Αυτό που είδε ο Schmeichel

kasper schmeichel

«Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει. Είμαι απόλυτα συντετριμμένος και δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που είδα. Δεν έμοιαζε αληθινό», αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του τερματοφύλακα της Leicester, Kasper Schmeichel, για τον άδικο χαμό του Ταϊλανδού ιδιοκτήτη των «Αλεπούδων», Vichai Srivaddhanaprabha. Ενός ονειροπόλου που κατάφερε να πάρει την ομάδα από την 3η εθνική κατηγορία Αγγλίας και όχι μόνο να την φέρει στα «σαλόνια» της Premier League, αλλά και να κατακτήσει το πρωτάθλημα, κερδίζοντας παράλληλα μια θέση στους ομίλους του Champions League. Μάλιστα, «επένδυσε» πολλά εκατομμύρια στην κοινότητα του Leicester, όπως στην ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου της πόλης, σε τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και νοσοκομεία.

Το προηγούμενο Σάββατο (27/10) ένας εκκωφαντικός θόρυβος θα ακουγόταν  στο «King Power Stadium» μετά την λήξη της αναμέτρησης με την West Ham. Ποιος να φανταζόταν ότι θα ήταν ο ήχος της συντριβής του ελικοπτέρου του Srivaddhanaprabha; Οι σειρήνες των ασθενοφόρων και της αστυνομίας «κάλεσαν» στον τόπο της τραγωδίας, τον Kasper, κι όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί, «λύγισε».  Προσπάθησε μάταια να «ριχτεί» στην φωτιά για να σώσει τον μέντορα του, τον άνθρωπο που τον στήριξε από την πρώτη στιγμή, αλλά οι αρχές των απώθησαν γιατί κινδύνευε η ζωή του.

Αυτό που είδε ο Schmeichel

Ήταν ο άνθρωπος που τον έκανε να πιστέψει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όπως έλεγε, αλλά εκείνη την στιγμή ήταν ακατόρθωτο να τον σώσει. Παρακολουθούσε την καταστροφή χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι…  Πόσο βασανιστικό να ήταν αυτό;

Το 2011, ο Vichai διεμήνυσε στον Δανό goalkeeper ότι σε 6 χρόνια η Leicester, θα βρισκόταν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και εκείνος αμέσως υπέγραψε συμβόλαιο στις «Αλεπούδες», υποστηρίζοντας το όραμα του. Έδειξε πίστη σε αυτό, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι στο νησί θεωρούσαν τον Ταϊλανδό «τρελό» και υπερφίαλο.

Ωστόσο, ο χρόνος απέδειξε ότι δεν ήταν τίποτα από τα 2, παρά ένας σκληρά εργαζόμενος, αφοσιωμένος στους στόχους του, παθιασμένος, γεμάτος γενναιοδωρία, που αφιέρωνε χρόνο σε όλους. Έτσι, περιέγραψε ο Kasper Schmeichel εκείνον που έδωσε στο ποδοσφαιρικό του όνειρο «σάρκα και οστά».

Ο Srivaddhanaprabha,μπορεί να μην άλλαξε τον κόσμο, όμως άλλαξε ριζικά τον μικρόκοσμο του αθλήματος και επιβεβαίωσε το διάσημο απόφθεγμα του Jack Kerouac:

«Γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ό,τι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που στο τέλος το κάνουν».

Όχι, ο Schmeichel, εκείνο το μοιραίο βράδυ στο parking του σταδίου δεν είδε το τέλος, αλλά την παρακαταθήκη που του άφησε ο Vichai, δηλαδή να μην σταματήσει να παλεύει, να ελπίζει και να δημιουργεί ακόμα κι αν όλα είναι «εναντίον» του! Αυτό είδε, ο Shmeichel…