Aretha Franklin: Από τους Pistons, στον Obama και τον Πάπα!

Aretha Franklin: Από τους Pistons, στον Obama και τον Πάπα!

Δεν είναι τόσο τα 18 Grammys, ίσως ούτε τα 20 νο.1 singles που είχε στην καριέρα της. Είναι που αν ρωτήσεις 1000 ανθρώπους που ασχολούνται σοβαρά με τη μουσική, οι 999 θα σου πουν πως η Aretha Franklin υπήρξε μία από τις 5-10 σπουδαιότερες τραγουδίστριες όλων των εποχών.

Η Aretha γεννήθηκε το 1942 στο Memphis αλλά δύο χρόνια μετά η οικογένειά της μετακόμισε στο Buffalo της Νέας Υόρκης και το ’47 μόνιμα στο Detroit. Στα 10 της χρόνια ξεκίνησε να τραγουδάει Gospel στις εκκλησίες και στα 14 υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία! Η πολύ σπουδαία καριέρα ξεκινά όμως το 1967, στα 25 της πλέον χρόνια, όταν και κυκλοφορεί το ένα αριστούργημα μετά το άλλο. ”I Never Loved a Man the Way I Love You”, ”Lady Soul”, ”Aretha Now”, ”Spirit in the Dark”, ”Young, Gifted and Black”, είναι μόλις 5 από τα σπουδαία της albums.

Σε αυτό το άρθρο όμως δεν θα ασχοληθούμε τόσο με την τεράστια πορεία της στη μουσική, όσο με κάποιες πιο ιδιαίτερες στιγμές της – και κυρίως με τη σχέση της με τα sports – Rabona είμαστε άλλωστε!

1968: Ο Πάστορας Martin Luther King υπήρξε φίλος της οικογένειας της Aretha Franklin. Όταν λοιπόν ο σπουδαίος αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα δολοφονήθηκε, η Aretha τραγούδησε στην κηδεία του…

https://www.youtube.com/watch?v=8FdFrtNacgU

1971: Η Aretha ήταν πολύ καλή φίλη με τον  Muhammad Ali και από όταν ο τεράστιος πυγμάχος επέστρεψε στα ρινγκ, η βασίλισσα της Soul ήταν πάντα εκεί για να τον στηρίζει. Όταν πριν από δύο χρόνια ο Ali έχασε τη ζωή του μετά από χρόνια μάχη με το Parkinson, η Aretha είχε δηλώσει τα εξής: ”Αυτό που όλοι είδαν ήταν ακριβώς αυτό που ήταν (ο Ali) τη στιγμή που το είδαν. Ο Ali σίγουρα δεν ήταν κάποιος που θα ήταν ήσυχος όσον αφορά τα συναισθήματά του. Ήταν ένα πάρα πολύ δυνατό παράδειγμα που τους επηρέαζε όλους για το πως ένιωθε για τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα. Αυτό ακριβώς ήταν”.

Aretha Franklin: Από τους Pistons, στον Obama και τον Πάπα!

1980: Η Aretha κάνει την εμφάνισή της ως σερβιτόρα στη διάσημη κωμωδία ”Blues Brothers” τραγουδώντας την τεράστια επιτυχία της ”Think”!

29/3/1987: Η τρίτη version της WrestleMania λαμβάνει χώρα στο Pontiac Silverdome του Michigan, η Aretha τραγουδά το ”America the Beautiful” και αποθεώνεται από 93.173 θεατές που είχαν μαζευτεί κυρίως για να δουν την κόντρα μεταξύ του Hulk Hogan και του Andre the Giant!
Τα ’80s φαίνονται τόσο αστεία σε εμένα που τα έζησα – δεν μπορώ να φανταστώ πόσο αστεία μπορεί να φαίνονται σε νεότερους ανθρώπους!

https://www.youtube.com/watch?v=nnUj9XhWVl0

1990: Η Aretha με στολή και καπελάκι baseball τραγουδά το ”Take Me Out to the Ballgame” για το promo video της αγαπημένης της ομάδας, των Detroit Tigers!

1998: Είμαστε στην απονομή των βραβείων Grammy, ο σπουδαίος τενόρος Luciano Pavarotti αρρωσταίνει και η Aretha καλείται τελευταία στιγμή να τραγουδήσει όπερα (!) στη θέση του. Παρ’ότι πρόκειται για ένα είδος με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στην καριέρα της, τα καταφέρνει περίφημα – άλλη μία απόδειξη ότι αν έχεις αυθεντικό ταλέντο δεν κολλάς πουθενά!

https://www.youtube.com/watch?v=_tsYKhGu–U

6/1/2002: Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται στο Salt Lake και η βασίλισσα της Soul είναι αυτή που όχι μόνο κουβαλά τη φλόγα στο Detroit αλλά τραγουδά και το θέμα των Αγώνων, το ”Carry the Flame”.

15/6/2004: Οι Detroit Pistons καταφέρνουν να παίξουν σε τελικό NBA 14 χρόνια μετά την τελευταία τους φορά! Είμαστε στο θρυλικό Palace of Auburn Hills και στην έναρξη του 5ου τελικού (που θα τους έδινε το πρωτάθλημα) κόντρα στους Los Angeles Lakers. Η Aretha Franklin τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο.

https://www.youtube.com/watch?v=rE9_zBpNbps

20/1/2009: Η Aretha τραγουδά το ”My Country, ‘Tis of Thee” στην ορκωμοσία του Barak Obama και κάνει τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο να δακρύσει…

Αύγουστος 2013: Στα πλαίσια του ετήσιου αγώνα baseball για τα πολιτικά δικαιώματα μεταξύ των Texas Rangers και των Chicago White Sox (ομάδα στην οποία είχε αγωνιστεί κάποτε και ο Michael Jordan – άλλη τρελλή ιστορία και αυτή!) η Aretha βραβεύτηκε για τον αγώνα της για τα ίσα δικαιώματα όλων των Αμερικάνων.

Σεπτέμβριος 2015: Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται τη Philadelphia και η Aretha επιστρέφει στις μουσικές της ρίζες τραγουδώντας το ”Amazing Grace”. Στο τέλος απομακρύνεται χορεύοντας ξεχνώντας να απευθύνει χαιρετισμό στον Πάπα αλλά μικρό το κακό!

24/11/2016: Οι Αμερικάνοι γιορτάζουν τις Ευχαριστίες, βρισκόμαστε στο Ford Field του Detroit και πριν την έναρξη του αγώνα μεταξύ των Detroit Lions και των Minnesota Vikings, η Aretha διασκευάζει τον Εθνικό Ύμνο – γιατί μόνο μία τεράστια καλλιτέχνιδα θα μπορούσε να διασκευάσει έναν Εθνικό Ύμνο και να τον φέρει στα μέτρα της!

5/9/2017: Ο πολυχώρος που στεγάζονται πλέον οι Detroit Pistons και οι Detroit Red Wings, το Little Caesars Arena, ανοίγει τις πύλες του! Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν τεράστια κάδρα σημαντικών καλλιτεχνών και ανθρώπων των sports. Ο μεγάλος μποξέρ του παρελθόντος, Joe Louis, ο Καναδός θρύλος των Red Wings, Gordie Howe, ο ζωντανός θρύλος του NBA, Isiah Thomas, μουσικοί της Motown (η σπουδαιότερη δισκογραφική εταιρεία της Soul), ο Eminem και φυσικά η Aretha…

Aretha Franklin: Από τους Pistons, στον Obama και τον Πάπα!