Group G: Ένας όμιλος γεμάτος ερωτηματικά!

group g

Είναι ο τελευταίος όμιλος που θα προσπαθήσω να προβλέψω και να αναλύσω για αυτό το Μουντιάλ. Και είναι ο πιο δύσκολος από τους τρεις παρότι μοιάζει ο πιο ξεκάθαρος στα χαρτιά. Αλλά σε έναν όμιλο με Βέλγιο, Αγγλία, Τυνησία και Παναμά δεν γίνεται να μην έχω ενστάσεις για πολλά. Γιατί μας έχει πείσει το Βέλγιο τα τελευταία χρόνια; Ή η Αγγλία σε κάθε διοργάνωση σπέρνει τρόμο; Ή ξέρουμε ακριβώς τι θα δούμε από τον Παναμά που ντεμπουτάρει στη διοργάνωση; Και σε όλα αυτά προσθέστε και την πιο αδύναμη θεωρητικά από τις ομάδες που εκπροσωπούν την αφρικανική ήπειρο.

Το Βέλγιο έχει ένα από τα πέντε πιο γεμάτα ρόστερ της διοργάνωσης αλλά αυτό συνέβη και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 αλλά και στο ευρωπαικό πρωτάθλημα του 2016. Σε καμία διοργάνωση δεν έφθασε στους τέσσερις. Αποτυχία. Δεν χρειάζονται πολλές λέξεις. Ο Wilmots πλήρωσε το μάρμαρο και πλέον ο Roberto Martinez πρέπει να δέσει τη μαγιά ώστε να είναι τοπ ανταγωνιστική η ομάδα του. Τον όμιλο δύσκολα δεν θα τον περάσει. Ωστόσο αυτό θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Ο Kevin De Bruyne επισκιάστηκε το 2014 από τον Eden Hazard ωστόσο μετά την καλύτερή του σεζόν σε ατομικό επίπεδο θεωρείται ως στυλοβάτης της προσπάθειας. Στα μπακ υπάρχει επίσης πολλή ποιότητα ωστόσο Kompany και Alderweireld υπέφεραν εκ νέου από ζητήματα τραυματισμών. Σε όλα αυτά προσθέστε τον προβληματισμό που έβγαλε η ομάδα του Martinez στην προετοιμασία της αυτές τις εβδομάδες με μία πολύ προβληματική εικόνα. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε διάφορα πραγματάκια από τους Red Devils.

Group G: Ένας όμιλος γεμάτος ερωτηματικά!

Πάμε τώρα στην Αγγλία. Κάθε φορά «this  year will be our year» και ακόμη περιμένουν. Φέτος η μπάλα είναι πιο χαμηλά. Το ταλέντο υπάρχει. Προπονητής σοβαρός δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μας δυστυχώς. Ο Southgate έχει ετοιμάσει ένα  3-4-2-1 (με τον Walker τρίτο στόπερ για να μην παραξενευτείτε) που αμυντικά δίνει σταθερότητα αλλά επιθετικά δυσκολεύει τα πράγματα και για αυτό θα πέσει το βάρος σε μία από τις πιο γρήγορες επιθέσεις της διοργάνωσης. Sterling, Lingard, Rashford, Vardy, Alli θα πλαισιώσουν τον Harry Kane. Ελπίζουμε πως η φανταστική προοπτική Pickford θα παραλείψει να αλείψει με βούτυρο τα γάντια του και θα μπορεί να πιάσει και καμία κουβέρτα στον αέρα ώστε να ξορκιστούν τα φαντάσματα του παρελθόντος στον άσο. Με φυσιολογικά διασταυρώματα, τα «Λιοντάρια» μάλλον θα πρέπει να περάσουν τους Γερμανούς στα προημιτελικά και αυτόματα απαιτούνται υπερβάσεις για βλέψεις ψηλά. Σκούρα τα πράγματα.

Group G: Ένας όμιλος γεμάτος ερωτηματικά!

Από την άλλη μεριά, η Τυνησία επιστρέφει για την Πέμπτη της παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 12 χρόνια αλλά ποτέ δεν πέρασε τον όμιλο. Βέβαια, υστερεί δραματικά σε ποιότητα σε σχέση με τους άλλους εκπροσώπους τα Αφρικής και σε αυτό προσθέστε πως έχασε τον καλύτερο της παίκτη, Youssef Msakni , με ρήξη πρόσθιου χιαστού. Όπως είπε ο τεχνικός της, Nabil Maaloul , είναι σαν να δείτε την Αργεντινή χωρίς τον Lionel Messi. Βαρύ κι ασήκωτο. Σε όλα αυτά προσθέστε πως το μόνο παιχνίδι που προσδοκά βἀσιμα τρίποντο, αυτό απέναντι στον Παναμά, είναι την τρίτη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Βέβαια, ίσως υποτιμηθεί πολύ από Άγγλους και Βέλγους και βρει την ευκαιρία να χτυπήσει ωστόσο ο πλέον ρεαλιστικός στόχος παραμένει η αποφυγή της τελευταίας θέσης του γκρουπ.

Ο Παναμάς είναι μία από τις «Σταχτοπούτες» της διοργάνωσης. Ο Hernan Dario Gomez πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με Τρίτη διαφορετική ομάδα μετά την Κολομβία το 1998 και τον Ισημερινό το 2002.  Δεν μπορεί βέβαια να ελπίζει σε θαύματα. Από τα πιο φτωχά ρόστερ της διοργάνωσης δύσκολα θα βρείτε γνωστό παίκτη. Αστέρας της πάντως ο επιθετικός της, Luis Tejada, ο οποίος έχει σκοράρει 43 τέρματα για την πατρίδα του. Μία από τις τρεις ομάδες με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στη διοργάνωση έχει ένα ιδιαίτερο κίνητρο. Να τιμήσει τη μνήμη του Amilcar Henriquez, μίας φυσιογνωμίας που δέσποζε στην εθνική ομάδα επί μία δεκαετία αλλά πυροβολήθηκε πέρυσι στο σπίτι του και δυστυχώς βρήκε ακαριαίο  θάνατο.  Σε μία χώρα που το ποδόσφαιρο δεν κερδίζει την πρωτιά των προτιμήσεων εν αντιθέσει με το baseball και το box, αυτή η παρθενική εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο ίσως είναι η ιδανικότερη αφορμή για τη μεγαλύτερη προβολή του. Ωστόσο, το ταβάνι ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα χαμηλό.

 

Εκτός δραματικών εκπλήξεων, Βέλγιο και Αγγλία θα πάνε στους 16. Το μεταξύ τους παιχνίδι είναι τελευταία αγωνιστική και εφόσον πάνε αλάνθαστοι βαθμολογικά τότε σε ενδεχόμενη ισοπαλία θα μετρήσουν τα γκολ τους για αυτό και είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος με ευκολία το νούμερο 1. Θα ρισκάραμε στον Παναμά στην τρίτη θέση και προβλέπουμε την Τυνησία στην τελευταία θέση,