Group C: Φαβορί, καγκουρό και άφεση αμαρτιών για Guerrero!

group c

Τρίτος όμιλος κυρίες και κύριοι. Ξέρω πως οι περισσότεροι βλέπετε και λέτε «ε εντάξει τους κομπάρσους της Γαλλίας θα δούμε;» και επί τη βάση του συλλογισμού δεν έχετε άδικο. Η δευτεραθλήτρια στο EURO 2016 είναι για πολλούς λόγους το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση ωστόσο μιλάμε για ποδόσφαιρο οπότε καλό είναι να μην… καίμε νωρίς όλα μας τα φύλλα μη βρεθούμε προ μεγάλης εκπλήξεως.

Αλήθεια, είναι δυνατόν να μην είναι φαβορί μία ομάδα που δεν συμπεριέλαβε στις επιλογές της Martial, Lacazette, Digne, Kurzawa, Laporte, Rabiot, Ben Yedder, Payet, Coman αλλά ακόμη έχει ένα από τα 2-3 πιο γεμάτα ρόστερ της διοργάνωσης;  Μάλλον όχι. Οι Γάλλοι έχουν πολλές επιλογές για διαφορετικές ανάγκες μέσα στα παιχνίδια. Και αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά και είναι σοβαροί, θα πάνε μακριά άρα η κουβέντα αν θα περάσουν τον όμιλο είναι μάλλον καταχρηστική. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έτσι έχασαν και το τρόπαιο το 2016 στο σπίτι τους , δηλαδή ενώ ήταν μεγάλο φαβορί. Αξίζει σίγουρα να δούμε το δίδυμο GriezmannMbappe ενώ και ο Ousmane Dembele παρά την κακή του σεζόν γεμάτη προβλήματα έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση στα φιλικά. Ο Lloris μπορεί να τυγχάνει διαφορετικής εκτίμησης στον καθένα σας αλλά με UmtitiVarane μπορεί να νιώθει ασφαλής, δε νομίζετε; Ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο Deschamps θα μείνει πιστός στο αγαπημένο του 4-3-3 και αν αυτό θα εκθέσει εκ νέου τον Paul Pogba.

Group C: Φαβορί, καγκουρό και άφεση αμαρτιών για Guerrero!

Η Αυστραλία είναι μία ομάδα που όσοι έχουμε ζήσει κάποιες διοργανώσεις την έχουμε συνηθίσει. Άλλωστε πως μπορείς να αντιπαθήσεις ομάδα με ψευδώνυμο «Καγκουρό»; Προπονητής της ο γνωστός σε αρκετούς από εσάς, Bert Van Maarwijk, ο οποίος πήγε την Ολλανδία στον τελικό του 2010 στη Νότιο Αφρική ωστόσο απογοήτευσε στο επόμενο τουρνουά και έχασε τη θέση του. Ο Postecoglou που εξασφάλισε τη θέση της ομάδας στα γήπεδα της Ρωσίας παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και έτσι τα πρώτα επίσημα παιχνίδια του Ολλανδού στον πάγκο θα είναι κατευθείαν στα βαθιά. Οι Αυστραλοί έχουν ασφαλώς ως αστέρα τον Aaron Mooy της Huddersfield ενώ άξιος συμπαραστάτης του είναι και ο Tom Rogic της Celtic. Αρχηγός της μία από τις πλέον τίμιες γενειάδες τις διοργάνωσεις, ο Mile Jedinak γνωστός στους φίλους της Premier League. Ερώτημα για τους Socceroos είναι το αν θα είναι τόσο σπάταλοι όσο στα προκριματικά. Ενδεικτικό τα 44 σουτ στο στόχο απέναντι στην Ταιλάνδη αλλά μόλις τα δύο γκολ ενεργητικό πριν κάποιους μήνες. Ερωτηματικό επίσης το αν θα διατηρηθεί ο σχηματισμός με 3 στην άμυνα όπως έδειξε η ομάδα και στο περυσινό Confederations Cup.

Group C: Φαβορί, καγκουρό και άφεση αμαρτιών για Guerrero!

Δεύτερος εκπρόσωπος της ευρωπαικής ηπείρου είναι η ομάδα της Δανίας, η οποία κέρδισε πολλούς φίλους στα προκριματικά με την εικόνα ενός πραγματικού  ελβετικού ρολογιού. Προπονητής της ο Age Hareide , 64 ετών, ο οποίος λοιδορήθηκε πολύ όταν προσελήφθη στη θέση του Olsen αλλά τους τελευταίους μήνες έχει σωπάσει πολλούς επικριτές του. Ασφαλώς έχει χτίσει την ομάδα γύρω από τον Christian Eriksen της Tottenham ωστόσο υπάρχει ποιότητα και σε άλλες θέσεις. Schmeichel στο τέρμα, Kjaer και Christensen στο κέντρο της άμυνας, λειτουργικότατος ο Kvist στο κέντρο ενώ σημειώστε το όνομα του Pione Sisto στα εξτρέμ και του Dolberg του Ajax στην επίθεση. Ομάδα με σπουδαία ανανέωση υλικού μετά την τελευταία της συμμετοχή στη διοργάνωση το 2010. Ερώτημα για τους Δανούς είναι να βρουν γκολ και από άλλους παίκτες πλην του Eriksen , ο οποίος ουσιαστικά μόνος του τσέκαρε το εισιτήριο της πρόκρισης στα μπαράζ απέναντι στην Ιρλανδία. Ομάδα πολύ οργανωμένη αυτή του Hareide, δεν σκοράρει κατά ρυπάς αλλά δεν δίνει και πολλά δικαιώματα στους αντιπάλους της.  Αν κερδίσει το Περού την πρώτη αγωνιστική, σίγουρα είναι αυτόματα φαβορί για πρόκριση.

Και πάμε και στην ομάδα της Λατινικής Αμερικής, η οποία είχε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ρεπορτάζ. Ασφαλώς αναφερόμαστε στην περίπτωση του Paolo Guerrero, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα θετικός σε χρήση κοκαίνης και του είχε απαγορευθεί η συμμετοχή από τη διοργάνωση. Οι αρχηγοί των άλλων τριών ομάδων έστειλαν υπογεγραμμένο χαρτί ώστε να πιέσουν για την άρση της τιμωρίας, ο ίδιος συναντήθηκε με τον Infantino, πρόεδρο της FIFA και εν τέλει το ζωντανό σύμβολο της τωρινής ομάδας των Περουβιανών θα ηγηθεί στην επιστροφή της πατρίδας του σε Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά το 1982 μετά από προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο (CAS). Προπονητής ο Ricardo Gareca, ο οποίος παρουσιάζει ένα Περού τελείως διαφορετικό σε σχέση με όσα βλέπαμε τα παλαιότερα χρόνια. Πολύ καλή κυκλοφορία και καλό ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο πως ήταν μία από τις τρεις ομάδες με τα περισσότερα γκολ στα προκριματικά της Λατινικής Αμερικής. Αξίζει να προσέξετε τους Edinson Flores στη μεσαία γραμμή, τον Christian Cueva στα εξτρέμ ενώ υπάρχει πάντα στην επίθεση και ο γερόλυκος πλέον Jefferson  Farfan. Πολύ πιθανό τα παιχνίδια της ομάδας από τη Λατινική Αμερική να είναι πλούσια σε γκολ λόγω ακριβώς της προσέγγισης του Αργεντινού προπονητή.

Group C: Φαβορί, καγκουρό και άφεση αμαρτιών για Guerrero!

Συνοψίζοντας σε λίγα λόγια θεωρούμε πως πρόκειται για έναν πολύ ενδιαφέροντα όμιλο και ας έχει αδιαμφιλονίκητο φαβορί τους «Τρικολόρ». Σε αυτές τις διοργανώσεις τη διαφορά κάνει η ποιότητα και η κυνικότητα και παρότι λατρεύουμε την προσέγγιση ποδοσφαίρου των Περουβιανών θεωρούμε πως οι Δανοί θα πιάσουν το χέρι των Γάλλων στην επόμενη φάση εφόσον δεν χτυπήσει ο Eriksen. Διότι τότε θα αλλάξουν όλα για τρεις ομάδες!