«Πες μου τι γίνεται μ’ εκείνα τα παιδιά…»

παιδιά αυτισμός

“Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Σήμερα, 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS. Εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια απ’ ότι κορίτσια. Ο αυτισμός εμποδίζει (καταστρέφει) την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Επίσης συνδέεται με δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως η έμμονη ταξινόμηση αντικειμένων ή το να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες ρουτίνες. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.”

Autism Hellas

Αυτός είναι ο επίσημος ορισμός της διαταραχής του αυτισμού, που δυστυχώς λανθασμένα συνδέεται με την νοητική υστέρηση. Τα άτομα με αυτισμό λόγω της κοινωνικής αγνοίας τίθενται στο περιθώριο και αποστερούνται ευκαιριών και δικαιωμάτων. Ειδικά στην χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Oldham Athletic, της αγγλικής “League Two”, έγινε η πρώτη ομάδα στο «νησί» και από ό,τι φαίνεται και στον κόσμο, που ανέλαβε δράση για να κάνει την εμπειρία του γηπέδου φιλικότερη προς τους αυτιστικούς.  Στα ματς του EFL θα τους προσφέρει δωρεάν 10 κουτιά με τα απαραίτητα: ωτοασπίδες για να μην ενοχλούνται από τους θορύβους, χάρτη του αγωνιστικού χώρου και ένα fidget spinner κατά του στρες. Επίσης, θα μοιράζεται στους υπαλλήλους του γηπέδου φυλλάδιο ευαισθητοποίησης γύρω από τον αυτισμό και θα ενημερώνονται για το πώς μπορούν να τους βοηθήσουν.

Η εν λόγω αξιόλογη πρωτοβουλία, είχε ως αφετηρία της μια δύσκολη προσωπική ιστορία. Ο 28χρονος μέσος της Oldham, Dan Gardner, γνώρισε τον αυτισμό μέσα από την σχέση του με τον γιό του.

Όταν ήταν μωρό έκλαιγε ελάχιστα, όμως αυτό δεν θορύβησε τον ποδοσφαιριστή. Η σύντροφος του ήταν εκείνη που ανησυχούσε έντονα για τον μικρό, και θεώρησε πως ίσως έχει αυτισμό.

«Πες μου τι γίνεται μ’ εκείνα τα παιδιά…»

Εκείνος, «έπεσε στην παγίδα» της άρνησης. Όπως και πολλοί άλλοι γονείς εθελοτυφλούν και εξαιτίας των προκαταλήψεων δεν θέλουν να πιστέψουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει στο παιδί τους. Η διάγνωση λειτούργησε ανακουφιστικά για την οικογένεια, αν και μετά θα έπρεπε να «ανέβει» ένα «βουνό» από προβλήματα. Για τον Dan ο ξεχωριστός γιός του είναι το ομορφότερο δώρο που θα μπορούσε να του προσφέρει η σύντροφος του.

Τώρα, όχι μόνο μιλά ανοικτά για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δίνει συμβουλές στους γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με αυτισμό. Μάλιστα, μια μέρα μπήκε στα αποδυτήρια και έκανε έρανο προκειμένου να καταφέρει να αγοράσει τα «μαγικά» κουτιά, που θα έδιναν την δυνατότητα στους ιδιαίτερους αυτούς ανθρώπους να  απολαύσουν το ποδόσφαιρο και να νιώσουν λίγη χαρά.

Ωστόσο κατά τον σύλλογο από τον Manchester, υλοποιήθηκε απλά το πρώτο βήμα για την συμπερίληψη των ατόμων με αυτισμό. Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται και με ζητήματα που αφορούν γενικότερα τις ειδικές ανάγκες: «Είμαστε μια μικρή ομάδα και ο καθένας από τους οπαδούς μας σημαίνει κάτι. Όταν είσαι στην League Two και το κοινό σου είναι περιορισμένο, δεν μπορείς να κάνεις διαχωρισμούς ανάμεσα στους φιλάθλους»., αναφέρει ο Martin Vose, υπεύθυνος κοινότητας.

 Ο αθλητισμός που ονειρευόμαστε, αν δεν είναι έτσι, σίγουρα είναι κάπως έτσι!

Πηγές: Autism Hellas, BBC Sport