Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι: Έτοιμοι για σκορ και θέαμα!

champions League

Τέταρτο και τελευταίο ζευγάρι του preview του Rabona.gr για την προημιτελική φάση του φετινού UEFA Champions League είναι και το πιο καυτό! Αγγλικός εμφύλιος για μια θέση στην τετράδα, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι του Pep Guardiola και η Λίβερπουλ του Jurgen Klopp θα διαξιφιστούν για το πολυπόθητο εισιτήριο, μάχη που ξεχωρίζει πάντα λόγω της ιδιαίτερης και – πάντα απολαυστικής – κόντρας μεταξύ των δύο προπονητών.

Tι έκαναν στη φάση των «16» ;

Σαν… σίφουνες πέρασαν τα εμπόδια που μπήκαν στον διάβα τους Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σιτι στην φάση των 16. Οι Reds βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ομάδα της Πόρτο, με τους “Δράκους” του Πορτογαλικού Βορρά να “σκορπίζονται” με 5-0 στην Πορτογαλία, ενώ το διαδικαστικό παιχνίδι του Anfield έληξε στο 0-0. Παρόμοια τύχη είχε και το ζευγάρι της Σίτι με την Βασιλεία, καθώς το παιχνίδι της Ελβετίας έληξε 4-0 υπέρ των Πολιτών, οι οποίοι όμως έχασαν το αήττητο στο Etihad Stadium, μιας και η Βασιλεία πήρε την νίκη της τιμής με 1-2, αποτέλεσμα που είχε περισσότερο… στοιχηματικό παρά ουσιαστικό αντίκτυπο.

Αγωνιστικά νέα

Χωρίς τον Kun Aguero θα είναι οι επιλογές του Pep Guardiola για το αποψινό παιχνίδι. Μακροχρόνια απών είναι ο Mendy, όμως επιστρέφουν οι Stones και Delph. Στο όριο των καρτών είναι οι Gundogan, Danilo και Fernandinho , οι οποίοι και θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κάπως έτσι, ο Καταλανός κόουτς θα βασιστεί στον νεαρό αλλά θαυματουργό Gabriel Jesus, για να τραβήξει το… κουπί της επιθετικής παραγωγής των Citizens. Από την άλλη, ο Jurgen Klopp δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες τόσο του Emre Can, όσο και του Adam Lallana, κάτι που δημιουργεί πονοκέφαλο για την σύνθεση της μεσαίας γραμμής του. Ο Joel Matip προστέθηκε στους μακροχρόνια απόντες, με season ending τραυματισμό, και κάπως έτσι κλείδωσε το κεντρικό δίδυμο των Virgil Van Dijk και Dejan Lovren. O Joe Gomez παραμένει εκτός, κάτι που σημαίνει ότι στα δεξιά o Trent Alexander-Arnold είναι μονόδρομος, μιας και πίσω του έρχεται ο ανέτοιμος Nathaniel Clyne.

Παράδοση

champions league

Θετικό πρόσημο για τους Reds δείχνει η ιστορία. Σε 208 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις μεταξύ των δύο ομάδων, η Λίβερπουλ μετράει 102 νίκες, η Manchester City 52, ενώ 54 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Κάπου εδώ να πούμε πάντως πως είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες έρχονται αντιμέτωπες εκτός των συνόρων, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες αντιμετωπίζουν “συμπατριώτη” τους στην Ευρώπη. Στο Champions League και το Europa League (πρώην UEFA) η Λίβερπουλ μετράει 3 αποκλεισμούς και 3 προκρίσεις απέναντι σε αγγλικές ομάδες, ενώ η Σίτι έχει μόλις μια τέτοια περίπτωση στην ιστορία της, τον αποκλεισμό της στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA του 1970/71 από την Τσέλσι.

Το παιχνίδι

Είναι ξεκάθαρο πως σε αυτό το παιχνίδι μιλάνε πρώτα οι δυο προπονητές και μετά όλοι οι άλλοι. Jurgen Klopp και Pep Guardiola έχουν στήσει δύο ομάδες που σκέφτονται και δρουν παρομοίως και αυτό φάνηκε και στα δύο παιχνίδια του πρωταθλήματος. Στα καλά τους διαστήματα, ειδικά αν αυτά συνδυαστούν με ένα κακό ή άτολμο διάστημα του αντιπάλου, μπορούν να σε σκοτώσουν με παραπάνω από ένα τέρμα στην ίδια… ανάσα. Το κλειδί για τη Λίβερπουλ προφανώς και έγκειται στην επιθετική της τριάδα, η οποία αναμένεται να αγωνιστεί κανονικά και αν είναι στην ημέρα της, τότε ο Ederson και η τετράδα του θα έχουν πολύ πολύ μεγάλο θέμα. Η σημαντική απουσία του Emre Can αλλά και του Adam Lallana αναμένεται να βάλει δύσκολα στον Kloppo στο πως θα στήσει μία τριάδα ισορροπημένη και επικίνδυνη, κάτι που δεν αποκλείει το γεγονός να δούμε και τον Alex Oxlade-Chamberlain στην αρχική 11άδα, σε μία προσπάθεια να βρεθεί “τσαμπουκάς” και φρεσκάδα, μιας και σε περίπτωση τριάδας Henderson, Milner, Wijnaldum, ο πιο δυναμικός παίκτης θα είναι αδιαμφισβήτητα ο 32χρονος James Milner.

champions league

Από την άλλη, και εξαιτίας της απουσίας Aguero, το φανταστικό μεσοεπιθετικό ταλέντο της Σιτι, δηλαδή οι De Bruyne, Silva, Sterling και Sane θα παίξουν τον βασικό ρόλο για την μηχανή του Guardiola. O Jesus προφανώς και μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά, ακόμα κι αν δεν έχει – ακόμα – το όνομα βαρύ σαν ιστορία του Kun, και με τέτοια γραμμή… τροφοδοσίας από πίσω του είναι σίγουρο πως θα βρει και τους χώρους και τις ευκαιρίες να δράσει. Σημαντικό πάντως για τον Pep είναι να δει επιτέλους των Raheem Sterling να αποδίδει απέναντι στην πρώην ομάδα του. Ο Άγγλος εξτρέμ φαντάζει χαμένος κάθε φορά που επισκέπτεται το Anfield και αν αυτή τη φορά αποφασίσει να κάνει το step up, τότε όλο το αποψινό παιχνίδι θα το δούμε από διαφορετική σκοπιά. Το γεγονός ότι ο (συνήθως νευρικός στα μεγάλα παιχνίδια) πιτσιρικάς Arnold θα έχει – αναγκαστικά – το προσωπικό του μαρκάρισμα, του δίνει ένα κίνητρο να κάνει απόψε την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση και να κρίνει την ροή του ζευγαριού.

Συμπέρασμα

Η Μάντσεστερ Σίτι ξεκινάει το ζευγάρωμα ως το φαβορί. Όχι απόλυτο φαβορί, αλλά με ένα αυξημένο ποσοστό πιθανοτήτων πρόκρισης. Η ομάδα του Guardiola κινείται με ρυθμούς ανώτερους από οποιαδήποτε ομάδα στο Νησί τη φετινή σεζόν, κάτι που της δίνει το δικαίωμα να κρατάει αυτόν τον άτυπο τίτλο στο συγκεκριμένο ζευγάρι. Εδώ βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την φόρμα της Λίβερπουλ το τελευταίο διάστημα, η οποία μπορεί να “κόπασε” εσχάτως εξαιτίας των διακοπών των εθνικών ομάδων, κάτι που είδαμε και στο πρόσφατο παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας την οποία κέρδισαν με τα χίλια ζόρια, όμως δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα μεγάλα παιχνίδια φόρμες και παραδόσεις πάνε περίπατο. Το Anfield θα φορέσει τα καλά του, το Etihad το ίδιο (όσο μπορεί τουλάχιστον) και οι δύο ομάδες αναμένεται να μας δώσουν ένα ζευγάρι με πολλά γκολ και πρόκριση που θα κριθεί – όσο κλισέ και “Τάκης Γκώνιας” κι αν ακούγεται αυτό – στο… ποιος θα σκοράρει περισσότερο!