Celtic: Μια ομάδα, ένα όνειρο, ένα ιδανικό

celtic

Επιμέλεια: Ειρήνη Κοντοσταύλου

« Μια ποδοσφαιρική ομάδα θα δημιουργηθεί για να παραμείνουν τα πιάτα στο τραπέζι για τα παιδιά και τους ανέργους».

Αναμφίβολα η Celtic είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου, ο σκοπός της  ίδρυσης της όμως έρχεται να μας θυμίσει ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα άθλημα και πως έχει τη δύναμη αν όχι αλλάξει τον κόσμο, έστω να τον κάνει λίγο καλύτερο.

Στα τέλη του 20ου αιώνα, κατά τη Βικτωριανή εποχή, μεγάλος αριθμός μεταναστών κατέφυγε στη Γλασκώβη της Σκωτίας για μια καλύτερη ζωή. Όμως, η πόλη μαστιζόταν από την εξαθλίωση και την ανέχεια. Οι Ιρλανδοί μετανάστες αδυνατούσαν να βρουν  εργασία. Παράλληλα η μισαλλοδοξία μεταξύ Καθολικών και Προτεστάντων «έδινε και έπαιρνε». Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, ένας καθολικός μοναχός, ο Αδελφός Walfrid (κατά κόσμον Andrew Kerins, του τάγματος των Μαριανών), είχε ως στόχο του να μην μείνει κανένας άνεργος Ιρλανδός πεινασμένος και να εντάξει τον καθένα τους στην σκωτσέζικη κοινωνία.  Ονειρευόταν να δημιουργήσει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο ανοιχτό σε όλους.

Παρά  τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κυρίως λόγω του θρησκευτικού δογματισμού, δεν έμεινε μόνο στην  θεωρία. Μάλιστα, είχε την ιδέα να ιδρυθεί μια ποδοσφαιρική ομάδα ώστε να συγκεντρώσει χρήματα για τα υποβαθμισμένα ανατολικά προάστια της Γλασκώβης. Το 1880 υπήρχαν ιρλανδικές ομάδες όπως: Hibernian, Shamrock, Emmett, Harp, Erin, Emerald αλλά ο Walfrid επιθυμούσε ένα κλαμπ οικουμενικό που θα αποτελούσε πολιτισμική «γέφυρα» μεταξύ ντόπιων και μεταναστών.

Πριν την Celtic, είχε φτιάξει μια μικρότερη ομάδα, την Columba. Οι «Κέλτες» βέβαια ήταν αυτοί που προκάλεσαν τον έντονο ενθουσιασμό από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσης τους, και έλαβαν τεράστια απήχηση από τον λαό, σ’ ένα αβέβαιο πολιτισμικό και ποδοσφαιρικό περιβάλλον. «Άνοιξαν τις  πύλες» τους σε όλους, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, εθνικότητας, φυλής ή θρησκευτικών δογμάτων.

Τελικά, το όνειρο του μοναχού των Μαριανών, πήρε «σάρκα και οστά» στην ιδρυτική συγκέντρωση του συλλόγου (06/11/1887) σε κτίριο του Ναού St.Mary στην οδό Abercromby του Colton της Γλασκώβης. Το όραμα του μάλιστα κατάφερε να περάσει τα «στενά» σύνορα της Σκωτίας και έφθασε σε όλο τον πλανήτη, κερδίζοντας εκατομμύρια φιλάθλους.