία με ελάχιστες αντίστοιχες παραστάσεις. Και την έβαλε στα σχοινιά του ring από το τέταρτο με 2-0 σκορ. Οι Spurs όμως παρά το προβληματικό τους ξεκίνημα αντέδρασαν σωστά.  Είχαν υπομονή και έδειξαν αυτοπεποίθηση. Απόρροια του κινήτρου που έχουν να πιστοποιήσουν την άνοδο τους την τελευταία τριετία με μία καλή ευρωπαική πορεία. Η Juventus παρααμύνθηκε σε χαμηλό μπλοκ, άφησε τον καλύτερο παίκτη σε ικανότητα δημιουργία φάσεων από στατικές θέσεις σε half spaces (μιλάω ασφαλώς για τον Cristian Erikseen) να μπει για τα καλά στο παιχνίδι και παρότι είχε και εκείνη δύο-τρεις κραυγαλέες στιγμές να σκοράρει και άλλο γκολ δεν μπορεί να αισθάνεται αδικημένη από το αποτέλεσμα. Το 4-2-3-1 του Allegri που συχνά γίνεται 5-3-2 δεν απέδωσε εν προκειμένω και η Tottenham στη ρεβάνς έχει το πλεονέκτημα. Μία ομάδα που πλην των άλλων έδειξε και πολύ πιο γυμνασμένη σε αυτή την περίοδο από τους πρωταθλητές Ιταλίας και σίγουρα στο Wembley με ανάλογη εμφάνιση θα μπορεί να κάνει λόγο για μία σπουδαία πρόκριση επί των περυσινών φιναλίστ του τελικού του Cardiff. Σημειώνουμε επίσης μία ακόμη φανταστική εμφάνιση του Moussa Dembele, ο οποίος τον τελευταίο μήνα απλώς δεν μπορεί να βγει από την ενδεκάδα του Pochettino καθώς κάνει σχεδόν τα πάντα και στα τρία τρίτα του γηπέδου.

2)Basel Manchester City : 0-4

Αήττητοι Άγγλοι, εντυπωσιακή Shakhtar και προβληματική Paris

Το ζευγάρι έμοιαζε από την κλήρωση πολλά με λίγα που λέμε. Όχι γιατί είναι κακή ομάδα οι Ελβετοί. Κάθε άλλο. Κακές ομάδες δεν υπάρχουν σε αυτή τη φάση. Απλά είναι πολύ μεγάλη η απόστασή τους από τη Manchester City. Και είχαμε την επιβεβαίωση και αγωνιστικά. Η Basel δεν κατέβηκε με σκοπό να παρατάξει 11 παίκτες πίσω από τη μπάλα επί 90 λεπτά ή να έχει 7-8 παίκτες μόνιμα πάνω ή γύρω από τη γραμμή της περιοχής της. Αυτή η ρομαντική προσέγγιση και το σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς πρόδωσε τους πρωταθλητές Ελβετίας , οι οποίο άλειψαν βούτυρο στο ψωμί της Manchester City που αν της αφήσεις χώρο να παίξει με τους εξτρέμ της απλά θα σε διαλύσει και θα πει ευχαριστώ. Ο επαναληπτικός θα είναι τυπικής διαδικασίας ωστόσο η ελβετική ομάδα θα μπορεί να πει πως είχε την ατυχία να κληρωθεί με το σύνολο του Guardiola ενώ υπήρχαν κάποιοι πρώτοι ομίλων σαφώς πιο αντιμετωπίσιμοι.

3)PortoLiverpool : 0-5 

Αήττητοι Άγγλοι, εντυπωσιακή Shakhtar και προβληματική Paris

H δεύτερη νίκη αγγλικής ομάδας ήταν εκείνη της Liverpool. Και μάλιστα εμφατική. Παρότι δεν είχε κερδίσει στις τελευταίες της τέσσερις επισκέψεις στη χώρα, η ομάδα του Klopp σφράγισε την πρόκριση από το πρώτο ενενηντάλεπτο. Με εξαιρετική ισορροπία και την τριάδα μπροστά να μην σταματιέται εκ νέου, οι «Κόκκινοι» σκόραραν με ευκολία και εκμεταλλεύτηκαν όλα τα λάθη των «Δράκων», οι οποίοι μετά από ένα σημείο απλά παράτησαν το παιχνίδι. Οι παίκτες του Klopp μετά την ήττα της Paris στη Μαδρίτη έχουν πλέον την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση ενώ είναι μία από τις ομάδες με τις περισσότερες καθαρές εστίες. Τέσσερις μετά από επτά αγώνες.  Στην Porto σίγουρα στοίχισε η απουσία του Danilo, βασικού εξαριού της αλλά και του Aboubakar καθώς ο Soares χάθηκε ανάμεσα στους Lovren και Van Dijk ενώ σίγουρα στοίχισαν και πολλά ατομικά λάθη. Η επιστροφή της Liverpool στα νοκ άουτ παιχνίδια μετά το 2009 συνοδεύτηκε από σπουδαία εμφάνιση και οι Reds αποτελούν μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ομάδες της διοργάνωσης καθώς δείχνουν πρόθυμοι και να επιτεθούν αλλά και να αμυνθούν χωρίς παθητικό ρόλο μέσα στο παιχνίδι. Το δεύτερο παιχνίδι σίγουρα θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά το ματσάρισμα των Άγγλων στον επόμενο γύρο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

4)Real Madrid – Paris Saint Germain : 3-1 

Αήττητοι Άγγλοι, εντυπωσιακή Shakhtar και προβληματική Paris

Δεν είναι σύνηθες να μπαίνει η πρωταθλήτρια Ευρώπης σε διπλές αναμετρήσεις με τέτοια αμφισβήτηση. Η Real στον απόηχο μιας άκρως απογοητευτικής σεζόν εντός των συνόρων ήταν στα μάτια πολλών απόλυτα στα μέτρα των Παριζιάνων, οι οποίο φτιάχνουν γκολ για πλάκα. Να όμως που δεν είναι όλα τόσο απλά όσο δείχνουν ώρες ώρες. Η Real επιβεβαίωσε πως σε αυτά τα παιχνίδια δεν παίζει ρόλο η φόρμα που κουβαλάς από τα τελευταία παιχνίδια. Η Paris σίγουρα πρέπει να χτυπά το κεφάλι της στον τοίχο για τα γκολ που δεν έκανε μετά το πρώτο που σκόραρε ο Rabiot αλλά πέρα από τα γκολ αυτά στο τέλος υστέρησε και σε λεπτομέρειες. Όταν το παιχνίδι γίνεται 2-1, δεν μπορείς μέσα στο Bernabeu να αφήνεις τέτοιες αποστάσεις και να σκέφτεσαι μόνο το 2-2. Το 2-1 και το 3-1 όταν έχεις τέτοιο αντίπαλο κάνει διαφορά μεγάλη όταν έχεις το δεύτερο παιχνίδι στην έδρα σου και ξέρεις πως σαν ομάδα μπορείς να σκοράρεις. Η ομάδα του Zidane χωρίς να κάνει σπουδαία εμφάνιση επιβεβαίωσε πως και ακόμη σε βράδια όχι τόσο σπουδαία έχει μια αύρα στα ευρωπαικά της παιχνίδια.  Θεωρώ πως θα σκοράρει στον επαναληπτικό άρα το έργο της Paris καθίσταται αυτόματα συγκεκριμένο αναφορικά με το σκορ. Επειδή όμως οι Γάλλοι είναι μία ομάδα που μπορεί να σκοράρει δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς οτιδήποτε. Δεν μας έχει πείσει και τόσο φέτος αμυντικά η δώδεκα φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης! Να δούμε τι ρόλο θα παίξουν οι απουσίες όπως αυτή μάλλον του Modric αλλά και ενδεχόμενες επιλογές εκπλήξεις όπως αυτή του Emery να ξεκινήσει τον Kimbembe αντί του αρχηγού Thiago Silva. Αναφορικά με τις δηλώσεις από μεριάς Emery για τη διαιτησία, τις θεωρώ απλά μία ψυχολογική ασπίδα προστασίας προς τους αστέρες του που δεν πήραν αποτέλεσμα ξανά στη μεγάλη σκηνή. Κακά τα ψέματα δεν μπορεί κάποιος να πει πως η διαιτησία έκρινε τόσο καθοριστικά το αποτέλεσμα όσο στο περυσινό παιχνίδι στο Nou Camp επί παραδείγματι.

5)Chelsea – Barcelona : 1-1

Αήττητοι Άγγλοι, εντυπωσιακή Shakhtar και προβληματική Paris

Ίσως το ζευγάρι που περίμενα πιο πολύ από όλα. Η Chelsea πήγε στο παιχνίδι αυτό με ανασφάλεια, η οποία την χαρακτηρίζει επί δύο μήνες στο πρωτάθλημα αλλά και με έναν προπονητή που μπορεί να χειριστεί τέτοια παιχνίδια. Η Barcelona από την άλλη είναι φέτος μία ομάδα που δεν ρισκάρει, δεν «σκοτώνει» παιχνίδια και σίγουρα δεν θαμπώνει. Ο Conte ήξερε πως οι Καταλανοί πλέον δεν παίρνουν από τα χαφ τους τόσα πολλά και έστησε low block άμυνα ώστε να μην αφήσει το Messi να κινείται πολύ ανάμεσα στις γραμμές και να μην περάσει πάσες αλλά και γενικά να μην επιτρέψει στην ομάδα του Valverde να αφήσει διαγώνιες μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. Το πέτυχε. Η Barcelona φέτος βασίζεται κυρίως στον Jordi Alba από τα πλάγια μπακ (εξ΄ού και η καλή χρονιά του Ισπανού) αλλά ο Moses ντούμπλαρε συνέχεια το μαρκάρισμα και η επιλογή αυτή ακυρώθηκε. Αποτέλεσμα; Κατοχή οι φιλοξενούμενοι χωρίς καμία αξίωση και τις 3-4 σοβαρές φάσεις του αγώνα οι Άγγλοι.  Η μία θα ήταν αρκετή που κατέληξε στα δίχτυα αν ο Christensen δεν έκανε το λάθος και αν ο Iniesta γύριζε στο Suarez που φαντάστηκαν πολλοί και όχι στο Messi. Η Chelsea μπορεί να νιώθει αδικημένη από το 1-1, η Barcelona από την άλλη ικανοποιημένη από ένα σενάριο αγώνα αντίθετο από του πρώτου ημιτελικού το 2012. Το δεύτερο παιχνίδι είναι ορθάνοικτο καθώς ο μόνος τρόπος για να σε διαλύσει φέτος η Barca είναι να την προσκαλέσεις ανοικτά. Κάτι που ο Conte δεν θα κάνει. Το ερώτημα είναι όμως και πόσες φάσεις θα φτιάξει η Chelsea. Πιθανή η ισοπαλία  και στο δεύτερο ματς για ένα ζευγάρι που όποιος και αν προκριθεί θα πρέπει να δείξει παραπάνω πράγματα για να πάει μακριά.

6)Bayern Munchen – Besiktas : 5-0

Αήττητοι Άγγλοι, εντυπωσιακή Shakhtar και προβληματική Paris

Παρά την εντυπωσιακή πορεία των Τούρκων στους ομίλους, το ζευγάρι έμοιαζε πολλά με λίγα όπως και της Basel με την Manchester City. Και το σενάριο έγινε ακόμη χειρότερο με την αποβολή που άφησε νωρίς τους φιλοξενούμενους με 10 παίκτες. Η Bayern επί Heynckes δεν τρελαίνει με την απόδοσή της αλλά είναι εκ νέου μία πολύ σοβαρή ομάδα που αξιοποιεί πλέον πολύ τον James Rodriguez και έχει μπόλικη ποιότητα σε όλες τις γραμμές. Όπως πήγε το παιχνίδι δεν μπορούμε να κρίνουμε σοβαρά τους πρωταθλητές Γερμανίας και θα μείνουμε με το what if σε περίπτωση που η Besiktas δεν έμενε με παίκτη λιγότερο καθώς είναι μία ομάδα που και ωραία μπάλα παίζει αλλά και γκολ  κάνει. Ένα ζευγάρι που και αυτό έχει κριθεί ενόψει της δεύτερης συνάντησης αλλά πλέον θα περιμένουμε να δούμε τη Bayern σε πολύ πιο δυνατό τεστ.

7)Sevilla – Manchester United : 0-0

Αήττητοι Άγγλοι, εντυπωσιακή Shakhtar και προβληματική Paris

Σίγουρα μία απογοήτευση των πρώτων αγώνων η ομάδα του Mourinho. Δεν περιμέναμε να μπει να καθαρίσει το παιχνίδι ούτε τίποτα αλλά η εντύπωση που άφησε ήταν κακή. Ομάδα Mourinho πάντα θα αμύνεται στα νοκ άουτ ωστόσο τίθεται σε ερωτηματικό το πόσο καλά το έκανε όταν όλοι μιλούσαν για τον De Gea που την έσωσε ξανά. Η Sevilla ήταν θετική στο παιχνίδι, διεκδίκησε το γκολ και της έλειψε η τύχη και οι καλύτερες επιλογές στο τελευταίο τρίτο σε συγκεκριμένες στιγμές. Η United επιβεβαίωσε γιατί δυσκολεύεται στην Ισπανία όπου δεν σκόραρε πότε πάνω από 1 γκολ στις τελευταίες της 17 επισκέψεις. Ο Mourinho το 2014 πήρε 0-0 από την Atletico στον πρώτο ημιτελικό και μετά ηττήθηκε με 1-3 στη ρεβάνς. Πέρυσι, μετά το 0-1 στο Vigo επί της Celta παραλίγο να αποκλειστεί στο τέλος εάν ο παίκτης της Celta έβρισκε γεμάτα και όχι με στραβοκλωτσιά τη μπάλα. Άρα, το 0-0 είναι αποτέλεσμα που απαιτεί διαχείριση προσοχής. Η Sevilla σίγουρα έχει τύχη στο Old Trafford αρκεί να αμυνθεί σαν ομάδα που έχει Ιταλό προπονητή στον πάγκο της. Η United ακόμη και αν περάσει, πρέπει σίγουρα να αποφασίσει τι ποδόσφαιρο θέλει να παίξει ακόμη και σε παιχνίδι που δεν πρωταγωνιστεί για να έχει αξιώσεις να πάει μακριά. Διότι και στο Pizjuan δεν ήξερε τι ήθελε να παίξει. Kαι για ομάδα με προπονητή ίδιο για κοντά δύο χρόνια στον  πάγκο είναι ισχυρό καμπανάκι κινδύνου.  

8)Shakhtar Donetsk – Roma : 2-1   

Αήττητοι Άγγλοι, εντυπωσιακή Shakhtar και προβληματική Paris

Μάλλον μιλάμε για το ζευγάρι που θα ήθελαν όλοι οι υπόλοιποι να κληρωθούν με το νικητή του στην επόμενη φάση. H Roma παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο φέτος και προηγήθηκε με ένα γκολ που σίγουρα έπρεπε να φέρει μαζί της για τον επαναληπτικό του Olimpico. Oι Ουκρανοί ωστόσο κατάφεραν να γυρίσουν το σκορ και να κερδίσουν την εντύπωσή μας όσο λίγες ομάδες σε αυτή την πρώτη οχτάδα αγώνων και θα είχαν σίγουρα νίκη με ευρύτερο σκορ αν δεν έπεφταν πάνω στον εξαιρετικό Alisson κάτω από τα γκολποόστ των Ιταλών. Οι Βραζιλιάνοι των γηπεδούχων έκαναν ξανά τη διαφορά και σίγουρα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο και μπελάδες σε οποιαδήποτε ομάδα αν τους το επιτρέψεις. Το σκορ του παιχνιδιού αφήνει χώρο για ποντάρισμα σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ωστόσο νομίζω πως θα δούμε μία ανοικτή δεύτερη αναμέτρηση καθώς ο Di Fransesco δεν εμμένει σε ένα κλασικό ιταλικό DNA σε ταυτότητα αγωνιστικού προσανατολισμού. Η Roma είναι ισχυρή φέτος στην έδρα της ωστόσο θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερη από το πρώτο ενενηντάλεπτο για να αποκλείσει τους πρωταθλητές Ουκρανίας.  Σίγουρα μιλάμε για το πιο ανοικτό ζευγάρι ενόψει των επαναληπτικών και κάθε πρόβλεψη είναι με ρίσκο.