Joel Embiid: Ο center του NBA που ήθελε να παίζει βόλεϊ

Embiid

Ο Joel Hans Embiid αποτελεί έναν ξεχωριστό μπασκετμπολίστα του NBA και σίγουρα μια προσωπικότητα που δεν ακολούθησε, ούτε και ακολουθεί την πεπατημένη. Η προσωπική του ιστορία είναι αλλιώτικη, διαφορετική αλλά εντελώς ανθρώπινη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από… κάπου στη μέση, από τη στιγμή (2015-2016) που ο Joel ήταν σ’ ένα μαύρο μέρος, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος και ήθελε να παρατήσει το μπάσκετ. Είχαν προηγηθεί δύο χειρουργεία λόγω σοβαρού τραυματισμού στα πόδια και μόλις σχεδόν 2 χρόνια από τον θάνατο του 13χρονου αδερφού του σε τροχαίο δυστύχημα στη γενέτειρα τους, το Καμερούν. Όπου ο Embiid επέστρεψε για να τον αποχαιρετήσει για πάντα. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι περίμενε πως και πως το καλοκαίρι που θα το περνούσαν μαζί… Ο Joel Hans Embiid γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Καμερούν, την Yaounde, στις 16 Μαρτίου 1994. Κατά τα παιδικά του χρόνια στην Αφρική ονειρευόταν μια ευρωπαϊκή καριέρα στο βόλεϊ, ίσως επειδή το επιθυμούσε και ο στρατιωτικός πατέρας του,Thomas. Όμως τα πάντα μέσα του άλλαξαν, όταν στην εφηβεία του είδε τον Hakeem Olajuwon, το είδωλο του Hall of Fame του NBA, να παίζει. Τότε, κατάλαβε ότι θέλει να δώσει ψύχη και σώμα στο μπάσκετ. Γι’ αυτό και αποφάσισε να συμμετάσχει σ’ ένα camp μπάσκετ. Εκεί ανακάλυψε τον φέρελπι νέο ο Luc Mbah a Moute, ο οποίος μαγεύτηκε από το ταλέντο του και προσφέρθηκε να γίνει ο μέντορας του.

Στα 16 του Joel έφυγε από την πατρίδα του για τις Η.Π.Α  για να ζήσει το δικό του αμερικάνικο όνειρο, να γίνει παίκτης του NBA. Ο δρόμος για την επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Στην ακαδημία του Monteverde, όπου αγωνιζόταν και είχε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, οι συμπαίκτες του τον χλεύαζαν διαρκώς. Με τον προπονητή τους να στηρίζει απόλυτα τον νεαρό Καμερουνέζο λέγοντας τους: «Σε λίγο καιρό θα του ζητάτε δανεικά  γιατί θα κοστίζει 50 εκατ. ευρώ». Και είχε δίκιο. Ο χρόνος ήρθε να τον επιβεβαιώσει. Λίγο αργότερα, θα έπαιρνε μεταγραφή σε σχολική ομάδα , στο Gainesville της Florida και έμελλε να είναι εκείνος που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτή του την μεγάλη προσπάθεια, την εξαργύρωσε με μια θέση στην ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάνσας. Δεν έμεινε για πολύ, μόνο για ένα χρόνο. Αλλά έφυγε γεμάτος και έχοντας πετύχει 11 πόντους , 8 ριμπάουντ και 2 μπλοκ ανά αγώνα (28).  Το 2014 η καριέρα του εκτοξεύθηκε κατακόρυφα, αφού εντάχθηκε στο δυναμικό των Philadelphia 76ers.  Έτσι, έγινε ο τρίτος μπασκετμπολίστας  του NBA που έχει γεννηθεί στο Καμερούν, μετά τον σέντερ Ruben Boumtje-Boumtje και φυσικά τον Mbah a Moute.

Ο 24χρονος center ποτέ του δεν έκρυψε τις σκέψεις και τα «πιστεύω» του, μη διστάζοντας να τα «βάλει» ακόμα και με τον πρόεδρο των Η.Π.Α, Donald Trump, κατηγορώντας τον ευθέως για ρατσισμό. Ενώ έχει καταφερθεί εναντίον και της παιδικής ταινίας «The Lion King», γιατί κατά τη γνώμη του, έχει καλλιεργήσει στην αμερικανική κοινωνία στερεότυπα για την ζωή στην Αφρική, όπως το ότι οι κάτοικοι της τριγυρνούν παρέα με λιοντάρια και τίγρεις. Αν και σε εμάς φαντάζει κάπως αστείο, ο Joel είχε κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια –ίσως και παραπάνω- να φέρει τον Lebron James στους Sixers ( σ.σ. Philadelphia 76ers), χωρίς κανένα αποτέλεσμα,  μέχρι στιγμής.

Το 2016 άρχισε να διαφαίνεται πως τα δύσκολα για εκείνον ανήκουν πια στο παρελθόν, και ότι μια νέα φωτεινή περίοδος θα ανοιγόταν μπροστά του. Εκείνη τη χρονιά βραβεύτηκε ως Rookie. Και ένα χρόνο μετά θα δήλωνε: « Όλες αυτές οι μαύρες μέρες πέρασαν, είναι η ώρα να περάσω καλά». Το ίδιο διάστημα, το συμβόλαιο του θα επεκτεινόταν για 5 έτη, με αποδοχές 148 εκατ. ευρώ και η αγάπη του μπασκετικού κοινού θα τον έστελνε στο All-Star Game.

Τώρα το 2018, πριν λίγες ημέρες ήμερες, βρέθηκε πίσω στην Αφρική, για να βοηθήσει και εκείνος μαζί με τους συναδέλφους του, στα πλαίσια του NBA Africa Game, να χτιστούν σπίτια στη συνοικία Lawley, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα του Johannesburg. Αποδεικνύοντας περίτρανα πως δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε.

Ούτε ξέχασε από που ξεκίνησε αλλά ούτε και που θέλει να φτάσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το μέλλον ανήκει στον Joel Embiid!